Alto's Adventure
recenze

Alto's Adventure

Pohlazení pro duši
3

Když se o něčem hodně mluví, tak to pravděpodobně dost lidí zajímá. A právě vydaná hra Alto's Adventure se do hledáčku médií i hráčů okamžitě dostala. Stojí ovšem za všechnu tu pozornost? Nepochybně ano. A to už jen kvůli svému neobvykle kvalitnímu audiovizuálnímu zpracování. Jak ale víme, tak zpracování není všechno a zajímá nás, zda se bude také dobře hrát.

Dělám to opravdu nerad, ale někdy není jiné cesty. Zařekl jsem se, že se budu snažit recenzovat jen ty hry, které budou dostupné i pro Android. A to hlavně z důvodu vysoké rozšířenosti této platformy i mezi našimi čtenáři. iOS je podle našich statistik na druhém místě, ale má tu výhodu, že pro něj vychází více atraktivních her. Alespoň většinou. A jednou takovou hojně diskutovanou je i Alto's Adventure. Pro vlastníky jiných zařízení mám tu špatnou zprávu, že si hru nyní nezahrají. Stále ale jde o tak zajímavý kousek, že by si dnešní recenzi neměli nechat ujít.

Alto's Adventure – videorecenze

Na kopec

Hra nezačíná jinde než na samém vrcholu kopce. Ten kopec je opravdu hodně veliký. A to hlavně z toho důvodu, že tato hra nemá žádný konec. Jde o nekonečnou jízdu se snowboardem. Když se nad tím ale zamyslím, tak jsem začal úplně špatně. Sedíte v ohradě, nedáváte moc pozor a najednou si všimnete, že vám utekly lamy. Stoupnete si tedy na snowboard a pokusíte se je „všechny“ pochytat. To ale asi taky nebude to pravé ořechové.

Skutečnou esencí této hry není ani jízda na snowboardu nebo nějaký tematický rámec. O lamách nemluvě. Tím skutečně podstatným je něco, co jste mohli poznat vlastně už z obrázků. A nejde jen o to, že hra vypadá dobře. Ona vypadá fantasticky. Kam se hrabe všelijaká ta nejmodernější 3D grafika s milionem trojúhelníků, když vedle toho postavíte Alto's Adventure. Zde totiž nejde o nějaký technický zázrak. Kouzlo je v něčem jiném.

Dechberoucí zážitek

Po hraní této hry budete chtít popadnout prkno a vyrazit někam na kopec. A to ne na nějakou sjezdovku. Někam, kde budete sami. Kde budete moci vyrazit hlubokým sněhem, pozorovat západ slunce, kopírovat zvlněnou krajinu a nechat se unášet. Unešení totiž budete i z hraní této hry (alespoň tak soudím). Její lehký vizuální styl ve spojení s melodickou hudbou totiž není jen pastvou pro oči, ale úplným pohlazením po duši.

Hra plynule střídá několik denních cyklů a počasí. Do toho se vám náhodně generuje terén a díky tomu nebudete mít pocit, že jste ve smyčce. Hra opravdu stále jede dál a dál. Nic se viditelně neopakuje a vy nemáte pocit, že vás vývojáři chtějí oklamat. Z tohoto pohledu hra funguje skvěle. Snad už znovu nemusím opakovat, že střídající se cykly, a obzvláště západ slunce, vypadají skvěle. No, tak už tedy naposled.

A stále dál

S tím se ale dostáváme k tomu nejproblematičtějšímu. Pokud opomeneme grafiku a hudbu, tak nám zůstane nekonečná snowboardingová hra, která se ovládá jedním prstem, má dva časově limitované bonusy a můžete tu dělat velmi omezené množství triků. Trochu to záměrně přeháním, hra se vlastně příliš neliší od spousty dalších podobných her. A touto optikou Alto's Adventure nepřináší žádné změny. Rozdíl je v tom, jak to vše dělá.

Alto\'s Adventure

Těžko pro to hledám slovo. Vše tu totiž funguje tak nějak plynule a bezvadně. Můžete skočit na rampu, jednoduchým ťuknutím přeskočíte kámen a podržením se začnete otáčet. Správně provedený trik vás zrychlí, což budete potřebovat hlavně ve chvíli, když se dostanete do křížku s pronásledovatelem. Také sbíráte body, za které si pak můžete dva bonusy vylepšit. Ale nebojte, vydělat si herní měnu jde jen jedním způsobem. A to hezky po staru – hraním.

Závěr

Alto's Adventure lze nahlížet dvěma způsoby. Pokud jste barbar, tak vám to možná bude připadat jako jiné hry, které si můžete zahrát zdarma. Pokud ale v sobě jisté umělecké cítění máte, tak se budete unášet na melodických vlnách perfektního audiovizuálního zpracování. Jediným skutečným záporem hry může být to, že po stránce hratelnosti nijak nepřesahuje svou konkurenci. Ovšem k mému velkému údivu vás hra nezačne nudit a budete se do ní vždy s chutí vracet.

Stáhnout Alto's Adventure

Google Play (zdarma) App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • vizuální zpracování
  • hudba
  • střídání denních cyklů a počasí
  • harmonie všeho
Zápory
  • hratelností nijak nevystupuje
Diskuze ke článku
Marek Smékal
Marek Smékal
Ráno jsem si to koupil na iPhone 5S. Je to super, ale tak nějak jsem čekal víc. Týpek jede na prkně , občas skočí, udělá flip, dopadne a zase jede. Grafika je ovšem naprosto famózní, stejně tak hudba a atmosféra hry. Nevím jestli to vadí i ostatním, ale týpek na prkně je na iPhonu 5S docela titěrný, a časem, například když je tma, je obtížné zareagovat a vyhnout se rychle překážce. Umím si představit, že třeba na iPadu, nebo iPhonu 6 plus to bude asi jiný požitek, než na 5S (5).
Petr
Vizuálně poutavé ale hratelnostně zcela prázdné

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze