Recenze hry Zombiewood: pekelně zábavná apokalypsa

3

Jedny z nejoblíbenějších her na mobilních zařízeních jsou ty, které nabízí extrémně jednoduché ovládání, které však nepřekáží variabilní hratelnosti. V jednoduchosti je síla a u krvavé akce Zombiewood to platí dvojnásob. Vydejte se do Los Angeles a pomozte režisérovi dostat Oscara.

Rozličných hororových akcí se zombíky je na trhu jako máku, takže rozhodně vítáme originální přístup k tématu. Zombiewood si bere oblíbený příběh infekce a zamoření pouze jako základ, to pravé ořechové se totiž skrývá v parodii všeho a všech, od podobně zaměřených filmů a her, až po Hollywood jako takový.

Rychle na plátno!

Premisa je jednoduchá. Los Angeles je pod náporem infikovaných zombies terorizujících obyvatele, filmové hvězdy v chaosu běhají ulicemi a situace se začíná vymykat kontrole. To je ale přece dokonalý materiál na stříbrné plátno! Právě to si řekl jeden zcvoklý režisér, který si našel neméně zcvoklého kaskadéra. Vás. Jediné, co po režisérovi chlápek chce, jsou nejnovější bouchačky a nadílka chechtáků do kapsy. Takovou příležitost si přece nemůžete nechat ujít.

Celá hra je umně rozdělena na jednotlivé filmy, které se režisér snaží protlačit na plátno. Každý nabízí zcela jiné prostředí, zápletku i celkovou atmosféru. Najdete tu parodie na policejní filmy, klasické horory, moderní zombijárny, akční filmy i westerny. Každý film sestává z pěti jednotlivých úkolů, nebo módů, chcete-li. Po ukončení filmu se přesouváte k dalšímu, pokud jej samozřejmě zvládnete odemknout. Celkem je připraveno 11 unikátních filmů a podle menu lze pochopit, že se v budoucnu dočkáme mnoha dalších epizod.

Náplň každého filmu je velmi podobná, naštěstí si ale vývojáři dali práci s variabilitou, takže nepůjde jen o bezduché střílení. I když, o to jde ve hře především. V závislosti na filmu tak budete čistit okolí, doprovázet důležité postavy, zachraňovat nebohé děvy, hasit požáry a dělat další skopičiny, jen aby to vypadalo dobře na kameru. Nechybí ani ulítlejší kousky, jako grilování medvěda či honičky za zvířaty, která ukradla ten který klíč. Celkově se dá říci, že vždy máte co dělat a úkoly jsou dost variabilní na to, abyste se nenudili.

Každý úkol má svou vlastní plejádu výzev, které jsou životně důležité. Za ně totiž dostáváte zlaté filmové kotouče, bez kterých neodemknete další filmy a nebudete postupovat dál. Ty můžete dostat takřka za cokoliv. Za obyčejné dokončení úkolu za nalezení skryté trofeje, za ničení kulis, za postřílení určitého počtu zombíků v určitém časovém limitu a tak dále. Hra hodnotí takřka všechno, takže se často vyplatí vyrazit do dřívějších epizod a splnit výzvy, které jste dříve nezvládli.

Hlavně zábavně

Postup filmy a jednotlivými výzvami postupně zdokonaluje vaši postavu. Po dosažení nové úrovně se vždy odemknou nové zbraně, schopnosti a vybavení, které si můžete libovolně nakoupit za zlaťáky, co sbíráte během přestřelek. K mání je nad dvacet unikátních zbraní, včetně pistolí, brokovnic, samopalů, baseballových pálek či motorových pil, rozličné oblečky a samozřejmě speciální schopnosti, které vám velmi pomohou v ošemetných situacích. Není tak problém si povolat kobercové bombardování, zvýšit si zdraví, zrychlit chůzi či se chvíli ohánět řádně brutálním nářadím.

Vše ale stojí peníze a stejně, jako v případě mnoha jiných titulů i Zombiewood nabízí systém mikrotransakcí. Musím přiznat, že Gameloft našel dobrý poměr mezi nutností dokupovat a možností hrát zadarmo. I když nebudete chtít nasoukat do hry ani halíř, stále si ji dost užijete a jediné, s čím musíte počítat, je vyšší obtížnost. Zbraně a vybavení se bude zkrátka odemykat o něco pomaleji. Při určitém obnosu si pak můžete dovolit unikátní zbraně a oblečení, které jinak nedostanete. Čas od času se na vás usměje štěstí v herní loterii a nesmíte také zapomínat na honorář, který vám režisér vyplácí.

Přibližně po třetím filmu pochopíte, že obtížnost vzrůstá a pokud nehodláte platit, budete se muset zatraceně ohánět. Naštěstí hra disponuje geniálně jednoduchým ovládáním, které sestává ze dvou virtuálních páček. Levá odpovídá za pohyb, pravá za střílení ve zvoleném směru. O nic jiného se starat nemusíte. Částečně i proto je hraní velmi pohodlné a zábavné, jelikož nemusíte obstarávat deset rozličných tlačítek. Postupně se setkáte s různými druhy zombií, od malých parchantů, až po klasické pomalé bestie a velké obludy, co střílejí laserem. Každá vyžaduje svou strategii, pravda je ale taková, že stačí být v aktivním pohybu a neustále šít na všechny strany.

Komediální zombíci

Už od úvodní obrazovky je jasné, že to Zombiewood nemyslí vážně. Celá hra je o komedii, parodickém přístupu a vtipech, které trousí většina postav na vaší pouti. Také grafická stránka jde ruku v ruce s atmosférou a nabízí komiksově laděný výtvarný styl. S plynulostí navíc nemá hra žádný problém, a i když je plná efektů a celkově vypadá velmi nadprůměrně, je skvěle optimalizovaná a nenáročná. Zkrátka ideální kombinace pro mobilní zařízení.

Vše ve hře postupuje vpřed formou bublinových dialogů, dabing ani ozvučení tu nenajdete. I bez toho si však užijete plno skřeků, výbuchů a mohutných zvuků vašich zbraní. Korunku všemu nasazuje veselá hudba hrající na pozadí.

Zombiewood překvapil na celé čáře. Nabídl originálně pojaté téma zombií, variabilní a poutavé úkoly, různorodé prostředí filmů a především tolik oblíbený levelovací systém, který zaručí, že budete mít vždy důvod se ke hře vrátit. I když si titul stáhnete jako relax na chvíle v autobuse či dopravě, systém výzev se na to perfektně hodí a hra vás nikdy nezdržuje déle, než na několik minut v kuse. Spojíme-li to s dobře vyrovnaným systémem mikrotransakcí a povedeným komiksovým grafickým kabátkem, vyjde nám skvělá zábava na dlouhou dobu. A navíc zcela zdarma.

Testováno na zařízení iPhone 4S. Zombiewood můžete stahovat zcela zdarma z AppStore a Google Play.

Hodnocení: 10/10

Klady
  • variabilní úkoly
  • zábavná struktura epizod
  • pořádná akce
  • příjemný RPG systém
  • povedený parodický styl
Zápory
  • omezení mikrotransakcí
Diskuze ke článku
michal
zdravim, mam otazku, nevyte prosim proc mi zombiewood nejde stahnout na muj "sgs advance" a jestli po aktualizaci na JB bude fungovat (teda stahnout)?? diky za pripadnou odpoved
Anonym
Já tu hru mám na ipadu 2 a je super

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze