Broken Age
recenze

Broken Age

Konečně kompletní

Zatímco se Shay neskutečně nudí na lodi, kde se mu nemůže nic stát, tak Vella bojuje o svůj krátký život, který by měl co nevidět skončit. Tyto dva naprosto odlišné světy se nakonec spojí a přinesou spoustu překvapivých zvratů. Právě vyšla závěrečná část hry Broken Age a my vám tak přinášíme recenzi na celou hru.

Jsou žánry, které se na tablety a telefony prostě nehodí. A to hlavně kvůli ovládání. Na mysli mám všechny ty střílečky a vůbec vše s nutností přesného ovládání. Nakonec nejlépe se hrají Flappy Bird, Angry Birds… a ne kvůli tomu, že obsahují nějaké ptactvo. Vedle těchto jednoduchých her to jsou i point-and-click adventury, které si svou slávu odbyly už dávno na počítačích. Dotyková obrazovka je pro ně ale přesně jak dělaná a není divu, že se zde takovým hrám daří.

Broken Age – videorecenze

Nastartovali jste to

Broken Age je výsledek úspěšné kampaně na Kickstarteru. Ve skutečnosti šlo o jednu z prvních, které skutečně ukázaly, že je to cesta pro získání financí k tvorbě her. A to i těch relativně velkých. Na hru s původním názvem Double Fine Adventure přispělo přes 87 000 lidí s celkovou částkou přes 3,3 milionu dolarů. Stále se tak řadí k nejúspěšnějším projektům. Pro iPad hra prvně vyšla v červnu před rokem. To byla ale pouze její první část.

Některé recenze měly problém s doporučením hry, která je dosud pouze poloviční. Tento systém ale není ojedinělý, viz hry od Telltale Games. Nyní ale vyšla i druhá část, takže tento problém odpadá a i my vám přinášíme recenzi na celou hru. Jde tedy o příběhovou adventuru. To znamená řešení hádanek, sbírání předmětů, rozmlouvání s postavami a postupné objevování světa. Na prvním místě je ale příběh. Když vás nebude bavit, tak nebudete hrát hru.

Dva v jednom

Na první pohled hra vypráví příběhy dva. Představují se nám tu totiž dvě postavy – Shay a Vella. A jak se zdá, každý z nich žije na úplně jiném místě i v jiné době. Jak se ale na konci první části ukáže, tak jejich rozdílnost vede ke společnému cíli. Nechci vám z příběhu moc prozrazovat, protože na něm to stojí a padá. Měli byste si ho tak projít sami. Snad tedy jen něco ze začátku. Zatímco Vella je vybrána, aby ji sežral netvor, čímž se jí dostalo velké cti, tak Shay má úplně opačné problémy.

Shay je zavřen ve své lodi, kde se mu nemůže vůbec nic stát. Všechna jeho dobrodružství jsou předem připravena a bezpečnostně zajištěna tak, aby se mu nic nemohlo stát. I když… znáte to. Vždy se může něco stát. Mezi postavami můžete volně přepínat, což se bude hodit, pokud nebudete vědět jak dál. Prostě se zaměříte na něco jiného. Překážek tu ale příliš není a úkoly nejsou složité. Alespoň v první části ne. Na vše byste měli přijít poměrně snadno a rychle.

Zas a znovu

První část je úžasná po mnoha směrech. Příběh, který se rozehraje, vás doslova vtáhne a bude vás bavit. Obě postavy jsou nadmíru zajímavé (a ještě navíc je dabují Elijah Wood a Masasa Moyo) a každá nová lokace skrývá zajímavé okouzlení. Každá úroveň působí unikátně, což dotváří i ručně kreslená grafika. První část má jednoduše skvělou atmosféru, příběh a puzzle nejsou příliš složité, s tím jsem ale v rámci příběhu problém neměl.

Broken Age

Druhá část není v ničem horší. Jen dělá některé věci znovu. Příběh se ale lokace prohodí a vy je budete procházet znovu. S tím mizí ono okouzlení, což je škoda. Dokonce se budou opakovat některé minihry a puzzle, což je ještě větší škoda. Abych byl spravedlivý, tak musím uznat, že se najdou i nové překážky a celkově je druhá část mírně náročnější. Vrátí se také některé oblíbené postavy a dovypráví svůj osobní příběh.

Závěr

Broken Age je klenot. A to hlavně díky spojení dvou zajímavých příběhů s dvojicí skvěle napsaných a zahraných postav a atmosférou, která z každé obrazovky sálá. Ačkoliv to není nejtěžší adventura na trhu, tak stojí za důrazné doporučení. První část vás jistě polapí, ta druhá už trochu zaostává a chybí jí onen pocit překvapení. Příběh a postavy se však stále vyvíjejí dál a některé úkoly jsou o poznání složitější. Hra nestojí zrovna malé peníze, ale kvalitou to jistě ospravedlní.

Stáhnout Broken Age

Google Play App Store

Hodnocení
85%
Klady
  • kouzelná grafika
  • unikátní atmosféra
  • příběh
  • pohodlné ovládání
  • postavy
Zápory
  • vyšší cena
  • recyklace v druhé části
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze