Asus MeMO Pad 8 (ME581C)
recenze

Asus MeMO Pad 8 (ME581C)

Kvalita pro každého
18

Asus se s novým MeMO Padem 8 (ME581C) snaží zaujmout širokou veřejnost. Některými specifikacemi, jako je jemný displej nebo 2 GB RAM útočí do těch nejvyšších řad, i přesto si od high-endů typu Apple iPad mini Retina a dalších drží výrazný cenový rozestup. Povede se mu přesvědčit nerozhodné uživatele, naláká je cenou, celkovou kvalitou nebo zvládne obojí?

Modelová řada MeMO Pad není na trhu žádnou novinkou. Asus nás pravidelně zásobuje novými modely a osmipalcová úhlopříčka v jeho nabídce nechybí. Asus MeMO Pad 8 se tak řadí do rozsáhlé rodinky. Na rozdíl od svých konkurentů ale míří vysoko. Ostatně displej s rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů, 2 GB RAM, čtyřjádrový procesor od Intelu a mnohé další parametry vůbec neznějí špatně.

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Obsah balení

Technické parametry ASUS MeMO Pad 8 (ME581C)

Kompletní specifikace
Konstrukce213 × 123 × 7,5 mm, 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3560, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 6 990 Kč

Asus MeMO Pad 8 – videopohled

Design a konstrukce: lesklý elegán

Na první pohled se jedná o klasický plastový tablet, který by snad i mohl zapadnout v davu. V naší bílé variantě, kterou testujeme, by to i bylo možné, ale po delším pohledu zjistíte, že lesklý plast rozhodně nepatří do té nejlevnější cenové kategorie. Pokud vám obecně lesklé plasty nevadí, s MeMO Padem 8 si budete rozumět.

Více rozruchu určitě vzbudí modrá, nebo růžová varianta. Růžový MeMO Pad 8 ocení ženy nejenom kvůli barvě, ale také kvůli rozměrům 213 × 123 × 7,5 mm. Rozměry jsou samozřejmě pro všechny barevné kombinace stejné, ale jsou natolik kompaktní, že se s nimi tablet pohodlně drží v jedné ruce a to i v té menší ženské. Na šířku má MeMO Pad 8 o více než centimetr méně a to už je znát. Příliš se ani nepronese, 290 gramů je velmi slušnou hodnotou.

Přední strana hostí mimo displeje pouze 1,2Mpx fotoaparát a čidlo pro automatickou regulaci jasu. Klasická Android tlačítka jsou řešena softwarově a na přední straně tak nic víc nenajedete.

Záda z plastu nabídnou dvě mřížky od reproduktorů a 5Mpx fotoaparát, který trochu neprakticky vyčnívá z těla tabletu. Zadní část je na tablet klasicky neodnímatelná. Celkově je ale pevná, na tabletu nic nevrže, neskřípe a i díky tomu se pohodlně drží.

Boky tabletu nabídnou klasický standard v podobě tlačítek na zapnutí, ovládání hlasitosti, 3,5mm Jacku a microUSB konektor. Nechybí samozřejmě ani slot na microSD karty, ten je ale bohužel nezakrytovaný a bude magnetem na prach a nečistoty.

Kvalita konstrukce je na dobré úrovni. Mimo Asusem prezentovaných technických lákadel v podobě hardwaru, musíme do předností zařadit i samotnou konstrukci, jejíž slabinou může být vystupující fotoaparát z těla tabletu, případně nezakrytovaný slot na paměťovou kartu. Jinak je tělo bez chyby, především se dobře drží a to i jednou rukou.

Displej: Extra jemný

Jednou z hlavních předností je 8palcový IPS displej s rozlišením 1920 × 1200 pixelů a jemností 283 bodů na palec. Stejnou jemnost nabízí například high-end Sony Xperia Z3 Tablet Compact. Displej MeMO Padu 8 má bezesporu dostatečné rozlišení, dobré jsou i pozorovací úhly a podání barev. Lepší by mohla být pouze antireflexní vrstva. Jas je díky automatické regulaci i na přímém světle dostatečný, funguje dobře, ale i tak je odlesků na můj vkus příliš.

Zvuk: pozor na ruce

Reproduktory umístěné na zadní straně hrají dostatečně hlasitě a čistě. Bohužel jim chybí basy, ale to je obecný nedostatek většiny reproduktorů v telefonech i tabletech. Pokud byste chtěli zvuk opravdu té nejvyšší kvality, připojte sluchátka. Při hraní her si taky musíte dát pozor na ruce, někdy totiž omylem výstup reproduktorů zastíníte.

Baterie a výdrž: denní tablet

Uvnitř najdeme Li-Pol baterii o kapacitě 4 000 mAh. Bude to na displej s vysokým rozlišením stačit? Podle Asusu ano, ale co ukazuje náš standardizovaný test a reálné zkušenosti?

V našem testu streamování FullHD videa přes Wi-Fi s potlačenými aktualizacemi, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek jsme dosáhli na 7 hodin a 29 minut. To je o 20 minut více než Alcatel OneTouch Pop 8, ale o více než 2 a půl hodiny méně než u Apple iPadu mini 2. V reálném provozu jsme neměli sebemenší problémy s jedním dnem, méně náročné dny zvládne i dva. Po vybití se dostanete na 80 procent za 2 hodiny a 17 minut, na 100 procent si ještě 38 minut počkáte.

Hardware a výkon: tentokrát Intel

Uvnitř tepe čtyřjádrový Intel Atom Z3560 o frekvenci 1,83 GHz. K dispozici má grafický akcelerátor PowerVR G6430 a 2 GB RAM, ze kterých po spuštění zůstane volných 1,2 GB. Vnitřní úložiště o papírové kapacitě 16 GB nabídne 10,12 GB prostoru pro vaše data. Paměť si můžete rozšířit microSD kartami a to až do velikosti 64 GB. Na volné místo lze nainstalovat například hry, se kterými nebude mít MeMO Pad 8 sebemenší problémy. Výkonu je na běžnou práci i zábavu dostatek. Odříkat si rozhodně nic nebudete. Námi testované tituly Asphalt 8, FIFA 15 a DeadTrigger 2 byly naprosto plynulé.

Benchmarky

Na řadě jsou i výsledky z benchmarků. V AnTuTu jsme získali 38 313 bodů. V NenaMarku 2 jsme zvládli zobrazit 60,2 snímků za vteřinu. Slušně dopadl i Quadrant s 18 277 body. Asus MeMO Pad 8 se zpotil také u Vellamo benchmarku s výsledkem 1 142 bodů v Metalu, 1 456 bodů v Multicore a 2 562 bodů u testu Chrome Browser. Poslední je 3D Mark, jehož výsledek činí 16 205 bodů u Ice Storm Unlimited a 10 333 bodů u Ice Storm Extreme.

Operační systém a uživatelské prostředí: příjemné ZenUI

Uvnitř běží Android ve verzi 4.4.2 KitKat a nebyl by to Asus, kdyby prostředí nevylepšil svoji nadstavbou ZenUI. Oproti klasickému Androidu zde nalezneme až tisíc vylepšení. Ihned po odemčení obrazovky získáte informace od aplikace What's Next o schůzkách, počasí, narozeninách a dalším.

Prostředí Androidu

Z horní části obrazovky lze samozřejmě stáhnout Android lišty. Z levé části získáte informace o notifikacích a z pravé rychlé nastavení. Nechybí ani užitečné aplikace jako kalkulačka nebo čištění RAM. Nechybí ani funkce duální aplikace umožňující chod dvou aplikací na jedné ploše.

Do zajímavých Asusem předinstalovaných aplikacích patří Do It Later. Díky této aplikaci nebudete zapomínat na rozdělanou práci nebo na úkoly. Využít můžete i Polaris Office 5, čtečku Zinio nebo Amazon Kindle.

Samotné prostředí je plynulé a celkově na dobré úrovni. Svůj podíl na tom určitě mají i 2 GB RAM. Asus si za prostředí rozhodně zaslouží pochvalu.

Fotoaparát a videokamera: stačí, ale nenadchne

5 Mpx již na dnešní dobu není mnoho a na fotografiích to je vidět. Možná právě na fotoaparátu se snažil Asus trochu ušetřit, vyplatilo se? Prostředí fotoaparátu je velmi intuitivní. V levé části se nachází základní nastavení, které není defaultně nastaveno na nejvyšší kvalitu. Vlevo naleznete také efekty a výběr, zda snímat předním či zadním fotoaparátem. Pravá část nabídne vstup do galerie, digitální zoom a základní profily, jako je například panorama. Nechybí samozřejmě to nejdůležitější a to tlačítko pro zachycení fotografie, v případě turba série fotografií a nahrávání videa.

Výsledek na tablet dostačuje, na sociálních sítích se s ním pochlubíte, ale za rámeček si je rozhodně nedáte. Fotografie by mohly mít vyšší rozlišení a naopak nižší by měla být hodnota ISO. Ve špatných světelných podmínkách za to může i absence přisvícení. Posuďte sami.

Zadní fotoaparát zvládá natáčet i FullHD video s 30 snímky za vteřinu. Kvalita by mohla být výrazně lepší. ISO je vysoké, ale video je plynulé a na zachycení méně důležitého okamžiku postačí.

Fotit a natáčet můžete i přední kamerou s rozlišením 1,2 Mpx. Její rozlišení dostačuje pro videohovory, ale kvalitní selfie si již nepořídíte.

Multimediální funkce: základ nad zlato

V MeMO Padu 8 můžete počítat s podporou v podobě hudebního i video přehrávače. K dispozici máte i nastavitelný ekvalizér. U videa bohužel nefungují české titulky, ale to lze jednoduše napravit návštěvou obchodu Google Play.

V obchodě Google Play si také můžete nainstalovat hry a to dle libosti, výkonu na ně je dostatek. Z multimédii lze provést ještě drobné úpravy fotografií, na vše ostatní je zde Google Play a nepřeberné množství aplikací.

Organizační funkce a e-mail: hlavně funkčnost

Kalendář je základem a v Asusu to vědí. Aplikace je maximálně přehledná, jednoduchá a synchronizovaná s vaším Google kalendářem.

Stejně funkční je i aplikace E-mail, případně Gmail, která po aktualizaci zvládá spravovat i více účtů a nejste omezeni pouze na maily od Googlu.

V e-mailech určitě posíláte i přílohy. K otvírání MS Office dokumentů a PDF souborů slouží předinstalovaná aplikace Polarise Office. MS Office dokumenty lze navíc i modifikovat.

Navigace a GPS: najde vás

GPS modul rozhodně oceníte k automobilové navigaci. Nejen k ní lze samozřejmě využít Google mapy, ale připravte se na nezbytnost internetového připojení. Bez internetového připojení se musíte obejít bez hlasové navigace a musíte si předem zvolené lokace stáhnout nebo načíst do mezipaměti. Mapy lze samozřejmě použít i při chůzi nebo k MHD. Za plnohodnotnou a kvalitní navigaci je nutné zaplatit, v obchodě Google Play jich najdete dost. Samotná fixace polohy zabere bez asistence Wi-Fi asi 40 vteřin. Signál je dobrý a přijímač průměrně citlivý. S plnou podporou GPS, A-GPS a Glonass si nikde neztratíte.

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi nebo LTE

Asus MeMO Pad 8 (ME581C) je vybaven rychlou Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac. Využít můžete také Bluetooth 4.0. Citlivost je v obou případech průměrná a s přenosem dat jsme neměli problémy. Pokud by vám Wi-Fi verze nestačila, lze si připlatit 2 000 Kč za LTE variantu – Asus MeMO Pad 8 ME581CL.

K přístupu na internet lze využít Chrome. Ten lze snadno synchronizovat se záložkami ve vašem PC, bohužel nepodporuje Flash a na MeMO Padu 8 si nespustíte některé internetové aplikace nebo hry. Stejně na tom je i základní Android prohlížeč.

Zhodnocení a závěr: je dobrý, ale stačí to?

Asus MeMO Pad 8 rozhodně překvapil. V testu se mu dařilo nad očekávání a to se jen tak každému zařízení nepovede. Celkově je MeMO Pad 8 velmi slušný tablet, ale bude to stačit na tvrdou konkurenci?

MeMO Pad 8 nabídne slušný design, ten navíc kombinuje s dostatečně kompaktními rozměry a pohodlné je také držení jednou rukou. To navíc platí i pro menší ženskou ruku. Právě většina žen by si celkovou velikost oblíbila a možná by přidala růžovou variantu. Pánové by zase zřejmě námi testovanou bílou vyměnili za modrou. Velmi slušně si tablet vede i co do výkonu. Dále potěší jemný displej a čistý zvuk z reproduktorů a to leckteré konkurence rozhodně standardem není. Příjemné je také prostředí ZenUI, které je dostatečně rychlé a to i při chodu více aplikací. Svůj podíl na tom určitě mají 2 GB RAM.

Ani Asus ale neudělal tablet bez chyb. Pokud často fotíte, MeMO Pad 8 vás zklame. Na sociální sítě sice fotky dostačují, ale pro jedinečné momenty bych MeMO Pad 8 rozhodně nezvolil. Fotoaparát také neprakticky vyčnívá z těla. V konstrukci udělal MeMO Pad ještě jednu drobnou chybu, slot pro microSD karty je nezakrytovaný. MicroSD karta sice přímo nevyčnívá, ale otevřený prostor bude magnetem pro nečistoty a prach. Posledním záporem je displej. Jeho rozlišení je sice dostatečně vysoké, ale zasloužil by si lepší antireflexní vrstvu. Odlesků je v porovnání s lépe ošetřenými displeji příliš.

Asus MeMO Pad 8 lze rozhodně doporučit. Nesporné kvality nekazí ani cena. Námi testovanou Wi-Fi verzi seženete za 6 990 Kč a LTE variantu za 8 990 Kč. V této cenové kategorii tak rozhodně nejsme bez konkurence.

Konkurence

S příplatkem 3 000 Kč lze koupit Apple iPad mini 2. Ten sice nelze tak jednoduše uchopit jednou rukou a ani nenabídne 2 GB RAM, ale MeMO Pad 8 rozhodně porazí designem. iPad mini 2 je stabilnější a iOS nabídne více aplikací pro tablet. Těšit byste se mohli také na delší výdrž baterie o 2 hodiny 30 minut a ještě trochu jemnější displej.

Osmipalcové Windows tablety nejsou levnou záležitostí. Pokud chcete tablet, který by s MeMO Padem držel krok, nabízí se například Lenovo ThinkPad 8. I na něm si sice zahrajete hry a vychutnáte jemný displej, ale znatelně si připlatíte. Výrazně si pohoršíte i ve výdrži baterie. Naopak si otevřete nové cesty v plnohodnotném operačním systému, ale to za cenu dvou MeMo Padů 8.

Z řad Androidu může konkurovat například Huawei MediaPad M1. Za stejnou cenu ale nabídne nižší rozlišení displeje a pouze 1 GB RAM. Výhodou je ale LTE podpora a to za nižší cenu.

Konkurenční Samsung nabízí Galaxy Tab S 8.4. I v tomto případě se setkáme se špičkovým displejem i výkonem. Displej je dokonce ještě jemnější, než v případě MeMO Padu 8. Asus ovšem nabídne plynulejší prostředí a především o 5 000 Kč nižší cenu.

Z herního světa zde máme také NVIDIA SHIELD Tablet. Za příplatek tisíc korun získáte osmipalcový tablet s FullHD displejem. Zamrzet mohou větší rozměry a hmotnost.

asus-memo-pad-8-me581c
Klady
  • prostředí ZenUI
  • 2 GB RAM a dostatek výkonu
  • dobrý zvuk
  • rozlišení displeje
  • dobře se drží i jednou rukou
  • kompaktní rozměry a hmotnost
Zápory
  • antireflexní vrstva displeje
  • nezakrytovaný slot na paměťovou kartu
  • fotoaparát
Diskuze ke článku
Zuza
Pane Vencle, napsal jste: "Bez internetového připojení se musíte obejít bez hlasové navigace a musíte si předem zvolené lokace stáhnout nebo načíst do mezipaměti. Mapy lze samozřejmě použít i při chůzi nebo k MHD. Za plnohodnotnou a kvalitní navigaci je nutné zaplatit".
Dotaz: je nějaký problém, na tento tablet nainstalovat přes google play bezplatnou a kvalitní navigaci Nokia Here?
Zuza
Pane Vencle, napal jste: "Pokud by vám Wi-Fi verze nestačila, lze si připlatit 2 000 Kč za LTE variantu – Aus MeMO Pad 8 ME581CL".
Dotaz1: jaká frekvenční pásma LTE podporuje model MeMO Pad 8 ME581CL?
Dotaz2: podporuje model MeMO Pad 8 ME581CL funkcí telefonování přes mobilní sítě?
Dotaz3: co znamená v katalogu u modelu ME581C položka "LTE:?"
Honza
MYslím si, že více než zdatným konkurentem bude Tablet Lenovo IDEATAB S8-50, který má podobné parametry,ale o dost lepší cenovku..Bohužel ještě nikdo ho neotestoval, ale vypadá krásně a má reproduktory zepředu a hdně lidí si chválí zvuk...
mrtvá žížala
beznadejny propadak, za 6499,- od Lenova 8" s LTE ( Lenovo IdeaTab S8-50 LTE černý ) , nebo jinsi provedeni a lepsi baterka za 6 999,- ( Lenovo Yoga tablet 2 LTE 8" platinum )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze