ESET Mobile Security & Antivirus
recenze

ESET Mobile Security & Antivirus

Váš mobilní bodyguard
20

Chytrý telefon dnes obstará mnohé. Správou financí skrze mobilní bankovnictví počínaje, vyřizováním citlivých e-mailů konče. Možnostem se meze nekladou, a tak hackeři pochopitelně čím dál tím více směřují svoji pozornost i sem. Nejrozšířenějším a zároveň nejzranitelnějším operačním systémem je aktuálně Android. A právě na jeho zabezpečení se soustředí mobilní bodyguard od ESETu.

Mít na počítači antivirus je v dnešní době samozřejmostí, a to i pro ty z nás, kteří nejsou součástí tajné skupiny, kde bezpečnost hraje prim. Různý malware je zkrátka všudypřítomný a veřejnost si na nutnost zabezpečení již vcelku zvykla. Poslední dobou však přebírá většinu úkonů smartphone, se kterým dnes vyřídíte téměř vše. Není vůbec žádným překvapením, že většina majitelů smartphonem vyřizuje platby skrze svůj soukromý účet, odesílá citlivé e-maily a fotografuje svoje nejbližší. Všechny tyto informace mají zůstat soukromé, což v dnešní tak trochu rizikové době nemusí být samozřejmostí.

Mobile Security & Antivirus

Dnes recenzovaný balíček Mobile Security od ESETu spojuje hned několik zabezpečovacích prvků najednou. Stará se o vaše soukromí, upozorňuje na potenciální hrozby a nebezpečné aplikace, odfiltruje nežádoucí hovory a postará se také o vyhledání odcizeného smartphonu. K dispozici je pro Android, který v současné době drží pozici nejrozšířenějšího operačního systému chytrých telefonů.

Pořizujeme ESET Mobile Security & Antivirus

Balíček od ESETu je k dispozici zdarma. Prémiové funkce, o kterých si více povíme později, jsou k dispozici za paušální poplatek 289 Kč ročně. Lze je ale i bezplatně vyzkoušet až na dobu jednoho měsíce. Poté můžete buď přejít na neplacenou variantu, případně uhradit zmíněný poplatek ze své platební karty. Aplikace je standardně distribuovaná skrze Obchod Play. Podmínkou pro instalaci je verze Androidu 2.3 a vyšší. Tuto podmínku tedy bez problému splní všechny dnes prodávané telefony.

Stáhnout Mobile Security & Antivirus

Google Play (zdarma)

Funkce zdarma, funkce prémiové

ESET Mobile Security & Antivirus je balíček funkcí, prémiové (nadstandardní) jsou však zpoplatněny již zmíněným paušálním poplatkem.

Neplacené funkce

  • volitelná kontrola potencionálně nebezpečného obsahu
  • automatická kontrola instalovaných aplikací a her
  • umisťování nebezpečného obsahu do karantény
  • Anti-Theft – vzdálené uzamknutí zařízení, vzdálené spuštění sirény, GPS lokalizace, vzdálené vymazání obsahu
  • technická podpora softwarového produktu
  • ochrana zranitelnosti protokolu USSD
  • grafické rozložení pro smartphony i tablety

Funkce placeného balíčku

  • Anti-Theft s možností vzdáleného ovládání prostřednictvím portálu my.eset.com
  • možnost plánování kontroly
  • kontrola obsahu při nabíjení
  • automatické aktualizace softwaru
  • blokování hovorů, SMS a MMS zpráv
  • monitoring důležitého nastavení systému
  • Anti-Phishing – chrání před stránkami, které se snaží získat vaše hesla a bankovní údaje
  • audit aplikací – možnost prohlédnout si udělená práva aplikacím na jednom místě

ESETu se povedlo rozmělnit nabízené možnosti do dvou podobně velkých částí, což se vidí málokdy. Většinu důležitých funkcí máte k dispozici zdarma, využití placeného balíčku se však vyplatí, pokud chcete větší možnost vzdálené správy odcizeného zařízení. V takovém případě totiž získáte přístup do webového rozhraní my.eset.com , kde zjistíte spoustu podrobností o tom, kde a v jakých rukách se smartphone nachází. Možností je více, než ve Správci zařízení v Androidu. Částečnou podporu vzdálené správy nabízí i bezplatná varianta, možnosti ovládání jsou však zkomplikovány – příkazy zadáváte pomocí SMS zpráv.

Prostředí aplikace

Po instalaci vám ESET Mobile Security & Antivirus ihned nabídne aktivaci detekce potenciálně nechtěných aplikací. Tedy takových, které jsou instalovány se souhlasem uživatele, mohou však mít negativní dopad na výkon a chování zařízení. Připojit se můžete také k programu LiveGrid, který nepřetržitě informuje uživatele o případných hrozbách. Výhoda zapojení do této iniciativy spočívá v tom, že služba vyhodnocuje hrozby napříč celým spektrem uživatelů, takže se hrozbám dá včas předejít u ještě nezasažených klientů. Obě tyto možnosti jsou doplňkové – zůstává tedy pouze na vás, jestli jejich služeb využijete.

Prostředí aplikace, řešení problémů

Následně se ověří vaše licence a nabídne aktivace prémiových funkcí na měsíc zcela zdarma. Výhodou tohoto řešení je to, že nemusíte dopředu vyplňovat údaje o vaší kreditní kartě. Ty zadáváte až v případě, že se rozhodnete licenci zakoupit (po uplynutí zkušebního období).

Ihned po odsouhlasení licenčních podmínek se spustí monitoring systému. V našem případě byly nalezeny hrozby zhruba během 30 sekund, a to jeden nebezpečný widget. Po stisknutí tlačítka „vyřešit vše“ se spustila odinstalace nebezpečné aplikace, kterou ještě musíte potvrdit.

Ihned po zjištění primárních hrozeb se spustí úvodní menu. To je velmi přehledně rozděleno do několika záložek: antivirus, Anti-Theft, filtr hovorů a zpráv, Anti-Phishing, bezpečnostní audit a nastavení. Začneme postupně, tedy záložkou antivirus.

Líbilo se nám:
přehledné rozložení, velké ikony
vysvětlení každé volby

Antivirus: komplexní ochrana

Jednou z primárních funkcí je antivirus. V nabídce nalezneme hned několik možností nastavení. Nejprve musíte nastavit úroveň kontroly. Ta může být buď rychlá (tedy zběžná), „smart“ nebo hloubková. Defaultní volba „smart“ se snaží najít ideální kompromis mezi rychlostí a hloubkou kontroly. Další možností je nastavení automatických kontrol. Ta je implicitně nastavena jako hloubková a aplikovat ji můžete buď při nabíjení, anebo jako plánovanou kontrolu. Vždy stačí nastavit den v týdnu (případně zaškrtnout denní kontrolu) a také čas, kdy se kontrola automaticky provede. Ideální je tedy nastavit čas na noc noci, případně na čas nad ránem, protože kontrola vyžaduje systémové prostředky a vy jistě při běžném provozu chcete mít k dispozici maximum výkonu.

Antivirus

Dále zde nalezneme sekci karanténa, do které se ukládají potencionálně nebezpečné aplikace. Tam se však hrozby uloží pouze v případě, že odmítnete jejich okamžité odstranění. To aktivujete/deaktivujete v rozšířených možnostech antivirové sekce. Nám se osvědčila denní plánovaná kontrola v nočních hodinách. Neubírá výkon, když ho potřebujete, a vždy upozorní na případné problémy, které během dne v telefonu mohly vzniknout.

Líbilo se nám: Nelíbilo se nám:
možnost výběru kontroly delší doba hloubkové kontroly
stanovení plánů kontroly

Anti-Theft: nepříjemné odcizení

Další kategorii Anti-Theft ocení především ti, kteří mají obavu z krádeže zařízení, případně notoričtí zapomnětlivci. Funkce Anti-Theft je implicitně deaktivovaná, a tak ji nejdříve musíte ručně zapnout. Až pak se můžete seznámit s jejími schopnostmi:

  • informovat o pozici ztraceného/odcizeného zařízení SMS zprávou
  • připojit se k účtu na my.eset.com a sledovat aktivitu zařízení
  • zobrazit polohu zařízení na mapě
  • získat snímky z kamery (přední i zadní) pro identifikaci nálezce/zcizitele
  • obdržet upozornění při vložení nedůvěryhodné SIM karty
  • obdržet upozornění při neoprávněných pokusech o odemknutí zařízení
  • odeslat zprávu a zobrazit ji na displeji telefonu

Jak si můžete povšimnout, služba Anti-Theft je balíčkem různých funkcí. Upozorní jak na neoprávněný přístup (který ještě nemusí znamenat záměr odcizení), tak i umožní samotný monitoring odcizeného chytrého mobilu. Nehraje tedy roli, jestli máte netečného spolubydlícího, případně jste ztratili telefon na večírku – v obou případech Anti-Theft poslouží jako inteligentní správce vašeho zařízení.

Prvním krokem instalace je zadání hesla. To by mělo splňovat alespoň základní kritéria bezpečnosti, tudíž by mělo obsahovat velká písmenka a ideálně i speciální znaky. V dalším kroku vás Mobile Security & Antivirus požádá o přidělení práv správce zařízení, aby útočník nemohl aplikaci odinstalovat manuálně. Následně telefon uloží vloženou SIM kartu jako důvěryhodnou. V dalším kroku je dobré nastavit kontakty, na které bude odeslaná SMS zpráva s tím, že do telefonu byla vložena nedůvěryhodná SIM karta. Číslo můžete nastavit jak na své známé, tak také na vaše druhé, typicky pracovní číslo.

Anti-Theft

Jakmile nastavíte telefonní číslo, software vás požádá o vyplnění kontaktních údajů, jakými jsou jméno, e-mail a popis zařízení. To případnému nálezci pomůže s kontaktem na vaši osobu. V dalším kroku nastavíte možnost odesílání SMS příkazů. Ty na dálku vykonají různé akce, například zamknou zařízení, přehrají zvuk, získají polohu přes GPS a umožní i vzdálené vymazání. Tvar SMS je vždy podobný, kupříkladu příkaz eset lock „heslo“ uzamkne zařízení. Heslo pro SMS příkazy doporučujeme odlišovat od hesla primárního. Posledním krokem je nastavení přístupu přes webové rozhraní.

Jakmile máme vyplněno, záložka Anti-Theft se uzamkne primárním heslem a editovat lze až po jeho vyplnění, což zciziteli/nálezci znemožní funkci zakázat. Zároveň se vám po vyplnění hesla otevře nabídka, která informuje o možných rizicích. Například pokud nevyplníte důvěryhodný kontakt, objeví se vykřičník, který nabádá k vyplnění a tedy i k celkovému zabezpečení telefonu.

Mobile Security & Antivirus

Pokud se zařízení ztratí, stačí najet na stránky my.eset.com , kde se přihlásíte ke službě Anti-Theft. Ihned po přihlášení můžete spustit test zabezpečení a případně nahlásit odcizení. Po aktivaci se na první pohled nic nemění. Telefon i nadále funguje, aplikace na pozadí však začíná sbírat všechna data (polohu, fotografie útočníka a další). V této fázi musíte být trpěliví, neb telefon bude několik minut shromažďovat data a odesílat je na server, kde se vše bude ukládat do záložky Aktivita. Podmínkou zůstává to, aby v telefonu byla vložena SIM karta, případně byl telefon připojen k internetu.

Již v tuto chvíli máte možnost poslat na ztracené zařízení zprávu. Ta je přednastavená, napsat však můžete cokoli. ESET vám pouze doporučí vyvarovat se protizákonným a nerelevantním tvrzením, což v takovou chvíli napadne většinu. Následně se zpráva zobrazí na displeji a zařízení se uzamkne. Útočník nemá jinou možnost, než zadat PIN kód, mezitím se už však na webu začínají objevovat první snímky z fotoaparátů (střídá se primární i sekundární kamera) a také poloha včetně náhledu přes Street View. Poloha je velmi přesná, v našem případě odpovídala zhruba na dva metry. V takovou chvíli nelze zařízení ani vypnout klasickou cestou (vypínací tlačítko) a na dálku můžete spustit sirénu. V případě, že útočník nezná vaše heslo, má v rukou jen vyzvánějící zařízení s uzamknutou obrazovkou a bez možnosti jeho snadného vypnutí (a bez přístupu k notifikační liště). Údaje, které se postupně nashromáždily na webu my.eset.com můžete snadno stáhnout a odevzdat policii, tedy pokud se s nálezcem nedomluvíte.

Jakmile zařízení naleznete, je možné přímo na webu tuto možnost zaškrtnout. Zařízení se zotaví (restartuje se) a funguje zcela normálně. Z výsledků našich testů vyplynulo, že funkce Anti-Theft je velmi přesná, pořízené fotografie jsou kvalitní a rychlost synchronizace dostačuje, i když bychom se nezlobili za rychlejší sběr informací. Ideální je, pokud nahlásíte zařízení na webu jako ztracené a necháte systém chvíli pracovat. Údaje se nahrají postupně a vy pak vše pouze zkontrolujete. Nemusíte mít obavy ani v případě, že nálezce telefon vypne, neboť poslední udaná poloha zůstane uložena na webu.

I přes veškerou snahu aplikace bohužel existuje pro útočníka rychlé řešení – vypnout telefon a odejít s ním jinam. V takovém případě nepomohou ani SMS příkazy, ani správa skrze my.eset.com.

Líbilo se nám: Nelíbilo se nám:
správa skrze SMS nebo web správa skrze web není zdarma
vysoká přesnost hledaného zařízení delší doba načítání informací z odcizeného smartphonu
zamezení vypnutí a odemknutí zařízení

Filtr hovorů, SMS a MMS

Dostáváme se k další funkci Mobile Security & Antivirus, a to k filtrování hovorů a zpráv. Možností blokování máte hned několik. Buď si můžete nechat blokovat příchozí hovory a SMS z neznámých čísel, případně můžete blokovat hovory a zprávy od vybraných kontaktů. Další možností je blokování neznámých čísel nebo skupiny čísel, například časté volání z marketingových oddělení. Bohužel, ne všechny verze operačního systému umožňují blokování SMS a MMS, například u 6.0 Marshmallow tato volba nefunguje. Nastavit však můžete plán (například dny), kdy si volání od neznámých čísel nepřejete.

Filtr hovorů, SMS a MMS

Filtr hovorů funguje spolehlivě, v nastavění historie lze navíc s odstupem času zkontrolovat, jaké hovory a od koho byly blokovány. Ze seznamu pak následně můžete vyfiltrovat ty, které za obtěžující nepovažujete.

Líbilo se nám: Nelíbilo se nám:
filtry dle stanovených režimů ne vždy fungující filtr SMS/MMS
filtrování hovorů v jednotlivých dnech

Anti-Phishing

Funkce Anti-Phishing se snaží všem podvodným webům znemožnit získat vaše kontaktní údaje, ať už se jedná o informace pro přístup do mobilního bankovnictví, případně hesla k webovým stránkám. Anti-Phishing musí podporovat prohlížeč. Problém nenastane u Google Chrome ani u integrovaného prohlížeče v operačním systému Android, některé doplňkové však fungovat nemusí a musíte zapátrat, jestli daný prohlížeč spadá mezi ty podporované. Pokud je prohlížeč kompatibilní, objeví se vedle něj symbol pro potvrzení. V opačném případě můžete funkci klidně vypnout, protože bez podpory prohlížeče se bohužel neobejdete.

Anti-Phishing logicky nefunguje v anonymním režimu. Pokud se tedy kamkoli přihlašujete a chcete mít jistotu, že nedáváte své údaje podvodníkům, doporučujeme surfovat v normálním režimu. Nám se za celou dobu testu žádné varování neukázalo, což však neznamená, že časem aplikace podvodný web odhalí.

Líbilo se nám: Nelíbilo se nám:
bezpečnost zadávání citlivých údajů podporovány nejsou všechny prohlížeče

Bezpečnostní audit: práva sem a práva tam

Od verze 6.0 Marshmallow může mít díky správě oprávnění každý uživatel jasný přehled o tom, jakým aplikacím uděluje jaká práva. Může si totiž vybrat, jestli například widgetu pro zobrazení času umožní přístup k seznamu hovorů. Proč by to potřebovala? Samozřejmě k tomu neexistuje žádný důvod. Tuto možnost lze tedy odmítnout.

Něco podobného umožňuje i funkce Bezpečnostní audit, avšak v nižších verzích Androidu bez možnosti odepření konkrétního práva. Bezpečnostní auditor však nejprve informuje o tom, jak jste na tom se základním nastavením. Nabídne informace o připojení k zabezpečené síti, aktivaci datového roamingu, režimu ladění a také prozradí, jestli máte povoleny instalace z neznámého zdroje. Tuto aktivní možnost vyhodnotí Mobile Security & Antivirus jako nebezpečnou a doporučí vypnutí.

Bezpečnostní audit dále umožní náhled na aplikace podle přidělených práv. Aplikace jsou tedy rozděleny na ty, které používají placené služby (mikrotransakce), čtou informace o identitě, přistupují ke zprávám a také na ty, které přistupují ke kontaktům. Vy si je tedy jednoduše projdete a sami usoudíte, jestli daná aplikace má mít přidělená taková práva. Pokud jste vlastníkem telefonu s verzí OS Android Marshmallow, můžete jednotlivá práva odebrat, pokud ne, můžete aplikaci odinstalovat. Tak či tak hodnotíme funkci jako nápomocnou, neboť v jednom okně máte přehled o všech potencionálně nebezpečných aplikacích a místo zdlouhavého prohledávání každé zvlášť si tak snadno a rychle uděláte obrázek o možném riziku.

Líbilo se nám:
správa oprávnění na jednom místě
rychlá odinstalace/změnění práv aplikace

Nastavení

Dostáváme se k závěru, tedy k nastavení. Zde můžete nastavit nové bezpečnostní heslo, jazyk, trvalé upozorňování na chod aplikace (které se zobrazuje v notifikační liště) a také upozorňování na akce a speciální nabídky. Po zadání bezpečnostního hesla lze přímo z nastavení aplikaci také odinstalovat. Pokud vám není cokoli jasné, můžete kontaktovat technickou podporu. Systém již předvyplní vaše kontaktní údaje podle vytvořené registrace, a tak vytvoření dotazu zabere jen chvilku.

Nastavení, odinstalování, licence

Nechybí ani ESET databáze znalostí, ve které naleznete odpovědi na časté otázky. Ty jsou však bohužel pouze v angličtině.

Líbilo se nám: Nelíbilo se nám:
přehledná správa účtu a hesel FAQ pouze v angličtině

Závěrečné zhodnocení: mobilní bodyguard

V ESETu jsou si dobře vědomi toho, že mít pouze antivirus není v dnešní době takové „lákadlo“, aby za něj uživatelé utráceli. Jistá rizika pochopitelně existují, ale pokud se chováte dle nejlepšího svědomí a vědomí, neinstalujete neověřené aplikace a neklikáte na odkazy nejasného původu, jste vcelku v bezpečí. ESET však nabízí komplexní a intuitivní balíček, který pomůže nejenom se zabezpečením, ale rovněž se může stát dobrým pomocníkem v případě ztráty či odcizení telefonu. Přesnost informací je velká, čímž se i zvyšuje šance na to, že se telefon vrátí do vašich rukou.

ESET samozřejmě není jediným hráčem na trhu, který podobné funkce zvládá. Dost často se však jedná o méně komplexní služby a musíte tak kombinovat vícero aplikací, což občas ve výsledku vyjde dráž. Neříkáme tedy, že to, co umí ESET Mobile Security & Antivirus, neumí nikdo jiný, ovšem nám se líbila provázanost jednotlivých funkcí a v neposlední řadě také špičková přehlednost aplikace. Nikde nenaleznete zdvojené funkce a odkazy ani drobné písmo vysvětlivek. Vše je přehledné, dostatečně výrazné a zůstává jen na uživateli, do jaké míry si se zabezpečením nechá poradit.

Výhodou dnes testovaného řešení je i možnost využívat bezplatnou verzi, která uživatele tolik nelimituje. Většina důležitých funkcí je k dispozici zdarma a koupě stojí za úvahu snad jen v tom případě, že chcete kontroly systému více plánovat a máte strach o odcizení. Kombinací různých bezplatných služeb lze dosáhnout podobných výsledků, avšak za cenu nejisté funkčnosti a menšího pohodlí.

Stáhnout Mobile Security & Antivirus

Google Play (zdarma)

Hodnocení
95%
Klady
  • mnoho podstatných funkcí zdarma
  • ovládání zařízení skrze SMS a web
  • komplexní webová správa
  • prémiové funkce na měsíc zdarma
  • automaticky aktualizovaná virová databáze
  • možnost nastavení vlastních plánů
  • přijatelná cena za rok prémiových funkcí
  • nevytěžuje procesor ani baterii
Zápory
  • delší doba načítání informací na webu
  • FAQ pouze v angličtině
Diskuze ke článku
Filip
Tyhle antiviry asi nemají vůbec žádný smysl pro nikoho, kdo alespoň zběžně ví, že na vyskakovací webovku "POZOR! Baterie Android napadena (42) viry, nainstalujte antivirus do 60, 59, 58..." se vážně nekliká.
Jára
esetu když zaplatíte, zabezpečí vám i kadibudku na zahrádce. a když zaplatíte mobilenetu článek, o všech těch hnědých věcech napíše krásný článek a přidá fotografie
Redmarx
Doufam, ze autor clanku neni uplny ignorant a ze je clanek jen prostou reklamou, ovsem neoznacnou, coz je rozhodne spatne a nesvedci to o duveryhodnosti webu mobilenet.
Antivir na Androidu nema zadny smysl a zadneho uzivatele pred nicim neochrani, kdo chape, jak Android funguje, ze kazda aplikace je v sandboxu a jina k ni nemuze bez toho, aby to ta aplikace sama dovolila, chape tedy, ze vir, ktery nechce byt odhalen ani odhalen antivirem typu ESET byt nemuze.
Tim nezpochybnuju aplacenou verzi ESETu, jejich Anti-Theft ochranu, ale u techto ochran je skoro vzdy nutne zaplatit a ESET neni vyjimkou a proto neplacena verze je v podstate dobra na ozkouseni, ale nema zadny smysl. Osobne bych dokonce dal prednost Anti-Theft ochrane bez zabudovaneho antiviru, ktery maximalne Android zpomali, ale hrozby neodhali.
Standa
Samsung má Knox. Kupovat další srajdu co bude jen sedět v paměti a otravovat zbytečným hlášením o ničem je zbytečný. Kdo není úplně tupej tak rádoby antivir nepotřebuje vůbec...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze