BlackBerry Passport
recenze

BlackBerry Passport

Kanada se vrací do hry
85

BlackBerry Passport je čistokrevná kanadská vlajková loď pro rok 2014. Jedná se o jedno z mála zařízení za poslední dobu, které na trh přichází s něčím opravdu novým, netradičním a inovativním. Nicméně každá mince má dvě strany. Skutečně se BlackBerry Passport tak povedl nebo je to jen mnoho povyku pro nic?

Kanadské BlackBerry se mnoho měsíců potýkalo s problémy v podobě klesajícího tržního podílu, slabých prodejů a nejisté budoucnosti. Kdybychom vám řekli před několika měsíci, že BlackBerry plánuje bizarní zařízení, na které se budou stát fronty, pravděpodobně byste nám nevěřili. A přesto se tak opravdu stalo.

BlackBerry Passport je něco nového. Něco, co zatím na trhu ještě nikdy nebylo. S představením modelu Passport se BlackBerry pustilo do obrovského risku – doslova hop nebo trop. Jakmile by tato investice nevyšla, bylo by BlackBerry jak se říká nahrané. Je sice předčasné dělat nějaké konkrétní závěry, ale podle prvních informací se zdá, že BlackBerry risk vyšel. BlackBerry Passport byl totiž možná eso v rukávu, které vrací Kanaďany zpět do hry.

Pokud nebudeme brát v potaz zahraniční recenze, které Passportu vytýkají, že to není iPhone, tak byl telefon po celém světě přijat více než dobře.

Obsah balení

  • BlackBerry Passport
  • síťová nabíječka s USB konektorem
  • USB kabel s microUSB koncovkou
  • stereo headset s funkcí handsfree
  • stylový manuál ve tvaru cestovního pasu

Technické parametry BlackBerry Passport

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 90,3 × 9,3 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 440 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2014, 16 490 Kč

BlackBerry Passport – videopohled

Design a konstrukce: preciznost v každém milimetru

Mluvit u BlackBerry Passport o designu je velice zvláštní. Abych byl upřímný, tak když jsem poprvé viděl úniky prototypu tajemného BlackBerry zařízení, tak jsem si říkal, že to bude od BlackBerry jen nějaký vývojový experiment. Nedokázal jsem si zařízení podobného tvaru, rozměru a konstrukce vůbec představit. Nicméně nedokázal jsem si to představit ani poté, co BlackBerry model Passport oficiálně oznámilo a zmínilo všechny zajímavě technologie, které do jeho těla dokázalo implementovat.

Já i mnoho dalších jsme pak spekulovali, jak vlastně Passport působí. Je hezký? Je ošklivý? Jedno je jisté – je hranatý! A postupem času s přibývajícími fotografiemi a snímky z různých prostředí najednou Passport začínal získávat svůj osobitý půvab. Pravděpodobně nevyhraje soutěž o nejkrásnější telefon, ale co do designu se jedná o precizně navržené zařízení, na které může být BlackBerry právem hrdé. Je zkrátka jedinečný a musíte ho buď milovat, nebo nenávidět. I když občas to zamilování může trvat trochu déle…

Lifestylové fotografie BlackBerry Passport odhalují jeho kouzlo

Jeho rozměry 128 × 90 × 9,3 mm jasně ukazují, že nejedná o žádného drobečka. Výška nijak nevybočuje z dnešních standardů a popravdě je Passport nižší, než kdejaký 5palcový smartphone. Co však na první pohled zaujme snad každého je jeho šířka. Se šířkou celých 90 mm můžeme říct, že zde máme prakticky zařízení s poměrem stran 4:3. Jen připomenu, že běžná šířka dnešních smartphonů se pohybuje kolem 60 mm a Passport je tak téměř o třetinu širší! Často se v souvislosti s rozměry ptáte, zda se Passport vleze do kapsy. Odpověď je ano, ale pokud nosíte upnuté kalhoty, tak pohodlnější je to v zadní kapse. Je to zkrátka velký telefon, ale v kapse se nenosí o nic hůře, než ostatní dnešní špičkové smartphony s displeji o úhlopříčce 5 palců a více.

V ruce je šířka samozřejmě velmi znát a doplácí na to především ovládání jednou rukou. Nicméně ovládání se budeme věnovat až později, takže se nyní vraťme ke konstrukci. Ta je naprosto špičková a nelze ji nic vytknout. Pochválit musíme použité materiály – kolem přístroje se nachází masivní ocelový rám, sklo kryje odolné Gorilla Glass 3, zadní kryt je z měkčeného plastu, který je příjemný na omak a telefon tak díky němu neklouže v ruce. To je velké plus pro celkovou ergonomii tohoto cvalíka.

Nicméně každá mince má dvě strany a tak výměnou za precizní konstrukci a špičkové materiály získáte také hmotnost více než 190 gramů! To skutečně není málo, takže počítejte s tím, že se vám Passport v kapse přeci jen trochu pronese. A na nějaké hodinové telefonáty s telefonem u ucha to také není úplně ono. Těžší už jsou snad jen zařízení velikosti Lumia 1520 apod.

Nyní si trochu popíšeme jednotlivé prvky na těle zařízení. Levý bok je zcela prázdný a nabízí nám pohled na samotný ocelový rám přístroje. Na pravě straně se nachází pro BlackBerry klasická trojice kláves, které slouží k ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače, ale můžete pomocí nich také vyvolat hlasového asistenta nebo je použít jako spoušť fotoaparátu. Na horní hraně se nalézá klasický 3,5mm jack konektor, vypínací tlačítko a malý výřez, skrze který můžete odstranit krytku v horní části zadního krytu – pod tou se skrývá slot na nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSDXC až do kapacity 128 GB.

Na spodní hraně nalezla své místo dvojice kvalitních stereo reproduktorů a mezi nimi pak konektor typu Slimport. Jedná se o konektor, který vypadá téměř jako microUSB a je s tímto standardem i kompatibilní, nicméně skrze redukci je možné z něj udělat například HDMI, DVI, VGA nebo DisplayPort a tak propojit telefon s televizorem nebo projektorem. Podporuje také funkci USB Host, takže můžete připojovat flash disky nebo periferie dle libosti.

Zadní stranu pokrývá již zmiňovaný plastový kryt s povrchovou úpravou soft touch, jehož horní část se sloty na funkční karty lze sejmout. Kromě stylové kovové linky mu však dominuje především čočka 13Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED. Tento snímač je pro BlackBerry vlastně taková malá premiéra, neboť svými parametry vystřeluje BlackBerry do kategorie fotomobilů. Alespoň tedy papírově. K tomu však až později. U čočky fotoaparátu si ještě můžeme všimnout dvojice malých otvorů, kde se skrývají dva ze čtyř mikrofonů na těle telefonu.

A nyní to hlavní – přední část BlackBerry Passport, kde se nachází vše, co je pro tento smartphone typické. V první řadě je to rozměrný 4,5palcový displej se čtvercovým poměrem stran a špičkovými zobrazovacími vlastnostmi. Nad displejem se nachází 2Mpx čelní kamerka, důležitá notifikační LED, reproduktor a běžné senzory. Displej zabírá zhruba 3/4 přední strany, zbývající čtvrtina je pak vyhrazena pro unikátní hybridní klávesnici, která je nejen hardwarová, ve smyslu, že fyzicky mačkáte tlačítka, ale také dotyková. Právě tato klávesnice je často zmiňovaná v souvislosti s Passportem a je to jedna z největších inovací, které se letos na trhu vůbec objevily. Pro klávesnici si v recenzi samozřejmě najdeme samostatný blok a řekneme si, zda je skutečně tak skvělá, nebo jsem kvůli ní chtěl telefonem praštit o zem.

Baterie a výdrž: silná stránka

Vysoká hmotnost BlackBerry Passport není způsobena pouze jeho konstrukcí, i když ta se na ní podílí asi nejvíce, ale také velkým akumulátorem. Passport totiž přichází s baterií o kapacitě skvělých 3 450 mAh! Ta mu přidává další kladné body, neboť díky ní se může Passport chlubit velmi dobrou výdrží baterie na jedno nabití.

Ani při velmi náročném používání, jež zahrnuje hovory, komunikaci na BBM, Facebooku a Twitteru, mnoho emailů, prohlížení internetu, hraní her, streamování hudby a aktivní Wi-Fi Hotspotu vám telefon neumře během dne, ale bez problémů s vámi vydrží až do večera. Běžná výdrž se však pohybuje kolem dvou dnů na jedno nabití. Snad jediná nevýhoda je, že baterii si bohužel nemůžete vyměnit.

Zvuk a kvalita reprodukce: stereo kvalita

Po zvukové stránce by málokdo čekal, že zrovna kanadské BlackBerry nabídne vůbec nejlepší zvukovou výbavu a přesto tomu tak opravdu je. Například BlackBerry Z30 má tak kvalitní hlasité reproduktory, že jediným vyrovnaným soupeřem mu je HTC One. U BlackBerry Passport sice nenajdeme tak kvalitní reprodukci zvuku, nicméně stále se jedná o špičku mezi smartphony.

Na spodní hraně se nachází stereo reproduktor, na horní hraně 3,5mm jack konektor a na zadní straně dva ze čtyř mikrofonů

Dvojice hlasitých stereo reproduktorů na spodní hraně telefonu produkuje velmi povedený zvuk, který bychom v kategorii business zařízení tak docela nečekali. Nabízí velmi dobrou hlasitost a zároveň čistý zvuk ve většině situací. Občas trochu zabolí výšky, ale to se dá celkem dobře redukovat vestavěným ekvalizérem. Naopak pochválit musím podání hloubek, které jsou mezi smartphony velmi nadprůměrné. Samozřejmě tímto nechci tvrdit, že Passport vám sám o sobě rozezvučí celou párty. Nicméně reproduktory jsou opravdu kvalitní.

To samé se týká i zvuku do sluchátek, kde opět BlackBerry překvapilo. Přeci jen BlackBerry není často považováno za kdovíjakou multimediální platformu, nicméně tato doba je již dávno pryč a BlackBerry se v této oblasti posunulo hodně dopředu. Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru je velmi příjemný a na občasný poslech bohatě dostačí také přibalený drátový stereo headset. Opět platí, že drobné nuance si můžete upravit ekvalizérem v hudebním přehrávači, nicméně zde zamrzí, že si můžete pouze vybrat z přednastavených profilů a nemůžete si žádný vytvořit sami.

V této sekci se také můžeme zmínit o další unikátní technologii, kterou BlackBerry u Passportu použilo. Je celkem běžné, že telefony dnes mají dva a více mikrofonů – typicky jeden snímá váš hlas při telefonování a ostatní se starají o odfiltrování okolního ruchu. Passport však používá hned čtyři mikrofony, které společně pracují tak, abyste slyšeli nejen vy druhou stranu, ale i druhá strana vás – telefon například automaticky reguluje hlasitost podle okolního ruchu. Možná si říkáte, zda se nejedná pouze o marketingový tahák, nicméně nutno uznat, že co do kvality hovoru je Passport opravdu špička.

Displej a kvalita zobrazení: nejlepší v historii

BlackBerry Passport je v mnoha ohledech průlomové zařízení v historii BlackBerry. Nejenže nabízí mnoho inovací, ale zároveň se také hardwarově může konečně rovnat vlajkovým lodím na trhu. Jedním z parametrů je také displej, který u Passportu patří k těm nejlepším na trhu.

Displej BlackBerry Passport se opravdu povedl

BlackBerry Passport je vybaven zobrazovačem typu IPS LCD s úhlopříčkou 4,5 palců. Zaujme především svým poměrem stran 1:1, což znamená, že se jedná o čtverec. A nutno zmínit, že opravdu velký čtverec – měří zhruba 8 × 8 cm! Nicméně BlackBerry nic nepodcenilo a použilo displej s rozlišením 1 440 × 1 440 pixelů, takže jemnost zobrazení překonala hranici 450 ppi. Tady pixely opravdu neuvidíte.

Jemnost displeje však není to jediné, v čem displej BlackBerry Passport exceluje. Nabídne také skvělé podání barev, vynikající pozorovací úhly, rychlou odezvu a přesné ovládání. Trochu mžná zamrzí absence možnosti ovládat telefon v rukavicích, nicméně útěchou je použití krycího skla Gorilla Glass 3. Díky němu a ocelovému rámu si Passport poradí také s nějakým tím pádem, což je dnes u smartphonů s velkými displeji často problém.

BlackBerry Passport
Work Wide - hlavní moto BlackBerry Passport propagující široký displej

Sečteno podtrženo, BlackBerry Passport má nejlepší displej, jaký jsme kdy u BlackBerry mohli vidět a řadí se také k těm nejlepším, které dnes na trhu najdeme obecně. Zvláštností je pouze jeho poměr stran, který nám ihned napovídá, že Passport asi nebude tak úplně zařízení na sledování filmů a podobně. Šířku displeje však oceníte při jiných činnostech – například při práci s textem, prohlížení dokumentů, práci s kalendářem a podobně. Passport je totiž v první řadě pracant a až potom cokoliv jiného.

Klávesnice a ovládání BlackBerry Passport: hybridní pohlazení

A konečně se dostáváme k odpovědi na otázku, kterou jsem nadnesl v první kapitole. A odpověď je ano – s BlackBerry Passport jsem chtěl první den praštit o zem. Proč? Protože hybridní klávesnice kombinující hardwarové klávesy s dotykovou funkcí je něco tak nového, že se vám to prostě pod kůži nedostane za minutu. Ani za deset minut. Ba dokonce ani za hodinu nebo za dvě. Jedno vám ale mohu poradit – vydržte! Protože na konci duhy je hrnec plný cinkajících úderů skutečně unikátní klávesnice!

Klávesnice je jednou z klíčových vlastností Passportu

Klávesnice BlackBerry Passport je jedinečná a nelze ji přirovnat k ničemu, s čím jste se na trhu mohli až dosud setkat. Hned na první pohled zaujme svým rozložením. Jedná se totiž pouze o třířádkovou klávesnici s celkem 29 klávesami. Klávesy jsou netradičně rozložené, typické klávesy Alt a Shift zcela chybí a mezerník se usadil mezi klávesami V a B. Na netradiční rozložení si budete den dva zvykat a to především tehdy, pokud přecházíte z jiného zařízení s QWERTY klávesnicí.

Nicméně jakmile si zvyknete, že Z (potažmo Y podle toho, jakou verzi zařízení budete mít) je dole úplně vlevo, tak si budete moci naplno vychutnat fakt, že jednotlivé klávesy jsou prostě obří. Na žádném jiném telefonu jsem nepsal tak přesně poslepu, jako na Passportu. Skutečně nemusím sledovat displej a naprosto jistě vím, že jsem stiskl klávesu, kterou jsem chtěl. Klávesnice naplno využívá šířky zařízení, každá klávesa má rozměry 7 × 6 mm, což je celkově o více než 30 % větší plocha, než například u BlackBerry Q10 a podobně velkých zařízení. Zdvih kláves a tuhost jsou velmi dobré, možná trochu tužší než bychom čekali, ale jinak stále skvělé a stisk je přesný a jistý.

Možná vás napadá otázka týkající se diakritiky nebo interpunkce. Jak jsem již zmínil, na klávesnici chybí klávesy Shift a Alt. Tyto a většina ostatních znaků se totiž píšou na dotykovém displeji, kde se vám při psaní vždy zobrazí řádek s různými možnostmi, jenž se navíc přizpůsobuje kontextu – v běžném poli nabízí tečku, čárku, otazník nebo vykřičník, v poli pro email nabízí naopak zavináč apod. Nicméně některé činnosti si můžete značně usnadnit přímo na klávesnici. Velké písmeno například napíšete delším podržením klávesy, diakritiku vyvoláte ještě delším podržením klávesy a tečku pak dvojitým stisknutím mezerníku.

Ale rozměry nejsou jedinou výhodou této klávesnice. Další zbraň se totiž projeví ve chvíli, kdy po klávesnici přejedete prsty. Celá klávesnice totiž slouží zároveň jako jeden velký dotykový touchpad! Netuším jak to BlackBerry dokázalo a zda je kapacitní dotyková vrstva na každé jednotlivé klávese, ale jakmile se dostanu k první montáži BlackBerry Passport, určitě to prozkoumám a dám vám vědět. Pravdou však je, že toto řešení je až neobyčejně funkční a opravdu dokáže pomoci s běžným ovládáním i psaním.

BlackBerry Passport

Na klávesnici totiž můžete používat nejrůznější gesta. Na ta se můžete podívat na snímku výše, přesto je však ještě zmíním zde:

  • gestem odspodu nahoru můžete házet do textu jednotlivá slova z prediktivního slovníku; skvělé na doplňování diakritiky, ale slovník dokáže také velmi dobře předpovídat, co chcete napsat
  • gestem doleva smažete celé předchozí slovo (podobně jako u dotykové klávesnice v OS BlackBerry 10)
  • gestem shora dolů zobrazíte nabídku sekundárních znaků (podobně jako u dotykové klávesnice v OS BlackBerry 10)
  • dvojitým poklepáním na klávesnici zobrazíte kurzor v textu – následně jej ovládáte pohybem prstu po klávesnici a s přidržením klávesy Shift na displeji můžete například označit text ke kopírování
  • v seznamech nebo v prohlížeči můžete pohybem prstu po klávesnici posouvat seznam nebo obraz podle potřeby – skvělé ve chvíli, kdy si telefon otočíte na šířku a na klávesnici scrollujete v prohlížeči

Gesta jsou opravdu úchvatná a fungují skvěle. Musíte si na ně však trochu zvyknout a přesně to je ten důvod, proč mne první den doháněl Passport k šílenství. Když jsem šel venku, tak jsem několikrát začal neúmyslně scrollovat v chatu nebo jsem si zobrazil a posouval kurzor. Je to však pouze o zvyku a zhruba po jednom dni se mi to již nestávalo prakticky vůbec. Přesto mne však napadá, že gesta jsou vlastně jen takovou přidanou hodnotou a samotný telefon je vyloženě nevyžaduje, takže bych v nastavení uvítal možnost vypnout dotykovou funkci. Někdo by ji mohl určitě ocenit.

Po několika dnech jsem si bez problémů dokázal zvyknout jak na unikátní gesta, tak i na nestandardní rozložení klávesnice a jakmile se dostanete do této fáze, tak je používání BlackBerry Passport opravdu jedinečné. Psaní je pohodlné a rychlé, doplnění diakritiky je otázkou jednoho švihu a vy víte, že diakritiku doplníte správně. Jediné co mne mrzí je, že slovník musíte hodně slov naučit – zejména pak slova, která jsou v druhé osobě nebo skloňovaná. V tomto ohledu má podle mého názoru nejlepší slovník Windows Phone, zde musíte se slovníkem zkrátka průběžně pracovat.

Mnozí z vás se ptali, jak se telefon při psaní drží v ruce, neboť klávesnice je úplně u spodního okraje, a zda se telefon při psaní nemá tendenci překlápět. Ničeho takového se vůbec nemusíte bát. Pokud telefon držíte v obou rukách a chcete psát, instinktivně jej uchopíte přesně do takové polohy, že se píše velmi pohodlně a zároveň se vám telefon v ruce velmi dobře drží.

Zapomeňte však na psaní jednou rukou. Vzhledem k šířce zařízení je to zkrátka nemožné a osobně jsem díky tomu začal trochu více využívat funkci diktování textu, která je dostupná také v češtině a funguje velmi dobře. Samotný operační systém však lze i jednou rukou ovládat naprosto bez problémů, a to hlavně proto, že je pro tento způsob ovládání vlastně navržen. Všechny hlavní prvky jsou v dosahu palce a u spodního okraje obrazovky, takže běžné úkony není vůbec problém provést jednou rukou.

Samotné ovládání je tak samozřejmě nejpohodlnější obouruč. Passport je vlastně takový obouručák (velký meč držící se oběma rukama, pozn. redakce) – jednou rukou jej sice můžete ovládat, ale svou sílu ukáže až po chycení oběma rukama. Tvar kláves, rozměry, ergonomie… vše do sebe hezky zapadá.

Klávesnici navíc samozřejmě využívá samotný systém v podobě mnoha různých zkratek. Pod každou klávesu si tak můžete nastavit například rychlou volbu pro volání, jedním stiskem klávesy v BlackBerry Hub začnete psát zprávu nebo v kalendáři rychle začnete vytvářet novou událost. S aktualizací OS BlackBerry 10.3.1 navíc přibude možnost nastavit si na jednotlivé klávesy například také spuštění konkrétních aplikací nebo vyvolání přednastavené akce – například pošli SMS Honzovi. BlackBerry toho ještě mnoho chystá.

OS BlackBerry 10 a hardware: nejvýkonnější BlackBerry všech dob

BlackBerry si v oblasti operačního systému šlo vždy vlastní cestou a nenasadilo do svých zařízení ani Android ani Windows Phone. To je samozřejmě jedním z důvodů, proč se BlackBerry nestalo nejrozšířenějším OS na světě – s obrovským ekosystémem, který má kolem sebe Android a iOS zkrátka rok a půl starý OS BlackBerry 10 nemůže soupeřit. Nicméně přesto má co nabídnout a zaměřuje se především na stabilitu, rychlost, optimalizaci, pracovní nasazení a z velké části také na bezpečnost.

Domovská obrazovka BlackBerry Passport

Operační systém BlackBerry 10 ušel od března 2013, kdy byl uveden na trh společně s modelem BlackBerry Z10, obrovský kus cesty. Obdržel několik velkých updatů a celou řadu drobných. Všechny přinášely nová vylepšení a nové funkce a zatím poslední je verze OS BlackBerry 10.3, kterou najdeme i v BlackBerry Passport.

Tato verze přináší kromě celé řady nových funkcí také radikální změnu designu samotného systému a bude dostupná i pro všechna ostatní BlackBerry 10 zařízení v podobě aktualizace BlackBerry 10.3.1, která přijde pravděpodobně po novém roce. Ta mimochodem přinese opět další hromadu nových funkcí a vylepšení a je vidět, že BlackBerry rozhodně nenechává svůj nový OS na pospas osudu, ale usilovně na něm pracuje.

Samotný operační systém je založený na ovládání gesty. Jedním pohybem prstu od spodního rámečku tak můžete odemknout zařízení, minimalizovat aplikaci nebo nahlédnout do BlackBerry Hub, komunikačního centra celého OS BlackBerry 10. Gestem z horního rámečku pak zobrazíte lištu s rychlými volbami nebo nastavení jednotlivých aplikací. Lištu s rychlými volbami si navíc můžete upravit podle sebe a umístit si sem až 16 funkcí.

Uživatelské prostředí je rozděleno do několika obrazovek. Tou první je samozřejmě klasická matice s dostupnými aplikacemi, kterých je již v základním stavu opravdu mnoho a telefon je tak plně připraven fungovat již po vybalení z krabice. Aplikace můžete samozřejmě řadit podle sebe, vytvářet složky a přímo z domovské obrazovky je také odinstalovat.

Další obrazovkou je plocha se zobrazením aktuálně běžících aplikací. BlackBerry 10 nabízí reálný multitasking, takže aplikace na pozadí doopravdy běží – nejsou uspané, nerestartují se ani nic podobného. To sebou nese sice spoustu výhod, ale zároveň si musíte dávat občas pozor, jaké aplikace necháváte běžet. Třetí a pravděpodobně asi nejdůležitější obrazovkou je pak již zmiňovaný BlackBerry Hub. BlackBerry Hub je středobodem veškeré komunikace v systému BlackBerry 10, nicméně k tomu se vrátíme ještě později.

Gestem z horního rámečku si můžete stáhnout lištu s rychlým nastavením, ve které najdete rychlé přepínače sítí, nastavení jasu, profilů nebo praktickou svítilnu. Dostanete se odsud také do nastavení, které je velmi přehledné a získáte odtud přístup například ke službě BlackBerry Protect, která vám pomůže zablokovat nebo lokalizovat telefon v případě jeho ztráty, k nastavení sdílení dat a médií, nastavení upozornění nebo správě nejen emailových účtů.

Lišta s rychlým nastavením a Nastavení telefonu

Ještě doplním poslední prvky, které můžeme na hlavní obrazovce vidět. Úzká lišta při horním okraji displeje zobrazuje informace o času, signálu, baterii a aktivních funkcích, jako je NFC, Bluetooth, Wi-Fi nebo aktivní budík. Ve spodní části pak na liště vidíme tři rychlé zkratky pro otevření aplikace telefonu, vyhledávání a fotoaparát. Tyto zkratky bohužel nejdou nijak změnit, vždy tam budou tyto tři.

Operační systém BlackBerry 10 nabízí také některé zajímavé vychytávky. Zmínit můžeme například tzv. Pokročilé interakce, což jsou funkce, díky kterým můžete například ztlumit vyzvánění otočením telefonu displejem dolů, uspat telefon položením displejem na stůl nebo telefon automaticky probudit zvednutím ze stolu – například při kontrole notifikací. Na notifikace je připravena i notifikační LED dioda, kterou je možné pomocí různých aplikací nastavit tak, aby blikala různými barvami a rychlostí podle druhu události a podobně. Standardně se ale ukazují buďto na zamčením displeji, kde vidíte i jejich náhled (lze vypnout), nebo při provedení gesta odspodu nahoru.

BlackBerry Assistent

Zajímavým doplňkem je také BlackBerry Assistent, což je hlasový asistent ve stylu Siri, Cortany a podobně. Bohužel však stejně jako ony neumí mluvit česky, takže hlasové pokyny mu budete muset dávat pouze v podporovaných jazycích (standardně angličtina, němčina, francouzština…) Jeho výhodou však je, že kromě hlasových příkazů rozumí i psanému textu. Můžete tak například přímo z domovské obrazovky začít psát „remind Schůzka“ a telefon vám automaticky vytvoří úkol s názvem Schůzka. Stejně tak můžete napsáním event přidat událost do kalendáře, pomocí call začít rovnou volat nebo příkazem facebook aktualizovat rychle svůj status na Facebooku.

Nastavení oznámení a Monitor zařízení

V systému samozřejmě nechybí možnost nastavení několika přednastavených profilů, kdy s aktualizací BlackBerry 10.3.1 přijde i možnost vytvářet vlastní vyzváněcí profily, správce přenesených dat, bohaté možnosti zabezpečení nebo povedený Monitor zařízení, který sleduje aktivitu baterie, ale také stav paměti, vytížení procesoru a RAM nebo přenesená data v čase přes Wi-Fi a mobilní síť.

Po hardwarové a výkonové stránce se BlackBerry Passport může bez problémů rovnat s dnešními vlajkovými loděmi. Srdcem přístroje je výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 o taktu 2,2 GHz, který má dále k dispozici celkem 3 GB paměti RAM, grafický procesor Adreno 330 nebo 32 GB vnitřní paměti. Tu je navíc možné rozšířit až o dalších 128 GB pomocí paměťových karet. Aplikace si však na kartu nepřenesete. Bude však 32 GB nějaké omezení?

Geekbench 3 BlackBerry Passport BlackBerry Z30 Samsung G. Note 3 LG G2 Apple iPhone 5s
Single Core/Multi-Core 786/2504 624/1152 865/2535 890/2544 1399/2522

Jediným nativním benchmarkem je Geekbench 3, jenž je však multiplatformní a tak lze alespoň částečně srovnat výsledky mezi jednotlivými smartphony. Bereme v potaz pouze Multi-Core výsledky, tedy plný výkon zařízení, a v tomto ohledu se Passport umístil vedle přístrojů, jako je Samsung Galaxy Note 3, LG G2 nebo iPhone 5s. Pokud bychom srovnávali výkon s BlackBerry Z30, které bylo až do nynějška vlajkovou lodí výrobce, tak je nárůst výkonu více než dvojnásobný.

Samozřejmě se jedná pouze o orientační srovnání, protože velkou roli hraje celková optimalizace systému a mnoho dalších faktorů. Stručně řečeno, BlackBerry Passport má výkonu na rozdávání. Operační systém BlackBerry 10 běží krásně plynule a stabilně i na mnohem slabším hardwaru a je jasné, že Passport dostal do vínku výkonnější hardware především kvůli papírovým parametrům, ale samozřejmě také kvůli velmi kvalitnímu displeji nebo možnosti natáčet FullHD video rychlostí 60 fps.

Při samotném používání BlackBerry Passport se můžete spolehnout na maximálně rychlý a plynulý běh operačního systému bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. Přepínání mezi aplikacemi je rychlé a pohodlné, přechod mezi obrazovkami plynulý. Paměť RAM o kapacitě 3 GB budete moci využít například pro plnohodnotný multitasking, který vám umožňuje nechat na pozadí naplno běžet až osm aplikací, nicméně samozřejmě platí, že vám na pozadí mohou běžet i samostatné procesy pro notifikace apod., stejně jako veškeré komunikační kanály z BlackBerry Hub.

Fotoaparát a videokamera: slušné výkony, ale problémy s ostřením

Letošní vlajková loď kanadského výrobce je vybavena tou nejlepší hardwarovou výbavou, kterou u BlackBerry můžete najít a vůbec poprvé se BlackBerry může s konkurencí měřit v tabulkových parametrech. A jedním z důležitých parametrů je také fotoaparát.

Prostředí fotoaparátu

BlackBerry Passport je vybaven BSI CMOS snímačem s rozlišením 13 Mpx a velmi dobrými parametry. Světelnost pětiprvkové čočky je f/2.0, nabízí optickou stabilizaci obrazu (OIS) a poradí si s natáčením FullHD videa s frekvencí 60 fps. K dispozici má také 5× digitální zoom a v horších světelných podmínkách mu pomáhá přisvětlovací LED. Na papíře vypadá fotoaparát BlackBerry Passport velmi dobře. Podepíšou se tyto parametry také na kvalitě fotografií?

Předem musím zmínit, že BlackBerry Passport ve výchozím stavu fotí snímky v poměru stran 1:1 (3120 × 3120 pixelů, cca 9,7 Mpx). V nastavení si pak samozřejmě můžete přepnout na běžný formát 4:3 nebo 16:9. Nicméně díky čtvercovému displeji se asi nejlépe pracuje s poměrem stran 1:1, takže jsme u něj zůstali také u testovacích fotografií.

A nyní již k samotným fotografiím. Passport se za dobrých světelných podmínek ukázal jako velmi schopný fotomobil. I když na nejlepší příčky bohužel nedosáhne, jsou výsledky velmi dobré. Rozhodně nejlepší, jaké jsme u BlackBerry mohli kdy vidět. Jakmile se zhorší osvětlení, tak přichází na řadu optická stabilizace, která pomáhá zachytit slušně ostré snímky a i hladina šumu je vcelku únosná.

Snímky za denního světla a panorama
Fotografie detailu v exteriéru a interiéru za denního světla
Večerní snímky za špatného osvětlení - exteriér a interiér
Porovnání barevného vzorníku v exteriéru a v interiéru

S čím má však Passport problémy je celkové ostření, které je bohužel velmi nepřesné a především za horších světelných podmínek musíte telefon přeostřit klidně 3× za sebou. Pravděpodobně se jedná pouze o softwarový problém, ale to Passport bohužel neomlouvá. BlackBerry by v této oblasti mělo skutečně zapracovat, protože jinak jsou vylepšení ve fotoaparátu v novém OS BlackBerry 10.3 opravdu skvělá.

Přibyla celá řada nových funkcí a nastavení, BlackBerry se dokonce naučilo pořizovat panoramatické fotografie a to více než povedené, přibyla samospoušť, sériové snímání nebo schopnost natáčet zpomalené video. K tomu je určen režim videa rychlostí 60 fps, které zvládne Passport nahrávat v rozlišení HD 720p i Full HD 1080p. Celková kvalita videa je velmi dobrá a je znát také vysoká kvalita zaznamenaného zvuku, za což Passport vděčí propracovanému systému mikrofonů. Fotit a natáček můžete i přední 2Mpx kamerkou, ale kvalita není nijak úchvatná, takže ji využijete spíše při videohovorech a podobně.

BlackBerry Passport – testovací video, 1080p

Multimédia a aplikace: překvapení pod kapotou

Zařízení BlackBerry byla odjakživa brána pouze jako mobilní kanceláře. Jenže doba již dávno pokročila a BlackBerry se naučilo spoustu nových věcí i v oblasti multimédií. Věděli jste například, že BlackBerry nativně podporuje vůbec nejvíce formátů audia a videa? Jsou to jmenovitě 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, MP2PS, MP2TS, AWB, OGG, FLAC a VOBSUB.

Nyní ale k samotným aplikacím a začněme například hudebním přehrávačem, který BlackBerry konečně vylepšilo o ekvalizér, byť si můžete pouze vybrat z přednastavených profilů. Naštěstí je jich dost. Samotný přehrávač je řešen jednoduše a účelně a nabízí například běžné řazení pomocí ID3 tagů podle interpreta, alba nebo žánru.

Hudební přehrávač

Můžete si pouštět a vytvářet také seznamy skladeb a do hudebního přehrávače je integrováno také FM rádio, bohužel podle všeho bez RDS. Prostředí samotného přehrávače umožňuje základní ovládání, ale najdete zde i přístup do ekvalizéru nebo možnost nastavení skladby jako vyzvánění. Velmi chválím možnost použití bočních kláves pro přepínání skladeb a případně funkce play/pause.

Videopřehrávač je pouze základní, nicméně BlackBerry Passport vzhledem k displeji není zcela vhodný na nějaké velké sledování filmů. Pokud si však nějaké to video pustíte, tak jistě oceníte kvality displeje a možnost rychlého sdílení videa (integrována je například možnost uploadu rovnou na YouTube) nebo jeho úpravy.

Videopřehrávač

Právě v režimu úpravy videa pak můžete vytvořit zpomalené záběry z videí, která jste zachytili pomocí nahrávání rychlostí 60 fps, ale stejně tak u videa editovat jas, barvy, kontrast, hlasitost nebo jej sestříhat. Výkonu má Passport více než dostatek, takže samotná editace je otázkou okamžiku. V tomto momentě pak možná využijete aplikaci Story Maker, která vám umožní pomocí různých motivů vytvořit jakési videopříběhy složené z vašich snímků, videí a hudby, které vyberete a poskládáte.

Galerie fotografií

Galerie fotografií se zobrazuje jako klasická matice náhledů, které si můžete seřadit podle data nebo alb. V případě zobrazení podle data vám navíc aplikace vždy nabízí vytvoření fotopříběhu ze snímků, které byly pořízeny na jednom místě – například nějaký výlet. Přímo v aplikaci pak můžete také fotografie upravit vestavěným editorem nebo je rychle sdílet dál. A možností sdílení je opravdu mnoho – od emailů, zpráv a BBM, přes účastníky schůzky sociální sítě, Bluetooth, poznámkový blok až po Android aplikaci, v našem případě Pinterest, Instagram, Flickr, Tapatalk a tak dále.

Aplikace Facebook, Twitter a Foursquare

V BlackBerry Passport najdete také předinstalované klienty sociálních sítí Facebook, Twitter, Foursquare a LinkedIn, takže pokud používáte tyto sítě, jistě budete spokojeni. Všechny tyto sítě jsou navíc integrovány do samotného systému, takže například kontakty z adresáře, Facebooku a LinkedIn se vám automaticky sjednotí a u kontaktu pak vidíte všechny detaily společně.

Obchod BlackBerry World

Pokud by vám pak nějaké aplikace chyběly, tak můžete využít nabídku obchodu BlackBerry World. Nenajdete zde sice miliardu aplikací jako u iOS nebo Androidu, nicméně nenáročný uživatel si zde jistě vybere. Namátkou zde najdeme hry, jako je Cut the Rope, Iron Man 3 nebo Minion Rush. Z aplikací pak WhatsApp, TeamViewer, Skype, Endomondo nebo kvalitní offline navigaci Navfree a mnoho dalších, v tuto chvíli téměř 200 tisíc aplikací. Celkově jsou však aplikace dnes velký problém pro většinu minoritních platforem, BlackBerry nevyjímaje. To znamená, že spousta známých aplikací chybí a chybí také lokální obsah.

BlackBerry se rozhodlo na to jít trochu lišácky. Do samotného operačního systému BlackBerry 10 zakomponovalo Android Runtime, díky kterému dokáže spouštět Android aplikace. Tento runtime je zároveň integrován do samotného systému, takže mohou propojit mnoho funkcí – například zmiňované sdílení ať už obrázků, videí nebo čehokoliv dalšího. V operačním systému BlackBerry 10.3 byl běh Android aplikací značně vylepšen a v tuto chvíli lze říct, že BlackBerry si bez problémů poradí s více než 90 % Android aplikací.

Amazon Appstore

I proto se BlackBerry dohodlo na spolupráci se společností Amazon a kromě BlackBerry World tak v novém OS najdete také Amazon Appstore. Tam je situace však jen o trochu lepší než v BlackBerry World a popravdě důvodů Amazon Appstore používat je u nás málo. Například lokální obsah tam stejně není. Najdete tam však například některé známé hry, jako je Candy Crush Saga nebo oblíbenou navigaci Sygic.

Android aplikace - Google Mapy, Můj Vlak a Flickr

Vůbec nejlepší řešení je doinstalování aplikace s názvem Snap, což je vlastně neoficiální Google Play klient pro BlackBerry 10. Zde máte přístup ke všem Android aplikacím a můžete vesele stahovat co je potřeba. Moje potřeby například zahrnovaly GE Money, Flickr, Tapatalk, Jízdní řády a Můj Vlak. Vše na 100 % funkční, ostatně jako většina Android aplikací. Problémy však očekávejte tam, kde se budete chtít přihlásit pod Google účtem – tyto služby už má Google licencované a v BlackBerry je nenajdete. Takže například Google Mapy jsou plně funkční, ukazují vše, dokonce i včetně offline hlasové navigace. Nicméně do Latitude se bohužel nepřihlásíte.

Další informace o Android aplikacích a práci s nimi najdete na serveru www.blackberryczech.cz

Telefonování a adresář: podrobná klasika

Již v jedné z předchozích kapitol jsem zmiňoval, že kvalita hovoru u Passportu je velmi dobrá a to zejména díky technologii Natural Sound a kooperaci celkem čtyř mikrofonů. Kvalita hovoru se však odvíjí také od kvality signálu a v této oblasti je naštěstí BlackBerry jistota – příjem signálu je naprosto bezproblémový. Možná si říkáte, že je to přeci úplně běžné, nicméně po mé zkušenosti se Samsungem Galaxy Note 3 jsem si rozdílné kvality příjmu signálu začal trochu více všímat a rozhodně to běžné úplně není.

Telefonní aplikace

Samotná telefonní aplikace je přehledná a velmi dobře použitelná. Je rozdělaná do tří záložek. Na první naleznete protokol hovorů, kdy si u každého hovoru můžete zobrazit informace o něm, rychle napsat danému kontaktu zprávu nebo zavolat zpět. Jsou zde také možnosti přidání oblíbených kontaktů, které tak máte po spuštění aplikace hned po ruce. Druhá záložka zobrazuje seznam kontaktů, nicméně jedná se spíše o jejich rychlý přehled. Veškeré úpravy editace a podobně dělat přímo v aplikaci Kontakty a ne v aplikaci Telefon.

Poslední záložkou je klasický číselník, který dokáže podle telefonního čísla rozpoznat adresáta a případně neznámé číslo také uložit. Během hovoru můžete využít možnosti poznámek, hlasitého odposlechu, přidání dalšího hovoru nebo, v případě, že máte propojeno BBM a kontakty, přepnout na videohovor BBM Video.

Adresář

Aplikace Kontakty je provedena velmi dobře. Je přehledná, dostatečně podrobná a samozřejmě nechybí možnost synchronizace kontaktů s Exchange, Gmail nebo Yahoo!, ale také Outlook.com, iCloud, CardDAV nebo kabelem přímo s počítačem pomocí programu BlackBerry Link. K jednotlivým kontaktům si můžete přiřadit snad všechny myslitelné detaily včetně samostatného vyzvánění již při vytváření kontaktu. Kontakty pak můžete řadit také do skupin, kterým pak můžete hromadně posílat SMS, emaily nebo pozvánky k událostem. Bohužel však chybí možnost nastavení vyzvánění pro skupiny.

BlackBerry Hub a zprávy: připraven na komunikaci

Synonymem pro BlackBerry je komunikace. A to komunikace efektivní, pohodlná a rychlá. A přesně v tomto duchu byl navržen BlackBerry Hub. Najdete zde chronologicky seřazené všechny emaily, SMS zprávy, notifikace z aplikací, zprávy z BBM, WhatsApp, Facebooku a podobně. Vše v jednom seznamu s možností filtrování jednotlivých událostí, které si můžete i barevně odlišit.

BlackBerry Hub - centrum veškeré komunikace

Díky tomuto řešení můžete reagovat na všechny události během okamžiku, protože se vše řeší přímo v BlackBerry Hub. Nemusíte otevírat žádné další aplikace, hledat jednotlivé ikonky a zdlouhavě mezi aplikacemi přepínat. Na emaily, BBM, Facebook i WhatsApp můžete odpovědět okamžitě přímo z BlackBerry Hub.

V rámci BlackBerry Hub můžete také vytvářet veškeré nové zprávy, je jedno jestli chcete psát email, SMS, na BBM nebo na Facebook. Jednoduše dáte vytvořit zprávu, zvolíte typ zprávy a píšete. Vše je zkrátka dostupné přímo z BlackBerry Hub, veškerá komunikace je pohromadě na jednom místě. Nemusíte hledat tady, pak tady, a když to nenajdete, tak ještě jinde.

BlackBerry Hub - centrum veškeré komunikace

Společně s novým OS obdržel některá vylepšení i BlackBerry Hub. Jedná se například o rychlé akce, které se vám zobrazí u zprávy, jakmile z ní vyskočíte a můžete tak rychle zprávu smazat, odpovědět na ní v rámci funkce Quick response, archivovat nebo přidat příznak. Tyto možnosti si pak můžete zobrazit také zobrazit kliknutím na ikonku v rohu BlackBerry Hub, stejně jako zde můžete procházet složky emailových účtů a podobně. Mimochodem funkce Quick response vám při nové notifikaci zobrazí u horního okraje displeje náhled zprávy, kterou můžete buďto otevřít nebo na ní přímo odtud reagovat. Soutěžní otázka za bludišťáka - kdo se tímto řešením inspiroval?

SMS zprávy prolétneme jen tak v rychlosti. Zkrátka tady jsou, jsou integrované do BlackBerry Hub, zobrazují se ve formě konverzací a pár lidí je dnes ještě používá. Můžete je také proměnit v MMS a to tím, že k nim přidáte přílohu v podobě obrázku, videa, polohy, poznámky, kontaktu, události a dalších. Podporovány jsou také doručenky (u SMS zprávy se vám zobrazí malé písmenko D) a telefon za vás dokáže sám odstranit diakritiku, abyste neplatili zbytečně za zkrácené zprávy.

BlackBerry Hub a Nastavení

A nyní již k emailovým zprávám. BlackBerry Passport pokračuje v odkazu BlackBerry a nadále se jedná o špičkové zařízení pro práci s emaily. Emailový klient plně podporuje emailové protokoly POP, IMAP i SMTP a problém mu nedělá ani klasický Microsoft Exchange. Pokud máte firemní server běžící na MS Exchange, Lotus Domino, Cortado nebo Kerio, tak vás jistě potěší plná podpora ActiveSync, takže si rozumí také s těmito a dalšími emailovými servery včetně synchronizace kontaktů, kalendářů, poznámek a úkolů.

Prostředí emailového klienta do značné míry koresponduje se samotným BlackBerry Hub. Při vytváření emailu se překryje okno BlackBerry Hub právě psaným emailem a u políčka pro adresu vám telefon rovnou nabídne nejčastěji používané kontakty. Máme zde samozřejmě také políčka pro kopii a v kontextové nabídce se nachází i možnost skryté kopie. Na spodní liště pak vidíte rychlé zkratky pro přidání přílohy, formátování textu a nastavení důležitosti emailu.

Správce příloh a práce s přílohami v emailu

Při čtení emailu je prakticky celé okno vyhrazeno pro samotný email a přesně v tuto chvíli oceníte šířku displeje BlackBerry Passport. Na displeji se vám vejde například celý papír A4 v takové podobě, že je bez problémů čitelný a navíc můžete obsah upravovat, aniž byste si klávesnicí zakrývali 2/3 displeje. A přesně takto byl Passport navržen, na pohodlnou práci s textem, s přílohami, s obsahem a podobně. Mimochodem práce s přílohami je naprosto skvělá – ať už posílání a příjem, tak i zobrazování nebo skvělá sekce v BlackBerry Hub, která vám přehledně ukáže všechny přílohy.

V horní části displeje můžete vidět odesílatele, a když na něj kliknete, přejdete rovnou na kartu daného kontaktu. Ve spodní části opět můžeme vidět rychlé volby pro odpověď, odpověď všem z konverzace a předání emailu dál. V kontextové nabídce pak čekají možnosti, jako je uložení emailu do konkrétní složky (IMAP), zobrazení kontaktu, pozvání kontaktu na schůzku nebo příznak, který reprezentuje vlaječku v Outlooku nebo hvězdičku v Gmailu.

Do BlackBerry Hub je samozřejmě také integrován komunikační nástroj BBM neboli BlackBerry Messenger. Ten umožňuje zabezpečenou šifrovanou komunikaci nejen mezi zařízeními BlackBerry, ale také již několik měsíců i mezi telefony s operačním systémem Android, iOS nebo Windows Phone. Kromě klasického chatování umožňuje také sdílet soubory, polohu, kontakty nebo události, provádět hovory a videohovory mezi BBM, můžete diskutovat ve skupinách, můžete využít služby BBM Channels a mnoho dalšího. BlackBerry například v nové verzi BBM připravilo možnost zpětného odvolání zprávy nebo nastavení platnosti zprávy/obrázku – po uplynutí nastaveného času obsah jednoduše zmizí.

Organizační a pracovní funkce: pracant tělem i duší

Nejen komunikace je typickou vlastností platformy BlackBerry, ale zejména jsou to pracovní funkce. Základem je vždy kvalitní kalendář, který nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce, půl roku i agendy. V měsíčním zobrazení potěší rozdělení obrazovky na dvě části – celý měsíc a náhled jednotlivých dnů.

Kalendář a hlavní zobrazení

Samozřejmě nesmí chybět možnost synchronizace kalendáře s počítačem ať už přes kabel, tak i bezdrátově skrze služby Gmail, Yahoo!, Outlook.com, Exchange nebo pomocí protkolu CalDAV. Jednotlivé kalendáře jsou barevně oddělené. Při vytváření události máte k dispozici mnoho detailů k nastavení, skvělé je následné zobrazení události společně s ostatními účastníky a případně emaily, které s událostí souvisí.

Kancelářský balík Documents To Go

V OS BlackBerry 10 najdete také plnohodnotný kancelářský balík Documents To Go. Umožňuje pracovat se soubory z aplikací Microsoft Word, Excel a PowerPoint, a to konkrétně s formáty doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx. V případě dokumentů a tabulek pak funguje nejen prohlížení, ale také editace a vytváření dokumentů. Editory dokumentů i tabulek nabízí spoustu možností formátování, podporu záložek nebo zobrazení počtu slov. Nechybí ani pokročilý PDF prohlížeč Adobe Reader, který si poradí s nejrůznějšími poznámkami, komentáři a stejně tak umožňuje dokumenty takto i editovat – například přidat přímo v telefonu do dokumentu váš podpis.

Kancelářský balík Documents To Go a Adobe Reader PDF

Práce s dokumenty je další oblast, ve které oceníte velký displej BlackBerry Passport. Na displej se vám vejde opravdu velká část dokumentu a můžete tak například prohlížet celou šířku dokumentu ve formátu A4 aniž byste museli nějak zvětšovat text, posouvat obraz a podobně. To samé s tabulkami, PDF soubory a podobně. BlackBerry se tento fakt snaží ukazovat jako jednu z hlavních výhod širokého displeje a osobně jim musím dát rozhodně za pravdu.

Poznámkový a úkolovník BlackBerry Remember

Další neméně užitečnou funkcí je aplikace BlackBerry Remember. Jedná se o aplikaci kombinující úkoly a poznámky a dokáže velice zpříjemnit každodenní rutinu s věcmi typu GTD. Aplikace BlackBerry Remember umožňuje pohodlně do složek řadit jednotlivé úkoly a poznámky, přiřazovat k nim termín splnění, přílohy v podobě hlasových poznámek, fotografií nebo souborů a přiřazovat jim různé tagy. Nabízí také možnost bezdrátové synchronizace s MS Exchange a dokonce nabízí integrovanou aplikaci Evernote. Pro Evernote je pak v základu připravena také nativní samostatná aplikace.

Naprosto unikátní funkcí je program zvaný BlackBerry Blend. Ten umožňuje bezdrátové šifrované propojení vašeho telefonu s počítačem nebo tabletem, takže přímo z počítače nebo tabletu, ze samostatného klienta, můžete pracovat se všemi emaily, SMS zprávami, BBM, kalendářem, adresářem a soubory ve vašem telefonu. Jak BlackBerry Blend funguje, vám asi nejlépe ukáže video výše. Já pouze doplním, že BlackBerry Blend dokáže neskutečně ušetřit baterku, protože pokud komunikujete skrze BBM a podobně, tak telefon téměř nemusíte brát do ruky.

Správce souborů s integrací cloudových služeb

V této sekci se jistě mohu zmínit také o kvalitním správci souborů, který do sebe navíc dokáže integrovat cloudové služby Box, DropBox nebo OneDrive a to včetně automatického zálohování fotek a videí. Na OneDrive však bohužel ve zmenšeném rozlišení. Toto omezení bylo před nějakým časem u ostatních platforem zrušeno, tak snad se BlackBerry také brzy dočká.

Aplikace hodiny, kalkulačka, počasí a Inteligentní značky

Z dalších funkcí zmiňme aplikaci hodin, která v sobě integruje budíky, stopky, časovač a světový čas, praktickou kalkulačku s převodníkem jednotek a počítadlem spropitného nebo klasické počasí s předpovědí na několik dní dopředu. Zajímavá je také aplikace Inteligentní značky, která dokáže pracovat s NFC tagy – vytvářet zkratky pro spuštění funkcí, zapisovat a číst data a podobně. Dokáže také číst čárové kódy a QR kódy.

Internet, GPS a konektivita: připojíte se kdekoliv

Operační systém BlackBerry se může chlubit opravdu kvalitním internetovým prohlížečem, který samozřejmě najdeme také v Passportu. Internetový prohlížeč je velmi rychlý, využívá vykreslovací jádro WebKit a práce s ním je velmi pohodlná. Skvělá je například kompatibilita s HTML5 a prohlížeč BlackBerry 10 také jako jediný na trhu podporuje technologii Flash, takže si na telefonu můžete zobrazit téměř jakýkoliv obsah včetně flashového.

Internetový prohlížeč

Snad jediná výtka k prohlížeči je ta, že nenabízí synchronizaci záložek nebo historie s některým ze stolních prohlížečů. Naopak potěší kombinace s klávesnicí, pomocí které můžete v prohlížeči jednoduše scrollovat, aniž byste si zakrývali rukou obraz.

Internetový prohlížeč

Internet se samozřejmě do telefonu nedostane sám od sebe. Spolehnout se můžete na zcela bezchybnou konektivitu v podobě 2G, 3G a 4G všech různých frekvencí. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi a to včetně nejrychlejšího standardu ac na 5GHz frekvenci. Wi-Fi dále využijete také u technologie Wi-Fi Direct, u sdílení multimediálního obsahu pomocí bezdrátové technologie Miracast nebo při sdílení internetu skrze mobilní hotspot. Výbavu doplňuje podpora NFC, Bluetooth 4.0 s podporou aptX a Slimport konektor, který můžete skrze redukci proměnit v HDMI, DVI, VGA nebo DisplayPort a stejně tak k němu můžete připojit například flash disk.

Ukázky z aplikací BlackBerry Maps, BeMaps 10 Pro, Google Maps (Android) a Navfree

Nesmí chybět ani Asistovaný Globální Poziční Systém, zkráceně A-GPS. Ten funguje velmi dobře, zachycení satelitů je otázkou několika sekund a následné informace o poloze můžete využít například u geotagů při fotografování nebo ve spolupráci s mapovou aplikací. BlackBerry nabízí předinstalované BlackBerry Maps, které jsou však pouze základní a na plnohodnotnou navigaci se tak úplně nehodí. Naštěstí v Blackberry World si můžete stáhnout další mapové aplikace včetně offline navigací (zdarma například Navfree, placená Mireo Don’t Panic) nebo využít schopnosti pracovat s Android aplikacemi – Google Mapy z Androidu fungují velmi dobře a z Amazon Appstore si můžete stáhnout například Sygic.

Závěr a zhodnocení: comeback, který není pro každého

BlackBerry Passport je velice zajímavé zařízení, které dělí uživatele na dva tábory – jedni ho milují a druzí nenávidí. Rozhodně to není zařízení pro každého a jak mi řekl jeden známý, tak Passport určitě u nikoho v kapse neskončí omylem. BlackBerry Passport je určený pro uživatele, kteří vědí co chtějí, jsou schopni odpustit mu nějaké drobnosti, jako je menší počet aplikací nebo problémy s fotoaparátem. Samozřejmě se musí smířit s většími rozměry, ale ty rozhodně nemůžeme Passportu vyčítat, protože své opodstatnění rozhodně mají.

Pokud hledáte kompaktní zařízení, tak na Passport rovnou zapomeňte. Pokud chcete stahovat miliardy aplikací nebo se nechcete učit nový operační systém a specifické ovládání, tak si Passport ze svého seznamu škrtněte také. Jestliže však hledáte maximálně produktivní zařízení, které vám skutečně usnadní každodenní činnosti a umožní vám efektivně pracovat s emaily, zprávami, dokumenty a textem obecně a umožní vám pohodlně komunikovat s okolím, Passport rozhodně nepřehlédněte. Získáte tak zařízení, které vyniká svou stabilitou a rychlostí, mnoha unikátními funkcemi, konektivitou, špičkovou konstrukcí, kvalitní hardwarovou výbavou, rozměrným kvalitním displejem, skvělou prostornou klávesnicí s různými vychytávkami a skvělou výdrží baterie.

Jak jsem řekl, Passport není pro každého. BlackBerry se nakonec evidentně rozhodlo nepouštět se do výroby desítek stejných typů zařízení a sázet je, jak se říká, jako Baťa cvičky. BlackBerry zůstalo výrobcem pro úzký okruh uživatelů, kteří ocení unikátní vlastnosti této platformy a naopak dokáží přehlédnout některé nedostatky. BlackBerry Passport by navíc měl být pouze prvním přístrojem v řadě, který přichází na trh s unikátní konstrukcí. BlackBerry podle všeho plánuje ještě další a možná bláznivější pokusy trochu rozvířit stojaté vody designu a návrhu dnešních mobilních zařízení.

A kolik si BlackBerry za Passport vlastně řekne? Oficiální cena v České republice je 16 490 Kč. V porovnání se zahraničím je více než příznivá cena, jelikož tam se cena pohybuje o cca 2 000 Kč výše, nicméně je zde jeden problém. O Passport je takový zájem, že BlackBerry nezvládá pokrýt poptávku a v ČR se jej dočkáme nejdříve na začátku prosince.

Konkurence: konkurence prakticky není

Samsung Galaxy Note Edge, Sony Xperia Z3 a Apple iPhone 6

V letošním roce je Passport nejčastěji srovnáván se Samsungem Galaxy Note Edge, Sony Xperií Z3 nebo Apple iPhonem 6 Plus. Nicméně ani jeden z nich není skutečný konkurent BlackBerry Passport. Jsou to jednoduše zařízení z odlišných kategorií, každé výjimečné v něčem jiném. BlackBerry Passport je právoplatná vlajková loď a do této společnosti také rozhodně patří, zároveň je však natolik specifický, že dnes na trhu prakticky nemá skutečnou konkurenci.

blackberry-passport
Klady
  • velmi dobrá práce s Android aplikacemi
  • krycí sklo displeje Gorilla Glass 3
  • Slimport konektor s funkcí HDMI, DVI, USB Host atd.
  • kvalitní stereo reproduktory a zvuk obecně
  • podpora Adobe Flash (možná zmizí s updatem na OS 10.3.1)
  • velmi dobrá základní výbava
  • perfektní konektivita - 3G, LTE, NFC, Miracast, Wi-Fi Direct...
  • 32GB vnitřní paměť + až 128GB paměťové karty
  • skvělá výdrž baterie
  • notifikační LED
  • unikátní hybridní klávesnice
  • kvalitní fotoaparát s optickou stabilizací
  • vysoký výkon a optimalizace systému
  • špičkový displej se skvělými zobrazovacími schopnostmi
  • precizní konstrukce s ocelovým rámem
Zápory
  • konstrukce a práce se zařízením nemusí vyhovovat každému
  • nedostatek nativních aplikací
  • problémy s ostřením fotoaparátu
  • vysoká hmotnost
  • nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
JaNO
Mala tam byť spomenutá aj funckia blackberry blend. že je možné prepojit passpor s tabletom, pocitacom...
Smarter
Vite nekdo, funguje Here navigace od Nokie pro Android taky na BB OS? Preju si, aby se BB uz jen darilo.
iOSHater/AndroidHater
Rád bych se zeptal Vojty Dalekoreje, jak je to s funkčností toho OneNote od Microsoftu? Předpokládám, že se jedná o produkční kousek, takže už by tam měl být dostupný ten lepší Android runtime. OneNote je dostupný na Amazon Storu, takže by s instalací neměly být nějaké zásadní problémy.
Satai
Zeptám se na Firefox, Evernote a rsync

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze