Bik
recenze

Bik

Malý hrdina na velkém dobrodružství
1

Bik je obyčejný kluk, který chtěl prostě kempovat s kamarády. Místo toho se zaplete do nebezpečného vesmírného dobrodružství, ve kterém potká spoustu přátelských i životu nebezpečných bytostí. Pokud si chcete zavzpomínat na dobu point and click adventur, tak nyní máte tu nejlepší možnost.

Čas od času je hezké vrátit se zpět a zavzpomínat si na dobu dávno minulou. Někteří o tom možná ještě moc nevíte, ale minulost se často zdá růžovější, než jaká byla v přítomnosti. To se dá vztáhnout na cokoliv. Jistě si na to vzpomenete, až bude vaše babička při nedělním obědě lamentovat, že „to za jejích mladých let teda nebylo“. Protože, když ona byla mladá, tak všechno bylo lepší. Nejednou také narazíte na hráče, který si bude stěžovat, že ty dnešní hry jsou úplně mimo a nemají šanci se vyrovnat starým klasikám.

Bik - A Space Adventure – videorecenze

Nostalgie

To je způsobeno nostalgií, která nás nutí vzpomínat na věci v tom nejlepším světle. Jasně, že bylo skvělé, když jsme se s kamarády sešli u jednoho počítače a zahráli si nějakou klasickou point and click adventuru. Hádali jsme se u toho, překřikovali a polovině dialogů nerozuměli. Ale byla to neskutečná psina. Když stejnou hru budu hrát dnes, tak to už nebude ten stejný zážitek. Ale vzpomínky neumírají. A na takové vzpomínky útočí i tato hra.

Už z úvodních obrázků vám musí být jasné, že tu máme co dočinění se starou dobrou pixel-art grafikou. Hra se odkazuje na klasické adventury a rovnou jmenuje King’s Quest, Space Quest, Maniac Mansion, Monkey Island nebo dokonce The Longest Journey. A přes poněkud jednoduché zpracování (ne nepodobné zmiňovaným hrám) nabízí především zajímavý příběh, dobře napsané postavy a navrch ještě špetku humoru.

Vesmírné kempování

Tuto hru byste klidně mohli odsoudit podle obrázků. Ale to byste se ochudili o úžasný příběh s opravdu živými postavami. Bik je sice normální lidský kluk, který šel se svými kamarády kempovat přes noc, ale co nevidět se zamotá do jednoho vesmírného dobrodružství. A příběh se nebude točit jen okolo něj, jak zjistíte už na začátku, kdy úvodní mise převezme Ammut. Vyprávění tak vidíte z různých pohledů.

Zvraty v příběhu nebudu prozrazovat. Těšit se ale můžete na pohrdavé stroje i přihlouplé nebo agresivní mimozemské bytosti. A mezi ně se dostane malý Bik. Příběh je hlavním tahounem celé hry. A to i díky dialogům, které jsou dobře napsané a obsahují spoustu odkazů a vtípků. Trochu mě ale mrzí, že hra neobsahuje dabing. Rozumím, že se vracíme k old-school adventurám, ale mně osobně by hodně potěšil.

Umírání

Pokud vám hry zmiňované ve třetím odstavci něco říkají, tak pravděpodobně s hraním této nebudete mít sebemenší problém. Pro nováčky v žánru point and click adventur by tu ale mohlo být pár zádrhelů. Úvodní tutoriál je poměrně skoupý na informace a hlavně se vám velmi snadno stane, že ho omylem odklikáte dřív, než ho vůbec přečtete. I pokud se vám to povede, tak vám chvilku může trvat, než pochopíte jak používat nebo kombinovat předměty.

Bik - A Space Adventure

Když to ale dostanete do ruky, tak vám už nebude stát nic v cestě za objevováním příběhu. Na adventuru zde velmi často umíráte, ale hra vás nechce nijak trestat, takže se sama vždy před smrtí uloží a vy to tak hned můžete zkusit znovu a jinak. Úkoly také nejsou nijak složité. Vždy to chce zapojit fantazii. Kamaráda vyprostíte z plamenů za pomocí dýchacího přístroje, koštěte, gravitačních bot a přístroje na ovládání umělého prostředí v lodi. Škoda je, že aktivní předměty na první pohled nepoznáte. Často tak budete klikat na ikonu aktivních míst. To je ale zbytečná akce navíc.

Závěr

Bik vás může odradit svou grafikou a prezentací. Ale ač je grafika jednoduchá, tak nepostrádá atmosféru. Alespoň v některých místnostech. To je ale jen jedna strana mince. Z druhé strany nabízí perfektní příběh, který je dostatečně pohlcující, abyste se o postavy starali a chtěli vědět, co se stane dál. Ovládání může být pro nováčky trochu zmatené, ale po chvilce bezradného proklikávání se inventářem to jistě zvládnou. Hru bych určitě doporučil, přestože míří spíše na ty, kteří s láskou vzpomínají na takové klasiky, jako byl třeba Space Quest.

Stáhnout Bik - A Space Adventure

Google Play App Store

Hodnocení
80%
Klady
  • poutavý příběh
  • postavy
  • atmosféra
  • nostalgie
Zápory
  • jednoduchá grafika
  • neintuitivní ovládání
  • vágní tutoriál
Diskuze ke článku
piktor
Hry na mobilu nehraji, ale celou dobu si říkám, že zrovna klasickou adventuru bych rád zkusil. Leč bohužel není pro můj WP. Tak snad je to příslib do budoucna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze