Doogee Turbo2
recenze

Doogee Turbo2

Sendvič s 18 megapixely
17

Mnozí z vás o značce Doogee možná ještě ani neslyšeli. Na českém trhu ji vídáme sotva pár týdnů. K nám do redakce se nyní dostal model Turbo2, jehož hlavní lákadla jsme zmínili hned v nadpise. Jde o vcelku originální vzhled a také fotoaparát s netypickým rozlišením. Zaujmout může i displej s pěti palci a FullHD rozlišením. Obstojí novinka ve střední třídě?

Výrobce Doogee pochází z Číny, což zřejmě působí „velmi nečekaně“. A stejně jako ostatní čínští výrobci má totožný cíl, kterým je samozřejmě uspět na mezinárodním poli. Na našem trhu oficiálně nepůsobí, nicméně jeho telefony se k nám dováží a prozatím spadají do střední třídy. To je mimochodem další „velmi nečekaná zpráva“. Střední třída je totiž pro nováčky ideálním útočištěm. Odpouští se zde kdejaké zaváhání a je v ní dost prostoru pro zajímavé manévry s cenou.

Doogee Turbo2 si to zamířilo rovnou do samotného středu střední třídy a začíná na cenovce šest tisíc korun. Tváří se jako dospělý telefon nabízející velký displej, osmijádrový procesor či fotoaparát, který by megapixely mohl rozdávat. Dnešní trh je však čím dál náročnější a střední třída přesycena nespočtem modelů. Má Doogee Turbo2 šanci na úspěch?

Technické parametry Doogee Turbo2

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 72,6 × 6,9 mm, 134,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát18 Mpx (5 632 × 3 168), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostleden 2015, 6 500 Kč

Doogee Turbo2 – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení z recyklovatelných materiálů nenajdeme nic neobvyklého. Nachází se zde nabíječka, USB kabel, špuntová sluchátka a malý klíček pro otevření slotů pro karty. A samozřejmě mobilní telefon s nezbytnými návody. Vše je pěkně sladěno do jedné barvy.

Obsah balení

Design a konstrukce: nedáte si sendvič?

Řekli si čínští designéři a dali Turbu2 do vínku v rámci možností originální vzhled. Telefon působí tak, že na stěžejní konstrukci, kterou tvoří stříbrný lem, je „přilepena“ vrchní část s displejem. Výsledek nevypadá vůbec špatně a v záplavě mnoha stejných telefonů na trhu by se Turbo2 nemělo ztratit.

Doogee vsadilo na „sendvičový“ vzhled

Výrobci se rovně podařilo zachytit aktuální módní vlnu ultra tenkých přístrojů a Turbo2 se může pochlubit tloušťkou pouhých 6,9 milimetrů. Vcelku adekvátní je hmotnost 134,4 gramů. Čelní straně dominuje displej, pod kterým jsou tři senzorová tlačítka. Mohou být podsvětlená a nabízejí vibrační odezvu. Nad displejem nechybí nenápadný reproduktor pro hlasové hovory, čelní kamerka a nezbytná čidla. Bohužel chybí informační LED dioda a telefon vás tak neumí nijak upozornit na zmeškané události.

Doogee Turbo2

Čínský původ značky Doogee prozrazuje umístění tlačítek na levý bok. Méně používané tlačítko regulující hlasitost bychom ještě odpustili, ale odemykací klávesa je pro praváka na nešťastném místě. Naopak leváci by v tomto modelu, alespoň co se týče pohodlí při používání, mohli najít zalíbení. Díky oblým hranám totiž Turbo2 padne skvěle do ruky a bezchybný dojem trochu kazí jen ostřejší rohy telefonu, které se při snaze o obsluhu vzdálenějších míst displeje mohou nepříjemně zařezávat do dlaně.

Pravý bok je takřka holý, vyjma malého šuplíčku, který je jištěn zámkem. Po jeho vytažení objevíte místo pro dvě karty. Záměrně jsem je nekonkretizoval, neboť obsah šuplíčku může tvořit kombinace dvou micro SIM karet, nebo jedné micro SIM karty a jedné paměťové karty. Turbo2 je tedy Dual SIM telefon, nicméně daní za to je absence slotu pro paměťové karty.

Zadní strana je ukázkově hladká a přitahuje otisky prstů. Na bílé variantě však nejsou příliš patrné. V samotném rohu se tak trochu krčí 18megapixelový fotoaparát a nepatrně vystupuje nad okolní povrch. Naštěstí to opravdu téměř nestojí za řeč a telefon je možné bez problémů používat i položený na stole.

Turbo2 nemá žádnou větší část odnímatelnou, což je základem opravdu pevné konstrukce, navzdory použitým plastům. Telefon působí v ruce bytelným dojmem a nikde se nic nehýbe či nevrže.

Baterie a výdrž: tím si vás nezíská

Konec minulé kapitoly zodpověděl otázku, zda je baterie telefonu uživatelsky vyměnitelná. Pro jistotu to ale řekneme přímo, baterii si v Turbu2 sami nevyměníte. Výrobce telefon osadil akumulátorem s kapacitou 2 500 mAh, což se může jevit jako dostatečná kapacita. Jenže realita příliš veselá není. Telefon dokáže baterii vycucnout během jednoho náročnějšího dne a mnohdy se tak již ve večerních hodinách, po přibližně 10hodinovém provozu, budete potýkat s nedostatkem baterie.

Při našem testu, kdy s vypnutými aktualizacemi telefon streamoval video v kvalitě 1080p, dosáhl Turbo2 času 5 hodin a 4 minuty. Konkurenční LG G2 dosáhlo na 7 hodin a 20 minut a přeborník v podobě THL 5000 na 12 hodin a 12 minut. Nabití Turba2 na 80 % zabere 1 hodinu a 39 minut, úplné nabití pak 2 hodiny a 3 minuty.

Zvuk: raději jen do sluchátek

Co není na první pohled vidět, na tom lze ušetřit. Známý to fakt, který se zejména u čínských výrobců projevuje poměrně často. A tak tu máme velice tristní zvukový výstup skrze hlasitý reproduktor na zadní straně. Ten sice umí být hlasitý, ale tím jeho nadání končí. Přehrávaný zvuk je silně plechový a zbytečně zaměřený jen na výšky. Pro poslech proto doporučuji spíše nějaká sluchátka, neboť výstup skrze 3,5mm jack konektor patří ke slušnému průměru.

Displej: jeden z trumfů

Turbo2 dostal do vínku oblíbený pětipalcový displej typu IPS a výrobce vše podpořil lákavým FullHD rozlišením, které zajišťuje jemnost 441 ppi. Výsledek je opravdu povedený. Displej je jemný, podává pěkné barvy a především je dobře čitelný z ostrých úhlů i venku na slunci. Jas je dostatečný a regulovat si jej můžete sami, případně vše nechat na automatice, která funguje korektně. O ochranu se stará třetí generace sklíčka Gorilla Glass.

Doogee Turbo2

Hardware: připraven na vše

V útrobách telefonu se nachází rovnou osmijádrový procesor MediaTek MT6592 s taktem 1,7 GHz. Vítám rovněž nasazení 2 GB operační paměti, kdy pro vás zůstává běžně 1,3 GB RAM volných. To je opravdu dost na spuštění mnoha aplikací. Výkon v benchmarku AnTuTu vykázal výsledek 32 343 bodů, což se přibližuje hodnotám u LG G3. V případě interní paměti počítejte s 16 GB, reálně však zhruba s 12,5 GB, a pakliže si vystačíte s jednou SIM kartou, můžete do telefonu umístit ještě až 64GB paměťovou kartu. Na ni lze následně přesouvat i stažené aplikace.

Prostředí: decentní úprava

Operační systém zajišťuje Android ve verzi 4.4.2 KitKat a nefiguruje nad ním téměř žádná nadstavba. Pouze vzhled ikonek je trochu pozměněný a ikonky nově nainstalovaných aplikací dostanou barevný podkres. Jinak ale žádné změny oproti čisté verzi.

Zamykací obrazovka je velmi jednoduchá a kromě odemčení potažením dolů umožní pouze rychlé spuštění fotoaparátu tažením od pravého okraje. Na hlavní obrazovku můžete klasicky přidávat zástupce aplikací či nejrůznější widgety a nemusíte se vůbec omezovat, celkem je jich totiž k dispozici hned 16. Menu aplikací je seřazeno podle abecedy a žádné úpravy nenabízí. Stejně tak si neupravíte ani notifikační lištu, která vám kromě notifikací poskytne rychlou manipulaci s funkcemi typu Wi-Fi, Bluetooth či možnost nastavení jasu.

Instalováním aplikací se výrobce absolutně nezaobíral, a tak tu například od Googlu najdeme pouze aplikaci obchod Google Play a Google Mapy s navigací. To je nicméně dobře, neboť si každý vybere, co v telefonu chce mít. Dále se zde nachází prohlížeč dokumentů Documents to Go v ořezané verzi, pro vytváření budete muset investovat do plné verze.

Lákavá je přítomnost různých gest a vychytávek při ovládání. Máváním ruky nad telefonem můžete například procházet menu nebo fotografie. Nechybí tradiční možnost otočením telefonu ztišit budík či vyzvánění. Hodí se také pořízení screenshotu dotykem tří prstů současně. Co do praktičnosti si patrně nejvíce oblíbíte gesta spjatá s odemykáním telefonu. Kromě tlačítka můžete na displej poklepat nebo napsat některá písmena. Například pokud na zhasnutý displej prstem napíšete písmeno „c“, dojde ke spuštění fotoaparátu. Písmeno „e“ spustí internetový prohlížeč, „v“ vytáčení čísla, „w“ galerii, „m“ hudební přehrávač, a „z“ zprávy. Jakmile tyto zkratky ovládnete, můžete se k vybraným funkcím dostat opravdu rychle.

Optimalizace se výrobci povedla a to především zvolením takřka čistého Androidu a minimem předinstalovaných aplikací. Telefon nemá co zatěžovat a díky dostatečně výkonnému hardwaru je běh svižný.

Fotoaparát: neobvyklých 18 megapixelů

Telefon je osazen méně obvyklým 18Mpx snímačem a nechybí mu přisvětlovací LED dioda či automatické ostření. Prostředí fotoaparátu je velmi podobné ostatním Androidům a nenabízí nic neobvyklého. Ohledně režimů, můžete si vybrat klasický panoramatický režim, HDR, dále režim krásy tváře nebo možnost zachycení objektu z více úhlů, tedy takový trojrozměrný snímek. Zajímavostí je také režim živá fotografie, což znamená, že telefon natočí před samotným vyfocením ještě 5vteřinové video, a nakonec režim filmový pás, který pořídí několik fotografií za sebou a potom z nich vytvoří animaci. V praxi ale tyto „blbůstky“ příliš často nevyužijete. V nastavení potom jednoduše nastavíte expozici, vyvážení bílé nebo velikost fotografií.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií je na dobré úrovni a za dobrého světla budete spokojeni. Také focení v interiéru telefonu příliš problémů nečiní, pozor ale na nedostatek osvětlení, který zhorší kvalitu i při focení venku. V tom případě vám bude především scházet ostrost.  S ohledem na cenu telefonu však fotoaparát podává lehce nadprůměrné výsledky. Za vyzdvihnutí stojí především makro snímky.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Vzpomenout musíme také čelní kamerku s rozlišením 8 megapixelů, které dává naději všem selfie nadšencům. Na momentky určené sociálním sítím kamerka postačuje, avšak nelze si nevšimnout slabší ostrosti.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Maximální rozlišení videa činí 1920 × 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a postrádá funkce jako stabilizace obrazu či kontinuální zaostřování. Samotná kvalita je však opět na dobré úrovni, nechybí ostrost a vcelku povedeně vypadá výsledek i na větší obrazovce, pozor však opět na nedostatek osvětlení.

Doogee Turbo2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Multimédia: v základu obstojí

Velký displej s jemným rozlišením vybízí k multimediálnímu vyřádění. Hudební přehrávač se skrývá pod aplikací Hudba a ačkoliv se může zdát, že tu výrobce investoval úsilí do vlastní aplikace, jde o starou známou nativní aplikaci od Googlu. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér.

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část, filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech, jako .mp4 nebo .avi. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí. Návštěva Google obchodu vás čeká i při pořízení herních trháků, které si telefon umožňuje vychutnat. V základu zde totiž nenajdete ani jeden. Z dalších funkcí zmiňme rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje funkci RDS.

Telefonní funkce: možnost dvou SIM karet

U telefonování jako takového vás nečeká žádné překvapení, jelikož tu najdeme klasickou Android aplikaci, která funguje spolehlivě a nabízí známý seznam kontaktů, který se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty. Stejně kvalitní je i samotný hovor, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

U nás už poměrně rozšířenou funkcí je podpora více SIM karet najednou. Do tohoto modelu se vejdou hned dvě micro SIM karty, ovšem za předpokladu, že oželíte paměťovou kartu. 3G přenosy pak podporuje vždy SIM karta číslo 1.

Zprávy a e-maily: vše na svém místě

Základní funkce, kterou telefon plní bez problémů. K psaní využijete buď klasickou Android klávesnici, nebo klávesnici Go Keybord, která je zde předinstalovaná. Oproti klasické nabízí možnost psaní tažením po klávesnici a podporuje také český slovník, na opravu a návrhy se tedy můžete spolehnout. Samotná aplikace Zprávy potom pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, funguje však bez problémů.

E-maily obstará nativní klient E-mail, kam můžete setřídit hned několik svých elektronických schránek a přehledně je spravovat. Pakliže by vám chyběl osvědčený Gmail, není problém jej stáhnout.

Organizační funkce a GPS: zase ten kalendář

V této kapitole se nesetkáme s žádným překvapením a telefon disponuje všemi funkcemi známými z ostatních Androidů. K psaní či vytváření dokumentů využijete aplikaci Documents To Go v ořezané verzi. Nechybí tu také budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení s účtem od Googlu. Kalendář bohužel pochází z čistého Androidu a přehlednost v měsíčním či týdenním náhledu není zdaleka ideální. Dále tu najdeme také správce souborů nebo kalkulačku.

Zařízení nechybí ani GPS modul s GLONASS a podporou A-GPS, který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS. Zaměření polohy proběhne do přibližně 15 vteřin bez pomoci internetu. S asistencí internetu je vaše poloha zobrazena prakticky okamžitě.

Datové funkce a internet: slabší místo

Datová výbava je u telefonů střední třídy méně známých výrobců již obehranou písničkou. Počítejte s 2G a 3G připojením včetně nadstavby HSPA+, taktéž nechybí Bluetooth 4.0 a samozřejmě Wi-Fi. DooGee Turbo2 nicméně stojí již 6 tisíc korun a v této cenové hladině již v roce 2015 nelze odpustit absenci LTE a NFC. Malou náplastí je, že si telefon rozumí s USB OTG a vy si tak připojíte například flash disk.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte skrze klasický Android prohlížeč, který je svižný a především přehledný.

Závěrečné zhodnocení: ambice na půli cesty

Doogee Turbo2 si vás dokáže na první okamžiky získat. Je vcelku líbivý a mnoha lidem padne do oka právě sendvičový design, který Turbo2 od ostatních do jisté míry odlišuje. Po zapnutí se rozzáří krásně jemný displej a spolu s pohodlným držením díky zaobleným rohům je Turbo2 jednou nohou u vás doma. Prvotní úsudek podpoří i solidní hardwarová výbava či 18megapixelový fotoaparát.

Doogee Turbo2

Taktéž prostředí je díky volbě takřka čistého Androidu plynulé a přehledné. Co chybí, doinstalujete, místa telefon nabízí více než dostatek. Pakliže před koupí ještě odhalíte nespočet různých gest usnadňující ovládání, zdá se Doogee Turbo2 jako velmi dobrá koupě.

Jsou tu však s ohledem na aktuální cenu 6 000 Kč klíčové nedostatky. Moderní telefon by si měl poradit se sítěmi LTE a k zahození by nebyla ani podpora NFC. Obě technologie jsou však Turbu2 cizí. V daný moment již cena rozhodně není příliš lákavá a spíše balancuje u hranice maximální možné ceny, kterou mohl výrobce nasadit. Že je tomu opravdu tak napoví pohled mezi konkurenty, kterých je hned několik. Doogee Turbo2 je tudíž slušným telefonem s vyváženou výbavou, které však chybí moderní funkce. Pokud je oželíte, je možné podobně kvalitní telefon pořídit i levněji.

Konkurence

Velkou konkurentkou je Nokia Lumia 735. Ta sice disponuje o něco horším displejem, avšak dokáže nabídnout LTE i podporu NFC. Fotoaparát sice nenabídne ani poloviční rozlišení, nicméně výsledky nezaostávají. Cena je navíc shodná s Turbem2.

Nokia Lumia 735

Konkurentem, takřka přímým, je THL 5000, které nabízí téměř shodnou hardwarovou výbavu i displej. Trumfem je však podstatně delší výdrž na nabití díky baterii s dvojnásobnou kapacitou. Cena je přitom téměř shodná, a THL se tudíž jeví jako lepší koupě.

THL 5000

Pakliže oželíte FullHD displej, můžete sáhnout po Huawei G620s, který disponuje navíc podporou LTE i NFC. Jeho cena je přitom nižší o přibližně tisíc korun. Podobně se jeví také Samsung Galaxy S III Neo, který nabídne kvalitnější fotoaparát a podporu NFC za nižší cenu.

Huawei G620s a Samsung Galaxy S III Neo

Podívejme se i opačným směrem. Pakliže si připlatíte dva tisíce korun, můžete si pořídit LG G2, které nabízí špičkový displej, kompaktnější rozměry, podporu LTE i NFC, a to už stojí za zvážení.

LG G2
doogee-turbo2
Klady
  • 8jádrový procesor a 2 GB RAM
  • 16GB interní paměť
  • solidní fotoaparát
  • takřka čistý Android bez zbytečných aplikací
  • kvalitní displej
  • tenká konstrukce
  • zdařilý design
Zápory
  • vyšší cena
  • slabší výdrž
  • chybí čip NFC
  • postrádá LTE
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
obavam se aby to nemelo 13mpix naky sony snimac a zbytek nedopocitavalo... me osobne tydle cinsky paznacky vubec nelakaj. Je to zaruka ze jakekoliv chyby ve FW tam uz zustanou na veky a ne kazdy si zvladne nasadit CM ci jiny FW. Je to typicky cinan kterych se tam chrli dnes a denne miliony za polovicni cenu nez je tento nabizen tady.
Doogee
Mobil Doogee se nezaměřuje na střední třídu, ale na lowend. Mobil bez podpory LTE totiž jinam než do nejnižší třídy mířit nemůže.
blue.sun
Tak tu máme Doogee Lumia Turbo... mrkněme se na to. Že číňánci umí akorát kopírovat design, na to jsme si už zvykli. Kvalitu zvuku nehledejme, je to levné. Umí to hodně bodů v Antutu a jinak nic. Foťák je tragédie a nechápu, jak to může autor přehlížet a bagatelizovat. Neostré, spousta pozůstatků po odšumu v plochách, slité detaily, prostě hrůza.
Čínská masírka na mobilenetu pokračuje a kdysi tak skvělý server padá a padá...
standa245
Jen mám poznámku k umístění tlačítka z / .... jsem pravák,něco dělám ( píšu,piji kávu...) a chci zapnout mobil....tak to tlačítko je na správném místě.... stále je to menší zlo než nahoře...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze