Fat Princess – Piece of Cake
recenze

Fat Princess – Piece of Cake

The cake is a lie
1

Tlustá princezna pro vás má nabídku. Dostaňte ji na trůn a dort bude pro všechny. Fat Princess je populární akční multiplayerová hra z PlayStationu 3 a Sony nyní vydalo i mobilní hříčku, která jde v jejích šlépějích. Každý zákusek zdarma je ale podezřelý. Minule nás ovšem Sony příjemně překvapilo, takže jim určitě dáme šanci i nyní. Zdá se ovšem, že zde je něco zkaženého.

Tvrdila vám, že dostanete dort. Celou dobu vám to slibovala a nakonec vás místo toho poslala zemřít do plamenů. To je vlastně jiná hra. Nic to ovšem nemění na faktu, že se vás tato hra také pokusí podvést. A taky vám bude slibovat dort. Faktem ale je, že veškerou pochoutku spořádá tlustá princezna a na vás zbydou maximálně drobky. Pod touto hrou je podepsán PlayStation Mobile a jejich minulá konverze Entwined nás nadchnula. Zde to bude složitější.

Fat Princess: Piece of Cake – videorecenze

Změna žánru

Pokud umíte číst mezi řádky, tak první odstavec vlastně shrnul celou recenzi. Hra vám opravdu slibuje dort a nakonec dostanete drobky. Pojďme ale začít od začátku. Fat Princess je poměrně zajímavá hra pro PlayStation 3. Proti sobě tam bojují dvě strany – modří a červení. Jedná se o velmi rychlou akční multiplayerovou řežbu, ve které se snažíte osvobodit princeznu a přemoci svého soupeře. V jedné hře se může potkat až 32 hráčů a je to poměrně slušná mela.

Když jsem viděl ikonu Fat Princess v obchodě, tak jsem si říkal, co ze hry asi tak zůstalo zachováno. No, nebudu to zbytečně natahovat. Nezůstalo skoro nic. Pokud jste hráli KNACK's Quest, který také vyšel jako doprovodná hra k exkluzivnímu titulu pro PS4, tak si podle toho můžete udělat jednoduchou představu. Základem hratelnosti je tu systém spoj-tři, který jistě velmi dobře znáte. Pokud bychom neznali předlohu, tak by to nemuselo být nutně na škodu.

Doveď princeznu na trůn

Vedete výpravu, která má za úkol dovést tlustou princeznu na trůn. V cestě vám ovšem stojí nepřátelské jednotky. A nyní přichází ta lepší část hry. Vy ty jednotky totiž musíte porazit. A uděláte to prostě tak, že budete spojovat drahokamy, čímž budete používat schopnosti. Takových her tu byla řada a nejde tak o nic originálního. Od hry zdarma ale určitě nechceme, aby znovu vynalezla kolo.

Ovládáte čtveřici postav a každý má svou vlastní barvu drahokamu. Třeba červeným pošlete do útoku válečníka. Ten je silný, ale zraní jediného vojáka. Puška funguje plošně na celou řadu nepřátel a ještě lepší je výbušný granát. To ovšem nejsou všechny možnosti. Zároveň se můžete léčit (spíš tedy musíte), sbírat drahokamy (herní měna) a dorty. Dorty nabíjí princeznu, která se pak připojí do boje. A tento jednoduchý systém je fajn.

Smysl

Zásek přichází ve chvíli, kdy hra nepředstavitelně zvedne laťku obtížnosti. Chce po vás, abyste vylepšovali své jednotky, ale drahokamy vám stačit nebudou. Ale „nebojte“, je tu samozřejmě prémiová měna. Tu ovšem ve hře vyhrát nemůžete. Nejednou se vám tak stane, že budete nuceni úrovně opakovat nebo používat bonusové schopnosti, které vám ale také časem dojdou. Jakmile na řadu přijdou další módy, tak nejde o osvěžení, ale o důslednou šikanu. Likvidování věží je hezký nápad, ale provedení ve hře je natolik postavené na náhodě, že vám u toho vzteky vypadají vlasy.

Fat Princess: Piece of Cake

Hra ovšem dělá spoustu dalších přešlapů. Osobně moc nechápu její smysl. Pokud by šlo o doprovodnou hru, která má poutat na větší titul (jako tomu bylo u Knacka), tak obsahuje velkou spoustu monetizačních prvků. A některé jsou velmi drastické. Ať už zmiňované obtížnostní bariéry nebo energie. Ta se doplňuje časem, a pokud nechcete čekat, tak si můžete zaplatit. Nebo si rovnou můžete koupit odstranění energie. Dáte za to ale minimálně 600 Kč, což je poměrně absurdní.

Závěr

Zatímco předchozí hra z PlayStationu mě nadchla, tak tuto musím zavrhnout. Mohlo by jít o příjemnou hříčku, které by slušelo místo ve FreeBoxu, ale jedná se o docela známou značku, která by si zasloužila hodnotnější zpracování. A když už to muselo být, tak potom nechápu tu přehnanou spoustu monetizačních prvků, které jsou tak násilné, že mají zásadní vliv na hratelnosti. A odemčení energie, za které dáte víc než za originální hru pro PS3, je jen tou poslední kapkou. Zmínit ale musím, že zde můžete originální hru vyhrát. Ale bude vás to stát hodně času a hlavně nervů.

Stáhnout Fat Princess: Piece of Cake

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
50%
Klady
  • slušná základní hratelnost
  • možnost vyhrát Fat Princess pro PS3
Zápory
  • odklon od předlohy
  • módy založené na náhodě
  • energie
  • spousta monetizačních prvků