ASUS ZenFone 11 Ultra
recenze

ASUS ZenFone 11 Ultra

Ambiciózní cenou, nepřesvědčivý výbavou
8

Novodobé ZenFony bodovaly především kompaktními rozměry, v mnoha směrech vlajkovou výbavou a také relativně přívětivou cenou. ZenFone 11 Ultra však však přešel na novou strategii, která má reagovat na aktuální poptávku po spíše větších telefonech.

Jako dlouholetého příznivce ZenFonů, zejména těch kompaktních, mě zaskočila zpráva o příchodu ZenFonu 11 Ultra. O návratu kompaktní vlajky (ZenFonu 11) v tuto chvíli výrobce mlčí a těm, co jsou seznámení s herní řadou ROG Phone 8, je zase hned na první pohled jasně, že ZenFone 11 Ultra je jejich „civilnějším“ provedením. S nárůstem úhlopříčky displeje, kapacity baterie i celkových rozměrů navíc přišlo i cenové navýšení. Je tedy vlastně vůbec ještě o co stát, nebo zde máme jen další vlajkové „pádlo“ s Androidem?

ASUS ZenFone 11 Ultra má ambiciózná cenu, ale zásadní nedostatky (RECENZE)

Technické parametry ASUS ZenFone 11 Ultra 16 + 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,8 × 76,8 × 8,9 mm, 224 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,78" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen 3, , GPU: Adreno 750
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, 28 990 Kč

Obsah balení: nově již bez adaptéru

Také ASUS naskočil na environmentální vlnu a do balení již nedodává napájecí adaptér. Na zákazníky zde však stále čeká USB-C/USB-C kabel a překvapivě i plastový kryt černé barvy.

Líbilo se nám
  • environmentální balení

Konstrukční zpracování: ROG Phone 8 v bledě modrém

Jak již bylo zmíněno, ZenFone 11 Ultra je konstrukčně shodný s řadou ROG Phone 8, která působí o dost civilněji oproti předchůdcům. ZenFone 11 Ultra je tak svým způsobem ještě civilněji vypadajícím provedením, které v testované bledě modré verzi vypadá hezky, ale zároveň i relativně nudně. Výrobce s designem nijak neexperimentoval (pomineme-li nárůst rozměrů) a ty, kteří nejsou seznámeni s ROG Phony 8, zaujme snad jen netradiční rozložení prvků na spodní straně, kde je USB-C na boku, nikoliv uprostřed, jak je běžné.

Největší přednost předešlých generací, tedy kompaktní rozměry ve vlajkovém segmentu, je ta tam. Co však zůstalo, to je velmi kvalitní haptická odezva či odolnost IP68. Telefon se však logicky již tak příjemně nedrží v dlani a na možnost komfortně dosáhnout palcem bez přehmatávání od spodního rohu do oblasti horního rohu (či horní části displeje obecně) můžete rovněž zapomenout, a to i v případě, že máte větší dlaně. Slot dole pak pojme až dvě nanoSIM, zařízení však nepodporuje eSIM a pochopitelně už ani paměťové karty.

ASUS ZenFone 11 Ultra lze pochválit za nasazení ochranného skla Corning Gorilla Glass Victus 2 na zádech, která mají matnou povrchovou úpravu, tudíž na nich neulpívají otisky. Celkově jsem však z designu novinky trochu zklamaný a domnívám se, že budou i příznivci předchozích ZenFonů, jejichž srdce plesá pro kompakty.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP68
  • praktická matná záda
  • kvalitní haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • bez podpory eSIM
  • design, který příliš neosloví

Displej: větší a s tenčími rámečky

S nárůstem rozměrů jsme se logicky dočkali také většího displeje, který má nyní 6,78". Pouze větší uhlopříčkou však naštěstí proměna nekončí, neboť ASUS rovněž nasadil panel s výrazně tenčími rámečky, které byly u předešlých generací relativně tlusté. Těšit se tak můžete na parádně velkou obrazovku s maximálním jasem až 2 500 nitů, tedy i skvělou čitelností během těch nejnáročnějších světelných podmínek. Dostačující je podle mě i rozlišení 2 400 × 1 080 pixelů, ačkoliv na mnohé konkurenční vlajkové telefony v tomto ohledu novinka ztrácí.

Dalším plusem ZenFonu 11 Ultra je příjemně vysoko umístěná čtečka otisků prstů. Ta je sice pouze optického typu a rozhodně by bylo chvalitebné, kdyby zde ASUS nasadil (také vzhledem k ceně) ultrazvukovou čtečku, avšak i přesto funguje spolehlivě, rychle a nemám k ní žádných výhrad. Neschází ani podpora HDR10+, k Dolby Vision ale novinky nepodporuje. O ochranu panelu se pak stará sklíčko Corning Gorilla Glass Victus 2. Za zmínku stojí rovněž až 144Hz obnovovací frekvence, která je však dostupná pouze při hraní (podporovaných) her, jinak je maximem 120 Hz. Důležitější je tak rozhodně přítomnost technologie LTPO OLED, která umožňuje snížit obnovovací frekvenci až na úroveň 1 Hz.

Líbilo se nám
  • vysoce kvalitní LTPO OLED panel
  • tenké rámečky + příjemně umístěná a spolehlivá čtečka
  • bezproblémový jas a až 144Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • rád bych větší ultrazvukovou čtečku

Zvuk: pořádné stereo

V oblasti reproduktorů ASUS vždy bodoval a u novinky tomu není jinak. Těšit se lze na velmi kvalitní a hlasité stereo reproduktory, které ladila společnost Dirac, jejíž ekvalizér můžete dohledat v nastavení zvuku. Velkou konkurenční výhodou může být rovněž 3,5mm jack pro připojení sluchátek či třeba mikrofonu.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: více než dostačující

Po hardwarové stránce neponechal ASUS nic náhodě a ZenFone 11 Ultra dostal do vínku špičkový Snapdragon 8 Gen 3 v kombinaci s až 16 GB RAM LPDDR5 a až 512GB úložištěm UFS 4.0. Z hlediska výkonu tak novinku nic nezaskočí a je zřejmé, že i za několik let bude mít stále dostatečně výkonný hardware na hraní her i svižný chod systému. Výhodou je rovněž velmi schopné chlazení, které ocení především hráči.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • velké úložiště i RAM

Výdrž baterie: špičková kapacita i různé způsoby nabíjení

Co ZenFone 11 Ultra ztrácí v jiných oblastech, k nimž se ještě dostanu, se snaží dohnat kromě výkonu také velkou baterií, jejíž kapacita 5 500 mAh je rozhodně nadprůměrná. V průběhu testování jsem se tak bez problémů pohyboval na úrovni dvou dnů na nabití, ale věřím, že by bylo možné se dostat i na dva a půl dne. Co se nabíjení týče, činí maximum 65 W, což se na první pohled nezdá jako mnoho, avšak nabití z 0 na 60 % trvá velmi solidních 35 minut, na 85 % 50 minut a plné nabití něco málo přes hodinu. K dispozici je také 15W bezdrátové nabíjení, avšak bez podpory standardu Qi2. Bohužel stále schází i reverzní bezdrátové nabíjení. Chvalitebná je naopak možnost limitovat úroveň nabití například na 80 nebo 90 %.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž na nabití
  • podpora bezdrátového nabíjení
Nelíbilo se nám
  • potěšila by podpora standardu Qi2 a reverzního bezdrátového nabíjení

Konektivita: Wi-Fi 7 na palubě

Novinka se chlubí nejmodernější konektivitou Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4, pochopitelně i GPS, GLONASS, Beidou, Galileo či NavIC. Kromě již kritizované absence eSIM nelze v podstatě nic vytknout, naopak může někoho potěšit například možnost podrobného nastavení hotspotu.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: jednoduše zklamání

Zatímco u ROG Phonů 8 došlo v oblasti fotovýbavy k celkem velkému posunu a zároveň se stále jedná primárně o herní zařízení, tudíž je možné přimhouřit oko nad fotoschopnostmi, u ZenFonu 11 Ultra jsem z fotovýbavy poměrně zklamán. Složení senzorů je totiž identické právě s ROG Phony 8 a situaci se ASUS nesnaží ani zachránit schopným postprocessingem. Výsledkem jsou bohužel fotografie, které by bylo možné zachytit i dvakrát či třikrát levnějším smartphonem, což je na vlajkový model velká škoda.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Teleobjektiv Čelní kamerka
Rozlišení 50 Mpx 13 Mpx 32 Mpx 32 Mpx
Clona f/1.9 f/2.2 f/2.4 f/2.0
Označení snímače Sony IMX890 OmniVision OV13B OmniVision OV32C OmniVision OV8856
Velikost snímače 1/1,56" 1/3" 1/3,2" 1/4"
Velikost pixelů 1,0 µm 1,12 µm 0,7 µm 1,12 µm
Ohnisková vzdálenost (rozsah) 24 mm 13 mm 72 mm 22 mm
Typ ostření PDAF fixní PDAF fixní
Optická stabilizace ano ne ano ne

Samotné nasazení teleobjektivu je rozhodně pozitivní, avšak kvalitou příliš neoslní, ostatně podobně jako zbytek senzorů. Snímky jsou velmi často neostré, mají špatně nastavenou expozici a telefon se snaží i příliš násilně digitálně doostřovat, což ve výsledku ničemu nepomáhá, právě naopak. Chválit lze snad jen relativně podobné barevné naladění snímačů či gimbalovou stabilizaci, to ale bohužel na telefon této ceny rozhodně nestačí. To, že ZenFone 11 Ultra není příliš schopným fotomobile, dokazuje i nepříliš kvalitní video obecně či omezení natáčet maximálně ve Full HD na selfie kamerku a teleobjektiv.

Ukázka snímků zachycených na hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv a trojnásobný teleobjektiv
Ukázka snímků zachycených na hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv a trojnásobný teleobjektiv včetně maximálního 30násobného digitálního zoomu
Ukázka selfie a portrétního režimu

ASUS ZenFone 11 Ultra 8K 24 FPS

ASUS ZenFone 11 Ultra 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • gimbalová stabilizace
Nelíbilo se nám
  • podprůměrná kvalita snímků
  • na selfie a teleobjektiv max. Full HD video

Software: neodpovídající ceně

Po slabé fotovýbavě budu kritizovat také v oblasti softwaru, respektive softwarové podpory, která u ASUSu v poslední době není kdovíjaká a výrobce se evidentně ani nesnaží si napravit reputaci. U novinky, tedy telefonu, který v paměťově vybavenější variantě, atakuje hranici 30 tisíc Kč, garantuje ASUS pouze dvě velké aktualizace, což je tristní. 4 roky bezpečnostních aktualizací jsou již lepší, otázkou je však, jak často budou chodit, protože i na konci března 2024 měl ZenFone 11 Ultra stále prosincové, což by se u vlajkových telefonů dít nemělo.

Systém jako takový sice mohu pochválit za svižnost (jedná se v podstatě o čistý Android) i některé pěkné vychytávky od ASUSu, ale jen to bohužel nestačí. Výrobce se rovněž neangažuje v moderní oblasti AI, kdy našince bude zajímat snad jen možnost pomocí AI tvořit tapety. Z dalších funkcí, které jsem mohl zkoušet v rámci novinářské verze (mezi veřejnost se dostanou později, ale není jasné kdy), lze zmínit AI překladač hovorů (bez podpory češtiny) či třeba AI rušení šumu. Pokud byste tak čekali například AI úpravu fotografií, budete se muset poohlédnout jinde.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
Nelíbilo se nám
  • podprůměrná garance softwarové podpory
  • nevyužitý potenciál AI funkcí

Zhodnocení

Přestože ZenFone 11 Ultra boduje v oblasti výkonu, displeje, baterie či zvuku, jako celek jej lze s přihlédnutím k ceně možné „doporučit“ snad jen ultraskalním fanouškům značky. Fotovýbava je zklamáním, stejně jako garance softwarové podpory, která je lepší i u výrazně levnějších smartphonů. V kombinaci s nepřiměřeně ambiciózní cenou a faktem, že zmizela jedna z hlavních předností předešlých ZenFonů, tedy kompaktní rozměry, to bude mít na trhu ZenFone 11 Ultra velmi těžké.

Konkurence

Výrazně levnější a lepší alternativou může být Google Pixelu 8 Pro, který garantuje parádní 7letou softwarovou podporu a nabídne velmi dlouhou výdrž. Kromě toho se může pochlubit nesrovnatelně lepší fotovýbavou i technologií UWB.

Google Pixel 8 Pro 512 GB

Rozměry162,6 × 76,5 × 8,8 mm, 213 g
DisplejOLED, 6,7" (2 992 × 1 344 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor G3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 050 mAh

Nedávno testované Vivo X100 Pro předčí ZenFone 11 Ultra fotovýbavou a již v základu nabídne 512GB úložiště a 16 GB RAM či výrazně rychlejší nabíjení.

Vivo X100 Pro

Rozměry164,1 × 75,3 × 8,9 mm, 225 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 800 × 1 260 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 9300, 1×3,25 GHz + 4×2,85 GHz + 3×2 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 400 mAh

Příznivci Applu sáhnou po iPhonu 15 Pro Max, jenž se chlubí titanovým rámečkem či pětinásobným teleobjektivem. Oproti ZenFonu 11 Ultra má navíc podporu Qi2 a disponuje programovatelným hardwarovým tlačítkem. ZenFone 11 Ultra má naopak rychlejší nabíjení i větší kapacitu baterie.

Apple iPhone 15 Pro Max 1 TB

Rozměry159,9 × 76,7 × 8,3 mm, 221 g
DisplejOLED, 6,7" (2 796 × 1 290 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor4 441 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

asus-zenfone-11-ultra
Klady
  • odolnost IP68 a kvalitní haptická odezva
  • nadprůměrně kvalitní reproduktory + 3,5mm jack
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • kvalitní LTPO OLED displej s tenkými rámečky
  • špičkový výkon
Zápory
  • bez podpory eSIM
  • podprůměrná softwarová podpora
  • nekonkurenceschopná fotovýbava
Diskuze ke článku
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Viděl jsem ho mezi vlajkami v bateriovém testu. První vypadl Pixel a třetí Asus.... To už bych šel do toho herního, má dvě usb c.
Petr Zitka
Petr Zitka
Absolutně ničím zajímavý telefon.
A nechápu proč se Asus brání eSIM.
Nebo jí neumí?
Pc Wifi
Pc Wifi
Naposledy upraveno: 31. 3. 13:42
baterie je pouze lehce nadprumerna, protoze oproti bezne osazovanym 5000mAh je tady jen usoplenych 10% navrch.
Ben Ben
Ben Ben
Tak nic překvapivého. Foťák a podpora mizerná jako vždy.
Ale spíš zajímavé, že nepodporuje eSim. Stejně jako Xiaomi 14 Ultra třeba. A přitom malá X14 podporuje...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze