Alcatel OneTouch Hero
recenze

Alcatel OneTouch Hero

Obr s kouzelným krytem
12

Pojem tabletofon už není pouze ztělesněním Samsungu. Šestipalcový telefon nyní zkusil vyrobit také Alcatel, model Hero navíc nevypadá vůbec špatně. Máme zde kvalitní displej, slušný výkon, integrovaný stylus a také chytré krycí pouzdro na displej. Ve výbavě však chybí LTE či NFC. Na druhou stranu vše kompenzuje nižší cena.

Značka Alcatel OneTouch, kterou využívá čínské TCL, nadále prosperuje na našem trhu a nové modely stoupají výše a výše. Letošní novinky se již pohybují na pomezí střední a vyšší střední třídy. Navíc se dočkáváme také zajímavých tabletofonů. Jedním takovým je dnes recenzovaný model Hero ve variantě s podporou dvou SIM karet.

Alcatel OneTouch Hero Dual

Jeho výbava se může pochlubit kvalitní displejem s úhlopříčkou 6 palců, Androidem 4.2 Jelly Bean, speciálními gesty, úpravou ovládání a v balení najdeme i velmi praktický a stylový kryt. Cenovka přitom startuje pod deseti tisíci. Mají se konkurenti zavedených značek začít obávat, nebo je Alcatel stále ještě spíše druhořadým výrobcem?

Technické parametry Alcatel OneTouch Hero Dual

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 81 × 8,5 mm, 177,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 10 000 Kč

Alcatel OneTouch Hero – videopohled

Obsah balení

V balení od výrobce obdržíte USB kabel, koncovku nabíječky a sluchátka. Tím bychom mohli skončit a nikoho by chudší balení nepřekvapilo. Jenže v prostoru pro manuály se ukrývá ještě flipové pouzdro kryjící displej. Sám Alcatel jej nazývá MagicFlip a nabízí spoustu praktických notifikací, ke kterým se později dostaneme.

Design a konstrukce

Již na první pohled dokáže Hero zaujmout a to především díky velkému displeji a velmi malým okrajům okolo. Alcatel se naplno snažil využít místa, což se mu povedlo. Druhý dojem po uchopení umocňuje dojem první. Zadní pevná strana působí až kovovým dojmem, který podtrhuje i kovově modré zbarvení. Jedná se však o plast, nicméně velmi pevný plast. Telefon budí dojem, že přežije i méně šetrné zacházení.

Displej využívá takřka celé čelní plochy

I přes opravdu velké rozměry 157 × 81 × 8,5 milimetrů se Hero díky zaobleným bokům vcelku dobře drží. Do kapsy jej už ale schováte obtížněji a hmotnost 177 gramů rovněž pocítíte, byť na šestipalcový telefon to ještě je vcelku pěkná hodnota.

Čelní stranu z většinové části zaujímá displej a v okolí zbylo minimum místa, Alcatel chválíme za velmi tenké rámečky. Nad displejem je pouze reproduktor, čelní kamerka s rozlišením 2 megapixely a informační LED dioda. Ta bílým blikáním upozorňuje na zmeškané události, avšak nelze ji nijak nastavit. Pod displejem je trojice podsvětlených senzorových kláves s možností nastavení vibrační odezvy.

Na levém boku se nachází slot pro druhou SIM kartu. Horní strana je místem pro 3,5mm jack konektor. Pravý bok nabízí slot pro primární SIM kartu. Obě jsou mimochodem typu micro SIM a dostanete se k nim jen za pomoci speciálního klíčku. Na pravém boku jsou také tlačítka. Odshora dolů nejprve odemykací a pak až dvojklávesa regulující hlasitost. Lepší by byl opačný gard, neboť se mi často stávalo, že jsem ze zvyku nahmatal první klávesu od spodu. Tlačítka jsou velká, avšak nešťastně zkosená, a pokud například máte telefon položený na stole, obtížně se k tlačítkům dostává. Zbývá nám spodní hrana, kde se nachází microUSB konektor.

Zadní strana konečně odkrývá logo výrobce, respektive značky Alcatel OneTouch. Nechybí zde reproduktor, fotoaparát a také slot pro stylus, o kterém ještě bude řeč. Nachází se zde také speciální magnetické konektory pro připnutí pouzdra.

Plusové body si Hero zaslouží za zpracování, které, ačkoliv je telefon z plastu, je naprosto výborné. Nikde nic nevrže, ani se nehýbe. Velmi drobná vůle je pouze u slotů pro SIM karty.

Telefon Alcatel OneTouch Hero zapůjčil e-shop Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

Magic Flip a stylus

Nyní se podíváme na ono kouzelné pouzdro. K telefonu jej připnete velmi snadno, nelze chybovat. Kromě ochrany displeje se po odklopení pouzdra telefon automaticky odemkne, což se hodí. Na pouzdru se však nachází ještě tajné LED diody, které dokáží zobrazovat mnoho informací. Vše si uživatel může nastavit v nastavení. Pokud vše povolíte, bude vás pouzdro efektně informovat o zmeškaném e-mailu, SMS, hovoru, animací zobrazí budík, ekvalizér a nechybí ani zobrazení hodin. Ty se objeví v momentě, kdy v klidovém stavu se zavřeným krytem zmáčknete tlačítko k odemknutí. Bohužel je není možné rozsvítit nepřetržitě.

Ochranné pouzdro

Správný tabletofon nemůže postrádat stylus a toho si je vědom i Alcatel. Stylus je integrován do telefonu a máte jej tudíž stále při sobě. Bohužel nemá žádné speciální funkce ani tlačítka. Drží se však pohodlně. Lze jím však ovládat nejen displej, ale také tlačítka pod ním. Výrobce si do základu připravil dvě aplikace, u kterých stylus najde uplatnění. Jde o Fast Math, kde početní operace napíšete a telefon to rozezná a převede, a Scribe Note, což jsou poznámky, které velmi spolehlivě rozpoznají psaný text a převedou jej do běžného patkového písma.

Baterie a výdrž

Alcatel použil baterii s kapacitou 3 400 mAh, což je lehce nadprůměrná kapacita v rámci šestipalcových telefonů. Výsledkem je tak vcelku solidní výdrž, kdy se při středně náročném využívání, při kterém budete neustále on-line, vyřídíte 20 minut hovorů, pošlete 10 SMS, strávíte hodinu na internetu a další hodinu poslechem hudby, dostanete na takřka 2denní výdrž. Abychom byli přesnější, sundáte-li telefon v pondělí v osm ráno z nabíječky, bude telefon ještě v úterý v podvečer žít se zhruba 30 % baterie. Intenzivnější používání vybije samozřejmě telefon za den, ale telefon vás na holičkách nenechá a večera se takřka vždy dožije.

Poté můžete například zapnout úsporný režim, který si lze nastavit dle libosti. Pakliže zbývá ještě méně baterie, je zde režim Maximální úspora energie, který vše vypne a zpřístupní pouze pět funkcí: telefonování, kontakty, zprávy, kalendář a budík.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval přes Wi-Fi HD video o rozlišení 1080p, v telefonu byla vložena jedna SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 5 hodin a 30 minut, což je průměrný výsledek. Možná je na vině čipset Mediatek, který si v náročnějších syntetických testech vezme více energie než konkurence. Konkurenční Asus Fonepad Note 6 vydržel 7 hodin a 33 minut. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 2 hodiny a 4 minuty, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 45 minut.

Zvuk

Zvuková stránka je poplatná dnešnímu průměru. Zadní reproduktor je hlasitý, ale zvuk je z něj dosti plechový. Po připojení špuntových sluchátek od výrobce je vše o poznání lepší, ale přesto se v reprodukci vytrácejí středy, které se výrobce snaží maskovat větším důrazem na hloubky.

Displej

Hlavní chlouba pro Alcatel OneTouch Hero. Displej s úhlopříčkou 6 palců a rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, které vytváří jemnost 367 PPI. Typově se navíc jedná o IPS displej a čitelnost na ostrém slunci či z ostrých úhlů je nekompromisní. Samozřejmě nechybí čidlo regulace jasu, které funguje spolehlivě. Za displej si výrobce zaslouží opravdu jedničku s hvězdičkou.

Displej je špičkový

Hardware

Pod kapotu Alcatel natlačil čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 s taktem 1,5 GHz. Aby lehce posílil již postarší procesor, přibalil 2 GB RAM, ze kterých po zapnutí zbývá pro uživatele přibližně 1,3 GB. Zabrousíme rovnou k interní paměti s 16 GB. Reálně počítejte se 13 GB a 2 GB si ještě sebere systém s aplikacemi. Výsledných 11 GB ve spojení s chybějícím slotem pro paměťové karty asi nikoho nepotěší. Tady výrobce zaváhal. Grafickou kartu obstarává PowerVR SGX 544MP.

Prostředí

Alcatel poslední rok svěřuje prostředí systému Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean a nejinak tomu je i tentokrát. Zde si troufám tvrdit, a myslím, že nejsem sám, že by Alcatel měl pomýšlet již na vyšší verze, na vině al bude zřejmě čipset. Všechny telefony s MediaTekem totiž, až na výjimky, běží právě na této verzi Androidu. Přeci jen ale nasazená verze již začíná být lehce zastaralá, především u telefonu za bezmála deset tisíc korun.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Výrobce si prostředí vylepšil vlastní nadstavbou. Mezi pohotovostními obrazovkami tak najdeme například speciální widget wall. Na tuto obrazovku lze skládat neomezené množství widgetů ve vertikálním směru. Příliš praktické to ale není a přehledné také ne, řada uživatelů na to ani nepřijde. Další speciální obrazovkou je Photo Wall. Jak již název napovídá, jde jen o speciální widget, na kterém lze přímo prohlížet obrázky z galerie.

Změnou prošly také ikonky, které Alcatel přebarvil k obrazu svému, tedy do modra. Nastavení hlavního menu je velice skromné, můžete si pouze vybrat, zda řadit vše abecedně, nebo chronologicky.

Alcatel se inspiroval u Samsungu a při přidržení šipky zpět se objeví postranní panel s několika zástupci aplikací. Pokud po otevření jedné aplikace následně z panelu posunete další aplikace k hornímu nebo spodnímu kraji displeje, dojde k rozdělení displeje na dvě poloviny a lze pracovat se dvěma aplikacemi. Pokud však druhou aplikaci přesunete zhruba na střed displeje, dojde pouze k přepnutí aplikací.

V nastavení objevíme položku gesta, kde se však skrývá jen trojice léta známých gest. Položením displejem k podložce ztlumíte budík či vyzvánění, zatřesením pak můžete přeskakovat písničky v hudebním přehrávači.

Velký displej příliš nepřeje ovládání jednou rukou a výrobce si toho byl vědom. Proto potěší položka Ovládání jednou rukou v nastavení. Zde si můžete zvolit, že klávesnice pro vytáčení čísel, běžná klávesnice a kalkulačka budou vždy připnuté k levému či pravému okraji. K pohodlí při psaní to přispěje výraznou měrou. Za toto Alcatel chválím. Na druhou stranu chybí například zmenšení celého obsahu displeje a přesunutí do rohu tak, jak to umí například Samsung nebo Asus.

Vytahat za uši by si však Alcatel zasloužil za optimalizaci. Z počátku se zdála býti s přimhouřením oka v pořádku. Po instalaci jen několika aplikací a zaplnění tří obrazovek widgety se však Hero řádně zadýchává a dává to najevo čekáním, trhanými animacemi nebo chvilkovým nereagováním. Zde bychom rádi viděli aktualizaci, která tento problém odstraní, nebo alespoň z velké části minimalizuje.

Multimediální funkce

Alcatel OneTouch Hero se snaží. Již po spuštění zde najdete množství aplikací pro práci s multimédii. Vzpomenout musíme on-line hudební knihovnu Deezer, editor fotek, Hudbu Play, druhý hudební přehrávač od Alcatelu s pokročilým ekvalizérem, záznam zvuku, přehrávač videa a dokonce i FM rádio bez RDS, jež standardně využívá sluchátka jako anténu. Pouze přehrávač videí nezvládá titulky, to však samozřejmě řeší rychlé stažení příslušné aplikace z Google Play.

V případě her musíte mít na paměti limitující interní paměť a z části také výkon. V podstatě si však zahrajete všechny 3D běhačky ála Temple Run či Subway Surfers, všechny díly Angry Birds a to včetně náročného Go!, a rozběhnete rovněž Real Racing 3, byť ten již je v náročnějších lokacích spíše zasekaný.

Fotoaparát

Alcatel osadil Hero 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a LED diodou. Bohužel výsledné snímky vás vyloženě nenadchnou, neboť trpí slabou ostrostí. Za denního světla jsou výtvory ještě slušné, za předpokladu, že nebudete provádět výřezy, avšak s ubývajícím světlem kvalita klesá. Plusem může být, že Hero opravdu rychle fotí, stačí jen tisknout spoušť a fotografie se ukládají bleskurychle. Čelní kamerka pak nabízí rozlišení 2 megapixely a produkuje spíše horší snímky, kde chybí detaily. I ta však dokáže zaznamenat FullHD videa.

Ukázkové fotografie

Exteriér
Snímky pořízené za šera
Snímky za tmy – bez a s bleskem

Prostředí je u Alcatelů stále stejné, ale proč jej měnit. Pro snímanou scénu je využita maximální plocha displeje, ovládací prvky jsou omezeny na minimum. K ideálu snad chybí jen nahrazení přepínače fotoaparátu a kamery druhou spouští pro záznam videa. Nastavení je nejprve také jednoduché, k podrobnému se dostanete až speciální volbou. Nechybí však HDR, noční režim, sportovní režim či Panorama.

Prostředí fotoaparátu

Záznam videa je umožněn v kvalitě 1 920 × 1 080 pixelů s 29 snímky za vteřinu, přičemž se lze spolehnout na kontinuální ostření. Kvalita videa je na slušné úrovni. Fanoušky zpomalených či zrychlených videí Hero nepotěší, neboť neumí ani jedno.

Alcatel OneTouch Hero (testovací video) – exteriér, 1080p, 29 FPS

Telefonní funkce

Funkce telefonních hovorů je pro mobilní zařízení stále primární. Prostředí je přehledné a jednoduché. Po spuštění si můžete načíst kontakty například z Facebooku. Samotná kvalita hovorů je na slušné úrovni. Jedná se o dual SIM telefon, využít tedy můžete hned dvou SIM karet. Funkce dvou SIM je zcela bezproblémová a intuitivní. Telefon se na vše ptá a máte tak přehled, ze které SIM právě voláte. Můžete si i nastavit výchozí SIM pro provádění hovorů, SMS nebo data, případně si jednotlivé SIMky odlišit barvou. Při volání nebudete mít problém s kvalitou zvuku a stejně tak protější strana si na nesrozumitelnost nestěžovala.

Zprávy

Zde oceníte velikost 6palcového displeje. Psaní zpráv je především díky velké klávesnici pohodlné a ideálně využívejte obě ruce. Psaní jednou rukou umožňuje speciální a již zmíněný režim ovládání jednou rukou, který klávesnici přichytí k vámi vybrané straně. Uspořádání zpráv je klasicky pomocí konverzace. O emaily se vám může starat aplikace přímo pro Google účty (Gmail) nebo aplikace E-mail, která po nastavení pracuje stejně spolehlivě, akorát s odlišným prostředím.

Zprávy a klávesnice

Organizační funkce a GPS

Základem organizace času je kalendář, který je díky velkému displeji přehledný. Vidíte celý měsíc a ještě tři aktuální události z vybraného dne. Kalkulačce nechybí pokročilé goniometrické funkce či mocniny. V poznámkách můžete psát klasicky, rukou, stylusem a vše si nechat převézt na klasický text. Došlo také na úkolovník, správce souborů, svítilnu, budík, stopky a minutku.

GPS nemohu nepochválit, hlavně za velmi rychlý čas fixace se zapnutým datovým připojením. Ta je totiž otázkou několika málo vteřin. Bez internetu počítejte s čekáním do maximálně 20 vteřin ve venkovních prostorách. Samotná navigace od Googlu poté funguje spolehlivě, část map si navíc můžete stáhnout do mezipaměti. V tomto ohledu se tedy nemusíte ničeho obávat, s telefonem se neztratíte. K dispozici je i hlasové navádění v češtině pro navigování v automobilu, zde ale bohužel musíte být vždy on-line, což může být v zahraničí často problém.

Datové funkce a internet

V Alcatelu OneTouch Hero najdete skutečný základ, byť by si telefon zasloužil mnohem více. Na NFC, LTE či infraport můžete zapomenout. Především absence LTE je již na pováženou. Spokojit se musíte s klasickou Wi-Fi a Bluetooth, naštěstí v nejnovější nízkoenergetické verzi 4.0. K telefonu si tak bez problému připojíte různé fitness příslušenství. Wi-Fi přijímač příjemně překvapil svým dosahem i stabilitou připojení. Stejně tak Bluetooth, které jsme pravidelně testovali na externím reproduktoru a sluchátkách. Zapomenout nesmíme ani na rychlost internetového připojení, konkrétně HSPA. OneTouch Hero zvládne download až 21 Mb/s a upload 5,76 Mb/s. 3G je možné využívat jen v prvním slotu, druhý disponuje jen 2G sítí. Nalezneme zde skutečně absolutní standard.

Internetový prohlížeč

K přístupu na internet lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo Chromu od Googlu. V obou případech se jedná o standard, kterým androidí zařízení disponují.

Závěrečné zhodnocení

Alcatel se s plnou silou vrhl mezi obří tabletofony s šestipalcovými displeji. A pro začátek to není vůbec špatné. Displej je snad vůbec nejlepší částí telefonu. Jeho vysokou kvalitou mu konkurence může jen tiše závidět, navíc za tak zajímavou cenu. Taktéž musíme pochválit tenké rámečky kolem displeje a celkovou kvalitu zpracování, kde si Alcatel dal záležet. Jednoznačným plusem je nasazení stylusu a také krycího pouzdra se skrytými LED diodami, které jsou praktické a zároveň velmi efektní.

Prostředí si Alcatel upravil a kvitujeme režim pro ovládání jednou rukou. Přesto by však velkého displeje mohl výrobce využít lépe. Chybí souběh dvou a více aplikací nebo věší důraz na stylus, případně chybí větší usnadnění pro ovládání jednou rukou. Alespoň, že Hero vydrží nějakou dobu pracovat, na baterii se nešetřilo a výdrž je opravdu dobrá.

Bohužel i Hero trápí tradiční problémy, které vídáme u Alcatelů. Výrobce vsází na starší typy čipsetů od MediaTeku a z toho pramení absence LTE i NFC. U levnějších modelů odpustitelné, u Hero za takřka deset tisíc korun již ne. Rezervy má také fotoaparát, celková optimalizace systému a zvukový projev.

Konkurence

Velkým konkurentem bude Asus FonePad Note 6, který nabízí stejně kvalitní displej i stylus. Je však podstatně větší a těžší, což vaší ruku nepotěší. Nabídne ale lepší fotoaparát i optimalizaci. Prodává se navíc za přibližně stejnou cenu jako Hero a bude také velmi záležet, zda oželíte menší kompaktnost a třeba i chybějící LED diodou u Notu 6.

Asus Fonepad Note 6

Dalším konkurentem je Prestigio MultiPhone 7600, které se pyšní také podporou dvou SIM karet a 6palcovým displejem, byť již jen s HD rozlišením. Ve výbavě se nicméně objevuje NFC a cena je o zhruba 2 000 Kč nižší.

Prestigio MultiPhone 7600 Duo

Konkurencí s Androidem je také například Huawei Ascend Mate s 6,1palcovým displejem či Samsung Galaxy Mega se 6,3palcovým displejem. Oba jsou levnější, avšak nabízejí jen HD displeje.

Pokud vám nevyhovuje Android, můžete sáhnout po Nokii Lumia 1320, která nabízí šestipalcový displej, lepší fotoaparát a také plynulejší prostředí. Je navíc levnější o zhruba 2 000 Kč a podporuje LTE. Na druhou stranu nezvládá dvě SIM karty a má jen HD displej.

Nokia Lumia 1320

Telefon Alcatel OneTouch Hero zapůjčil e-shop Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

alcatel-onetouch-hero
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • 2 GB RAM
  • slušná výdrž
  • praktické a efektní Flip pouzdro
  • stylus
  • kvalitní zpracování
  • špičkový displej
Zápory
  • starší Android
  • průměrný fotoaparát
  • horší optimalizace prostředí
  • slabší procesor
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • pouze 16GB paměť
Diskuze ke článku
lojza
tyto stare MTK cpu neumi LTE, nelze jej tedy ani pridat. dalsi kdo krom lenova ignoruje CPU Qualcomm....smutne.
Chuj
No je to tak, ruky pryč od něj. Toto je fail prostě.
Stujtvujchuj
Škoda blamáže s procesorem, velká škoda. Takto telefon na nic, křap, škoda peněz.
marek
...Kdo by však čekal možnost zobrazení dvou aplikací nebo miniaplikace, bude zklamán. Jde jednoduše jen o pruh s rychlým přístupem k vybraným funkcím. Nic víc, nic míň...

To je samozřejmě nesmysl, je to právě pro zobrazení dvou aplikací, zkuste ikonu přetáhnout na plochu displeje a pak druhou - a uvidíte. Jako miniaplikace lze použít video přehrávač.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze