King of Thieves
recenze

King of Thieves

Zlodějem poloprofesionálem
1

Ať už jste malý zlodějíček nebo velký lupič, tak loupení je v této hře zábava. Vaší výhodou je, že jste opravdu mrštní. Nevýhodou je, že mrštní jsou i vaši nepřátelé, tedy ostatní hráči, kteří se vám také pokusí nashromážděné bohatství sebrat. V této hře naleznete kombinaci dvou žánrů, ale ze všeho nejdříve si všimnete naprosto roztomilé grafiky.

Tato hra je oříškem. Ano, občas se možná opakuji, ale hry také nejsou stále originální. Kombinuje totiž různé prvky z různých žánru. Zároveň také zkouší trochu nový přístup k free-to-play modelu, což je chvályhodné, ale ne automaticky dobré. To teprve uvidíme. Zároveň je to hra od ZeptoLabu, kteří jsou známí především sérií Cut the Rope. Co to pro nás znamená? Že vědí jak se vypořádat s roztomilostí. A i kdyby ta hra byla opravdu špatná, tak určitě bude vypadat skvěle. Pojďme na to.

King of Thieves – videorecenze

Zloděj proti zloději

Doufám, že si to nevezmou děti k srdci, ale v této hře jste zlodějem a opravdu se snažíte okrást ostatní hráče. Morální otázky dejme stranou, hra je hra a nás teď bude zajímat, jak se hraje. King of Thieves kombinuje dva žánry, což dnes není nic neobvyklého. Tím prvním a nejviditelnějším je plošinovka. Její ovládání je snadné – zlodějíček běží sám a vy máte v režii akorát skákání. I s tím se dají ale dělat divy.

Druhou částí je strategie trochu ve stylu Clash of Clans (a od té doby to převzala spousta jiných her), kde si upravujete svou jeskyni a zároveň chodíte vykrádat jeskyně jiných hráčů. Na jedné straně se snažíte zabezpečit vlastní truhlu (která nejen schraňuje zlato, ale zároveň v ní zpracováváte vzácné kameny), na straně druhé pak škodit dalším hráčům. Tento aspekt není špatný a překvapivě spolu obě polohy sedí.

Klíče

Než se pustím do vyprávění o největším problému hry, tak bych rád podotknul, že se s ostatními free-to-play tituly rozchází v několika ohledech. Tak v první řadě není jednoduchá. Její hraní představuje opravdovou výzvu. Překonání překážek je v kampani opravdu obtížné. A jak z takových her známe – klíčem k úspěchu je opakování. S tím vám však klesá výdělek. Úroveň můžete sice celou opakovat, ale má to háček. Tedy ne háček, ale spíše klíček.

Pro vstup do úrovně budete potřebovat odemknout zámek klíčem. Těch máte omezené množství a doplňují se časem. Každé dveře také mají určitý počet zámků a jen jeden je správný. Jaký je systém? Naprosto žádný. Vše stojí na náhodě. A běžně se vám bude stávat, že si na jedné úrovni vylámete všechny klíče a pak vás čeká hodina čekání. A teď si představte, že byste úroveň chtěli opakovat – znovu musíte hádat zámek. Tento systém mi přišel stále méně a méně spravedlivý. Klíče zde fungují místo energie, ale rozhodně je nepovažuji za dobrou cestu.

Žádný pay-to-win

Pokud se stanete platícím hráčem, tak vám to zajistí spoustu výhod. Klíče se dají kupovat za poměrně malé množství drahokamů a během hraní se dá používat několik bonusů, které ale překvapivě nevedou ke snadné výhře. Třeba si můžete zdvojnásobit výdělek, ale pokud několikrát umřete, tak to stejně nebude za nic stát. Vždy je to prostě na vás a vašem precizním průletu levelem. Trochu mě to překvapilo a musím to ocenit.

King of Thieves

Jak se bránit proti vykradení pokladnice? Musíte si upravit svou jeskyni. Máte velmi omezené množství prvků. Za pár navíc zaplatíte hromadu zlaťáků, ale stejně těch možností bude jen pár. Základní tvary jeskyní jsou vždy pro hráče stejné a je jich jen několik. Zásadní je tak chytré umístění pastí a jejich vylepšování. Nikdy ale nemůžete postavit takovou jeskyni, která by nešla projít. Je tu totiž jedna chytrá mechanika – pro uložení musíte svou kobku dvakrát projít. A to bez chyby. Pokud budete opravdu dobrými staviteli, tak můžete dost potrápit sebe sama.

Závěr

Tato hra se hodnotí opravdu těžko (a opět se opakuji). Na jedné straně je to zábavná plošinovka, která překvapivě není vůbec snadná a dovede vás řádně potrápit, na druhé straně ale obsahuje řadu prvků, které vás nepotěší. Nejzásadnější jsou asi klíče, kterých je málo a občas je spálíte během jedné úrovně. Budete se u toho cítit okradení. A to je problém, když si vezmete že základem těchto plošinovek je opakování. Soupeření s ostatními je fajn, přestože možností zabezpečení vlastní kobky moc není. A pak je tu i ta hezká grafika a povedená hudba.

Stáhnout King of Thieves

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • obtížnost
  • bez pay-to-win bonusů
  • bránění a vykrádání kobky funguje
  • grafika
Zápory
  • klíče pro vstup do úrovní
  • velmi omezené budování pastí
  • nutnost být online