Heavenstrike Rivals
recenze

Heavenstrike Rivals

Steampunkový klenot
2

Ve světě roztrhaném na kusy je skupina odvážných hrdinů, kteří jediní mohou zastavit příval krutých nepřátel. Ač mnohdy zaplatí životem, tak jejich oběť nebude zbytečná. A když se zrovna budou nudit, tak spolu mohou soupeřit v online kláních. Square Enix nám představuje svou kombinaci karetní hry a tahové strategie.

Multiplayerové karetní hry jsou na mobilních platformách velmi oblíbené. Digitální podoba jim navíc přidává další rozměr, kterého řada vývojářů náležitě využívá. A nejde jen o zautomatizované, jinak složité, počítání bonusů (kdo hrál Munchkin, tak jistě ví). Za zmínku stojí také vylepšování karet, jednodušší sbírání, přehledné třídění, ale také nové prvky, jako jsou složitější herní pole. Heavenstrike Rivals je karetní hrou, ale na první pohled se tak tvářit nemusí.

Heavenstrike Rivals – videorecenze

Kartičky

Po otevřeném betatestu se hra dostává do rukou všem hráčům na iOS a Androidu. Pokud máte rádi steampunk a japonskou kulturu, tak vás zaujmou asi už obrázky. A jelikož je hra zdarma, tak vám nic nebrání ji zkusit. Úvodní mise, které slouží pro uvedení příběhu a zároveň vám představují základní herní principy, se snaží navodit pocit, že hraní bude snadné. Což o to, ten základ snadný skutečně je.

Pokud už ale nějaké zkušenosti s karetními hrami máte, tak víte, že bez strategie a správné kombinace karet nic, ale vůbec nic nezmůžete. To se ukáže ve chvíli, kdy vás protivník porazí ve dvou tazích jen kombinací dvou karet. Nějaké to násobení útoku, vaše drobná nepozornost a končíte. Deset životů je fuč. Také si můžete vystřílet všechny postavy na začátku a do cíle už to nedotlačíte.

Zničený svět

Pokud se pustíte do kampaně, tak si chvíli bez strategie vystačíte. Ale opravdu jen chvíli, protože i zde po chvíli nastoupí protivníci, kteří proti vám postaví opravdu silné kombinace. To bude doprovázeno i příběhem o světe roztrhaném na kusy. Prostředí a charaktery jsou skvělé. Alespoň po výtvarné stránce. Atmosféra také není vůbec špatná. Příběh sám za zmínku nestojí a doprovodné rozhovory jsou akorát plné zbytečného hašteření, kde o nějakém vývoji postav jen těžko můžeme mluvit. Bez ostychu je můžete přeskakovat.

Mnohem zajímavější ale bude multiplayer, kde se postavíte skutečným hráčům s jejich balíčky. Teprve tady na vás čeká výzva a teprve tady o něco běží. Přesto kampaň může sloužit pro cvičení bojovníků a sbírání nových. Všimněte si, že herní pole se skládá ze tří linií. Na každé kolo dostanete dvě energie a můžete za ně vyložit bojovníka. Toho už pak neovládáte (jen můžete změnit jeho linii) – takže pečlivě sledujte, jak se pohybuje a jak útočí. To je znázorněno při umisťování.

Předvídání

Z předchozího odstavce jasně vyplývá, že musíte předvídat. Stejně tak musíte předvídat kroky svého protivníka. Jak asi na vaše akce bude reagovat. Cílem je samozřejmě zabít hrdinu nepřítele. Toho docílíte tak, že se váš bojovník dostane na útočnou vzdálenost k hrdinovi a postupně ho připraví o životy. Na to se mohou hodit bojovníci s rychlým pohybem, ale také puškaři, kteří útočí třeba už z poloviny pole.

Heavenstrike Rivals

Silné jsou ale také kombinace, kdy jedna postava přidá sílu jiné. Chytrou kombinací karet můžete vytvořit opravdu silné bojovníky. Každý hrdina má také jednu speciální schopnost, která se obnovuje po kolech. Karty se vylepšují hraním, ale také můžete spálit nepotřebné karty a použít je na vylepšení těch používaných. K tomu budete potřebovat zlaťáky. Prémiová měna slouží pro urychlení věcí a rychlejší získávání nových karet. Bez problému si zahrajete ale také bez placení. A sluší se říci, že ani energie není velikým problémem. Minimálně hodinu byste měli hrát bez přerušení. Pak už si chvilku počkáte.

Závěr

Takovéto hry je nejlépe hodnotit s dlouhým odstupem a po řadě aktualizací, ale v tuto chvíli je zážitek velmi uspokojivý. Free-to-play model mě výrazně neotravoval a necítil jsem se znevýhodněný oproti jiným hráčům. Kombinace karetní hry a tahové strategie je nadmíru zdařilá a nutnost taktizovat je zde zjevná. Multiplayer je rychlý a kampaň nabízí výzvu. Škoda jen trochu plochého příběhu a vylepšování karet spalováním jiných. Svou práci dělá také perfektní grafika a hudba.

Stáhnout Heavenstrike Rivals

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
80%
Klady
  • nutnost taktizovat
  • obtížnost kampaně
  • audiovizuální styl
  • vyvážená hratelnost
Zápory
  • plochý příběh
  • vylepšování karet
Diskuze ke článku
Danny
Ten konec :-DD
Jirka
Dobra recenze, jak jinak :)

Jestli muzu dotaz mimo recenzi - co pouzivas k nahrani 1) videa z mobilu 2) hlasu 3)nasledneho mixu do kupy? :)

Dekuji
Jirka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze