The Amazing Spider-Man 2
recenze

The Amazing Spider-Man 2

Drahý špás
5

Pavoučí oblíbenec Spider-Man se vrací v druhém pokračování série The Amazing Spider-Man a Marvel si ve spolupráci s Gameloftem přichystal i hru, která snímek doprovází. Potkáte tu stejné padouchy a proletíte se ulicemi New Yorku, přičemž Spidey bude rozdávat jednu vtipnou hlášku za druhou. Mrkněte na naši recenzi, zda se hra povedla.

Již ve čtvrtek do našich kin zavítá druhý díl filmové série The Amazing Spider-Man, což je reboot filmového Spider-Mana od Marvelu. Marvel jako tradičně spolupracuje s Gameloftem, který vám opět přináší oficiální hru k filmu. Těšit se tak můžete na filmové postavy, prostředí i příběh. Až tedy přijdete z kina a nebudete mít pavoučího muže dost, tak můžete zkusit hru. Ta vás vyjde na cca 100 Kč, tak si raději přečtěte raději naši recenzi, ať nekupujete zajíce v pytli.

The Amazing Spider-Man 2 – videorecenze

Otevřený New York

Film má jasně danou linii, kterou naplňuje od začátku do konce. Tvůrci děj logicky poskládají za sebe tak, abyste si ho maximálně užili. Hra tak může fungovat také, ať už to bude příběhové RPG nebo akční filmová hříčka. Gameloft se ale vydal cestou otevřeného světa, ve kterém se můžete pohybovat dle libosti. To má své výhody, ale také omezení. Nespornou výhodou je cestování. Na Spider-Manovi je asi nejlepší schopnost tkát sítě. Není nic lepšího než se vydat skrz New York, houpat se mezi mrakodrapy a svištět kupředu.

V tomto ohledu je volný pohyb vítaný. Problém nastává ve chvíli, kdy chceme vyprávět ucelený příběh. To se této hře vůbec nedaří. Většinu času plníte vedlejší úkoly, které sestávají z likvidování bomb, odnášení raněných do nemocnice nebo bojování s ruskými gangstery. Do toho se občas vměstná nějaký příběhový úkol, který ale stejně vypadá velmi podobně jak všechny ostatní. Když se tedy začíná něco dít a vy máte pocit, že musíte pronásledovat superpadoucha, tak mezitím ještě musíte splnit nějaký vedlejšák, třeba zastavit lupiče… a s tím se budovat napětí nedá.

Vzhůru do nekonečna

K příběhové tragédii dopomáhají i naprosto otřesné dialogy, které nepůsobí jak z AAA hry za plnou cenu. Postavy prostě stojí proti sobě, dokola provádějí stejnou prkennou animaci a do toho je slyšet jejich hlas. Animaci provádějí i když nemluví a vůbec se jim nehýbou ústa. Většina rozhovorů je stejně k ničemu, protože stačí sledovat šipku na mapě, případně dávat pozor na odpočet (do kdy můžete úkol splnit).

Spider-Man působí stejně přihlouple jako ve filmu, což je asi dobře. Hraní také občas zpestřuje nějakou vtipnou hláškou, případným radostným výkřikem za letu. Nutno podotknout, že létání nevypadá špatně, obzvlášť ve chvíli, kdy na pozadí zapadá slunce. Pohled to je krásný, ovšem hratelnost je na tom hůře. Jeden by neřekl, jak bude těžké se trefit na požadované místo. Spidey létá okolo, točí se, běhá po budovách… a vy budete mít co dělat, abyste ho nakonec dostali na požadované místo.

Ruské ohrožení

Během hodiny hraní vyřídíte tolik ruských gangsterů, že musí populace New Yorku utržit ohromné ztráty. Jeden by ani neřekl, že se tolik zločinců v takovém městě najde. Superpadouši proti nim vypadají jako úplní žabaři. Souboje přitom nejsou špatné – postupem hrou se za herní peníze učíte nové triky, které pak můžete aplikovat. K tomu používáte vlastně tři tlačítka. Jedno pro útok, druhé pro vystřelení sítě a třetí pro protiútok, když na vás někdo útočí zezadu. Správnými kombinacemi útoků dostáhnete efektivní likvidace nepřítel.

The Amazing Spider-Man 2

Ale zase je tu problém. Otáčení kamery tvůrci snad vůbec neřešili a většinu soubojů budete prostě mlátit do někoho, koho vůbec nevidíte, protože je kamera otočena na druhou stranu. Během souboje totiž není čas kameru otáčet ručně a hra to za vás neudělá. Po každé misi se hra na chvilku zasekne a synchronizuje se s internetem. To je důvod, proč musíte být neustále online. To ale nedává moc smysl, protože jediným online prvkem je hraní arény (kdo vydrží nejdéle odolávat vlnám nepřátel). K tomu si přidejte spoustu drahých mikrotransakcí a hra působí až free-to-play dojmem, což je samozřejmě špatně, když za ni musíte zaplatit 100 Kč. Nehledě na to, že kvůli chybám v připojování občas padá a zasekává se tak, že ji musíte velmi často restartovat.

Závěr

The Amazing Spider-Man 2 není vůbec zábavné hrát. Má pár světlých momentů, kdy zrovna letíte mezi mrakodrapy a za vámi je vidět zapadající slunce. Pak se narazíte na nepovedené ovládání, chyby (zasekávání, padání aplikace), ošklivé a hloupé dialogy a roztříštěný příběh. Potkáte sice známé postavy, grafika není vůbec špatná a souboje ve výsledku také docela ujdou, ovšem situace, kdy se vám „porouchá“ souboj s bossem, který se tak stane nesmrtelným, a vy musíte aplikaci vypnout a zapnout to dokonale zabíjí. Nemluvě o drahých mikrotransakcích, nutnosti být online a přepálené ceně.

Stáhnout The Amazing Spider-Man 2

Google Play App Store

Hodnocení
55%
Klady
  • grafika
  • létání městem
  • známé postavy
Zápory
  • nutnost připojení k internetu
  • technické chyby a ovládání
  • dialogy
  • roztříštěný příběh
  • cena a mikrotransakce
Diskuze ke článku
Radek Vlasák
Radek Vlasák
To se dalo čekat od Gameloftu, většina jejich her stojí za h.vno
pepe
poslední dobou gameloft nic kromě grafiky nevylepšuje, naopak požitek zhoršuje.. poslední hodně dobrá hra byla podle mě Asphalt 6 s DH2 a Eternal Legacy..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze