HTC One E9+
recenze

HTC One E9+

Umíme to i s plastem
20

V kategorii špičkových telefonů má HTC hned několik zástupců. Jedním z nich je i model One E9+, který nabízí 5,5palcový Quad HD displej, osmijádrový procesor Helio X10 nebo 20megapixelový fotoaparát. Přesto se cena dostala pod 15 tisíc korun díky úspoře na materiálech. Zažije HTC s touto novinkou úspěch?

Ačkoliv se HTC poslední dobou příliš nedaří, má své portfolio vcelku bohaté, a to především ve vyšší třídě. Kromě vlajkového modelu One M9 nabízí například ještě o něco větší a neméně dobře vybavený model One E9+, který si v dnešní recenzi proklepneme. HTC překvapivě použilo „jen“ plastové materiály a díky tomu mohla být nasazena o něco nižší cena, než na jakou jsme u tohoto výrobce zvyklí. Na výbavě se však nešetřilo a čítá kvalitní displej, výkonný procesor, LTE nebo podporu dvou SIM karet.

HTC One E9+

Technické parametry HTC One E9+

Kompletní specifikace
Konstrukce156,5 × 76,5 × 7,5 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 3, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát20 Mpx (4 992 × 3 744), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px
ChipsetMediaTek helio X10, CPU: 8×2 GHz, GPU: PowerVR G6200
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnost, 15 999 Kč

HTC One E9+ – videopohled

Obsah balení: zde se zastavil čas

V základním balení žádné velké překvapení nečeká. Nejlépe vypadají přibalená pecková sluchátka, která kombinují černou s červenou barvou. Dále nechybí USB kabel a koncovka nabíječky. Její tvar HTC nemění už snad pět let a bohužel ani výstupní proud. 1 ampér je dnes již skutečně málo.

HTC One E9+

Design a konstrukce: klasika ve vzhledu i plýtvání

Při prvním seznámení na mě HTC One E9+ udělalo vcelku dobrý dojem. Tmavé odstíny ( jiné na našem trhu neseženete) elegantně oživuje tenká stříbrná linie po obvodu celého telefonu. Nejde o žádnou extravaganci, naopak je cítit důraz na konzervativněji smýšlející jedince. Vzhled tedy nebudí ohlasy širokého okolí, ale na druhou stranu jen tak nezestárne a nijak se ani neokouká. Příjemné pocity pokračují i po uchopení telefonu, a to i navzdory použití plastových materiálů. Záda i boky jsou z měkčeného a pro ruce příjemného plastu, který odolává otiskům prstů i škrábancům. Za pozornost stojí i to, že v rukách působí telefon vcelku lehce, byť výrobce udává hmotnost nezanedbatelných 150 gramů.

Naopak rozměry telefonu jsou bohužel větší, čímž HTC zklame i tentokrát. Výška se dostala nad 156 milimetrů, šířka dokonce nad 76 milimetrů. Tloušťku nicméně výrobce stlačil na 7,5 milimetrů. Výsledkem je, že se díky nízké hmotnost telefon snadno drží, ale příliš pohodlný a jistý úchop to není. Rozhodně zapomeňte na ovládání jednou rukou. Problémem je i prosté odemknutí telefonu. Tlačítko je sice správně na pravém boku, ale mělo být ještě o něco níže. Za současné situace je nutné z jisté polohy při držení udělat přehmat směrem k tlačítku. Záchranou může být pouze odemknutí poklepáním na displeji, ale bohužel již nelze stejným způsobem displej zamknout. To funguje jen z odemykací obrazovky. Pokud již tedy telefon odemknete, znovu jej musíte uspat skrze hardwarové tlačítko.

HTC One E9+

Zajímavá je pak snad jen levá strana, kde se nachází velká krytka, pod kterou najdete sloty pro dvě nanoSIM karty a jednu paměťovou kartu. Krytka na svém místě drží velmi dobře a bez nehtu se vám ji téměř nepovede otevřít. Pochvalu si HTC zaslouží za kvalitní zpracování. Telefon je sice plastový, ale byla použita unibody konstrukce, a tak vše přesně lícuje a nikde nic nevrže. Tak to má vypadat.

Líbilo se nám:

  • praktické zpracování zadní strany

Nelíbilo se nám:

  • větší rozměry
  • nevhodně umístěné odemykací tlačítko

Displej: špičková podívaná

V případě displeje se HTC poměrně rozšouplo. V prvním případě v rámci úhlopříčky IPS displeje, která se vyšplhala na 5,5 palců. Ve druhém případě u rozlišení, kde se setkáváme s Quad HD hodnotou 2160 x 1440 a výslednou jemností 534 PPI. Zobrazení je pak naprosto perfektní, a to včetně barev, pozorovacích úhlů nebo čitelnosti na slunci. Jas můžete nechat regulovat dobře fungující automatikou a dostalo se i na informační zeleně svítící LED diodu. Ta bohužel nejde nijak nastavit, pouze vypnout, a navíc je s ohledem na velký telefon nepochopitelně malinká a lze ji snadno přehlédnout. Ochrana displeje je pak řešena nejnovějším sklíčkem Gorilla Glass 4.

HTC One E9+
Displej patří k absolutní špičce

Líbilo se nám:

  • displej patří k absolutní špičce

Nelíbilo se nám:

  • titěrná informační LED dioda

Zvuk: stereo vše jistí

Zvuk se dle očekávání stává trumfem modelu One E9+. Čelní stereo reproduktory hrají velmi hlasitě, nádherně čistě a je zde i lehký důraz na hloubky, což u hlasitých reproduktorů telefonů rozhodně není běžné. Navíc ani na nejvyšší hlasitost nedochází ke zkreslení zvuku.

Na velice slušné úrovni je i výstup do sluchátek, přičemž obstojí i dodávaná špuntová sluchátka, která uspokojí minimálně méně náročného posluchače. Zvuk má důraz na hloubky a je čistý i ve vysokých hlasitostech.

Líbilo se nám:

  • skvělé stereo reproduktory
  • kvalitní sluchátka v balení

Baterie a výdrž: rádi bychom více

Baterie je v telefonu pevně integrována a nelze ji tedy uživatelsky vyměnit. Její kapacita je 2 800 mAh, což není nijak moc s ohledem na velký displej i spoustu funkcí. Výsledná výdrž proto nijak nepřekvapí a krok s vámi HTC udrží zhruba od rána do večera. Dvoudenní výdrž je již téměř mimo reálné možnosti - museli byste vypínat data a snižovat jas displeje téměř na minimum.

V testu výdrže při přehrávání streamovaného videa (kvalita 1080p) se HTC One E9+ dostalo na čas 7 hodin a 50 minut. Nejde o vyloženě špatnou hodnotu, avšak konkurenční LG G4 dokázalo video přehrávat ještě o 2 hodiny déle. Nabíjení HTC One E9+ trvá kvůli pomalé nabíječce poměrně dlouho. Z nuly na 80 % počítejte se 2 hodinami a 12 minutami, úplné nabití zabere 2 hodiny a 50 minut.

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • pomalá dodávaná nabíječka

Hardware: osm moderních jader

Hardwarově je na tom nové HTC velmi dobře. U novinky se výrobce přiklonil ke špičkovému procesoru od MediaTeku. Jedná se o osmijádrový typ Helio X10 s taktem rovných 2 GHz, kterému asistuje 3GB operační paměť. Po zapnutí počítejte s polovinou RAM volné. Výkonu má telefon skutečně na rozdávání a veškerá činnost je svižná, včetně všemožných animací. Interní úložiště má kapacitu 32 GB, nicméně po prvním zapnutí pro vás zbude necelých 21 GB. Naštěstí jsou podporovány až 2TB paměťové karty, na které lze přesunout i aplikace. Několika málo výrobcem dodaných aplikací se nicméně zbavit nemůžete.

Benchmark testy

Hrubý výkon měřený tentokrát benchmarkem Vellamo - tradiční AnTuTu bohužel s tímto modelem od HTC odmítá spolupracovat - činí 1 520 bodů, který lze srovnat například s Nexusem 6 či OnePlus One.

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • velká paměť a podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: jistota jménem Sense

Pokud jste měli za poslední dva roky tu čest s telefonem HTC, budete i v modelu One E9+ jako doma. Prostředí zajišťuje Android 5.1 Lollipop společně s nadstavbou Sense 7.0. Nechybí praktická obrazovka BlinkFeed nebo užitečný widget, do kterého sloučíte aplikace, které často používáte doma, v práci nebo při venkovních aktivitách. Jedním dotykem nabídku přehodíte a budete mít po ruce zrovna ten typ aplikací, který se hodí. Alternativou je možnost automatického přepnutí v závislosti na konkrétní Wi-Fi, ke které jste připojeni.

V nastavení potěší možnost si přenastavit panel s ovládacími tlačítky na displeji. Můžete si je přeházet nebo přidat další. Vhod přijde třeba uzamknutí rotace displeje či jeho uzamknutí.

Chod prostředí je doslova ukázkou kvalitní optimalizace. Nic se totiž neseká a spuštění veškerých aplikací je otázkou okamžiku. HTC One E9+ se nezadýchává ani ve chvílích, kdy rychle po sobě spustíte více aplikací.

Líbilo se nám:

  • výborně optimalizované prostředí
  • možnost nastavit si spodní lištu s tlačítky

Multimediální funkce: HTC nezklame

O špičkových stereo reproduktorech jsme už společně mluvili, teď se podíváme na další dovednosti v oblasti multimédií. Tak například na hudební přehrávače. Ano, množné číslo, HTC opět nezklamalo a dosadilo jak svůj interní, tak také Hudbu Play od Googlu. Oba fungují naprosto spolehlivě, po Hudbě Play sáhnou především ti, kteří ocení příkladnou synchronizaci s dalšími Android zařízeními. Interní přehrávač je jinak poměrně klasický. Velký důraz je kladen na obaly alb, které lze také nechat stáhnout z internetu. Nedostalo se však na ekvalizér.

Hudební přehrávač

Až se vám omrzí vaše hudební sbírka, můžete si zapnout klasické FM rádio, které hraje pouze s připojenými sluchátky. Poté však samozřejmě můžete zapnout reprodukci z hlasitých reproduktorů. Podpora funkce RDS je dnes takřka samozřejmostí, přesto je dobré si tuto drobnost připomenout. Integrovaný videopřehrávač, který je součástí galerie, si poradí s formáty AVI i MKV, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá s přehledem. Problém dokonce není ani 4K rozlišení, což je vzhledem k umu záznamu v takto vysokém rozlišení pochopitelné. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například špičkového VLC for Android.

V něm mimochodem naleznete i spoustu dalšího multimediálního obsahu, protože ve standardní výbavě HTC nepředinstalovalo žádné hry. Když už mluvíme o hrách, ani v tomto ohledu se nemusíte nijak omezovat a instalovat můžete absolutně cokoli, co se vám zalíbí - procesor vás nijak zdržovat nebude, namátkou Real Racing 3, Asphalt 8 a další.

Fotoaparát: zázraky se nedějí

Nic nového pod sluncem byste nenašli ani u fotoaparátu a jeho prostředí. To je velmi přehledné a snadno se v něm zorientujete. Nechybí všemožné nastavení, HDR, Panorama či efekty. Samotný fotoaparát se chlubí 20 megapixely, automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou.

Prostředí fotoaparátu a galerie

Bohužel, výsledné snímky rozhodně nenadchnou. Barevná věrnost je sice ucházející, ale snímkům by prospěla větší ostrost. Její nedostatečnost je zvlášť patrná již při malém přiblížení fotografií, kdy okamžitě uvidíte splývající detaily, což rozhodně nepotěší. Špatně jsou na tom také snímky za šera nebo v noci - velmi často jsou rozmazané. Potěšit mohou snad jen makro snímky, které vypadají velmi dobře.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Čelní kamerka je se svými 4 megapixely rovněž spíše nouzovým řešením, avšak pro pořízení obyčejné selfie, která následně zamíří na sociální sítě, postačí. Radost v tomto ohledu může udělat retuš vašeho obličeje v reálném čase a vy tak zjistíte, jak krásně byste mohli vypadat.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Díky ohromnému výkonu si budete moci užívat záznam 4K videa, jehož kvalita však trpí pouze 30 snímky za vteřinu - video nepůsobí příliš plynule. Navíc jste omezeni jen 6minutovým záznamem. Pokud potřebujete nahrávat delší záznamy, budete muset snížit kvalitu na Full HD rozlišení. Třetí možností je přítomný slow-motion mód v HD rozlišení.

HTC One E9+ (Testovací video) - 2176p, 30 FPS (90,56 MB, mp4)

HTC One E9+ (testovací video) – Slow-motion

Líbilo se nám:

  • podařený slow-motion mód
  • přehledné prostředí fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • celkově špatná kvalita fotografií a videí

Telefonní funkce: přehledné a svižné

Telefonní funkce jsou základním pilířem každého telefonu, v HTC One E9+ jsou všechny důležité funkce ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, LinkedInu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „více zdrojů“ daný zdroj vypnout.

Při vytváření nového kontaktu vás HTC rozhodně nezklame. Co se možnosti dodatečných informací týče, zadat můžete kromě základů také přezdívku, adresu, vztah, webové stránky, poznámku či narozeniny - ty se následně synchronizují s vaším kalendářem. Kvalita hovoru je výborná i ve velmi hlučném prostředí. Stejně tak opačná strana nás velmi dobře slyšela a nedocházelo k nedorozumění.

Zprávy: pohodlí především

Stejně jako u dalších telefonů s operačním systémem Android si můžete zvolit defaultní editor textových a multimediálních zpráv, tedy klasické Zprávy od HTC nebo aplikaci Hangouts, která navíc slučuje i Google chat. Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě standardních funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit.

Samotný editor nabídne velice primitivní prostředí, které se nijak neliší od konkurence. Multimediální zprávu uděláte automaticky vložením některého souboru – například obrázku, videa, zvuku, přidat můžete také umístění nebo odeslat kontakt formou vCard. V nabídce editoru nechybí ani několik přednastavených frází, které můžete použít v případě časového vytížení.

Pro e-mailovou komunikaci jsou v HTC One E9+ připraveny hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů, zatímco Gmail nejčastěji zajisté využijete s vaším Google účtem (i když už nabízí i další poskytovatele), aplikace E-mail poslouží pro všechny ostatní poskytovatele e-mailových schránek.

Organizační funkce a GPS: vše, co potřebujete

Kancelářské funkce jsou v HTC One E9+ zastoupené kompletně, nechybí žádná důležitá aplikace. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Velmi užitečná je synchronizace s počasím. Když si zobrazíte detail následujícího dne, zobrazí se vám v horní liště aktuální počasí s teplotou, což je nejenom hezké na pohled, ale také přehledné. Pod počasím je pak lišta, kde zjistíte, zda má někdo z kontaktů narozeniny.

Při měsíčním náhledu vidíte jak jednotlivé dny, tak ve spodním panelu i události konkrétního dne. Ano prosím, tak má vypadat dobře zpracované prostředí kalendáře, ostatní se učte. Dalším pomocníkem, jak si zlehčit život a hodit starosti na jiná bedra, jsou poznámky. Mohou mít textovou nebo zvukovou podobu. Nechybí ani předinstalovaný software Polaris Office, který umožní dokumenty také editovat. Když omrzí ruční zadávání znaků, můžeme je kreslit. Vytvořenou poznámku si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy, konkrétně fotografie.

HTC One E9+ samozřejmě nezaostává ani co se navigace týče: k dispozici je jak A-GPS, tak také čip GLONASS a elektromagnetický kompas, který usnadňuje orientaci na mapě. Fixace je okamžitá a během několika sekund vidíte svoji přesnou polohu, a to i v případě, kdy nemáte přímý výhled na oblohu, typicky tedy v interiéru. K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, které již nově nejsou zcela závislé na internetovém připojení.

Google Mapy a Navigace

Pokud si stáhnete podklady předem, můžete poté offline nejen prohlížet mapy, ale plánovat trasy či vyhledávat v daném místě body zájmu, kdy se zobrazí i základní informace v podobě kontaktu či otevírací doby.

Datové funkce a internet: téměř plná polní

A konektivita? Je zřejmě bez překvapení, že HTC One E9+ boduje na plné čáře. Kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s a nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE Cat 6 do rychlosti až 150 Mb/s. Připomeňme též, že podporována všechna u nás využívaná pásma, bohužel s výjimkou nejpoužívanějšího 800 MHz. Tato skutečnost tak nebude trápit jen zákazníky Vodafonu, který používá ve větší míře pásmo 900 MHz, které již model One E9+ podporuje. Potěšující zprávou je přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování nebo pro bezkontaktní platby. Pro tyto účely je v nastavení dokonce speciální podsložka. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. Nechybí ani podpora OTG - bez problému si tedy připojíte USB flashdisk.

Internetový prohlížeč

HTC One E9+ si také poradí se dvěma nanoSIM kartami, avšak přenosy 3G či LTE jsou možné pouze v jednom slotu. V druhém bude SIM karta pracovat pouze se sítěmi 2G. K úplné dokonalosti v oblasti konektivity chybí už jen infraport, byť jeho nepřítomnost lze odpustit.

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Nezapomnělo se ani na klasický prohlížeč od HTC, který v rychlosti nijak nezaostává. Zaobírat se rychlostí Google Chrome nemá smysl - vše funguje jako lusknutí prstů, tedy okamžitě, bez prodlev a bez jakýchkoli záseků. Výběr tedy zůstává jako vždy na vás. My jsme si více oblíbili Chrome, a to z důvodu jeho snazší synchronizace s dalšími Android zařízeními.

Závěrečné zhodnocení: jednoduché to mít nebude

HTC One E9+ je vcelku povedeným telefonem, který by mohl oslovit konzervativněji smýšlející uživatele, kterým však současně nevadí velký displej a ve výsledku až zbytečně velké rozměry. Ty považuji za největší neduh novinky, neboť jen zhoršují ovládání. Stejně tak umístění odemykacího tlačítka.

HTC One E9+

Displej telefonu je totiž naprosto špičkový a stejně tak výkon, který vás nezklame. Potěší poměrně velká interní paměť i podpora paměťových karet. Základ úspěšné práce je podařené prostředí a zde svou úlohu výrobce splnil na jedničku s hvězdičkou. Ve výbavě nic podstatného nechybí a HTC zvládlo i příkladnou nabídku konektivity. Nebýt opět nepříliš kvalitního fotoaparátu, mohl bych téměř jen chválit. Posledním zádrhelem je ale cena, která, jak je u HTC zvykem, je o něco vyšší.

Konkurence

Velice snadno totiž můžete pořídit lepší zařízení a ušetřit dva tisíce korun. Na mysli mám LG G4, které nabídne lepší fotoaparát a přívětivější rozměry při stejně velkém displeji. G4 však ztrácí v plynulosti prostředí, chybějícími stereo reproduktory či nepodporou dvou SIM karet.

TIP! Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Pokud jste ochotni investovat zhruba dva tisíce korun navíc, můžete si zvolit Samsung Galaxy Note 4, který má při stejných rozměrech ještě větší displej. Navíc se pyšní velmi praktickým stylusem S Pen či kvalitnějším fotoaparátem. HTC kontruje stereo reproduktory nebo podporou dvou SIM karet.

TIP! Recenze Samsung Galaxy Note 4 – čtvrtý zásah do černého

Samsung Galaxy Note 4

Pakliže byste rádi zkusili jiný systém než Android, je ve hře zbrusu nová Lumia 950 od Microsoftu, za kterou si oproti HTC připlatíte také dva tisíce korun. Získáte nicméně o něco kompaktnější zařízení s výkonnějším procesorem a především mnohem lepším fotoaparátem. Podporuje dokonce i dvě SIM karty a s patřičným příslušenstvím ji přeměníte téměř v klasický počítač.

TIP! Testujeme nové Lumie 950 a 950 XL (on-line blog)

Microsoft Lumia 950
htc-one-e9
Klady
  • stereo reproduktory
  • velmi dobře optimalizované prostředí
  • 32GB paměť a podpora paměťových karet
  • výkonný procesor
  • vysoce kvalitní displej
  • konzervativní, ale nestárnoucí design
Zápory
  • podprůměrný fotoaparát
  • zbytečně velké rozměry
  • špatně dostupná odemykací klávesa
  • nepodporuje frekvenci 800 MHz u LTE
Diskuze ke článku
Michal
Pořád se nadává na rozměry, ale ve skutečnosti je menší, než třeba iPhone 6+ se stejným displejem a to má htc ještě reproduktory.
Jedd
Docela by mne zajímalo jestli ta fixace na rozměry je jen problém střední Evropy nebo na to nadává celý svět, protože vzhledem k situaci v jaké jsou je mi celkem těžko uvěřitelné, že kdyby prskala polovina světa nad tím jak plýtvají místem a nafukují telefony, že by si dovolili s tím nic nedělat a jet dál v tom, co oni považují za správné a nikoliv zákazníci. Vzhledem k tomu jak dlouho to dělají pořád stejně zrovna toto asi lidem moc vadit nebude, ale kdo ví. :-)
Gotys
Ta velikost iPhone 6+ vůči uhlopříčce je mu také vyčítána.
Jinak mám 950XL o které je zřejmě řeč ( nikoli 950, ta je malá ) a musím říct že fotky super, vše super, nemám restarty, ale Android na S6 Edge který jsem měl předtím fungoval lépe. Tady bude Microsoft muset ještě trochu ladit. Ale stejně bych se momentálně nevrátil.
Hon
No velikost mi nevadí ale HTC je fakt už trapné jejich doba skončila měli by to zabalit a neotravovat trh šmejdy.To už i ten čínan je lepší než oni a ty jejich repráčky už dávno nejsou zázrak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze