Huawei Ascend G700
recenze

Huawei Ascend G700

čínský hromotluk
32

Střední třída mobilních telefonů je výrobci bedlivě sledována, neboť tvoří nezanedbatelnou část prodejů. Vyplatí se proto i zde mít model, který zdánlivě nabízí totéž jako vlajkové modely, jen s určitými kompromisy. Toho si je vědom i čínský Huawei a model Ascend G700 vsází na 5palcový displej či čtyřjádrový procesor.

Loni a zřejmě také letos budou pětipalcové telefony táhnout. Jde o jakýsi nový standard. Jakmile má telefon displej s pěti palci, automaticky je mnohými považován za dobře vybavený, protože čím více palců, tím lepší výbava. Že má tato rovnice trhliny je nasnadě. Pětipalec za šest a půl tisíce nemůže nabídnout totéž, co mnohem dražší modely. Jde však o alternativu s příznivou cenovkou. Záleží už jen, kde se daný výrobce rozhodl zavřít kohouty a šetřit.

Huawei Ascend G700 - oficiální fotografie

Zdánlivě se Huawei opravdu snažil, nasadil HD rozlišení, čtyřjádrový MediaTek nebo 8megapixelový fotoaparát. Nešetřil na paměti RAM. Všechny parametry, které dnes zákazníky oslovují, vypadají velmi lákavě. Odhalila naše recenze nějaké zádrhely?

Technické parametry Huawei Ascend G700

Kompletní specifikace
Konstrukce142,5 × 72,8 × 9 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:09 hodin
Dostupnostlistopad 2013, ?

Huawei Ascend G700 – videopohled

Obsah balení

Ascend G700 se prodává v poměrně kompaktní krabičce. Při pohledu na ni je patrné, že bohaté příslušenství čekat nelze. Kromě nabíječky a USB kabelu tak zbylo místo už jen na základní pecková sluchátka s mikrofonem.

Design a konstrukce

Huawei ani v případě modelu G700 neopouští svou vzhledovou linii, která spojuje snad všechny modely v řadě G. Poznávací znamení, řekneme si. Jenže na druhou stranu se tento vzhled nevyznačuje ničím osobitým. Pouze jednoduchá placka bez oživení, navíc zahalena do černé barvy. Uniformnost však není vyloženě výtka jen podotknutí, že pokud hledáte telefon, za kterým se okolí otočí, Ascend G700 by se ve vašem výběru nacházet neměl.

Design je spíše strohý

K dobru však lze připočíst oblé hrany, které mírně vylepšují držení. Mírně píši záměrně, neboť je telefon dosti velký. 142,5 × 72,8 × 9 milimetrů je na pětipalcové telefony dost. Dokonce i tak vcelku velká Xperia Z je vždy o nějaký ten kousek menší. Ani hmotnost se výrobci nepodařilo držet na uzdě a o pět gramů překonala 150gramovou hranici. Nejde však ještě o nic hrozného a stále jde v dnešní době spíše o průměrnou hodnotu u takto velkých telefonů.

Čelní stranu pro sebe uzmul displej, avšak zbylo místo na senzorová tlačítka, která jsou podsvětlena a nabízejí vibrační odezvu. Nad displejem sídlí logo výrobce, reproduktor, čelní kamerka, nezbytná čidla a rovněž informační LED dioda. Ta zeleným blikáním signalizuje zmeškané události neomezeně dlouhou dobu. Při nabíjení svítí dioda bílo-žlutě. Plné nabití je signalizováno stálým zeleným svícením.

Po bocích telefonů nenalezneme nic neobvyklého a tak stojí za vypíchnutí především tlačítka. Nejprve chválím umístění odemykací klávesy. Horní pasáž pravého boku je jedním slovem ideální. Palec pravé ruky dopadá přímo na tlačítko. Když k tomu připočtu ideální zpracování tlačítka, neviklá se, má jistý stisk, je pohodlí zaručeno. Totéž platí pro kolébkovou klávesu regulující hlasitost, která se nachází na levém boku.

Tlačítka po bocích jsou kvalitně zpracována

Zadní strana je vyvedena v měkčeném materiálu, což přináší hned několik výhod. Kryt se běžným používáním rozhodně nepoškrábe a navíc nehrozí nechtěné vyklouznutí z dlaně. Na zádech telefonu samozřejmě sídlí fotoaparát a také hlavní reproduktor. Jeho umístění je vcelku očekávatelné, nicméně počítejte s tím, že po položení na stůl dojde k citelnému utlumení reprodukce hudby, respektive vyzvánění.

Zadní strana je z měkčeného plastu

Konstrukční zpracování vzbuzuje u modelu G700 velké diskuze. Mnozí uživatelé si stěžují na vrzající zadní kryt. V redakci jsme během testování používali hned dva kousky Ascendu G700 a ani u jednoho se prozatím vrzání neprojevilo. Z tohoto pohledu tedy Huawei není co vytknout, neboť je konstrukce příkladně pevná a telefon působí až robustním dojmem. Na druhou stranu je pravděpodobné, že se výrobce některé série telefonů nepovedly a trápí je méně kvalitní zadní kryt.

Za zapůjčení telefonu Huawei Ascend G700 děkujeme e-shopu Smarty.cz.

Baterie a výdrž

Rovnou naváži na zadní kryt, který je uživatelsky odnímatelný. Pod ním se skrývá baterie a sloty pro běžnou SIM kartu (mini SIM) a paměťovou kartu. Pro výměnu obou karet je vždy nutné vyjmout i baterii. Ta má kapacitu nijak oslnivých 2 150 mAh. Výdrž na jedno nabití dosahuje při středně náročném využívání (neustále on-line, automatické aktualizace, 20 minut hovoru, 10 SMS zpráv, 1 hodina na internetu a 1 hodina poslechu hudby) zhruba 1,5 dne. Sice zde tedy nemáme jednodenní telefon, nicméně druhý pracovní den už s vámi G700 nezvládne. Postačí však jen mírně slevit z používání a dvoudenní výdrž je zcela reálná.

Provedli jsme samozřejmě náš standardizovaný test výdrž, při kterém Ascend G700 streamoval video v kvalitě 720p do dodávaných sluchátek, jas displeje byl snížen na 50%, aktualizace potlačeny, telefon připojen k Wi-Fi a 3G síti. Výsledný čas je bez jedné minuty 8 hodin. Například LG Optimus L9 II dosáhl velmi podobného času.

Neopomněli jsme ani test rychlosti nabíjení. Z úplného vybití na hodnotu 80 % to Ascendu G700 zabere 2 hodiny a 18 minut. K úplnému nabití potřebujete 3 hodiny a 9 minut.

Zvuk

Zvuková stránka Huawei u modelu Ascend G700 zřejmě příliš netrápila. Hlavní reproduktor je dostatečně hlasitý, jen si je nutné dávat pozor na položení mobilu. Jeho kvality však neoslní, zvuk je plechový a nevýrazný. Zlepšení nepřináší ani 3,5mm jack výstup na sluchátka. Ta dodávaná použijte spíše jen na hovory, ale ani po připojení kvalitnějších nečekejte zvukové hody. Zvuku chybí dynamičtější podání. Důraz je kladen na výšky, středy jsou nevýrazné a hloubky slabé.

Displej

Displej naopak patří k chloubám telefonu. Huawei použilo IPS panel s úhlopříčkou 5 palců a rozlišením 1280 x 720 pixelů. Výsledná jemnost činí 294 PPI, což je skvělá hodnota a jednotlivé pixely v praxi takřka nemáte možnost rozeznat. Pochválit musím výbornou čitelnost z ostrých úhlů i na ostrém zimním sluníčku.

Displej patří k chloubám telefonu

Hardware

O výkon telefonu se stará čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 s taktem 1,2 Ghz. Překvapivě výrobce nasadil rovnou 2 GB operační paměti RAM, což jen kvituji. Reálně počítejte se zhruba 1,4 GB RAM pro vaše aplikace. Interní paměť pak nabízí 8 GB, což je papírová hodnota, po prvním zapnutí pro vás zbude zhruba 5 GB místa.

Prostředí

Popisovat prostředí u telefonů s operačním systémem Android bývá nošením dříví do lesa. Jenže pak tu máme nadstavby, které vše dost mění a to je příklad i dnes testovaného Ascendu G700. Základy stojí na Androidu 4.2.1 Jelly Bean, který je překryt prostředí Emotion UI 1.6. To podobu prostředí mění a mírně přibližuje například k iOS od Applu. Ve zkratce žádné menu, jen plochy se zástupci a widgetu.

Prostředí Androidu 4.2 s Emotion UI 1.6

Ploch můžete mít až devět a jedna z nich může být libovolně zvolena za domovskou, na kterou se vrátíte po stisku tlačítka s domečkem. Příjemná je možnost nastavit si různé animace přechodů mezi plochami. Základem je, nebo by dle výrobce měl být, kombinovaný widget, který spojuje čas, datum, počasí, dva oblíbené kontakty, fotogalerii a hudební přehrávač. Vcelku nemám nic proti, widget je povedený a přehledný. Samozřejmě vám nic nebrání jej vzít, hodit do koše a plochu si zaplnit dle svého.

Se změnou prostředí souvisí i změna vzhledu jednotlivých ikonek. Někdy je to změna pěkná, jindy praktická, ale dost často matoucí. Některé ikonky jednoduše vypadají jinak, než jsme zvyklí a zejména v prvních týdnech budete možná chvílemi hledat, kde se jaká ikonka nachází. Huawei by se možná v těchto extravagancích mohl v příštích verzích Emotion UI trochu krotit. Na druhou stranu jde jen o zvyk.

Prostředí Androidu 4.2 s Emotion UI 1.6

Informační lišta či nabídka naposledy spuštěných aplikací změnám nepodléhá. Jejich vzhled vychází z čistého Androidu. Lišta je dvojího typu a funguje zde možnost stažení lišty s nastavením dvěma prsty.

Plynulost prostředí je ukázkové a mezi Androidy střední třídy patří jednoznačně k tomu lepšímu. Výrobci se velmi pěkně povedla optimalizace svého prostředí, své dělá i velká paměť RAM, která telefon nepřibrzďuje.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát láká na 8 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi podobné jiným modelům Huawei. Nejpoužívanější nastavení je hned po ruce, podrobnější, kde najdete hodnotu ISO, kvalitu snímku, Panorama či HDR, si vytáhnete z levého kraje displeje, pokud fotíte na šířku. Za zmínku stojí čelní kamerka s rozlišením 1,3 megapixelů a možností záznamu HD videa.

Prostředí fotoaparátu

Samotné výsledky z fotoaparátu už však nenadchnou. Snímkům schází ostrost, a i když je podání barev vcelku věrné, výsledné dojem kazí právě nedokonalé detaily. Alespoň je fotoaparát pohotový a rovněž práce ostření je bleskurychlá.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Zaznamenávat můžete také video a to až v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 32 snímky za vteřinu. Jeho kvalita spadá v rámci třídy do lepšího průměru, využít při natáčení můžete digitálního zoomu.

Huawei Ascend G700 (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimédia

Základem multimediální výbavy je hudební přehrávač. Je velmi jednoduše, ale pěkně zpracován. Nabízí možnost náhledu alba při přehrávání, skladby se dělí dle ID3 štítků. K dokonalosti však chybí přítomnost ekvalizéru. Pokud jej vyžadujete, musíte zkusit přehrávač přímo od Google, který nabízí uživatelsky definovatelný ekvalizér.

Hudební přehrávač

Video přehrávač je vcelku schopný. Poradí si s formátem AVI, včetně kodeků DivX a Xvid. Problém mu nečiní ani soubory ve formátu MKV. V kvalitě se omezovat nemusíte, 1080p videa se přehrají plynule. Narazíte až při snaze přehrát externí titulky, to nativní přehrávač neumí.

Galerie je zpracována standardně. Kromě prohlížení obrázků si můžete nechat zobrazit, kde byla pořízena. Fotografie je možné základně upravovat. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale nic vám nebrání si nějakou stáhnout. Výkon telefon dostačuje v podstatě na všechny dnešní hry. U těch nejnáročnějších se jen budete muset smířit s horšími detaily nebo horší plynulostí. Místa na aplikace budete mít dost, neboť je lze přesouvat na paměťovou kartu.

Telefonní funkce

Telefonní seznam si klade za cíl, „neotravovat“ uživatele množstvím informací a oceňuji i menší provázanost se sociálními sítěmi. Nepřekvapí, že každý kontakt může mít své vlastní vyzvánění i fotografii. Na druhou stranu, pokud jste zvyklí na silnou provázanost ve stylu HTC nebo telefonů s Windows Phone, budete možná nemile překvapeni. Vytáčení čísla podporuje chytré rozeznávání a kromě vyťukaných čísel nabízí i kontakty skrývající se pod danými písmeny.

Za vyzdvihnutí určitě stojí přítomnost zvukových profilů, které si můžete uživatelsky definovat. Ohledně samotného hovoru není k Ascendu G700 moc, co říci. Kvalita je na velmi dobré úrovni a na nesrozumitelnost si nestěžovala ani jedna strana.

Zprávy a klávesnice

Tvorba veškerých textů probíhá na české QWERTZ klávesnici. Pokud zvolíte typ od Huawei, dočkáte se klávesnice, která nabízí primárně jako druhotný znak diakritiku. Chybí však možnost rychle psát čísla, pro jejichž napsání je nutné vyvolat nabídku speciálních znaků. Naštěstí Huawei ponechal možnost volby a v nastavení si lze přepnout na běžnou Androidí klávesnici. Editor zpráv je klasický, odpočítává znaky, informuje o počtu zpráv, do kterých se váš text rozdělí a nabízí i smajlíky.

Zprávy a klávesnice - první Android, druhá Huawei

E-mailová komunikace je řešena opět formou dvou klientů, nechybí push synchronizace, složky, štítky, podpora příloh a nastavení podpisu. Prostě Androidí klasika. Od služeb Google nechybí samozřejmě Hangouts a také Google+.

Organizace času a GPS

Základem této kategorie je kalendář, který se chlubí například i ročním náhledem. Častěji se však spolehnete na měsíční, který je přehledný a ve spodní části displeje se vám rovnou ukazují události aktuálně označeného dne. Naproti tomu týdenní náhled je značně nepřehledný a potřebujete-li podrobnější náhled, doporučuji rovnou přepnout na agendu. Kalendářů může být v telefonu více, každý je pak barevně odlišen.

Kalendář

V další výbavě objevíte kalkulačku, stopky, minutku či praktického správce souborů. Hodit se mohou poznámky, diktafon nebo aplikace Záloha, pomocí které můžete svůj telefon zálohovat na paměťovou kartu a samozřejmě jej pak znovu obnovit. Chválíme přítomnost plné verze aplikace Kingsoft Office. Pracovat tak můžete s dokumenty MS Office bez omezení na čtení.

Čips GPS v telefonu pracuje spolehlivě. S asistencí internetu naleznete svou polohu zhruba do 10 vteřin. Pokud internet mít nebudete, počítejte se slabší půl minutou.

Datové funkce a internet

Prohlížení internetových stránek je na prostorném a jemném displeji jedna radost. Komfort z prohlížení stránek nám budou chtít poskytnout dva prohlížeče. Standardní a Chrome. Standardní prohlížeč v porovnání s Chrome prohlížečem nedosahuje takové rychlosti a plynulosti při vykreslování stránek, Chrome je ryhlejší a navíc potěší bohatšími možnostmi nastavení nebo synchronizací záložek. Je tak jasnou volbou.

Internetový prohlížeč

Datová konektivita není k zahození a Huawei si vede velmi dobře, i když někde klopýtá. Nejrychlejší stažení dat zajistí technologie HSPA+ DC v maximální rychlost 42 Mb/s, LTE chybí. Upload dat má v péči technologie HSUPA s podporou rychlostí až 5,76 Mb/s. A samozřejmě nezapomnělo se ani na bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n. Mimochodem citlivost vysílače mne více než mile překvapila, svým dosahem a výkonem patří mezi nejlepší v mobilech. Další konektivitu zajistí Bluetooth 4.0. U zařízení střední třídy zamrzí absence NFC, které je v této třídě telefonů již samozřejmostí. Nad chybějícím LTE lze ještě přimhouřit oči, neboť je k dispozici svižné HSDPA, ale absence NFC je neodpustitelná.

Závěr a konkurence

Huawei nasadil do střední třídy vcelku slušný model, který si však k zákazníkům bude muset najít cestu sám. Rozhodně nevypadá jako lákadlo, které přitahuje k výlohám každého z nejbližšího okolí. Narážím samozřejmě na velmi fádní vzhled telefon. Ten je však účelový, neurazí, nenadchne a naopak zkouší upoutat robustní konstrukcí. I když se zdá, že velmi záleží na konkrétním kusu.

Výdrž hodnotíme mírně pozitivně, přeci jen velký displej a čtyřjádrový procesor spolyká spoustu energie, přesto telefon zvládne takřka dva dny v ostrém provozu. Zvuková stránka se výrobci nedaří, ale pokud někdo z telefonu hudbu neposlouchá, je tento zápor rázem velmi malý. Naopak všichni ocení kvalitní displej, který je jemný, nabízí skvělé barvy i výbornou čitelnost.

Prostředí si výrobce upravil dle svých představ a rozhodně doporučuji si telefon zkusit a až poté si jej pořídit. Je to stále Android, jenže chybí menu a ikonky mívají dosti zvláštní zpracování. S plynulostí si však hlavu lámat nemusíte, ta je ideální. I díky velké paměti RAM.

Slabším místem je pak fotoaparát, který rozhodně neoslní a také absence technologií NFC a LTE. Na druhou stranu nás to ale u čínského výrobce vůbec nepřekvapuje. Právě díky několika klopýtnutím to bude mít Ascend G700 poměrně těžké.

Velkým konkurentem může být LG Optimus L9 II. Ačkoliv má menší displej, ve výsledku je jeho kvalita ještě o něco výše. Vytahuje také podporu NFC či přítomnost infračerveného portu. Navíc je levnější než Ascend G700.

LG Optimus L9 II

Druhým konkurentem je ZTE Grand S Flex, který boduje především podporou LTE. Cenovku má nicméně posazenou nad Ascend G700 a nabízí slabší baterii i starší Android.

ZTE Grand S Flex

Třetím do party konkurentů je Samsung ATIV S, jehož cena spadla pod 5 000 Kč a výbava odpovídá vyšší střední třídě. Nechybí podpora NFC, kvalitní HD displej nebo velmi dobrý fotoaparát. Plynulost pak zajišťuje dobře optimalizovaný systém Windows Phone 8.

Samsung ATIV S

Za zapůjčení telefonu Huawei Ascend G700 děkujeme e-shopu Smarty.cz.

huawei-ascend-g700
Klady
  • aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu
  • plynulé prostředí
  • solidní zpracování
  • povedený displej
Zápory
  • chybí NFC a LTE
  • místy nedotažené ikonky v prostředí
  • slabší fotoaparát
  • horší zvuk
Diskuze ke článku
mental.disease
"Každý, komu záleží na kvalite zvuku, si ho upraví ekvalizérom."

Ten bol dobrý, daj ešte jeden :-))
Myčoken
V recenzi nezmiňujete, zda má displej automatickou regulaci jasu.
maros
Nesúhlasím, že telefón má slabý zvukový výstup. Sám z telefónu často počúvam hudbu, na ktorej si dám potrpeť, a zvukový výstup je veľmi slušný. Samozrejme, hudbu si treba upravit na ekvalizéry (používam prehrávač mixzing), v defaultnom nastavení je to naozaj zlé, ale po úprave ekvalizérom je zvukové podanie telefónu veľmi dobré. Každý, komu záleží na kvalite zvuku, si ho upraví ekvalizérom. A samozrejme, hudbu nesmiete počúvať cez priložené lacné sluchátka, ale cez kvalitné železo ;)
Mippax 74
V bodu č. 5 datová konektivita je překlep(přepis)-Alcatel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze