Elephone W2
recenze

Elephone W2

Hodinky, které by chtěly být chytré
8

Na český trh vstoupily rozporuplné chytré hodinky od hongkongské značky Elephone. Za velmi nízkou cenu nabídnou švýcarský strojek se statickou lunetu krytou safírovým sklíčkem. Hodinky vám počítají kroky a můžete s nimi i spát. Kamenem úrazu je ale chybová aplikace, která by měla být i pro iOS, avšak stále není. Jaké hodnocení si tedy výrobek vysloužil v naší recenzi?

Elephone W2

Při vyslovení pojmu „chytré hodinky“ si většina lidí vybaví již zavedené modely známých výrobců. Takové hodinky disponují barevným dotykovým displejem a je jedno, zda je kulatý či hranatý. Výrobci se do jejich malých těl snaží vtěsnat co nejvíce možných funkcí, aby vám nahradily mobilní telefon. Jak moc se jim to daří, záleží na požadavcích a způsobu používání daného uživatele. Čínský výrobce telefonů Elephone na přelomu roku představil svojí vizi chytrých hodinek. Nesou název Elephone W2 a na první pohled vůbec nevypadají jako chytré. To se bohužel nezmění ani na ten druhý, ale o tom později…

Technické parametry Elephone W2

Kompletní specifikace
Konstrukce42 × 42 × 10,3 mm, ? g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: motýlová spona
Displejdiody, ?" (11 × 1 px), tvar: kruhový
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor210 mAh, nabíjení: ?
Dostupnostleden 2016, 2 699 Kč
Děkujeme společnosti Elephone za zapůjčení.
Elephone W2

Obsah balení: nemusíte hned do „elektra“

Hodinky dostanete v poměrně velké bílé krabičce. Na vrchním víku nalezneme logo výrobce, pod nímž se skvěje nápis W2 a dodatek Smart Watch. To asi aby bylo hned na první pohled patrné, s jakým produktem máte tu čest. Po otevření víka spatříme části chytrých hodinek. Samotné tělo je oddělené od řemínků a má v balení své vlastní místo. Kromě hodinek v balení naleznete strohý manuál, dvojici knoflíkových baterií typu 2032 a malý šroubováček. Hodinky nemůžete dobíjet – baterii v hodnotě asi 20 korun po uplynutí její životnosti prostě vyměníte. Elephone udává výdrž chytré části až tři měsíce.

Obsah základního balení

Design a zpracování: pro dámy i pro muže

Hodinky Elephone W2 chtějí působit jako prémiový produkt. Samotná luneta o průměru 38 mm je toho důkazem. Jemný odlišení od běžných analogových hodinek jsou zde otvory pro diody. Vrchní dioda se nachází pod značením 12. hodiny, pod ní se nachází logo hongkongského výrobce. Deset dalších diod se pak nachází na dolní straně lunety. Jak diody fungují a jakou barvou mohou svítit, si popíšeme dále v recenzi.

Elephone W2

Ciferník je velmi prostý a dá se říci, že i elegantní. Bílé pozadí rozděluje dvanáct hodinových dílků, které se ještě dělí na pět minutových s fosforeskující vrstvou. Ručičky jsou tedy ve tmě částečně vidět, zatímco pozadí ciferníku zůstává neviditelným. Kdo by očekával datumovku nebo ručičku pro stopky, ten bude zklamaný. Výrobce se snažil udělat ciferník co nejvíce minimalisticky. Osobně se mi takto vyhlížející hodinky líbí a neměl jsem s nimi větší problém. Pouzdro se vyrábí ve dvou provedeních buďto se zakulacenými nebo kolmými stěnami.

Na pravém boku pouzdra nalezneme trojici tlačítek. Horní slouží k párování hodinek s telefonem a dále jím zapínáte či vypínáte chytrou část. Krátkým stiskem se rozsvítí zelená dioda, což indikuje režim fitness, nebo modrá, sledující spánek. Prostřední má podobu klasické korunky, pomocí níž si nastavíte čas. Spodním tlačítkem aktivujete diody, které ukazují informace o dosažení cíle. Počet rozsvícených diod pak značí, jak moc jste byli během dne aktivní. Dlouhým podržením také přepínáte mezi fitness trackerem a monitorováním spánku. Hodinky však dokáží samy rozpoznat spánek i automaticky. Zelená barva značí denní režim a modré zbarvení noční.

Elephone W2

Samotné pouzdro je zhotoveno z korejské mědi a námi testovaná růžově-zlatá varianta se spíše přibližuje bronzové až měděné barvě než zlatu. Lunetu chrání safírové sklíčko, které bychom u hodinek za necelé tři tisíce korun rozhodně nečekali. Konkurence totiž nabízí safírové sklíčko až u svých dražších modelů. Srdcem Elephone W2 je švýcarský strojek Ronda 762, který však patří k těm nejlevnějším švýcarským strojkům na trhu. Cena strojku se pohybuje okolo dvou set korun. Sám výrobce se velmi pyšní, že luneta může nést značení Swiss Movement. Knoflíková baterie s kapacitou 210 mAh dokáže udržet strojek při životě po dobu tří let. Ovšem se zapnutou chytrou částí tato výdrž padá na pouhé tři měsíce.

Elephone W2

Pokud hodinkám dojde dech, není nic jednoduššího než vzít přiložený šroubovák a po sejmutí zadního krytu baterii vyměnit. Dávejte však pozor na těsnění pod krytem baterie, aby nedošlo k narušení. Dle výrobce s ním jsou hodinky vodotěsné do 30 metrů (2 ATM). Zadní strana ukrývá vykrojení pro uchycení řemínků. Dodávaný řemínek je na přední straně z tmavě hnědé kůže se spletenými vzory. Zadní strana pásku je ze světlé kůže. Osobně mi řemínek na ruce nevadil. Každopádně rozměr osiček činí standardních 20 mm, takže nebrání výměně za vámi oblíbený řemínek. Sám výrobce hodinky prezentuje s béžovým koženým řemínkem Retro Khaki, který si však musíte dokoupit.

Líbilo se nám
  • zpracování lunety
  • snadná výměna baterie
Nelíbilo se nám
  • v balení pouze obyčejný řemínek

Chytré funkce: méně znamená více?

V pouzdře pod švýcarským strojkem se ukrývá chytrá část, kterou tvoří fitness senzory a také nízkoenergetické Bluetooth ve verzi 4.0. Nesmíme opomenout vibrační motůrek, který přijde vhod zejména při buzení nebo upozornění na příchozí hovor. Intenzita vibrací je však velmi nízká a pokud nemáte hodinky připnuté na ruce natěsno, velmi pravděpodobně vibrace ani nepostřehnete.

Elephone W2

Abyste potenciál chytrých funkcí využili naplno, musíte si do telefonu nainstalovat příslušnou aplikaci. Tu Elephone neumístil do obchodu Google Play, nýbrž si jí musíte stáhnout pomocí QR kódu z přiloženého manuálu. Po stažení APK souboru musíte v telefonu potvrdit instalaci aplikací třetích stran. Čínský výrobce všude v materiálech uvádí podporu Androidu i iOS, avšak aplikace pro iPhony není v App Store v době vydání této recenze stále dostupná. Dostupnost jsme zjišťovali přímo u zástupců Elephonu a dle jejich vyjádření by se měla objevit v průběhu března. Hodinky jsme tedy testovali s Android aplikací.

Líbilo se nám
  • hodinky trackují i spánek
Nelíbilo se nám
  • slabé vibrace hodinek

Aplikace: samá chyba

Po spuštění aplikace vás provede rychlý průvodce párování hodinek. Spojení proběhlo bezproblémově na první pokus. Dalším krokem je vytvoření účtu se základními údaji o váze, výšce a datu narození. V posledním kroku si zvolíte denní pohybový i spánkový cíl. Rozložení aplikace je velice prosté a designem rozhodně nezaujme. Každopádně účel plní. Na první kartě naleznete denní přehled o pohybové aktivitě. Mimo počtu kroků s přepočtem na kilometry zjistíte i spálené kalorie. Gestem vpravo přepnete na spánkové zobrazení, které je rozděleno na mělký a hluboký spánek.

Na této kartě jsme objevili chybu aplikace – údaje o spánkových hodnotách se špatně vykreslují, a tak samy sebe překrývají. Věřme, že update tuto chybu vyřeší. Na druhé kartě naleznete grafické přehledy všech vašich aktivit i spánku. K dispozici máte týdenní, měsíční i roční zobrazení. Třetí karta slouží pro samotné nastavení hodinek. Aktivovat tak můžete notifikaci na příchozí hovor, můžete si nastavit i oznámení o dlouhém sezení. Další notifikace aplikace nenabízí. Dále tu pak máme klasický budík. Bohužel hodinky nedisponují chytrým buzením.

Elephone W2

Poslední položku na této kartě představuje vzdálené ovládání spouště fotoaparátu mobilního telefonu. Pokud si chcete změnit cíle aktivity nebo vaše osobní údaje, tak zamiřte na kartu uživatele. Z aplikace není dosud cítit přílišná péče a vývojáři z Elephone mají nad čím pracovat. Například některé prvky v ní nejsou přeložené do angličtiny, a vy tak vidíte čínské znaky. Také grafické chyby nedodávají na důvěře. Věřme, že se na nápravě pracuje a brzká aktualizace chyby opraví.

Líbilo se nám
  • bezproblémová synchronizace hodinek s telefonem
Nelíbilo se nám
  • chybí iOS aplikace
  • sporadicky se vyskytující čínské znaky
  • špatné vykreslování hodnot v aplikaci

Závěrečné hodnocení a konkurence

Hongkongský výrobce se snažil vyrobit své chytré hodinky po svém. Pokud jde o zpracování a samotný design, nelze jim cokoliv vytýkat. Osobně bych si ale vybral provedení z nerezové oceli, které se přeci jen více hodí na mužské zápěstí. Výdrž je úctyhodná, kdy po třech týdnech hlásí stále 100 % baterie. Spojení s telefonem bylo spolehlivé a nestalo se mi, že by hodinky nešly s aplikací synchronizovat. Průběh aktivity můžete sledovat i z lunety, ačkoliv se tak moc informací stejně nedozvíte. Pro bližší údaje musíte do aplikace. Pro majitele iOS nedávají hodinky zatím žádný smysl, pokud je tedy nechcete používat čistě jako ukazatel času.

Osobně si chytré hodinky představuji trochu jinak. Z mého pohledu tu nehovoříme o chytrých hodinkách, ale o fitness trackeru zabaleném do hodinkového kompozitu. Výrobce si myslí něco jiného a všude provolává své Elephone W2 za smartwatch. Inu, za v přepočtu 2 700 korun to nemusí být vůbec špatná koupě. Chcete-li hezky vyhlížející analogové hodinky s trochou elektroniky uvnitř, tak o nich začněte vážně přemýšlet.

Elephone W2
Za zapůjčení děkujeme společnosti Elephone

V konkurenčním prostředí nenalezneme mnoho obdobných modelů. Mezi zajeté výrobce patří francouzská značka Withings, která aktuálně nabízí tři modely. Vzhledem k ceně Elephone W2 sáhneme po Activité Pop, které nabídnou 8měsíční výdrž na knoflíkovou baterii, voděodolnost do 5 ATM, buzení pomocí vibrací a diametrálně lepší aplikací oproti Elephonu.

withings activite pop
TIP: Withings ukázal další chytré hodinky: Activité Steel

Model Pop ale používá plastovou lunetu, ochranu řeší obyčejným minerálním sklíčkem a má jen silikonový řemínek. Přesto cena hodinek činí v českých e-shopech okolo 3 500 korun. Za variantu Activité Steel, která má lunetu z broušené oceli, si Withings řekne v přepočtu o 4 600 korun.

elephone-w2
Klady
  • design a zpracování
  • safírové sklíčko
  • švýcarský strojek
  • vyměnitelná baterie
  • standardní rozměr osičky pro řemínky
  • cena
Zápory
  • málo chytrých funkcí
  • chyby v aplikaci
  • slibují podporu iOS, která však není
  • slabý vibrační motůrek
Diskuze ke článku
Michal
Tak takové hodinky ano - tedy líbí se mi tento směr hodinek oproti těm ,,chytrých,,
Ovšem daleko lepší jsou dle mne Withings nebo NEVO - obojí podstatně delší cyklus na baterii a snažší výměnu, jsou již vodotěsné místo těchto, které jsou jen odolné proti vodě a vlhkotěsné.
Je pravda, že tyto jsou nejlevnější, ale to už je jedno. Oboje zmíněné pak pracují s iOS.
TSOS
Proč není video?? To nechápu!!
Verva
Takové hodinky jsou o ničem. Kdo dá na design a úroveň si koupí klasické hodinky a kdo chce funkčnost a praktičnost, tak jedině hodinky s android wearem. Vlastní oba typy hodinek, ale nevím na co takový hybrid, který je o ničem.
Pavel
Určitě správný směr, za mne mohu doporučit Cogito Classic, výborné zpracování a s LG G2 naprosto funkční + výdrž cca 6 měsíců. Od Cogita pak dělají ještě verze jen s notifikacemi, jako zde ledky. Oboje jsou ovšem vesměs sportovní, nebo na denní nošení, nic elegantního.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze