ASUS Fonepad Note 6
recenze

ASUS Fonepad Note 6

Dostupnější zápisník s glancem

ASUS se jako jeden z mála otevřeně pustil modelem Fonepad Note 6 do přímého boje proti „zápisníkům“ od Samsungu, respektive proti řadě Galaxy Note. A my musíme uznat, že se mu to celkem povedlo. Špičkový FullHD displej, odladěné prostředí, kvalitní nadstavba a precizní, ač plastové, zpracování. Narazili jsme ovšem i na pár nedokonalostí. Jak se tedy celkově zápisník od ASUSu povedl? Na to vám odpovíme v dnešní podrobné recenzi.

Nepřehlédněte:

ASUS Fonepad Note 6 na oficiálních snímcích

Technické parametry ASUS FonePad Note 6

Kompletní specifikace
Konstrukce164,8 × 88,8 × 10,3 mm, 210 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2560, CPU: 2×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2014, 9 490 Kč

ASUS Fonepad Note 6 – videopohled

Úvodní srovnání

Jelikož se ASUS příliš netají tím, že chce konkurovat řadě Galaxy Note od Samsungu, připravili jsme si pro vás krátké srovnání momentální špičky v segmentu tabletofonů společnosti Samsung - modelu Galaxy Note 3 a samozřejmě ASUSu Fonepad Note 6. Rozdíly tu samozřejmě jsou, například už v samotné úhlopříčce (5,7 palce versus 6 palců), v použitém procesoru, v paměti RAM a také v kvalitách fotoaparátu a videokamery. Vše by ale měla vynahradit cenovka, ASUS je totiž o celých 7 400 Kč levnější. A to je obrovský rozdíl několika tříd. Navíc: o hlavní tahák v podobě stylusu ukrytého přímo v telefonu nepřijdete ani u jednoho ze zmíněných tabletofonů, Asus také nabídne FullHD displej.

Kdo z koho? Respektive, kterému dáte přednost vy?
Specifikace Samsung Galaxy Note 3 ASUS FonePad Note 6
Rozměry 151,2 × 79,2 × 8,3 mm 164,8 × 88,8 × 10,3 mm
Hmotnost 168 gramů 210 gramů
Úhlopříčka displeje 5,7 palců 6 palců
Rozlišení displeje FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) FullHD (1 920 × 1 080 pixelů)
Kapacita baterie 3 200 mAh 3 200 mAh
Procesor Qualcomm Snapdragon 800 Intel Atom Z2560
Takt procesoru 4 × 2,3 GHz 2 × 2 GHz
Fotoaparát 13 Mpx (4 128 × 3 096 pixelů) 8 Mpx (3 264 × 2 488 pixelů)
Videokamera 3 840 × 2 160 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Přední fotoaparát 2 Mpx 1,2 Mpx
Paměť RAM 3 GB 2 GB
Představení telefonu září 2013 červen 2013
Cena 16 900 Kč 9 500 Kč

Vzhled a obsah balení: bez překvapení

Ještě než se pustíme do rozboru obsahu samotného balení, pozastavíme se nad jejím zpracováním. ASUS si totiž pohrál i s designem krabičky. Spojení vrchního a spodního dílu krabičky je asymetrické a působí opravdu zajímavě. Hned po sejmutí horního dílu uvidíte samotný tabletofon, pod ním se v malém čtvercovém výřezu nachází standardně dodávané příslušenství, které zahrnuje datový kabel, zástrčku do zásuvky, sluchátka a nezbytnou dokumentaci. Stylus se nachází v „šachtě“ přímo v telefonu. Je trochu škoda, že ASUS po vzoru Samsungu nebo Prestigia do balení nepřiložil ochranný flipový kryt, který by obrovský displej Fonepadu Note 6 ochránil. Můžete si ho ovšem dodatečně dokoupit (pod označením Side Flip Cover), a to přibližně za 800 Kč.

Obsah standardního balení

Design a konstrukce

ASUS Fonepad Note 6 je od prvního pohledu velice sympatické zařízení, zakulacené rohy a boky telefonu napomáhají i přes velké rozměry snazšímu úchopu, i když se lidé s menší rukou občasným přehmatům stejně nevyhnou. Když se podíváme na ASUS Fonepad Note 6 jako celek, zamrzí trochu použité materiály. Telefon je totiž plastový, potěší alespoň stříbrná linka, která se táhne po celém obvodu telefonu. Kvalita zpracování je však na velice dobré úrovni, může za to především unibody konstrukce, na druhou stanu to přináší i jednu nevýhodu: pod zadní kryt se doma nepodíváte. Přední stranu tabletofonu pochopitelně zaplňuje displej, prostor nad, i pod displejem je však účelně rozvržen, nevadí tedy ani poněkud širší rámeček. Je ale nutno dodat, že zde je nižší cenovka znát, dražší telefony mají rámeček užší.

ASUS Fonepad Note 6 je dostupný v bílé a v černé barvě

Prostor nad displejem zaplňují průzory integrovaných čidel (senzor přiblížení a senzor okolního světla), nezapomnělo se ani na sekundární kameru pro videohovory. Nad senzory se pak nachází designově hezky ztvárněná mřížka sluchátka a reproduktoru, stejně tak je tomu i na spodní straně. Ano, telefon disponuje dvěma hlasitými reproduktory na přední straně, stejně, jako je tomu například u modelu HTC One (One Max, One mini), což se pozitivně projevilo na kvalitě reprodukovaného zvuku, nebudeme ale předbíhat. Ve spodní části ještě nalezneme lesklé logo společnosti ASUS.

Jak jsme již zmínili, telefon uživatelsky nijak nerozeberete, proto se na levé straně pod plastovou záslepkou nachází slot na microSIM a paměťovou microSD kartu. Na vrchní straně pak nalezneme pouze 3,5milimetrový jack konektor, tlačítka najdeme až na pravém boku. Ve vrchní části pravé strany nalezneme tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu, respektive displeje. Jeho umístění ale není příliš vhodné, ASUS ho mohl usadit spíše do poloviny délky boční strany, kde by bylo lépe dosažitelné (samozřejmě máme na mysli situaci, kdy telefon ovládáte pouze jednou rukou). Pod ním pak nalezneme dostatečně velké, dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Tlačítka musíme pochválit co se týče dostatečného zdvihu, stisk by ovšem mohl být jistější.

ASUS Fonepad Note 6 ze všech stran

Na spodní straně pak nalezneme odhalený vstup nezbytného microUSB konektoru a miniaturní reproduktor. Zadní straně dominuje ve vrchní části čočka integrovaného, 8Mpx fotoaparátu, pod ním se opět nachází lesklé logo společnosti ASUS. Ne, přisvětlovací LED diodu ve Fonepadu Note 6 nenajdete a je to podle našeho názoru opravdu velká škoda. Nejedná se o drahou součástku, celkovou cenu telefonu by tedy LED dioda rozhodně nijak nenavýšila. Doplníme, že v případě námi testované bílé barevné varianty je zadní kryt lesklý s perleťovou úpravou. Ulpívání otisků na zadním krytu není vzhledem k barvě nijak markantní, brzy ovšem můžete očekávat miniaturní vlasové škrábance.

ASUS Fonepad Note 6

ASUS Fonepad Note 6 se prodává rovnou ve dvou barevných provedeních - bílém a černém. V případě bílé verze se barva kromě zadního krytu promítne i na přední část, což působí celistvým dojmem. Hodnotit ergonomii držení u takto velkého zařízení je velice obtížné, před nákupem však důrazně doporučujeme (pokud to bude možné) vyzkoušet si telefon „na vlastní kůži“. Nepotěší především velká šířka zařízení, konkrétně 88,8 milimetrů. Zbylé rozměry jsou následující: 164,8 milimetrů na výšku, tloušťka je ještě přijatelných 10,3 milimetru. Hmotnost se zastavila na hodnotě 210 gramů, což je vzhledem k velikosti zařízení pochopitelná hodnota. Nutno ale dodat, že v ruce se váha rozprostře natolik, že ve výsledku působí Fonepad Note 6 mnohem lehčím dojmem.

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit.

Baterie a výdrž: slušný nadprůměr

ASUS Fonepad Note 6 se „pyšní“ nevyměnitelnou baterií s kapacitou 3 200 mAh. I přes obrovský displej a špičkové rozlišení na tom však výdrž není vůbec špatně, hlavně díky úspornému procesoru od Intelu. I při vysokém vytížení můžete bez problému počítat s jednodenní výdrží, při obvyklém vytížení (pár hovorů, 2 hodiny brouzdání po internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika snímků a videoklipů) dosáhnete i jednoho a půl dne, celých dvou dnů dosáhnete pouze při sporadickém používání nebo v případě zapnutého úsporného režimu. ASUS totiž nezahálel a přidal speciální režim pro úsporu baterie, podobně jako Sony nabízí režim STAMINA. Tento režim celkovou výdrž prodlouží v řádech hodin, bohužel se ale budete muset obejít bez automatické synchronizace a Wi-Fi/datového připojení na pozadí. Pokud chcete šetřit baterii, ale zároveň nechcete přijít o datové připojení na pozadí, je zde možnost, celkové prodloužení výdrže se však počítá spíše na minuty, než hodiny.

ASUSu musíme věřit, že baterie má opravdu kapacitu 3 200 mAh

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 1080p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50%. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50%. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 33 minuty, což je nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá 1 hodinu a 55 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 38 minut.

Zvuk: uspokojí i náročnější posluchače

Po zvukové stránce ASUS Fonepad Note 6 boduje, podobně jako například HTC One totiž disponuje dvojicí hlasitých reproduktorů, které se nacházejí na přední straně. Nemá sice vlastní zesilovač jako model HTC One, přesto se jedná o příjemnou vlastnost navíc. Hlasitost je navíc na velice dobré úrovni. Příchozí notifikace tedy rozhodně nepřeslechnete a to především z důvodu, že výdech hlasitých reproduktorů neutlumí deska stolu (samozřejmě za podmínky, že telefon pokládáte ,,na záda‘‘). Kladně budeme hodnotit i celkovou kvalitu zvukového výstupu, a to jak do sluchátek, tak i bez nich. I když ASUS trochu umírnil basovou složku a někomu se tedy může zdát zvuk trochu utlumený, celkově bude kvalita stačit i náročnějšímu uživateli.

Displej: kvalitní podívaná

O displeji s úhlopříčkou 6 palců již padlo slovo několikrát, nás však zajímají i další parametry. Kupříkladu takové rozlišení, které je konkrétně 1 920 × 1 080 pixelů, čest tedy máme s FullHD zobrazovacím panelem, jako technologii ASUS zvolil TFT IPS. To je samo o sobě v této cenové kategorii takřka unikátní, tabletofony s podobnou cenou nabídnou stěží HD rozlišení. Podání barev je opravdu na velice dobré úrovni, barvy jsou živé a dostatečně kontrastní. Černá samozřejmě není tak černá, jako v případě AMOLED displejů, jiných výtek ale v tomto ohledu nemáme. Pokud i tak budete chtít manuálně zasáhnout do podání barev, není problém. ASUS si pro uživatele přichystal zajímavou aplikaci s názvem Splendid, díky které můžete měnit teplotu barev, přidat živost a také doladit odstíny a upravit sytost.

6 palců, FullHD rozlišení, to je oč tu běží

Stejně tak snadno můžete vše vrátit do původního stavu, nemusíte se tedy bát trochu s barvami experimentovat. Pro uvedení do původní stavu stačí zvolit možnost „Nastavit výchozí“. Možnost personalizace je v tomto ohledu tedy na špičkové úrovni. Vyzdvihnout musíme také perfektní jas, nejenom že čidlo reaguje téměř vždy bezchybně, manuální nastavení jasu na maximální úroveň je rozhodně nadprůměrné. Skvělá je rovněž stejnoměrná intenzita podsvětlení, která je po celé ploše displeje stejná.

Telefon na chybějící stylus upozorní, personalizace displeje potěší

Vzhledem k velikosti displeje výrobce správně předpokládal, že nebude možné ovládat ho pomocí jedné ruky. Můžete si tedy vybrat ze dvou možností, jak displej obsluhovat. První možností je pomoct si druhou rukou, nebo využít možnosti „Ovládání jednou rukou“. Tuto položku naleznete rovnou v rychlých přepínačích v liště. Displej se pak automaticky zmenší, respektive nabídne jeho zmenšenou podobu, vybrat si můžete mezi velikostmi 4,3, 4,5 a 4,7 palce. Problémem není, ani pokud jste levák, pomocí šipky jednoduše zmenšenou variantu displeje přiblížíte k levému okraji. Díky této vychytávce již není problém napsat SMS zprávu jednou rukou, i když přijdete o to, kvůli čemu si tabletofon vlastně pořizujete - prostorný displej. Menší nevýhodou tohoto speciálního režimu je fakt, že nevyužitý prostor zůstává stále kvůli technologie displeje podsvícený/aktivní a tudíž výdrž baterie nešetříte.

Hardware: optimalizace především

V útrobách telefonu nalezneme dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560, který je taktovaný na 2 GHz. Asus v tomto roce ve všech svých tabletech a telefonech bude používat Intel procesory s architekturou x86 a Note 6 není výjimkou. V tomto případě nijak citelně nevadí, že procesor nenabízí více jader, při běžném používání na žádné problémy nenarazíte. Intel ostatně tvrdí, že jeho procesory se dvěma jádry jsou stejně výkonné, jako ARMová čtyřjádra. Jako grafický akcelerátor byl použit čip PowerVR SGX544MP2. Paměť RAM se ustálila na velkorysé hodnotě 2 GB, ta uživatelská pak na hodnotě 16 GB s možností jejího rozšíření pomocí již zmíněného slotu paměťových karet microSD. Celkově výkon bez problému dostačuje na hraní i náročnějších her, u enormně náročných her, jakými jsou například Asphalt 8 či Dead Tigger se však občasným zásekům bohužel nevyhnete, rozhodně se ale nejedná o žádnou tragédii. V průběhu testování jsme nenarazili na žádný problém v oblasti kompatibility her či aplikací.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: povedená nadstavba

ASUS se nebál a použil poměrně výraznou grafickou nadstavbu, která se promítla do celého prostředí. Hned na úvod zmíníme, že grafická nadstavba samotný chod telefonu nijak nezdržuje, telefon se za celou dobu testování nezasekl, ani nevyžadoval restart z důvodu chybného procesu. Ano, rychlost nelze srovnávat se „syrovým“ Androidem z Nexusů nebo Motorol, přesto se nedočkáte žádných záseků nebo samovolných restartů. ASUS zkrátka celé prostředí dobře odladil, a to je nejen v této cenové kategorii jev málo vídaný

Prostředí ASUSu Fonepad Note 6

Pochválit musíme také všudypřítomné nápovědy, které vše důležité vysvětlí a provedou základním procesem nastavení u většiny nově spuštěných aplikací. Velká škoda ovšem je, že v útrobách nalezneme operační systém Android pouze ve verzi 4.2.2, což je v dnešní době už trochu přežitek. ASUS měl dostatek času, aby aktualizoval přinejmenším na verzi 4.3 Jelly Bean, bohužel se tak zatím nestalo. Snad se ale v nejbližší době aktualizace (přinejmenším na verzi 4.3 Jelly Bean) dočkáme.

Prostředí ASUSu Fonepad Note 6

Zastavíme se ještě u výsuvné lišty, ve které se nachází kromě rychlých přepínačů (Wi-Fi, Data, Otočení displeje, Zvuk, GPS, Režim letadlo, sdílení Wi-Fi, sychnronizace) také nastavení intenzity jasu, snadno se zde také dostanete přímo do nastavení telefonu. Potěší také možnost rychlého pořízení screenshotu, stačí dlouze zmáčknout kontextové (pravé) tlačítko, screenshot se pak automaticky uloží do Galerie. Samozřejmě ale funguje i standardní cesta.

Multimediální funkce: bavič, to se pozná

V ASUSu sice žádné předinstalované hry nejsou, o zábavu se ale i přesto postará. I zde se totiž projeví ona výhoda velké úhlopříčky. Například hraní her tak dostává nový rozměr, stejně jako sledování vašich oblíbených filmů nebo seriálů. Zabavit se můžete i pořizováním fotografií nebo natáčením FullHD videí, které můžete následně pomocí aplikace Movie Studio dále upravovat. Neomezené možnosti pak skýtá Google Play, ve kterém dodatečně stáhnete nepřeberné množství různých her a zajímavých aplikací. Nemusíte se bát Intel procesoru, z TOP 100 nejoblíbenějších her jsme většinu vyzkoušeli a fungují korektně.

Multimédia

Potěší také integrované FM rádio s RDS. O kvalitní reprodukci se pak postará dvojice hlasitých reproduktorů na přední straně telefonu, o nichž jsme již psali v samostatném odstavci. Integrovaný videopřehrávač bez problému zvládne videoklipy s koncovkou .avi, s titulky si ovšem neporadí. Pro tyto případy doporučujeme stáhnout některý z alternativních přehrávačů z Google Play. Jako aplikaci pro hudební přehrávač ASUS dosadil Hudbu Play, která se pyšní podporou mnoha formátů, skvěle zvládá také synchronizaci. Pokud vám nebude kvalita reprodukce dostačovat, pohrát si můžete s ekvalizérem, který je jeho standardní součástí.

Fotoaparát

ASUS Fonepad Note 6 nabídne 8Mpx fotoaparát s autofokusem, na přisvětlovací LED diodu se bohužel z nepochopitelných důvodů nedostalo. A opět musíme poznamenat, že je to velká škoda. Fotografie můžete pořizovat v rozlišení konkrétně 3 264 x 2 448 pixelů v poměru 4:3, případně v rozlišení 3 264 x 1 836 pixelů v poměru 16:9. Dále máte na výběr z rozlišení 5, 4 a 3 Mpx. Kvalita výsledných fotografií je do značné míry závislá na okolních světelných podmínkách. Kvalitu výsledných fotografií můžete posoudit na následujících ukázkových příkladech, vyzdvihnout musíme především věrné podání barev, občas se však dočkáme přepalů a s ubývajícím světlem navíc na okrajích snímků razantně klesá ostrost Celkově spadají snímky do průměru, dokumenty a ilustrační fotografie či momentky ale vyfotí dobře.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Kdybychom měli zhodnotit prostředí fotoaparátu, budeme opět chválit. Vše je přehledné, přepínače mezi fotoaparátem a videokamerou jsou hned vedle sebe a všechna důležitá nastavení jsou přehledně „ukryté“ pod ozubeným kolečkem. Upravit můžete vyvážení bílé, ISO, délku expozice, fotit můžete také sérii snímků a nechybí ani detekce tváře a úsměvu. Pokud si chcete trochu „pohrát“, připravil si pro vás ASUS hned několik efektů (namátkou: Noční vidění, Negativ, Upír, LOMO, Starobylé, Nostalgické atd). K dispozici je také hned několik fotografických režimů jako je HDR, vylepšení (pleti), panorama, chytré odebírání (například osob nebo objektů v pozadí), úsměv (vyberete u každé osoby nejlepší výraz/úsměv, podobně jako u Nokie) a vytvořit můžete také z několika rychle za sebou pořízených fotografií krátký GIF. Potěší, že i když ASUS nedisponuje dedikovanou spouští na boku, nahradit ji můžete pomocí tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 1,2 Mpx, můžete s ní jak fotografovat, tak také natáčet krátké videoklipy, výsledná kvalita se však hodí maximálně jako příloha e-mailu nebo MMS zprávy.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky v plném rozlišení 8 Mpx (4:3)

Videokamera

Videokamera pořizuje sekvence v rozlišení FullHD, konkrétně 1920 × 1080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu, video se ukládá ve formátu MP4. Výsledná kvalita je ucházející, vyzdvihnout musíme především věrné podání barev a snímkovací rychlost, video je po celou dobu krásně plynulé. Kvalitu opět můžete posoudit na následujícím testovacím příkladu.

Asus Fonepad Note 6 (testovací video) – exteriér, 1080p

Navigace

ASUS se o vás postará i co se týče navigace, nabídne nejenom dnešní standard ve formě GPS čipu, ale také ruskou alternativu v podobě čipu GLONASS. Nechybí dokonce ani elektronický kompas, který pomůže s orientací na mapě. Fixace satelitů v případě studeného startu je otázkou zhruba 30 vteřin, v případě aktivované aGPS se jedná řádově o vteřiny, a to i v případě husté městské zástavby.

Aplikace Mapy a Navigace od Google

Vzhledem k obrovskému displeji se Fonepad Note 6 rovnou nabízí jako automobilová navigace, pro tyto případy je od Google vybaven aplikací Google Navigace, která ovšem ke svému chodu potřebuje internetové připojení. Pokud byste přeci jen ocenili alternativu v podobě off-line navigace, Google Play nabízí hned několik možností. Pro běžné prohlížení mapy postačí aplikace Mapy, která internetové připojení ke svému chodu také potřebuje, část map si ale ve vybraných zemích můžete uložit do mezipaměti.

Telefonní funkce

I když ASUS Fonepad Note 6 umí a zastoupí téměř vše, stále je to mobilní telefon (tabletofon) a jako takový musí nabídnout propracované telefonní funkce. Samotná aplikace Telefon seskupuje hned pětici záložek, ve kterých přehledně naleznete vše důležité. V první záložce se nachází klasický číselník, ten je obohacen o možnost napsat telefonní číslo (popřípadě jméno) přiloženým stylusem v textové formě, záleží tedy na vás. Ve druhé záložce najdeme seznam zmeškaných/uskutečněných hovorů za poslední dobu, hovory můžete jednoduše třídit podle jména, dne atd. Třetí záložka seskupuje vaše kontakty, v těch navíc můžete vyhledávat také hlasem.

Telefonní aplikace

Perfektní je rovněž provázanost se sociálními sítěmi jako je Google+ nebo Facebook, kontakty se tak mohou snadno synchronizovat, ASUS automaticky převezme fotografii a případné další spojení (například e-mail a WhatsApp). Čtvrtá záložka seskupuje vaše oblíbené (často volané) kontakty. Ty si můžete přidat manuálně, případně si vybrat z naposledy volaných. Oblíbeným kontaktům pak můžete jednodušeji napsat textovou zprávu nebo zavolat. V poslední záložce najdete skupiny, do kterých si můžete roztřídit vaše kontakty. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Organizační funkce: TOP organizátor

A konečně se dostáváme k tomu pro ASUS Fonepad Note 6 nejdůležitějšímu, řeč tedy bude o organizačních funkcích. Fonepad Note 6 byl vytvořen jako jeden obrovský digitální zápisník, proto není divu, že si ASUS s celkovou provázaností pořádně pohrál. Konečně se dostává řada i na stylus, o kterém jsme si toho zatím moc neřekli. Stylus se skrývá v šachtě v levé spodní části zadního krytu, hned na úvod si ho trochu popíšeme. Jedná se zhruba o 10,5 centimetru dlouhou plastovou tyčinku, která na svém těle hostí jedno hardwarové tlačítko. Stylus je kompletně plastový, včetně špičky, která je ovšem měkčená, aby displej nepoškrábala. I přes menší rozměry se drží poměrně pohodlně a hodně připomíná S Pen od Samsungu. Po vyjmutí stylusu vás telefon navíc informuje, že byl odpojen a díky naposledy zaznamenané poloze ukáže, kde se zhruba může nacházet. Pokud ho tedy nedopatřením zapomenete na návštěvě, můžete se zpětně podívat, před jak dlouhou dobou byl z těla tabletofonu vyjmut a na mapě si můžete vyhledat jeho předpokládanou polohu. V nastavení se pak ke stylusu váže konkrétní samostatná sekce, kde doladíte vše ostatní. Hned po vyjmutí stylusu z těla telefonu se automaticky spustí aplikace Instant Page, která umožňuje okamžité psaní poznámek, ať už se nacházíte kdekoliv v prostředí.

Poznámky

Její spuštění poznáte díky modré ikonce tužky, která se stane součástí celého systému. Ikona se nachází na levé straně, posunem nahoru nebo dolu můžete zvolit její optimální umístění. To hlavní se ale stane, pokud ikonu přetáhnete z levé strany na pravou. Automaticky se zobrazí modrá, průhledná, vodící mřížka a prostředí již zmíněné aplikace Instant Page, která umožní zaznamenávat vaše nápady, postřehy, zkrátka poznámky všeho druhu. K dispozici máte i několik nástrojů. Například si můžete zvolit, jak má čára vypadat, jestli jako tužka, kuličkové pero, fixa, zvýrazňovač, štětec a tak dále. Zvolit samozřejmě můžete také barvu, tloušťku a průhlednost. Tloušťku textu ovlivníte navíc také tlakem stylusu na displej, pocit ze psaní je tedy téměř stejný, jako kdybyste psali na papír.

Poznámky

Tvořit můžete jednoduché geometrické tvary (čtverec, kruh atd), které se automaticky převedou do grafické podoby, k dispozici je samozřejmě guma a nástroje pro uvedení do původního stavu, případně se můžete vrátit o krok zpět/o krok dopředu. Pokud nechcete, aby byla mřížka průhledná a vy tak viděli pozadí, není problém zvolit možnost „bílý papír“. Velmi ceněnou vychytávkou je funkce blokování nechtěných dotyků. Příklad: chcete na telefonu ručně napsat poznámku pomocí stylusu, při opření dlaně však telefon tento dotyk rozezná a nezaznamená ho. Za dobu testování jsme tuto funkci využili nesčetněkrát a vždy fungovala skvěle. Vaše výtvory samozřejmě můžete okamžitě sdílet nebo uložit, nevadí ani, pokud na uložení zapomenete. Pokud totiž aplikaci uzavřete (přesunete ikonu z pravé části zpět na levou) stejně se ještě jednou dotáže, co chcete s rozpracovanou poznámkou udělat. Zastavíme se také u tlačítka na stylusu. Pokud napíšete zajímavou poznámku a rádi byste udělali výřez, stačí tlačítko podržet a označit daný výtvor. Ten můžete následně sdílet nebo výřez „zapracovat“ do dalších poznámek, třeba obrázek, který doplníte o text atd. V tomto ohledu se kreativitě meze nekladou. Tlačítko ale funguje kdekoliv v systému, ne pouze v poznámkách. Pokud budete potřebovat udělat rychlý výřez (například v internetovém prohlížeči) stačí tlačítko zmáčknout a táhnout po displeji přes požadovanou oblast. Výřez můžete okamžitě sdílet, automaticky se také uloží do Galerie.

Integrace poznámek do systému je zkrátka na výborné úrovni a je jedno, jakým stylem budete poznámky využívat, vše zvládá s přehledem. Skvělá je rovněž citlivost, na displeji opravdu píšete téměř stejně snadno, jako na kus obyčejného papíru. Pocitu realističnosti napomáhá i tlak, který se promítne na šířku dané čáry. Mezi další organizační funkce patří samozřejmě kalendář. Ten se nese v klasickém kancelářském stylu, bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60% plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení.

Zprávy: displej výhodou

Velký displej oceníte i při psaní zpráv, klávesnice přímo od ASUSu je opravdu obrovská a díky tomu i dostatečně pohodlná. V nastavení si navíc můžete zvolit další drobnosti, které psaní zjednoduší. Pokud vás přestane bavit psát na klávesnici prsty, pomoct si můžete stylusem. Díky tomu můžete psát klasicky, jako na papír, telefon se postará o převedení do textové podoby. Rozpoznávání funguje dobře, i tak je psaní prsty rychlejší a spolehlivější. Přehmaty téměř neexistují, nejpohodlněji se vám ale stejně bude psát, pokud budete psát oběma rukama.

Aplikace Zprávy

Standardní aplikace pro vytváření SMS a MMS zpráv není ničím výjimečná, nemělo by vás tedy nic překvapit. Do multimediální zprávy se telefon automaticky přepne, pokud do zprávy přiložíte nějaký soubor, například obrázek, krátké video nebo vaši polohu. To vše už ale známe.

Internet a data

Prohlížení internetu si užijete buď díky standardně přeinstalovanému prohlížeči Chrome, nechybí ale samozřejmě ani ten standardní, androidí, Prohlížeč. Chrome je známý svojí perfektní synchronizací, nejinak je tomu i v případě ASUSu Fonepad Note 6. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je bez diskuze příkladná a obstojí v porovnání s nejlepší konkurencí. Navíc, díky obrovskému displeji je prohlížení internetu opravdovým zážitkem.

Chrome

Datová nabídka je rovněž velice slušná, vrchol v podobě LTE však chybí, škoda. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Fonepad Note 6 však samozřejmě přidává technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/) či Bluetooth ve verzi 3.0. Je trochu škoda, že ASUS neimplemetoval také v současné době velice oblíbené NFC.

Závěrečné zhodnocení

Co říci závěrem? ASUS Fonepad Note 6 se jednoznačně povedl. Nabídne špičkový displej, odladěné prostředí, dobrou výdrž, i fotoaparát a videokamera podávají dobré výsledky. Design telefonu rozhodně nikoho neurazí, jeden z největších taháků je navíc multifunkční stylus. Potěší také fakt, že ASUS dosadil 2 GB paměti RAM. ASUS se jako jeden z mála pustil do souboje se Samsungem a my musíme uznat, že se mu to opravdu povedlo. Pokud k životu potřebujete tabletofon, ale řada Galaxy Note je pro vás moc drahá, Fonepad Note 6 je skvělou alternativou, cena je totiž zhruba o 7 400 Kč nižší, než v případě konkurenčního Samsungu Galaxy Note 3.

ASUS Fonepad Note 6 splnil očekávání

ASUSU Fonepad Note 6 má ale samozřejmě i pár neduhů, například plastové provedení nepůsobí příliš dobrým dojmem, zadní kryt bílé verze je navíc extrémně náchylný na miniaturní vlasové škrábance od běžného pokládání telefonu na desku stolu. Chybí také síť LTE a NFC, obě tyto vlastnosti by ASUSU jistě přidaly na exkluzivitě. Fatálnějším nedostatkem je rozhodně absence přisvětlovací LED, která by pomohla při zhoršených světelných podmínkách, i jako nouzová svítilna. Pokud ovšem LED diodu oželíte, není mnoho dalších důvodů, proč telefon nekoupit. Pokud tedy hledáte přijatelně levný tabletofon se špičkovou výbavou, odladěným prostředím a dobrým fotoaparátem, můžeme ASUS Fonepad Note 6 doporučit. Nabízí totiž vše potřebné, včetně perfektní provázanosti a odladěnosti. Podíváme se ale samozřejmě také na možné konkurenty. Těch v podstatě není mnoho (hlavně kvůli většinové absenci stylusu nebo nesrovnatelné ceně), proto se zaměříme i na ty trochu vzdálenější.

Samsung Galaxy Note II a 3

Začneme jak jinak než přímou konkurencí v podobě dvojice modelů od Samsungu. Modely Galaxy Note II a Note 3 razí naprosto stejnou koncepci, což dokazuje i shodné označení Note. Samsung Galaxy Note II je již starší model, který byl nedávno vzkříšen modelem Galaxy Note 3 Neo, stále se ale jedná o nadprůměrně vybavený telefon s 5,6 palcovým HD displejem, potěší rovněž 2 GB paměti RAM, které sekundují čtyřjádrovému procesoru s taktem 1,6 GHz. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx. Samsung Galaxy Note II se v dnešních dnech vyprodává za zhruba 9 000 Kč.

Samsung Galaxy Note II a Note 3

Samsung Galaxy Note 3 vypadá už od pohledu jako luxusnější alternativa, pro tento fakt hovoří také nekompromisní cenovka zhruba 17 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 5,7palcový Super AMOLED displej s FullHD rozlišením, čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz, 3 GB paměti RAM, většinu filmových fanoušků navíc potěší možnost natáčet videoklipy ve vysokém rozlišení, konkrétně 3 840 × 2 160 pixelů. Jak Galaxy Note II, tak i Galaxy Note 3 nabídnou stylus, stejně jako ASUS Fonepad Note 6.

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO

Pokud se vám při spatření cenovky modelu Galaxy Note 3 udělalo mdlo a i ASUS Fonepad Note 6 je pro vás příliš drahý, máme pro vás přeci jenom dostupnější alternativu v podobě Prestigia MultiPhone PAP5300 Duo Duo s 5,3 palcovým displejem za zhruba 5 000 Kč. Za tuto cenu dostanete čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 s taktem 1,2 GHz, 1 GB operační paměti RAM a 8Mpx fotoaparát. Stylus k Prestigiu ovšem nedostanete. Zamrzí také nízké rozlišení displeje, konkrétně 854 x 480, tento neduh však právě vyvažuje nižší cenovka..

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO

Sony Xperia Z Ultra

Pokud se vám nelíbí ani telefony společnosti Samsung a Prestigio, můžete se poohlédnout u Sony, konkrétně se nabízí model Xperia Z Ultra za cenu zhruba 14 000 Kč. Za tuto cenu dostanete obří, konkrétně 6,44palcový displej s FullHD rozlišením, čtyřjádrový procesor s taktem 2,2 GHz, potěší rovněž 8Mpx fotoaparát a 2 GB paměti RAM. Velkou výhodou většiny novějších Xperií je navíc voděodolnost a prachuvzodrnost, Xperia Z Ultra není výjimkou. Oproti Samsungu, ASUSu a Prestigia navíc nabízí celo-skleněné provedení, které je rozhodně luxusnější alternativou k běžnému plastu. Bohužel, ani u Xperie Z Ultra stylus nehledejte, nemá ani LED diodu.

Sony Xperia Z Ultra

HTC One max

Další alternativou je model One max od HTC. Ten v současné době pořídíte za zhruba 16 500 Kč, cenovka je tedy velmi podobná jako u Samsungu Galaxy Note 3. Nabídne 5,9 palcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor s taktem 1,7 GHz a 2 GB paměti RAM. Vnitřní paměť 16 GB rozšíříte pomocí paměťových karet microSD o dalších až 64 GB. Mnohé by mohla zaujmout čtečka otisků prstů na zadní straně pod čočkou fotoaparátu, ta ale není zrovna praktická. Luxusně působí také hliníkové provedení. I přesto se hmotnost zastavila na 217 gramech, což mimochodem není o mnoho více, než kolik váží plastový ASUS. Baterie nabídne kapacitu 3 300 mAh, opět ale chybí stylus, díky kterému by se velký displej ovládal o trochu pohodlněji.

HTC One max

Nokia Lumia 1320

Pokud se vám nezamlouvá operační systém Android, můžete se poohlédnout po novince od Nokie, která se na tuzemském trhu začala prodávat teprve před pár dny. Mluvíme samozřejmě o Lumii 1320 s operačním systémem Windows Phone 8. Za tuto částku dostanete 6palcový IPS displej s HD rozlišením, 1 GB operační paměti RAM a 5Mpx fotoaparát. Baterie nabídne velkorysou kapacitu 3 400 mAh, cenovka je nastavena na přijatelných 9 000 Kč. Je ovšem trochu škoda, že Nokia nepřibalila kapacitní stylus.

Nokia Lumia 1320

Nokia Lumia 1520

Alternativou nejenom k ASUSu Fonepad Note 6, ale i k Nokii Lumii 1320 je vyšší model od stejné značky, Lumia 1520. Cena je podobná, jako u Samsungu Galaxy Note 3, tedy zhruba 17 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 6palcový displej s FullHD rozlišením, čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 s taktem 2,2 GHz a také 20Mpx fotoaparát. Interní paměť se zastavila na hodnotě 32 GB, bez problému jí rozšíříte pomocí paměťových karet microSD. Paměť RAM se ustálila na hodnotě 2 GB. Baterie nabídne kapacitu 3 400 mAh, tedy ještě více, než nabízí ASUS.

Nokia Lumia 1520

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit.

asus-fonepad-note-6
Klady
  • perfektní FullHD displej
  • precizní zpracování
  • kvalitní zvukový výstup a stereo reproduktory
  • povedená nadstavba operačního systému
  • odladěné prostředí
  • bohaté organizační funkce
  • výsledky fotoaparátu a videokamery
  • výdrž baterie
  • zajímavá cena
  • praktické funkce spojené se stylusem
Zápory
  • starší verze operačního systému
  • chybí LTE a NFC
  • stylus by mohl být delší
  • chybí LED dioda u fotoaparátu
Diskuze ke článku
FranK
Vcelku dobra recenze tohoto zajimaveho tabletofonu. Jen si myslim,ze Prestigio nepatri mezi jeho konkurenty ani omylem!! Zato Xperia Z Ultra ano,jde ovladat tuzkou a Sony avizovalo take stylus. V minusech uvadite,ze stylus by mohl byt delsi,ale jak dlouhy je pro srovnani u Samsungu?
Refael
Když už píšete o Nokii Lumia 1320, prosím, kdy hodláte udělat recenzi na ní?
mega
Asus tento mobil zabil absencí LTE, takže to není konkurence pro Galaxy Note. Než tento Fonepad, bych osobně volil Galaxy Mega, který nejenže podporuje LTE, ale je levnější, má větší displej, nfc, infraport a má subjektivně lepší design.
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Uváděná cena 17 k za Note 3 je úplně nesmyslná, za takovou cenu by si ho koupil jsem blázen. Osobně jsem platil v akci Samsungu za Note 3 u O2 pěkných 12500,-. Pak skutečně není důvod kupovat si Asus Phonepad.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze