ASUS ZenBook UX302L
recenze

ASUS ZenBook UX302L

Ve skle podruhé a levněji
2

ASUS ZenBook je řada luxusních počítačů, která svým vzhledem působí elegantně a reprezentativně. Takový je i ASUS ZenBook UX302, který se vyznačuje tím, že má víko displeje kryté sklem. My jsme jej pro vás podrobně otestovali, jak počítač dopadl?

Existuje mnoho notebooků, které jsou vyrobeny z exkluzivních materiálů, jako je kupříkladu hliník. Krom hliníku se však u námi testovaného ASUS ZenBook UX302 objevuje i méně typický materiál, kterým je sklo. Jedná se konkrétně o odolné sklo Gorilla Glass a je použito na víku displeje. Krom toho, že počítač je velmi pohledný, tak je i výkonný, nabízí dobrý displej, ale je toho mnohem více. Jak dobrý počítač je, odhalí naše dnešní recenze.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Fakt, že Asus ZenBook UX302 patří mezi dražší počítače, dává najevo i nezvykle velkým množstvím příslušenství, které k počítači dostanete. Jedná se kupříkladu o kvalitní pouzdro, jež počítač ochrání před škrábanci, ale také k počítači dostanete ubrousek na displej a na víko, síťový adaptér do USB 3.0 a redukci z DisplayPortu na VGA. Napájecí adaptér je velmi malý a je v jednom kuse, což usnadní jeho přenášení.

Příslušenství k počítači

Technické specifikace

Konstrukce 325 × 226 × 17,2mm, 1,5 kg, konstrukce: klasická
Displej IPS , 13,3" (1 920 × 1 080 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8 Pro
Chipset Intel Core i5-4200U, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: Intel HD Graphics 4400 / NVIDIA GeForce GT730M
Paměť RAM: 4 GB, vnitřní úložiště: 500 GB HDD + 16 GB SSD
Konektory 3× USB 3.0, HDMI, miniDP, 1× Jack 3,5mm
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne
Akumulátor a výdrž 50 Wh, pohotovostní doba: 9 hodin
Cena od

Design: svítící logo na zádech

Po konstrukční stránce odvedl ASUS velmi dobrou práci, jedná se o klasický notebook, který nelze transformovat do podoby tabletu, či z něj udělat stojan. Počítač vypadá prémiově, ať už se na něj koukáte jakkoliv. Víko je tvořeno z kombinace hliníkových prvků a skla, což vypadá velice efektně, ale sklo je také bohužel zdatným lapačem otisků prstů, a aby si notebook udržel prémiový vzhled, je potřeba ho neustále čistit a leštit, což vidím jako velký problém.

Pohled na počítač ze všech stran

Základna je tvořena z hliníku, což je u takto hodnotného počítače pochopitelné. Povrch základny je z broušeného hliníku, který je poměrně příjemný na dotyk. Díky hliníku ani nikde nic nevrže a neprohýbá, snad až na displej, který se mírně prohýbá, ale oproti jiným tenkým ultrabookům je toto prohýbání doopravdy nepatrné.

Po vzhledové stránce se mi počítač velmi líbí a je podobný dražšímu příbuznému ZenBook UX301. Hmotnost ultrabooku činí krásných 1,5 kg, díky čemu se vůbec nepronese a není téměř poznat, že jej máte v brašně. Punc exkluzivity podtrhuje svítivé logo na víku displeje alá Apple, které je velmi efektní. Na výšku má počítač 17,2 mm, takže je tenčí než mnoho starých telefonů. Půdorys počítače je shodný s většinou 13" ultrabooků, 325 mm na šířku a 226 mm na hloubku nejsou nijak neobvyklé hodnoty.

Víko počítače

Klávesnice: velmi dobře podsvícená s malou vadou

Klávesnice má 6 řádků a píše se na ní více než pohodlně, rozestupy mezi klávesami jsou ideální. Také je velmi tichá a obsahuje mnoho funkčních kláves. Mezi ně patří i tlačítko zapínání, které bych raději viděl mimo klávesnici, protože jsem mnohokrát místo delete právě uspal počítač, dá se na to zvyknout, ale pokud používáte více počítačů, tak budete mít nejspíše problém.

Klávesnice

Klávesnice je samozřejmě také podsvícená a to velmi dobře. Podsvícení je rovnoměrné a lze jej také jej manuálně regulovat, případně jej zcela deaktivovat. Stejně jako dražší model UX301 má i tento model možnost automatické regulace podsvícení klávesnice, takže se o něj nemusíte vůbec starat.

Touchpad: příkladný clickpad

Dalším vstupním zařízením je touchpad, který je poměrně velký. Typ je clickpad, který je v poslední době velmi populární. Vyznačuje se tím, že nejsou dostupná žádná tlačítka – ta jsou pouze virtuální. V případě ASUS ZenBook UX302 tento ovládací prvek musím hodnotit velmi kladně. Lze jej bez problému stisknou po celé ploše a reakce jsou příkladné.

Touchpad

Displej: kvalitně a levně

ASUS tento model vybavil IPS panelem BOE, což je pekingský výrobce displejů. Ačkoliv se jedná o displej, jehož značka je nicneříkající, tak jej musím hodnotit kladně. Barvy jsou syté a černá se poměrně hodně přibližuje reálné černé. U displeje je viditelné zhoršení oproti dražšímu modelu UX301, který měl panel Sharp. Dva mrtvé body na displeji totiž příliš nepotěší, jedná se však jen o vadu konkrétního kusu a u série jako celku by tato vada neměla být.

Různé pohledy na displej

Panel disponuje rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů a jedná se tak o standard. Rozlišení považuji za zcela dostatečné, a kdyby bylo vyšší, tak by jen zbytečně navyšovalo cenu počítače. Ovládací prvky v prostředí Modern UI jsou přizpůsobeny velmi dobře, ale v prostředí Plochy je lepší použít klávesnici a myš.

Displej disponuje také dotykovou vrstvou, která zvládne zpracovat až 10 dotyků naráz. Oproti modelu UX301 nedochází k prohýbání panelu, když použijete trochu větší sílu při dotyku, takže nedochází k vlnění barev. Displej drží velmi pevně a panty jsou kvalitně zpracované. Vrstva je poměrně hodně citlivá, takže není třeba vyšší síly k zaznamenání dotyku.

Konektivita: mírný nadprůměr

Na notebooku nalezneme trochu více konektorů, než je u ultrabooků běžné. Doby ethernetových konektorů jsou nejspíše nenávratně pryč a je nutné se spokojit s bezdrátovým připojením k internetu, nebo použít dodávanou redukci. Počítač disponuje 3× USB 3.0, čtečkou SD karet, jedním miniDisplayPortem, HDMI v plné velikosti, 3,5mm jackem a napájecím konektorem.

Veškeré konektory počítače

Z počítačů také mizí konektor VGA, kdyby však bylo někdy v budoucnu třeba připojit starší monitor nebo projektor, tak ASUS přidal do balení i redukci z miniDisplayPortu na VGA, což je potěšující, ovšem ASUS nemůže argumentovat tím, že by se na tělo konektor nevešel, jak to rádi výrobci notebooků rádi dělají, například Sony VAIO Duo 11 má nižší základnu a tento konektor má. Jedná se však o rozhraní z roku 1987, takže je jeho mizení z počítačů pochopitelné.

Komunikace: chybějící 3G modul

Mimo drátového připojení k internetu v počítači je přítomné i bezdrátové. Tato možnost je dnes běžnější než kabelová forma připojení k internetu, jako tomu bylo v dobách minulých. U tohoto notebooku můžeme využít až rychlosti 867Mb/s, díky přítomnosti standardu 802.11ac. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0.

Antény jsou umístěné ve víku

Příjem Wi-Fi bych zhodnotil průměrně, nijak nevyčnívá z řady a to je škoda, nejspíše za to může poměrně tenké víko. Bohužel u tohoto počítače není přítomné připojení přes 3G ani LTE sítě, a proto jsme odkázáni pouze na Wi-Fi nebo LAN. Technologie NFC v tomto počítači přítomna není a ani bychom ji neočekávali.

Fotoaparát: opět trhaný obraz

Taktéž máme nad displejem přítomnou malou webkameru, která je velmi podobná té v modelu UX301, není tedy zrovna nejlepší. Kvalita není tak špatná, ovšem velmi kolísá a to i při celkem dobrém osvětlení. Rozlišení je klasických 720p, takže nečekejte zázraky.

Webkamera a fotografie z ní

Zvuk: jen zvučné jméno

Počítač disponuje samozřejmě i reproduktory, které se chlubí nálepkou Bank & Olufsen, ale jedná se jen o název, protože kvalitativně znám lepší reproduktory. Kupříkladu JBL v počítačích Lenovo nebo Samsung hrají mnohonásobně lépe. Zvuk je poměrně hodně vysoko postaven a hloubky jsou znatelné jen při úpravě ekvalizéru. Pokud si budete chtít přehrát film, tak bude ozvučení postačovat, ale na kvalitnější poslech raději použijte externí reproduktory nebo sluchátka.

Reproduktory jsou na spodní straně

Zvukový výstup do sluchátek je naštěstí lepší než z integrovaných reproduktorů. Je přítomno mnoho softwarových filtrů a ekvalizérů, které spíše doporučuji vypnout, získáte tím lepší a čistější zvuk. Pro připojení slouží 3,5mm jack a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek.

Mikrofony počítače se nachází nad displejem po obou stranách kamery. Jejich citlivost je na poměrně dobré úrovni, už jen díky umístění. Kvalita je poměrně dobrá, díky tomu, že mikrofony jsou dva, tak funguje dobře i odstranění šumu.

Zabezpečení: pozor na veřejných místech

Počítači nechybí TPM čip, ten je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Žádné další zabezpečovací technologie v počítači nenalezneme, dokonce ani slot na zámek Kensington není přítomný, takže nedoporučujeme nechávat počítač jen tak volně ležet.

Výkon: lepší průměr

Procesor: Core i5 hlavní výpočetní jednotkou

ASUS osadil tento model spíše průměrným hardwarem. V počítači nalezneme procesor Intel Core i5-4200U, který je nejpoužívanějším procesorem pro ultrabooky u architektury Haswell. Díky nejnovějším výrobním technologiím dosahuje hodnota vyzařovaného tepla pouhých 15 W a není tak náročný na chlazení.

Informace o procesoru

Pokud to teplota procesoru dovolí, tak se čip umí automaticky přetaktovat na 2,4 GHz pro jedno jádro nebo 2,6 GHz pro obě. Pokud v nastavení napájecích profilů zvolíte vysoký výkon, tak procesor pojede standardně na 2,8 GHz, spolu s rostoucí teplotou pak klesá i frekvence.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,29 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 19,67 FPS

Procesoru asistují 4 GB operační paměti a ta je typu DDR3. Kapacita je pro běžného uživatele zcela dostatečná, ale pokud si budete chtít na počítači zahrát nějaké ty hry, tak můžete narazit na problém s docházející kapacitou operační paměti. Bohužel není možnost si uživatelsky vyměnit, či rozšířit operační paměti.

Grafický adaptér: Intel a NVIDIA

O akceleraci grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400 a k tomu je ještě připojen čip NVIDIA GeForce GT730M s 2 GB vlastní paměti. Díky technologii NVIDIA Optimus je převážně zapnutá integrovaná grafická karta a výkonnější čip se zapíná jen když je potřeba.

Informace o grafické kartě
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 8 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 6 FPS / 366 bodů
Heaven Benchmark v2.5 7,5 FPS / 189 bodů
Hry FPS
Crysis 3 8
Left 4 Dead 2 30

Díky přítomnosti čipu GeForce GT730M lze na počítači hrát i nějaké ty hry. Ovšem nelze očekávat zázraky, jedná se o čip, který spadá do nižší střední třídy, takže si zahrajete, ale jen na nižší detaily a rozlišení budete také u mnoha titulů snižovat.

Úložný prostor: HDD se zrychlujícím SSD

Jako úložný prostor slouží 500 GB velký pevný disk. Ten je opravdovou brzdou počítače, a pokud se někdy setkáme se zpomalením chodu, tak za to může právě disk. Výrobcem disku je společnost HITACHI a jeho rychlost činí 5400ot./min. Příliš nepomáhá ani 24 GB velký SSD disk, který slouží jako vyrovnávací paměť, ten je znatelný, jen když počítač probouzíte z režimu spánku. V ultrabooku jsou dva oddíly, jeden slouží jako systémový a má kapacitu 185 GB, přičemž volných je 120 GB. Druhý oddíl je určen na data, má 258 GB a je zcela prázdný. Počítač se zapne za 21 vteřin a z režimu spánku se probudí za 4 vteřiny.

Testy disku

Hlasitost a teplota: chladný jako lednička

Jako každý výkonný ultrabook má i tento aktivní ventilátor, který odvádí teplý vzduch ven . Díky konstrukci převzaté z modelu UX301 není Asus vůbec hlučný, a pokud děláte kancelářskou práci v tiché místnosti, tak uslyšíte spíše disknež ventilátor. Při zátěži se samozřejmě ventilátor ozve, ale nejedná se o nic strašného a v průměrně hlučné místnosti jej neuslyšíte.

Naměřené teploty

Naměřené teploty jsou opravdu velmi dobré a v klidovém režimu či přehrávání videa vůbec nepocítíte, že počítač nějak hřeje. V režimu vysokého výkonu, tudíž při hraní her a práce ve složitějších programech už začne přístroj mírně topit, ale ani tak nebude pálit a bude spíše jen příjemně hřát. Klávesnice i touchpad se zahřívají minimálně a i při maximální zátěži jsou jen mírně zahřáté.

Výdrž baterie: bez přídavné baterie

Jako u každého notebooku, tak i u tohoto je důležitá výdrž při běhu na baterii. ASUS osadil 50Wh baterii, jejíž kapacita je opravdu více než dostačující, díky dobře optimalizovanému hardwaru se není třeba bát toho, že by se počítač rychle vybil. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii, která by prodlužovala už tak slušnou výdrž na baterii.

Typ testu
Režim v letadle 8 hodin 57 minut
Kancelářská práce 7 hodin 41 minut
Přehrávání videa 1080p 7 hodin 2 minuty

Při sledování běžného 1080p videa udržela baterie počítač naživu 7 hodin a 2 minuty, což je velmi pěkná hodnota, i když se vyrábí ultrabooky s delší výdrží. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, tak bude činit výdrž na baterii 8hodin a 57 minut. Při kancelářské práci vydržel zapnutý 7 hodin a 41 minut.

Operační systém: poměrně málo balastu

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Pro. Jedná se tedy o nejvyšší edici, která nabízí snad vše, co požaduje běžný, ale i náročnější uživatel. Je zvláštní, že ASUS předinstaloval Windows 8 a ne novější Windows 8.1, nejspíše má na skladě přebytečné množství licencí na Windows 8.

Snímky ze systému

Mezi softwarem nenalezneme ani příliš velké množství balastu, jedná se především o hry, které lze snadno odinstalovat přes ovládací panely. Zajímavou přeinstalovanou utilitkou je ASUS Splendid Technology, pomocí které nastavujete teplotu barev displeje. Dále stojí za zmínku Power4Gear Hybrid, což je program, který se stará o konfiguraci aktuálního napájecího profilu.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Tento model disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat kdekoliv, kde má společnost ASUS zastoupení. Nemusíte se tak bát jet na delší pracovní cestu a nemít možnost si počítač v případě potíží reklamovat.

Závěr

ASUS ZenBook UX302 je špičkový ultrabook, který sice není dokonalý, ale i přesto jej musím hodnotit kladně. Největší vadou na kráse je pomalý pevný disk, který zpomaluje chod, kdyby ASUS použil kupříkladu 128GB SSD, tak by se jednalo o bezkonkurenční stroj. Taktéž nevhodně umístěné tlačítko spouštění způsobuje problémy. Lepší reproduktory by určitě potěšily a webkamera by mohla být kvalitnější. Z dobrých vlastností musím zmínit kvalitní displej, celkem výkonný hardware a přitom solidní výdrž na baterii, kterou mohou některé ultrabooky s podobnou výbavou a cenou ASUSu závidět.

Srovnání s modelem UX32V

Mezi hlavní konkurenty zařadím Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro, která stojí 30 999 Kč. Krom toho, že Lenovo je levnější, tak nabídne i lepší výdrž na baterii, displej s gigantickým rozlišením QHD, univerzální konstrukci, 8 GB RAM a 256GB SSD. Ovšem pro ASUS hraje lepší datová konektivita a také fakt, že ZenBook vypadá elegantněji, ovšem jedná se o subjektivní názor.

Lenovo Yoga 2 Pro

Dalším konkurentem je Dell XPS 13, který je hardwarově mírně horší než ASUS, procesory mají sice stejné, ale ASUS navíc disponuje grafickým čipem NVIDIA. Výhodou Dellu je větší operační paměť, která činní 8 GB. Pro ZenBook zase hraje o 1 500 Kč nižší cena a také trochu delší výdrž při běhu na baterii.

Dell XPS 13

Taktéž musím mezi konkurenty zařadit Acer Aspire S3-392G, který disponuje celkově lepším hardwarem a je k mání za nižší cenu. Procesor má Acer rychlejší, jelikož se v něm nachází Core i7-4500U, dále Acer nabídne rychlejší grafický čip GeForce GT735M, větší 1TB disk a 6GB RAM. Ovšem ASUS má lepší výdrž na baterii a IPS displej, Acer je totiž vybaven jen TN panelem, a opět vypadá elegantněji.

Acer Aspire S3-392G

Vývoj ceny

Klady
  • pěkný displej
  • tiché a účinné chlazení
  • kvalitní konstrukce
  • zajímavý vzhled
  • přijatelná cena
  • dobrá výbava
Zápory
  • průměrná webkamera
  • horší reproduktory
  • nepříjemně umístěné tlačítko spouštění
  • pomalý disk
Diskuze ke článku
kubik393
Moc pěkný a podrobný test ale nenašel by se příště třeba nějaký multimediální nebo pracovní notebook kolem 15 tisíc korun? Myslím, že většina čtenářů nemůže nebo nechce investovat do přenosného ultrabooku více než 30 tisíc korun a ocení spíše lepší konektivitu a méně choulostivý povrch notebooku než sice prémiový ale jinak spíše průměrně výkonný počítač.
Krištof
Pěkná recenze. Jen občas trochu zamotaná syntaxe, některá souvětí jsem musel číst 2x abych pochopil, co autor míní. Co mi např. není úplně jasné, je zmínka o displeji. Nejdřív displej poměrně pochválíte a vzápětí navážete:
"U displeje je viditelné zhoršení oproti dražšímu modelu UX301, který měl panel Sharp. Dva mrtvé body na displeji totiž příliš nepotěší..."
To jako že vám nefungovaly 2 pixely? A to jste měl na testování nějaký standardní prodejní kus? Díky za vyjasnění.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze