Harry Potter: Wizards Unite
recenze

Harry Potter: Wizards Unite

Vstoupíte do světa čar a kouzel?
9

Představte si Pokémon GO ve světě Harryho Pottera. Stanete se kouzelníkem, bojujete s temnými silami, vaříte lektvary, používáte přenášedla a hlavně se učíte zaklínadla. Tato hra by měla být splněným snem mnoha „potterheadů“. Pojďme se podívat, jak titul nakonec dopadl.

Zprvu jsem chtěl vtipkovat, že by se nová hra měla – s odkazem na veleúspěšný titul od stejného studia Pokémon GO – jmenovat Harry Potter GO. Nakonec se však ukázalo, že i přes podobnosti se jedná o zcela jinou hru.

Harry Potter: Wizards Unite – videorecenze

Příběh se odehrává někdy po knihách i filmech. Harry se stal bystrozorem a nyní potřebuje vaši pomoc. Tajemná Kalamita způsobila ve světě kouzelníků zmatek – spousta cenností se ztratila a zlé síly je drží v moci. S pověřením Ministerstva vyrážíte do terénu a snažíte se situaci dostat pod kontrolu. Příběh je překvapivě komplikovaný a brzy se v množství postav a odkazů asi začnete ztrácet. Základ je ale jasný – chodíte po světě, čarujete a sbíráte věci. Chozením také aktivujete přenášedla, díky kterým se podíváte do jiných prostředí a posbíráte vzácné odměny.

Titul opět využívá rozšířené reality. Ta funguje ve dvou rovinách. Herní mapa kopíruje tu skutečnou a svoji polohu měníte skutečným pohybem ve světě. Při sezení v obýváku si tak moc nezahrajete – musíte prostě vyrazit ven. Když se pokoušíte plnit úkoly, hra využije vaši kameru. Upřímně jsem tuto funkci vypnul, protože vás nejen zdržuje, ale hlavně často nefunguje a objekty podivně létají ve vzduchu.

Kouzlení probíhá kreslením různých tvarů. Je to princip jednoduchý, ale hra sama vám všechna pravidla otevřeně neukáže. Asi největším překvapením bude, kolik toho na vás ve hře čeká. Sbíráte předměty, ze kterých následně vaříte lektvary, bojujete s nepřáteli během kouzelnických výzev, plníte úkoly a navštěvujete skleníky i hostince.

Oproti Pokémonům působí hra robustněji. Na druhou stranu téma tolik neladí s hratelností. Chodit po světě a chytat Pokémony se pro hru v rozšířené realitě hodilo jako nic na světě. Harry Potter však musel prodělat výraznou operaci, aby takový narativ mohl dávat smysl.

Každý hráč si může vybrat ze tří profesí, čímž si otevře strom dovedností, ve kterém se může zlepšovat. K tomu potřebujete dokumenty, které získáváte plněním denních výzev a úkolů. I v tomto ohledu je vidět, jak všechny herní součásti zapadají do velkého kola a nejde jen o sbírku nezávislých miniher.

Abyste mohli kouzlit, potřebujete energii. Té máte zdánlivě dost, ale s každým pokusem o kouzlo rychle klesá. Obnovit ji můžete návštěvou hostince. V Praze jsem tak nikdy nenarazil na problém a energie mám stále plno. Hraní na menším městě či vesnici ale může být problémové, a jestli vám hra v okolí žádný hostinec nevygenerovala, budete muset pro obnovu platit. Spojení s reálným světem je tak sice vzrušující, ale má i své úskalí.

Asi to nejlepší na hře se vám ukáže po zobrazení profilu. Vyberete si hůlku, školní kolej, vytvoříte obrázek a… stanete se součástí kouzelnického společenství. Hraní samo není vlastně vůbec špatné. Mechaniky jsou stále přívětivě jednoduché, takže je zvládnete i třeba za chůze, a hra obecně působí ambicióznějším dojmem než Pokémon GO. Oproti němu ale první čísla ukazují na výrazně slabší start.

Připravujeme pro vás návody a zároveň budeme hru dále testovat. Rozseknout hodnocení je vážně těžké. Za Wizards Unite je vidět ohromná snaha vytvořit jiný zážitek. To se autorům povedlo. Svět Harryho Pottera se však musel dost ohnout, aby do hry pasoval, což vyloženě nevadí, ale může to působit zvláštně. Pokud hru jednou pustíte, je dost velká šance, že vás vážně chytne a drobné technické vady jí odpustíte.


Stáhnout Harry Potter: Wizards Unite

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • provázané herní systémy
  • snadno ovladatelné
  • vyvíjející se příběh
  • odlišné od Pokémon GO
Zápory
  • haprující rozšířená realita
  • téma tolik nesedí k hratelnosti
Diskuze ke článku
Eedx
Asi nevstoupim, po par minutach hry me to vyhodi s hlaskou ,,This device is not compatible with Wizards Unite.'' Nechapu, proc to vydavali, když v tom mají takove nedodelky.
Tyler
Hra mě baví mnohem víc než Pokèmon Go. Uvidíme kam se to posune, ale potenciál tam určitě je.
Erik
Píše mi to že to není v moji zemi dostupný.... Nemá to náhodou v Česku fungovat? Tak já asi bydlím někde na Antarktidě nebo co... -_-
Takže dokonalost sama ta hra...
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Dal jsem tomu šanci, ale Pokémoni mě chytli víc. Tam jste si sbírali zvířátka a hledali a chytali nová. Tady jen jdete, občas se u vás objeví nějaký event, nakreslíte tahem po displeji kouzlo a tím zabijete příšeru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze