HTC One M9+
recenze

HTC One M9+

Draze vykoupená dokonalost
37

Rok je dlouhá doba a výrobci poslední dobou přistupují k jakémusi omlazení svých vlajkových lodí. Důkazem může být i dnes recenzované HTC One M9+, které vychází z modelu One M9. Má však kvalitnější displej, čtečku otisků prstů a duální fotoaparát na zadní straně. Aktuálně jej lze považovat za nejlépe vybavené HTC na trhu. Obhájí si přesto svou cenu kolem 18 tisíc Kč?

Od nepaměti přidávají výrobci ke svým klíčovým modelům různé přídomky, pomocí kterých je omlazují, a přidávají funkce či jen prodlouží životnost oblíbeného modelu. Případ HTC One M9+ bychom mohli popsat současně omlazením a vylepšením. Jako by si výrobce byl vědom toho, že vlajkové lodi tak trochu něco chybí. A tak tchajwanský výrobce přidal na kvalitě displeje, nasadilo žádanou čtečku otisků prstů a ze zásob vylovilo sekundární fotoaparát. Vše vypadá jako cesta správným směrem. Bohužel HTC tradičně vyšroubovalo cenovku do závratných výšin.

HTC One M9+ na oficiálních fotografiích

Technické parametry HTC One M9+

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 72 × 9,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5,2" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px
ChipsetMediatek 6795, CPU: 8×2,2 GHz, GPU: PowerVR G6200
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
Dostupnostzáří 2015,

HTC One M9+ – videopohled

Design a konstrukce: stále líbivé

HTC One M9+ je ještě ze staré školy a designový směr bezpečně poznáte. Jeho původ bychom hledali v dnes již takřka legendárním modelu One M7 a i po třech letech musíme říci, že jde stále o velmi elegantní design. Kombinace stříbrné čelní a zadní plochy s boky laděnými do měděné barvy působí stylově, stejně tak lesklá černá plocha na horní hraně, ve které je ukryt například infračervený port.

Oproti vlajkové lodi došlo ke zvětšení displeje a tím pádem narostly i celkové rozměry telefonu. Výrazněji do výšky, která činí 151 milimetrů. Bohužel stále zůstal i méně praktický černý proužek pod displejem, kde je pouze logo výrobce. Klíčová šířka zaznamenala jen 2milimetrový nárůst a 72 milimetrů lze ještě poměrně pohodlně držet. Tloušťka těsně pod hranicí 10 milimetrů zůstala zachována, stejně tak zaoblení zadní strany. To oceníte při držení v ruce, do které telefon skvěle padne, a méně pak při ovládání na stole, protože se telefon kolíbá ze strany na stranu. Hmotnost 168 gramů je pak vcelku přijatelná, a to především s ohledem na to, že před sebou máme celohliníkový telefon.

HTC One M9+

Poznávacím znamením stále ještě většiny nových HTC jsou čelní stereo reproduktory. Průduch ve spodní části je rozdělen na dva, přičemž aktivní je pouze ten vlevo. Za rozdělením stojí čtečka otisků prstů, která zároveň při krátkém dotyku funguje i jako tlačítko s domečkem. Nastavení čtečky není nijak složité a dá se na ní spolehnout. První dotyk čtečky rozsvítí displej, druhý odemkne telefon.

HTC One M9+
Nastavení čtečky otisků prstů
HTC One M9+ HTC One M9
rozměry 151 × 72 × 9,6 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
hmotnost 168 gramů 157 gramů
displej 5,2palcový, Quad HD (565 PPI) 5palcový, Full HD (441 PPI)
procesor MediaTek 6795; 8×2,2 GHz, 28 nm Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994; 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, 20 nm
operační paměť 3 GB 3 GB
interní paměť 32 GB 32 GB
baterie 2 840 mAh 2 840 mAh
operační systém Android 5.0 Android 6.0
hlavní fotoaparát 20 Mpx (duální) 20 Mpx
čelní fotoaparát 4 Mpx 4 Mpx
čtečka otisků prstů ano ne
cena 18 500 Kč 15 000 Kč

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání do našeho katalogu

Využití má i druhý průduch, ve kterém je ukryta informační LED dioda, jež vás upozorní na to, co si nastavíte zeleným blikáním. Bohužel je až zbytečně malá a hrozí její přehlédnutí. Kvitujeme seskupení tlačítek na pravém boku, především pak umístění odemykací klávesy, kterou máte konečně rychle po ruce. Na obou bocích se nacházejí uzamčené šuplíčky pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu. Konektorová nabídka se pak sdružila na spodní hraně.

Zpracování je díky všudypřítomnému kovu na špičkové úrovni a v ruce One M9+ působí bytelným dojmem. Jedinou vadou na kráse zůstávají zmíněné šuplíčky, ze kterých se při méně šetrném zacházení odlupuje barva. To by se u velmi drahého telefonu rozhodně stávat nemělo. Jedná se však zřejmě pouze o problém u šuplíčků.

Líbilo se nám:

  • celohliníkové tělo
  • luxusní vzhled
  • stále dobře padne do ruky

Nelíbilo se nám:

  • odírající se barva ze šuplíčků

Displej: dohnal konkurenty

Dominantou a pro mnohé možná největším lákadlem bude Super LCD displej, jehož úhlopříčka povyskočila na 5,2 palce. HTC však nasadilo i Quad HD rozlišení a výsledná jemnost činí 565 PPI. Patrně tušíte, že jednotlivé pixely rozhodně nerozeznáte. HTC pravidelně nasazuje kvalitní displeje, které jsou výborně čitelné z ostrých úhlů i za různých světelných podmínek. Potěší dobře fungující čidlo jasu nebo režim ovládání v rukavicích. Displej můžete také rozsvítit či zhasnout poklepáním na displej. O ochranu se pak stará sklíčko Gorilla Glass.

Líbilo se nám:

  • vysoce kvalitní displej
  • režim pro ovládání v rukavicích

Zvuk: neoposlouchá se

Mnozí výrobci se snaží, ale málokterým se to povede. Kvalita zvukové reprodukce u HTC jednoduše stále bere dech. Dva čelní reproduktory jsou neskutečně hlasité a především poskytují hutný zvuk s výraznou basovou složkou. Ve srovnání s téměř jakoukoliv konkurencí dostává sledování videí či hraní her zcela odlišný nádech. Potěší i to, že ani při nastavení nejvyšší úrovně hlasitosti reproduktory nijak nerezonují. Spokojeni budete rovněž s výstupem do sluchátek.

Líbilo se nám:

  • reproduktory na čelní straně
  • naprosto špičkové podání zvuku

Baterie a výdrž: výrobce se nepředal

Trochu nás zklamala baterie, jejíž kapacita zůstala neoslnivých 2 840 mAh. Nabíjení každý večer bude vaší každodenní činností a snahy na delší výdrž můžete s klidem vypustit. Znamenalo by to totiž telefon takřka nepoužívat. Vzhledem k unibody konstrukci není baterie vyměnitelná a nabíjení probíhá ještě skrze starší microUSB konektor, namísto novějšího typu USB-C. Nepočítejte bohužel ani s bezdrátovým nabíjením.

HTC One M9+

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, potlačeny aktualizace a zvuk přenášen na poloviční hlasitost do peckových sluchátek Koss. Výsledná výdrž se dostala na 8 hodin a 1 minutu. Pro srovnání uveďme, že klasické HTC One M9 dosáhlo výsledku 8 hodin a 37 minut. Nabití na 80 % pak modelu One M9+ zabere 1 hodinu a 28 minut, úplné nabití trvá 1 hodiny a 51 minut.

Nelíbilo se nám:

  • nízká kapacita baterie
  • spíše slabší výdrž
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Hardware: tentokrát MediaTek

Pod kapotou se nám nachází namísto Snapdragonu 810 osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 s taktem 2,2 GHz, který má k ruce 3GB operační paměť. Zhruba polovina RAM je po zapnutí volná. Výkonu má telefon na rozdávání a patrně vás v ničem nebude omezovat. Na absolutní špičku loňského roku však mírně ztrácí, což dokazuje také benchmark AnTuTu, v němž toto HTC dosáhlo necelých 54 tisíc bodů. Interní paměť poskytuje 32 GB, respektive 20,5 GB pro vaše data po prvním zapnutí. Naštěstí se ale místem trápit nemusíte, neboť jsou podporovány paměťové karty až do kapacity 2 TB, kam máte možnost přesouvat i aplikace.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • výkon mohl být vyšší

Uživatelské prostředí: komfort a plynulost

Prostředí je osvědčenou klasikou, na kterou se lze spolehnout za všech okolností. Android 5.0 s nadstavbou Sense bude výhledově aktualizován na verzi 6.0, avšak již nyní je vše velmi přehledné a především ukázkově svižné. HTC si upravuje prostředí k obrazu svému, avšak velmi citlivě. Vše působí možná až dokonalým dojmem.

Prostředí

Stále nechybí pro mnohé praktická obrazovka BlinkFeed, kde dochází k akumulaci zpráv z vybraných kanálů či sociálních sítí. Praktický je widget, kde se sdružuje několik nejpoužívanějších aplikací. Nejvíce však potěší precizní optimalizace prostředí, které jednoduše funguje tak, jak potřebujete. Za celou dobu testování se telefon nezasekl a nesetkali jsme se ani s pádem aplikací.

Pokud vás zdejší prostředí zajímá více, stejně tak funkce telefonování, zprávy a organizaci času, podívejte se do naší podrobné recenze na HTC One M9. Softwarové části obou modelů jsou totiž do značné míry shodné.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • učebnicová optimalizace prostředí

Multimediální funkce: zdatným přeborníkem

Ačkoli se HTC One M9+ tváří na pohled jako luxusní smartphone pro manažery, multimediální funkce mu rozhodně nejsou nikterak cizí. Naopak. O špičkových stereo reproduktorech jsme už společně mluvili, teď se podíváme na další dovednosti. Tak například na hudební přehrávače. Ano, množné číslo: HTC opět nezklamalo a dosadilo jak svůj interní, tak také Hudbu Play od Googlu. Oba fungují naprosto spolehlivě. Po Hudbě Play sáhnou především ti, kteří ocení příkladnou synchronizaci s dalšími Android zařízeními. Interní přehrávač je jinak poměrně klasický. Velký důraz je kladen na obaly alb, které lze také nechat stáhnout z internetu.

Až vás omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout hlasitou reprodukci. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí, přesto je dobré si tuto drobnost připomenout. Integrovaný videopřehrávač, který je součástí galerie, si poradí s formáty AVI i MKV a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit vás nemusí ani vyšší rozlišení, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá s přehledem. Problém dokonce není ani 4K rozlišení, což lze vzhledem k umu záznamu v takto vysokém rozlišení pochopit. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například špičkového VLC, který se konečně ustálil i v Obchodě Play.

Zde mimochodem naleznete i spoustu dalšího multimediálního obsahu, protože ve standardní výbavě HTC nepředinstalovalo žádné hry. Když už o nich hovoříme, ani v tomto ohledu se nemusíte nijak omezovat a instalovat můžete absolutně cokoli, co se vám zlíbí: namátkou Real Racing 3, Asphalt 8, GTA, Deat Trigger 2... Zkrátka vše, co vás napadne, protože procesor vás nijak zdržovat nebude. Skvělý procesor je navíc příslibem do budoucna, neboť ani u ještě nevydaných her nenastane žádný problém.

Fotoaparát: návrat dvojky

Na zadní straně se nachází hned dva fotoaparáty, přičemž aktivní je většinou jen ten velký, hlavní. Jeho rozlišení činí 20 megapixelů, nepostrádá automatické ostření, dvojitou přisvětlovací LED diodu a světelnost činí průměrných f/2.0. K čemu že je tu druhá kamerka? Pokud si vzpomenete na HTC One M8, tak i zde má druhý foťák na starost hloubku ostrosti. Pokud aktivujete duální kameru, lze výslednou fotografii dodatečně přeostřovat, z čehož mohou vzniknout zajímavé fotografie. Mnozí výrobci tuto funkci mají pouze softwarovou, v případě HTC jsou výsledky zpravidla o něco lepší. Samotné prostředí aplikace fotoaparátu je velmi přehledné a především nijak rušivé. Vše je spíše minimalistické. Kvalita klasických fotografií je poměrně slušná, jsou barevně věrné, ale prospěla by jim vyšší ostrost. Za podobně drahou konkurenci tak HTC stále zaostává. Makro snímky pořídíte velmi snadno. Naopak se zhoršujícím se světlem na snímcích často přibývá šum, avšak nejde o nic nečekaného.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Čelní kamerka nabízí technologii Ultrapixel a rozlišení 4 megapixely. Pro účely pořízení selfie bohatě dostačuje a zaujmout může možnost vylepšit si tvář. Hlavním fotoaparátem lze video zaznamenávat až ve 4K kvalitě se 30 snímky za vteřinu. Záznam ve 4K bohužel není možné nahrát na YouTube a proto níže přikládáme samostatný ukázkový soubor ke stažení. Jde však přepnout i na nižší Full HD rozlišení se 60 snímky za vteřinu, případně zpomalený mód.

HTC One M9+ (testovací video) - 2160p, 30 FPS (109,32 MB, mp4)

Líbilo se nám:

  • duální fotoaparát
  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • výsledky fotoaparátů jsou jen průměrné
  • chybí optická stabilizace obrazu

Konektivita a internet: zvládne vše

Možnosti připojení načneme lokalizace vaší polohy a navigování odtud do cílové destinace. K dispozici máte jak A-GPS, tak také čip GLONASS a elektromagnetický kompas, který usnadňuje orientaci na mapě. Fixace je velmi svižná a během několika sekund vidíte svoji přesnou polohu, a to i v případě, kdy nemáte přímý výhled na oblohu, typicky tedy v bytě/domě. K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, která ke svému fungování vyžadují internetové připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, při troše snahy a hlavně trpělivosti není problém uložit hned několik větších měst.

Pro automobilovou navigaci využijete aplikaci Navigace, kde se bez internetového připojení také neobejdete, avšak trasu si můžete naplánovat s předstihem a data se tak budou stahovat jen při nenadálých událostech, například při změně trasy a tedy nutnosti cestu přepočítat. I tak to omezuje.

Rovněž u dalšího spojení se světem HTC One M9+ boduje na plné čáře. Kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE Cat 6 do rychlosti až 300 Mb/s. Doplňme, že jsou podporovány všechny u nás potřebné frekvence. Potěšuje přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování s jiným zařízením nebo pro bezkontaktní platby. Pro tyto účely je v nastavení dokonce speciální podsložka. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. Nechybí ani podpora OTG, bez problému si tedy připojíte USB flashdisk.

Internetový prohlížeč

Pomyslnou třešničku na dortu pak najdete příhodně ve vrchní plastové liště, kde je přítomen infračervený port. Ten skvěle poslouží pro ovládání domácí techniky.. Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Řešit jeho rychlost nemá smysl, neboť vše funguje jako lusknutí prstů, tedy okamžitě a bez jakýchkoli záseků. Nezapomnělo se ani na klasický prohlížeč od HTC, který v rychlosti nijak nezaostává. Výběr tedy zůstává jako vždy na vás, my jsme si více oblíbili Chrome, a to z důvodu jeho snazší synchronizace s dalšími Android produkty.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • infraport
  • svižné GPS

Závěrečné zhodnocení: je skvělý, ale...

HTC One M9+ stále ještě zůstává nejlépe vybaveným modelem řady One, který si můžete pořídit. Má stále ten skvělý a léty osvědčený design, poctivé zpracování nejvyšší třídy i perfektní displej, který Quad HD rozlišením srovnal krok s konkurencí. Dostalo se i na moderní čtečku otisků prstů, svižné prostředí nebo stále dechberoucí stereo reproduktory.

HTC One M9+

Výrobce se také vrátil ke dvěma fotoaparátům na zadní straně, avšak stále jej brzdí pokulhávající kvalita výsledných snímků, kterou bychom ocenili více než možnost si snímky přeostřovat. Nijak nadšeni nejsme ani z baterie, kde HTC mohlo přidat. Ačkoliv na nás HTC One M9+ zanechává velmi solidní dojem, šanci na úspěch z velké části hatí cena. Ta se aktuálně pohybuje kolem 18 tisíc Kč. V této cenové hladině je konkurence velmi nebezpečná.

Konkurence

O něco levněji totiž vyjde například špičková Sony Xperia Z5, která má sice papírově horší displej, ale v reálu to vůbec nepoznáte. Naopak možná oceníte zvýšenou odolnost či o něco lepší fotoaparát.

TIP! Recenze Sony Xperia Z5 – Stop kompromisům

Sony Xperia Z5

Nabízí se také Lumia 950 od Microsoftu, která mnohem lépe fotí a zlákat vás může i novým systémem Windows 10 Mobile či bezdrátovým nabíjením. HTC může kontrovat hodnotnějšími materiály, elegantnějším vzhledem či vynikajícími reproduktory.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 950 – Expert schizofrenik

Microsoft Lumia 950

Příplatek necelých 2 tisíc korun už znamená, že dosáhnete na špičkový Samsung Galaxy S7, který HTC porazí lepším fotoaparátem, zvýšenou odolností či bezdrátovým nabíjením.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S7 – člen ligy výjimečných

Samsung Galaxy S7

Zmíněné konkurenty HTC spolehlivě předčí jen stereo reproduktory. V ostatních ohledech drží v lepším případě krok, ale mnohdy zaostává. Zvolte jej tedy v případě, že vás zaujme vzhledem, prostředím a reproduktory. V opačném případě je zde lépe vybavená konkurence nebo konkurent, kterého jsme si nechali na konec. Pakliže oželíte čtečku otisků prstů a duální fotoaparát, můžete mít HTC One M9, které jinak nabízí stejně hodnotný vzhled i nadprůměrnou výbavu. Ušetříte však 3 tisíce korun.

TIP! Recenze HTC One M9 – špičková výbava v luxusním balení

Srovnání HTC One M9+ a HTC One M9
htc-one-m9-plus
Klady
  • stylový design
  • hliníkové tělo
  • velmi kvalitní displej
  • špičkové stereo reproduktory
  • 32GB paměť a podpora paměťových karet
  • perfektně optimalizované prostředí
  • možnost přeostřování fotografií
  • infraport
  • kompletní podpora LTE
Zápory
  • šuplíčky náchylné k poškrábání
  • slabší baterie a výdrž
  • pouze velmi průměrné fotografie
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Petas
Uvnitr je Mediatek Xelio X10, ktery na absolutni spicku vsak mirne straci??? To si snad delate srandu ne??? Mobil za 18 600 s polovicnim vykonem nez Galaxy S6 a s tertinovym vykonem Galaxy S7, ktery je jen o 1 200 drazsi. To snad nemuze ani HTC myslet vazne.

Ten mobil ma TOP jen stereo a to znamena ze by mel stat tak pulku. Ale HTC asi vi co dela kdyt nasadil tak krasnou cenu. No je to videt uz X let jak jim to totalni predrazeni vychazi :-D
Ján
Za 16.000 prečo nie ale takto ... no neviem neviem rád fotím takže asi nič pre mňa ;-)
Pavel Kapoun
Těžko se divit, že jde HTC tam, kam jde. To si opravdu myslí, že jsou zákazníci úplně dementní? S tímto HW stojí Xiaomi Redmi note 3 - 5 tis. Tu značku sice nemusím, ale aspoň nastavili odpovídající cenovku. Pochopil bych, kdyby nechali kvalitní zpracování, displej a pak nasazení Mediateku kompenzovali cenou. Nabídnout to za 10k, mohl to být prodejní trhák. takhle je to urážka inteligence zákazníků a povede jen k dalšímu bojkotu značky.
Areon
Ten telefon je na trhu celkem dlouho, recenze na něj měla přijít daleko dříve, nyní před novou vlajkovou lodí HTC dělat recenzi na model z loňského pozdního léta je celkem srandovní :D Ale alespoň se příznivci HTC dočkali, to je pravda :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze