Apple MacBook Pro 15 Retina Late 2013
recenze

Apple MacBook Pro 15 Retina Late 2013

34

Apple v listopadu 2013 aktualizoval svou modelovou řadu MacBooků. Modernizace se dočkaly všechny stroje mimo nejprodávanější třináctky bez retiny. My vám přinášíme recenzi toho nejlepšího, co v současné době Apple nabízí. Potvrdí „nabušená“ patnáctka s Retina displejem papírové předpoklady, splní ta nejvyšší očekávání a obhájí si relativně vysokou cenu?

Příslušenství a obsah balení

Podíl operačního systému OS X v posledním roce roste a velkou zásluhu na tom mají i MacBooky. Apple MacBook Pro 15 s Retina displejem patří mezi to nejlepší, co v současné době Apple nabízí. Za jednoduchý a luxusní design, vysoký výkon, retina displej a mobilní rozměry si nechá Apple náležitě zaplatit. Ukážeme vám, zda je tak vysoká cena adekvátní, či nikoliv.

V balení mimo samotného MacBooku naleznete pouze nabíječku (MegSafe 2 – 85 W), výměnou koncovku nabíječky, samolepky a brožurky Apple.

Technické parametry Apple MacBook Pro 15 Retina Late 2013

Konstrukce 359 × 247 × 18 mm, 2,02 kg, konstrukce: klasická
Displej Retina IPS, 15,4" (2 880 × 1 800 px), dotykový: ne
Operační systém OS X Mavericks
Chipset Intel Core i7-4750HQ/i7-4850HQ */i7-4960HQ, CPU: 4 × 2,0/2,3/2,6 GHz (Turbo Boost na 3,2 GHz / 3,5 GHz* / 3,8 GHz), GPU: Intel Iris Pro + NVIDIA GeForce GT 750M 2048* MB
Paměť RAM: 16 GB, vnitřní úložiště: 256/512* GB SSD
Konektory 2 × USB 3.0, HDMI, Jack 3,5mm, 2 × Thunderbolt 2, slot pro karty SDXC
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne
Akumulátor a výdrž 95 Wh, pohotovostní doba: 8 hodin
Dostupnost a cena listopad 2013, 65 990 Kč
Vysvětlivky * námi testovaná varianta

Design: Elegantní hliníkové unibody

Již na první pohled je jasné, s čím máte tu čest. Precizní hliníkové unibody tělo působí elegantně a luxusně. Design je čistý a jasný, na MacBooku nenajdete žádný rušivý element. Apple si na design potrpí a je to vidět, těžko bychom hledali elegantnější notebooky, než právě od Applu. MacBook poznáte snadno dle svítícího loga (závisí na jasu displeje). Poznávacím znamením 15“ MacBooků jsou mimo úhlopříčky dva reproduktory umístěné po stranách klávesnice. Vzhledem k velikosti MacBooku se do žádných jiných modelů vedle klávesnice nevejdou. Retina model následně poznáte dle výšky (1,8 cm), případně absencí CD/DVD mechaniky.

Hliníkové tělo působí velmi jistě, z MacBooku se neozývají žádné nechtěné zvuky nebo skřípání. Hliník je bohužel více náchylný na poškrábání, případně obarvení (v přímém kontaktu s deskami v tašce se přední strana obarvila barvou desek, znečištění ale lze smýt), v zimních měsících také nepříjemné studí. Hliník na sebe váže okolní teplo a v blízkosti otevřeného okna je (nyní v zimních měsících) výrazně studenější než okolní předměty. To je ale daň za luxus, jinak budete se zpracováním bezvýhradně spokojeni.

MacBook Pro 15 Retina na první pohled zaujme svými rozměry, a to především výškou. Ta se dostala na úctyhodných 1,8 cm. Šířka 35,89 cm, hloubka 24,71 a váha 2,02 kg dělají z MacBooku 15“ Retina mobilní pracovní stanici, i když samozřejmě je nutno počítat s tím, že počítač patří k těm největším notebookům vzhledem ke svému velkému 15ti palcovému displeji.

Klávesnice

Klávesnice je standardně šestiřádková, nabízí oddělené klávesy a podsvícení. Podsvícení je možné regulovat v 16ti stupních, což je mnohem více, než nabízí většina konkurence. Klávesy jsou černé a bílé podsvícení zvýrazňuje pouze znak dané klávesy. To je příjemné i v dobrých světelných podmínkách. V případě automatického podsvícení MacBook klávesnici na jasném světle zcela vypne a dokonce neumožní podsvícení zapnout, což je ale na druhou stranu omezující. Opět se tak zde setkáváme s přístupem, že Apple ví nejlépe, co uživatel chce a nedovolí nic jiného. Klávesnice je maximálně pohodlná, jsem ale ostatně na tento typ zvyklý. Apple dává do všech MacBooků stejné klávesnice (velikostí kláves se může lišit pouze horní funkční řada). U 15“ modelu tím vzniklo volné místo po stranách. Numerickou klávesnici zde bohužel, na rozdíl od podobně velkých notebooků s Winodws, nenajdete.

Klávesnice je od klasických Windows notebooků samozřejmě mírně odlišná, což souvisí s použitým operačním systémem. Místo klasického ctrl zde najdete zkratku cmd. Klávesa cmd se navíc nachází hned vedle mezerníku (u většiny klávesnic na této pozici najdete alt) a ze začátku jsou klasické příkazy s klávesou cmd, respektive ctrl, nepřirozené (klasicky cmd + c a podobě).

Touchpad

Pod klávesnicí najdete poměrně velký touchpad. Touchpad je možné stisknout na celé ploše, i když v horní části to jde výrazně hůře než dole. Touchpad podporuje mnoho gest spojených s OS X Maverics. Gesta i citlivost touchpadu si lze poměrně podrobně nastavit. Aktivovat, případně deaktivovat lze mnoho gest, ale i „tapnutí“ jedním prsten bez zmáčknutí.

Displej: slast pro oči

IPS displej s Retina rozlišením 2 880 × 1 800 px je jednou z předností tohoto notebooku. Na displej je skutečně radost pohledět, jemnost je dokonalá a na tuto kvalitu si rychle zvyknete. MacBook nasazuje laťku opravdu vysoko. I přes nadstandardní kvalitu bych ocenil ještě trochu vyšší jas a především matný displej. Pokud se podíváte skutečně z blízka (do 10 cm od displeje), rozlišíte i pixely, při standardním pohledu je však displej dokonalý a pixely rozhodně nezpozorujete. V porovnání s neretinovým MacBookem (1 280 × 800 px) je rozdíl propastný. V případě retina rozlišení a MacBooku se ještě nabízí 13“ varianta s 2 560 × 1 600 px.

Apple si nejčastěji nechává displeje vyrábět u Samsungu a LG. V minulosti jsme se mohli setkat i s mnoha jinými výrobci. Námi testovaný model byl opatřen IPS panelem od LG. Barevné podání je velmi reálné, a to včetně černé, z IPS panelu zřejmě víc ani nedostaneme.

Retina rozlišení může být problémem u aplikací, které ho nepodporují. Výsledek je v takovém případě nepříliš vábný. Kostičková grafika vás přenese o mnoho let dozadu a můžete zavzpomínat na 90. léta. Naštěstí těchto aplikací ubývá a i kancelářská sada MS Office pro Mac se vysoké rozlišení naučila.

Nevýhodou je nízký úhel, do kterého lze MacBook otevřít, jedná se o „pouhých“ 140 stupňů. Víko displeje drží dostatečně pevně v každé poloze a nebudete s ním mít žádné problémy. U žádného MacBooku, tedy ani zde, nenajdeme dotykový displej, i když si o tuto funkci OS X přímo říká (procházení ploch a podobně).

Konektivita: absolutní základ

Společně s úsporou místa a neustálým snižováním výšky se redukuje i konektorová nabídka. Tento trend vládne obecně a Apple v něm pouze pokračuje, i když je pravda, že v kategorii velkých 15ti palcových notebooků sesekává nabídku až zbytečně moc a konkurence s Windows nabídne mnohdy výrazně více portů. Na CD/DVD mechaniku, VGA a dokonce i ethernet konektor zde ale zapomeňte. Tyto konektory podle Apple nejsou využívány a navíc se sem údajně ani nevejdou, i když jde spíše o výmluvu, vejdou se i do tenčích notebooků. Spokojit se musíte pouze s 2 × USB 3.0, HDMI, Jack 3,5mm, 2 × Thunderbolt 2 a slotem pro karty SDXC. Apple dobře rozdělil sloty a všechny konektory lze využít najednou. I v případě širších flash disků nebudete mít problémy, protože každý z USB konektorů se nachází na jiné straně MacBooku. Potíž ale může způsobit jejich nízký počet. 2 USB konektory u takto velkého notebooku jsou málo.

Na levé straně MacBooku najdete MagSafe 2 (nabíjecí konektor), USB 3.0, 2 × Thunderbolt 2 a 3,5mm Jack. Na pravé straně následně druhé USB 3.0, HDMI a slot na paměťové karty SDXC. MagSafe 2 nabízí po vzoru první generace magnetické spojení s koncovkou nabíječky. To je velmi praktické, pokud dojde k zakopnutí o kabel, ten pouze vypadne. Při testu nám síla magnetu připadala slabá a kabel vypadával často, rozhodně častěji než u první generace MagSafe.

Komunikace: Wi-Fi na maximum

Bezdrátová konektivita příjemně překvapí. Wi-Fi 802.11ac je nejenom extrémně rychlá, ale nabídne i nadstandardní dosah. Jedná se o první zařízení, se kterým jsem se na soukromé Wi-Fi připojil tak daleko od zdroje. Příjem signálu je nadprůměrný, a to i přes hliníkové tělo. Bluetooth 4.0 fungoval dle očekávání, žádný problém. 3G modul, NFC, IR přijímač (neretinový MacBook s ním disponuje) ani GPS přijímač Apple nenabízí a zde má konkurence navrch.

Retinové modely již neobsahují právě ani infračervený IR přijímač. Stejně tak zde nehledejte žádné diody a podobně. MacBooky Pro Retina jsou skutečně vybaveny naprostým základem a na konkurenci ztrácejí.

Fotoaparát: FaceTime HD

S MacBookem si rozhodně nebudete pořizovat žádné snímky. Ostatně k tomu není ani přizpůsoben, protože nabízí jen jednu kameru. Jedná se o FaceTime HD kameru s rozlišením 720 p. Kamera se neřadí mezi nejkvalitnější, což vzhledem k cenovce zamrzí, ale nabízí průměrný obraz a určitě postačí. V MacBooku najdete aplikaci Photo Boot, ve které si můžete s obrazem pohrát a nechat FaceTime kameru nahrávat upravený obraz, případně změnit pozadí. Na nahrávání FaceTime HD kamery jste upozorněni zelenou kontrolkou vedle kamery.

Zvuk: 15“ hraje nejlépe

O zvuk se starají již zmíněné stereo reproduktory po stranách klávesnice. Zvuk je u testovaného MacBook Pro 15 Retina kvalitní a stěžovat si téměř není na co. Zvukový výstup je čistý, dostatečně hlasitý v místnosti i adekvátně regulovatelný. MacBook by mohl nabídnout trochu lepší hloubky, ale na notebook je zvuk velmi slušný. 15“ model hraje ze všech MacBooků vzhledem k poloze reproduktorů nejlépe.

Na každé straně se nachází také mikrofon. S funkcí redukce šumu podává velmi dobré výsledky a příjemně překvapí každého uživatele.

Zabezpečení: na bodu mrazu

Takto drahé zařízení by si určitě zasloužilo nejednu ochranu. Bohužel zde mimo klasického uživatelského hesla nic víc nenajdeme, k dispozici není čtečka otisků prstů, hardwarové zabezpečení ani zámek Kensington. MacBook si tak o pozornost zlodějů přímo říká.

Výkon: jde to i lépe?

Procesor: dravá i7

MacBook Pro 15 Retina je osazen pouze nejvýkonnějšími procesory i7. Jednotlivé varianty se liší konkrétními modely procesorů. Námi testovaný kus nabízí čtyřjádrový Intel Core i7-4850HQ (Haswell) s frekvencí 2,3 GHz a možností automatického přetaktování, tzv. Turbo Boost, na 3,5 GHz. Většinu času běží MacBook na nižší frekvenci, nehřeje se a je naprosto tichý, odvod tepla je tak vyřešen výborně.

K testování výkonu jsme použili pro Apple typický benchmark, Geekbench 3. Zde dosáhl MacBook Pro 15 Retina Late 2013 na 13 625 bodů (3 507 na jádro). Model Late 2012 získal „pouze“ 12 050 bodů (3 136 na jádro). V Cinebench R15 získal Late 2013 výsledek s 53 snímky za vteřinu (Late 2012: 47 snímků) a CPU 620 cb (Late 2012: 555 cb).

Geekbench 3 celkem na jádro
MacBook Pro 15 Retina Late 2013 13 625 bodů 3 507
MacBook Pro 15 Retina Late 2012 12 050 bodů 3 136
Cinebench R15 snímky za vteřinu CPU (cb)
MacBook Pro 15 Retina Late 2013 53 620
MacBook Pro 15 Retina Late 2012 47 555

Výkonu je zde dostatek, a to v zásadě na vše, co si vzpomenete. O své se postará i 16 GB DDR3L. RAM je zde napájena přímo na základovou desku a není ji možné uživatelsky rozšířit. Námi testovaná varianta je v základní nabídce nejvýkonnější, za příplatek je možný ještě vyšší procesor, ten nabídne vyšší takt, konkrétně 2,6 GHz, a Turbo Boost na 3,8 GHz. Grafika: když jedna nestačí

O grafický obsah se v základu stará integrovaný Intel Iris Pro Graphics. Ten na základní věci i hry na nižší detaily postačí. My jsme měli k dispozici model s dodatečnou grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 750M a 2 GB paměti GDDR5. MacBook si mezi jednotlivými grafickými kartami sám přepíná a na rozdíl od předcházejícího modelu nemá problémy s přechodem na méně výkonnou, ale úspornější grafiku. V případě úspory baterie lze externí grafickou kartu zakázat.

V praxi mi MacBook výkonnější externí kartu využíval velmi často a téměř by mě zajímalo, jak vše funguje na základním modelu. Nutno podotknout, že jsem prováděl náročné požadavky, zapínal více operačních systému najednou nebo připojoval externí monitor.

Úložný prostor: 512 GB SSD nové generace

O maximální rychlost se stará SSD disk (512 GB) nové generace. Ten je ještě rychlejší než u předchozích generací MacBooků. Základní varianta disponuje „pouze“ SSD diskem o velikosti 256 GB. Celkově zvládne vypnutý Mac nastartovat za poměrně dlouhých 11 vteřin, až poté je plně připraven k použití. To ale většinou dělat nebudete, ve většině případů notebook jen zavřením uspíte. Rychlost je pak bleskurychlá a nic vás zde nebudete zdržovat. Pokud MacBook totiž pouze uspíte, probudí se do vteřiny, což byla vždy velmi silná vlastnost MacBooků.

Hlasitost a teplota

Výkonu je zde skutečně dostatek. Při kancelářské práci se MacBook Pro Retina 15 Late 2013 ani nezahřeje. MacBook se skvěle chladí a při nenáročné práci nic nepocítíte ani neuslyšíte. Ovšem i tento MacBook ze sebe dokáže udělat rozpálené želízko. Při hraní her nebo při práci s náročnými programy se MacBook dokáže pořádně rozpálit, velmi horké je místo mezi klávesnicí a displejem. Po ukončení náročné činnosti se ale MacBook rychle ochladí, což opět dokazuje dobře řešený odvod tepla.

MacBook Pro 15 Retina nemá problémy ani při používání na klíně, párkrát byl použit na dece a ani v tomto případě neměl u nenáročné práce žádné problémy.

Výdrž: společník na celý den

95 Wh se jeví jako slušná dávka energie. Ovšem Retina displej a samotné možnosti MacBooku dokáží s výdrží pořádně „zamávat.“ Baterie je navíc ukryta pod spodním víkem a vůbec k ní nemáte přístup, možnost výměny tím zaniká. Na jedno nabití se musíte spokojit s tím, co Apple ve svém MacBooku Pro 15 Retina nabízí.

Na tak výkonný stroj je výdrž baterie slušná. U 15“ modelů udává Apple výdrž na 8 hodin, 13“ varianty ji mají ještě o hodinu delší. Při kancelářské práci: W-Fi, brouzdání internetem a Word vydrží baterie 8 hodin a 2 minuty. V režimu s minimální spotřebou, kde si počítače ani nevšimnete a maximálně ho utlumíte (letadlový režim), získáte 11 hodin a 19 minut. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 7 hodin a 18 minut. Na maximální výkon (rendering videa, obraz do dvou monitorů, virtualizované Windows 7, dávka ve Photoshop), maximální podsvícení displeje i klávesnice vydrží MacBook běžet pouze 1 hodinu a 24 minut.

Výdrž
Udáváno Applem 8 hodin
Kancelářská práce 8 hodin a 2 minuty
Minimální spotřeba 11 hodin a 19 minut
Stream videa 1080p 7 hodin a 18 minut
Maximální zátěž 1 hodinu a 24 minut

Dle Apple by měla vydržet baterie celých 1 000 nabíjecích cyklů.

Operační systém: vyladěný Mavericks

Mavericks je jasným důkazem, co vše operační systém umí a jak hodně ovlivňuje samotný výkon počítače. Mavericks je oproti předchozímu OS X o několik úrovní výše a společně s výkonným MacBookem tvoří dokonalý pár.

Na OS X si rychle zvyknete. Operační systém je velmi intuitivní a zřejmě si ho za pár minut oblíbíte. Praktická je především práce na několika jednotlivých plochách zároveň. Díky nim můžete využít skutečně celý displej a neotravují vás žádné lišty a podobně. Navíc přechod mezi plochami je zajištěn gestem na touchpadu (standardně tažení třemi prsty – lze změnit).

Apple navíc ke každému novému hardware poskytuje zdarma balíček iWork a iLife. Pages, Numbers, Keynote (kompatibilní alternativa k MS Office) a iPhoto, iMovie i Garageband připraví váš MacBook k okamžitému použití. MacBook je po prvním spuštění poměrně čistý nenajdete zde žádné hry ani výše zmíněné aplikace (ty si zdarma stáhnete z App Store).

Pokud by vám Windows přece jenom chyběly, můžete je virtualizovat například přes Parallels Desktop. MacBook Pro 15 Retina Late 2013 je dostatečně výkonný a s aktivitou dvou operačních systémů najednou nebude mít žádné problémy. Sám jsem si to ověřil a v obou systémem vykonával poměrně náročné příkazy (renderování videa v Macu, 3D hra ve Windows).

Záruka

Na MacBooky koupené v České republice je standardní záruka 2 roky. Pouze podnikatelé, kteří si nechají vystavit fakturu na IČ, mají záruku jeden rok. U některých prodejců Apple si navíc můžete prodloužit záruku o dalších 12, 24 nebo 36 měsíců.

Závěr

MacBook Pro 15 Retina se řadí mezi velmi kvalitní notebooky. Skvělé zpracování, brutální výkon, retina rozlišení a odladěný operační systém (s možností spuštění Windows) řadí MacBook Pro 15 Retina mezi ty nejlepší. Ostatně ještě aby se tam s cenovkou 66 000 Kč neřadil.

I přes všechny klady zde najdeme hned několik slabin. Za tu největší považuji lesklý displej. Sebelepší povrchové úpravy nemají na matný displej, které už jsou ale dnes stále více raritní. Negativně hodnotím i přístup Apple. MacBooky Pro 15 Retina začínají s cenou až na 50 000 Kč. Pokud chcete 15“ model, značně si připlatíte. Dovedu si představit, že i drahý 15“ MacBook Pro Retina skončí u nenáročného uživatele, který chce Apple (OS X), vyžaduje 15“ a má peníze. Zákazníci by určitě uvítali 15“ verzi s menším SSD diskem, i5 a dalšími zlevňujícími opatřeními. K dispozici je i levnější 15“ model (s nižším taktem procesoru, 8 GB RAM 256 GB SSD a jen s integrovanou grafikou), ovšem i ten vyjde na 50 000 Kč bez 10 korun.

Mezi další nedostatky se již řadí drobnosti typu vypadávání magnetické koncovky nabíječky MagSafe 2. Pokud nabíjíte MacBook a někdo přijde a o nabíjecí kabel zakopne, nabíjecí kabel pouze vypadne, sám se odpojí a nic se nestane. Magnet by měl zajistit ideální hranici mezi odpojením od nabíjení (vypadnutím z konektoru) a setrvání v nabíjení. Pro mě byla tato hranice nedostačující a často se mi MacBook omylem od nabíječky odpojoval a nabíjení vypadávalo. Při posunutí na stole o 20 cm a podobně se mi MacBook občas odpojí. S tím jsem u první generace nikdy problém neměl.

Máme zde i absenci indikátorů. Na MacBooku Pro 15 Retina skutečně nic nenaleznete. Nikde žádná dioda (až na signalizaci zapnuté Face Time kamery), prostě nic. Chybí zde i IR přijímač na ovladač (u MacBooku bez retiny je). Dále zde chybí vyšší konektivita typu 3G, NFC a další.

Sečteno podtrženo, až na některé výše zmíněné detaily se jedná o skutečně hodně povedený stroj. Cena MacBooku Pro 15 Retina je adekvátní, ale to nic nemění na tom, že je vysoká. Pokud chcete MacBook (zřejmě kvůli vyladěnému operačnímu systému) a zároveň požadujete 15“ displej, tak si připlatíte.

I přes vysokou cenu bych netvrdil, že je MacBook Pro 15 Retina předražený. Konkurence s Windows je dokonce ještě dražší. Například MSI GT60 2OD-269CZ 3K stojí ještě o 3 000 Kč více. Nabídne sice 32 GB RAM a numerický blok, ale ve všem ostatním zaostává. Nižší frekvence procesoru, menší SSD disk a téměř dvojnásobná hmotnost. HP ZBook 15 je o 11 000 levnější. HP však dělá mnoho ústupků – nabídne poloviční rozlišení displeje, poloviční SSD disk, je o více než 800 gramů těžší a podobně. V mnoha případech konkurence nabízí nevzhledné, tlusté a těžké notebooky, které jsou daleko za designem MacBooku.

Klady
  • Vysoký výkon
  • Retina displej
  • Výdrž baterie
  • Rychlý a velký SSD disk
  • Efektivní chlazení
  • Design
  • Podsvícení klávesnice
Zápory
  • Nemožnost upgrade (RAM přímo na základové desce)
  • Těžká opravitelnost
  • Absence numerického bloku
  • MagSafe 2 – vypadávání koncovky
  • Vysoká cena
Diskuze ke článku
Jirka
Což o to, notebook je to nádherný, ale přece jen bych se přimlouval za recenze i levnějších notebooků, určených pro obyčejné lidi. To že se tu začaly objevovat recenze notebooků rozhodně vítám, stejně jako u mobilů jsou na velmi vysoké úrovni. Jen tak dál.
René
Nepochopil sem tu pidi klavesnici,kolem takoveho mista,mohli to soupnout trochu doleva a pridat tam tu ciselnou......A mozna mi to muze byt jedno,protoze si ho stejne nikdy nekoupim,ale musim uznat,ze po desingove strance je to krasavec a po te HW pekne nadupanej.Jinak musim souhlasit s Jirkou,takova recenzicka nejakeho notebooku nebo ultrabooku dejme tomu do 22 000 kc by byla pro mnoho ctenaru prinosnejsi,protoze nad timto macbookem muze vetsina z nas jen slintat.
Jakub
Za 66 000 si radeji koupim poradny herni pc ne porady notebook.
Stewie
když si vezmu jak neskutečně rychlé reakce má můj Air, tak si nedokážu představit jak musí svištět tenhle nádhernej kus železa.. cenově na něj už nedosáhnu, přece jen je to už docela darda, ale chtěl bych si zkusit jak se na něm pracuje..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze