République
recenze

République

Ať žije republika!
8

Hope je beznadějný případ. Její kritické myšlení a mladická nerozvážnost z ní udělala nepřítele totalitní republiky, a teď musí být rekalibrována. Podaří se jí však navázat kontakt s vámi. Dokážete jí pomoci? Nabouráte systém a najdete jí cestu na svobodu? République je ukázkou toho, že i velké a nákladné hry mají na mobilech místo.

Hráči mobilních her se dají rozdělit do několika kategorií. Jsou tu ti, kteří berou hraní na telefonech nebo tabletech jako čistě doplňkovou záležitost a skutečné hry hrají na konzolích nebo počítači. Proč by se taky měli zdržovat s komplexnějším hraním, když ve škole stačí spojovat kamínky a pořádně si zapaří až doma? Druhá skupina třeba vůbec konzoli nemá a jejich počítač má problém spustit i prohlížeč. To se najednou lepší telefon/tablet stává perfektním herním zařízením na cesty i na doma. A pak jsou tu ti, kteří si uvědomují, že mobilní zařízení mají svá specifika, ze kterých mohou těžit i hry vysokorozpočtové.

République – videorecenze

AAA na cesty

République je dalším argumentem pro třetí typ hráčů. Hra je od základu navržena pro mobilní zařízení a ostatní platformy jí mohou závidět. Tomu nahrává i fakt, že v samém úvodu vás hlavní hrdinka, Hope, kontaktuje skrz videohovor. Vy nejste hrdinou tohoto příběhu. Vy jste postava komunikující se světem skrz svůj telefon nebo tablet. A to je velmi svěží přístup, který hru značně odlišuje od ostatních.

A hned od začátku vám bude jasné, že tady máte co dočinění s profesionální produkcí. Za hrou stojí tým zkušených vývojářů, kteří razí myšlenku, že mobilní hraní není jen o primitivních hrách, ale najdou se i hráči, kteří si chtějí zahrát „velikou“ hru. A to se jim v podstatě potvrdilo v kampani na Kickstarteru, kde vybrali přes půl milionu dolarů a získali tak značnou publicitu. Hra je už nějakou chvíli venku pro iOS a nyní vyšla i pro Android.

Hlavně příběh

Nedá se říci, že by v République dominovala jedna složka. Každý ovšem může něco jiného preferovat. Hru vlastně tvoří dvojice zásadních prvků – silný příběh a plíživý stealth postup úrovní. Pokud vás zajímá jen příběh a prvky plížení berete jako překážku, tak vám hra vychází vstříc a na začátku si můžete pustit speciální mód, který bude silně orientovaný na příběh. Řekl bych, že tak přijdete o tu nejlepší část hry, ale asi by to nebyla pravda.

Přestože je spousta hráčů, kteří si plíživé úrovně užili na maximum, tak já jsem byl místy rozpačitý. Na svět se koukáte skrz bezpečnostní kamery a přeskakujete tak z jedné do druhé. Občas je tak celá situace značně nepřehledná. Docela bych ocenil minimapu místnosti někde v rohu obrazu. Když pak posíláte Hope do jiné části, tak se vám často kamery samy přepínají, což mi přišlo nanejvýš zbytečné. I přes chvíle rozpaků je tato část hry velmi slušně zpracovaná. Snad jen škoda, že má Hope slabší AI a občas zmateně pobíhá okolo.

Prizrak

Nečekejte žádnou extrémně propracovanou umělou inteligenci. Nepřátelé, obecně nazývaní Prizrak, mají definovaný okruh a ten stále točí. Když vás zahlédnou nebo zaslechnou, tak se za vámi vydají a vy se musíte schovat třeba do výklenku. To by samo o sobě nebylo úplně ono, kdyby zde nebyla možnost vykrádat strážcům kapsy nebo sbírat řadu jiných vylepšení. Vždy také narazíte na některá místa, do kterých se nedostanete.

République

To znamená, že se budete muset vrátit, až postoupíte na požadovanou úroveň. Předmětů ke sbírání je zde spousta. Řada z nich prohlubuje vyprávění, vykresluje postavy, nebo prostě baví. A postavy patří k tomu nejlepšímu, co tato hra nabídne. Jak z palety klaďasů, tak záporáků. Nejlepší je asi Cooper, který k vám mluví skrz text-to-speech. I přes tuto bariéru se jedná o naprosto kouzelný charakter.

Závěr

Na République se dá nahlížet ze dvou pohledů. V jednom případě je to zajímavá a poměrně netradiční stealth hra, která má místy problém s umělou inteligencí hlavní postavy a může vás otravovat přeskakováním mezi kamerami. Na druhou stranu je tu ale precizní příběh se vtahujícím vyprávěním a řadou předmětů, které vytváří velmi komplexní svět. Nakonec to je i ta mimořádná grafika, povedený dabing a skvělý Cooper.

P. S. Hra je rozdělena do několika kapitol. K dispozici jsou zatím tři z pěti a každá nabídne několik hodin hratelnosti. Každou kapitolu si také kupujete zvlášť.

Stáhnout République

Google Play App Store

Hodnocení
85%
Klady
  • grafika
  • dabing
  • postavy
  • příběh a svět
Zápory
  • slabá AI
  • místy nepřehledné
Diskuze ke článku
loko
mohli byste uvádět i ceny, ať to člověk nemusí hledat ;)
65,50 Kč pro Android(zřejmě tedy za jednu kapitolu)...děkuji, ale za to mi to nestojí :-)
loko
protože jsem takovou odpověď čekal, napsal jsem, že mi to za to nestojí. Nic o tom že je to hodně nebo z čeho mají žít jsem nezmiňoval. Prostě bych za hru na mobil tolik nedal, protože nechci, koupím si radši levněji nějakou rok starou hitovku na PC ;)
kubik6
Za 65kč si kupujete pouze první kapitolu. Druhá s třetí jsou po stovce. Časem bude ještě čtvrtá a pátá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze