Recenze hry Hamilton’s Great Adventure: mobilní Indiana Jones

Počítačová klasika od vývojářského studia Fatshark pokračuje sérii exkluzivních THD her pro čipsety Tegra a ve spolupráci s Nvidií přináší na tablety a smartphony populární puzzle hříčku z PC a konzolí. Dokázal Hamilton přežít transformaci na dotykové displeje, nebo se ztratil v houští?

Hamilton se stejně jako Zombie Driver snaží udeřit na nostalgickou notu a přenést herní zážitek takřka beze změn, až na ovládání tedy. Indie a puzzle tituly k tomu slouží zdaleka nejlépe, jelikož nesází na grafické pozlátko ani výbušnou akci a nabízí čirou hratelnost. Recenzovaný titul navíc dokáže rozvířit stereotyp hned dvěma hratelnými postavami a zapeklitými hádankami.

Vzhůru za dobrodružstvím

Hráč se vžije do role dobrodruha Hamiltona ne nepodobného Indiana Jonesovi, který cestuje po světě a hledá jednotlivé součástky do stroje svého přítele profesora. Parťáka mu dělá věrný papoušek Sasha a džungle kolem. Ne vše je ale tak černobílé, jak se na první pohled zdá, a do cesty se hrdinovi připletou zloději, kteří po artefaktech prahnou také. Začíná závod o čas a prestiž.

Celý příběh je vyprávěn retrospektivně ve formě animovaných komiksů, což vypadá skvěle a dobře sedí atmosféře titulu. Ty také jaké jediné posouvají příběh kupředu, jelikož v úrovních o žádné rozšíření nezakopnete. Hratelnost samotná by se pak dala rozdělit na dvě oblasti – hledání ideální cesty s Hamiltonem a výpomoc s papouškem Sashou. Zatímco Hamilton se však dokáže ve 3D světě pohybovat pouze ve 2D rozměru, Sasha tím limitována není, což přináší jak příjemné, tak nepříjemné zážitky. O tom však až později.

Úkolem v každém levelu je najít ideální trasu k cíli a mezitím posbírat co nejvíce krystalů, pokladů a dalších maličkostí. Před finišem je samozřejmě potřeba najít zlatý klíč, který vám východ odemkne. Zatímco zprvu se to může zdát jako jednoduchost sama, Hamilton je kamerou omezen na cca 5 políček do každé strany. Vzhledem k rozmachu některých úrovní je však přehled o cestě dál životně důležitý, protože kromě léček a pastí často narazíte na propadající se platformy, kteří eliminují jakoukoliv opravu chyby. Šli jste špatně? Tak to můžete rovnou restartovat celý level. Celkem si zahopsáte v 22 úrovních, které jsou rozděleny na Amazonskou džungli a Himaláje.

Hra vás tedy nutí přemýšlet a taktizovat, a i když vám na konci přidává bonusové body za rychlé proběhnutí, mnohem více se vyplatí postupovat opatrně a pomalu. Léčky a puzzle s plošinkami, což je klasikou tohoto žánru, jdou vyřešit velmi jednoduše a největší frustraci tak přináší onen styl „pokus-omyl“, který budete často opakovat jen kvůli tomu, že jste příliš předčasně pokračovali do nějaké strany. Právě na to je ale k dispozici věrná pomocnice Sasha.

Papoušek totiž cestičkami není limitován a může si poletovat 3D prostranstvím dle libosti. Tomu jsou uzpůsobeny i jeho úkoly a poklady, které jsou ve většině případů roztroušeny všude možně, a chce to cvik se k nim dostat. Právě Sasha je však nezaměnitelná během procházení úrovní, protože se Hamilton často zasekne u nějaké překážky, kterou může deaktivovat pouze opeřenec. Díky tomu tak hráč často přepíná mezi oběma postavami a hratelnost se neshlukuje na stereotypní pobíhání na plošinkách.

Ovládání napůl

Vezmu-li v úvahu port z PC, bylo ovládání převedeno skvěle. I když, jak pro koho. Na dotykovém displeje tabletu či mobilu můžete pro pohyb využít jakoukoliv část displeje. Kde se jej dotknete, tam se objeví ovládací kříž, kterým pohybujete do stran. Zatímco ovládání Hamiltona do čtyř stran je ale triviálně jednoduché, o papouškovi by se to říci již nedalo. Ten stejně jako hlavní hrdina využívá čtyřsměrný kříž pro nasměrování pohybu, díky 3D prostoru však ještě musíte hlídat stoupání a klesání. To se provádí gyroskopem, zabudovaným ve vašem zařízení, musíte tedy tabletem (případně smartphonem) mávat nahoru a dolů. Právě kombinace směru, udávaného prstem a mávnutí tabletu chce opravdu pevné nervy a dostatek času. Zvyknout si na tento styl je totiž mnohem těžší, než se může na první pohled zdát. Hra je naštěstí dostatečně shovívavá a zřídka kdy se stane, že byste kvůli špatnému zatočení museli opakovat úroveň.

Na své cestě potkáte kromě hádanek a léček prostředí také množství rozličných nepřátel včetně piraně, golemů, agentů, kostlivců a dalších postav, k jejichž zdolání většinou potřebujete jen včasný pohyb a um ve využívání prostředí. Částečně vám dokáže pomoci také zlatá lupa a raketové botky, které podstatně zrychlí váš pohyb a dovolí přejít některá místa, kam byste se jinak nedostali.

Exkluzivní Tegra

Titul je k dispozici pouze pro zařízení s čipsetem Tegra 3, nedalo by se však říci, že by podle toho ultimátně vypadal. Na Google Play jsem již mnohokrát narazil na graficky mnohem hezčí hry, Hamilton vám navíc zabere 1 GB místa na disku. Audiovizuální kabátek tak není nic, z čeho by se člověk posadil na zadek, okolí je většinou pestré a barvité, chybí však detailnější efekty stínů či částicové efekty v prostředí. Nejlépe jsou na tom postavy a rozličné nepřátelé, kteří svým komiksovým výtvarným stylem zapadají do celkové stylizace a v některých situacích dokážou i zabavit. Rozhodně tedy očekávejte rozličné vtípky, stejně jako hudbu velmi podobnou dobrodružným filmům. Nostalgicky si tedy zavzpomínáte na skotačení Harrisona Forda.

Hamilton’s Great Adventure THD je rozhodně hra, která dokáže zabavit. Především díky jednoduchému ovládání (alespoň tedy částečně) a hratelnosti, vyžadující přemýšlení a taktizování. Nejedná se o titul s kupou výbuchů a honiček, nýbrž o více old-school indie hru na volné chvilky. K dispozici je navíc již druhá část s dalšími dvěma kapitolami, takže vzhůru do džungle!

Hodnocení: 7/10

Testováno na zařízení Asus Transformer Prime. Hru si můžete stáhnout z Google Play za cenu 79,99 Kč, stejně jako pokračování za cenu 79,99 Kč.

Klady
  • zábavné puzzle a hádanky
  • dvě herní postavy
  • kombinace 3D a 2D prostředí
  • jednoduché a zábavné
Zápory
  • zmrvené ovládání papouška
  • nevyužívá potenciálu Tegry 3
  • relativně krátké
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze