Acer Iconia Tab A500 32GB Wi-Fi
recenze

Acer Iconia Tab A500 32GB Wi-Fi

Tablet těžké váhy
20

Chtěli byste pro pohodlné prohlížení internetu či brouzdání na sociálních sítích zařízení s větším a přehlednějším displejem? Pokud ano, zbystřete, připravili jsme si pro vás recenzi tabletu Acer Iconia Tab A500 32GB s Wi-Fi. Dvoujádrový procesor, 1GB RAM, USB Host a nejnovější Android 3.2 Honeycomb stojí rozhodně za povšimnutí.

V dnešní recenzi se tentokráte zaměříme nikoliv na mobilní telefon některého z výrobců, ale na stále populárnější a rozšířenější zařízení zvané tablet. Do redakce nám na test dorazil multimediální tablet Acer Iconia Tab A500 ve verzi s 32GB vnitřní pamětí a podporou Wi-Fi. Zařízení by mohlo být vhodnou alternativou k tabletům zvučnějších jmen, jakými jsou Apple iPad 2 či Samsung Galaxy Tab 10.1. Dokáže v souboji s těmito velikány obstát a nezklamat? Dostaneme za částku kolem 12 000 Kč dostatečně kvalitní tablet, který uspokojí většinu zákazníků? Na to vše se podíváme v dnešní recenzi, takže hurá na věc.

Technické parametry Acer Iconia Tab A500

Kompletní specifikace
Konstrukce260 × 177 × 13,3 mm, 730 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor3 260 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, 10 000 Kč

Acer Iconia Tab A500 – videopohled

Obsah balení

  • tablet Acer Iconia Tab A500 32GB Wi-Fi
  • USB kabel s microUSB koncovkou
  • nabíječka se speciálním konektorem
  • hadřík na čištění
  • brožurky a návody

Design a konstrukce: hliníkový cvalík

Pro zhodnocení designu a samotné konstrukce tabletu Acer Iconia Tab A500 je třeba otevřít pohlednou tvrdou krabici, která ukrývá kromě tabletu i potřebné příslušenství. Tablet je zapotřebí před uvedením do chodu zbavit ochranné fólie, do které je pečlivě zabalen. Tělo přístroje s rozměry 260 x 177 x 13,3 milimetrů působí na první pohled standardně a nijak výrazně nevybočuje ze současné nabídky tabletů. Pozitivně hodnotím zaoblenou horní a dolní část tabletu, která přidává více odlišnosti a elegance. Možná by někdo čekal, že Acer by mohl mít problémy s kvalitou provedení, ale naštěstí tomu tak v tomto případě není. Tělo přístroje působí festovně a nedochází ani k vyluzování podivných zvuků z jednotlivých částí. Po potěžkání vám ihned bude jasné, s jakými materiály se na tabletu setkáte. Tělu dominuje leštěný stříbrný hliník spolu s trochou plastu po stranách. Rovněž použité sklo na displeji přidává na váze. Suma sumárum, tablet dorostl až do přibližné váhy 765 gramů (podle oficiálních stránek Acer), což je poměrně dost a nepůsobí to příliš mobilně. Konkurenti v podobě Galaxy Tabu 10.1 (595 gramů) a Apple iPadu 2 (612 gramů) jsou mnohem lehčí. I přes vysokou hmotnost se ale příjemně drží a díky použitým materiálům působí elegantně a svým způsobem jinak, než tabletí rivalové. Rozhodně nepočítejte s tím, že si ho jen tak dáte do kapsy u košile nebo kalhot. Kvalitní pouzdro spolu s ochrannou fólii bude rozhodně stát za investici pro větší pocit bezpečí.

Acer Icona Tab A500 se od konkurence přeci jen liší

Pojďme nyní na exkurzi po jednotlivých částech tabletu Acer Iconia Tab A500. Celému tabletu, resp. přední části dominuje širokoúhlý (16:10) dotykový 10,1 palcový kapacitní displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů (WXGA) schopný zobrazit 262 tisíc barev. Displej je orámován dvoucentimetrovým černým rámečkem na bocích a o něco menším centimetrovým na zbývající horní a spodní části. Na přední části tabletu nalezneme již jen 2MPx kamerku pro uskutečnění videohovorů. Marně byste hledali hardwarová ovládací tlačítka, pohyb v prostředí tabletu probíhá prostřednictvím kontextových kláves, která spatříte po odemknutí přístroje.

Acer Iconia Tab A500 se řadí mezi desetipalcové tablety

Boky přístroje vyvedené v černé barvě skrývají vše podstatné. Levý bok ve své spodní části skýtá útočiště pro microHDMI konektor sloužící pro připojení k televizi. Horní část levého boku je vyhrazena pro 3,5mm jack konektor pro připojení vlastních sluchátek a nad tímto konektorem již nalezneme tlačítko pro zapnutí/vypnutí/odemčení/zamknutí displeje. Pravý bok ukrývá mini zdířku pro resetování tabletu, plnohodnotný USB konektor s funkcí USB host, microUSB konektor pro připojení k PC a v neposlední řadě i speciální konektor pro nezbytné nabíjení tabletu.

Tablet boduje přítomnosti USB a microHDMI konektoru

Na horní zaoblené části se nachází ve stříbrném provedení dvojice ovládacích prvků. Předně je to kolebkové tlačítko hlasitosti a dále tlačítko sloužící k zamknutí aktuální orientace displeje. Do horní části bychom mohli zařadit i vstup k paměťové kartě, který se objeví po vysunutí zhruba pěticentimetrové krytky. Jelikož máme na recenzi model tabletu bez 3G modulu, je zde místo pro případnou SIM kartu zaslepeno. Pokud byste si koupili model A501 právě s 3G, bylo by toto místo vyhrazeno právě pro již zmíněnou SIM kartu. Spodní část výrobce osadil speciálním konektorem sloužícím pro připojení volitelného příslušenství – dokovací stanice.

Horní část patří přístupu k microSD kartě

Zadní část přístroje vyhradil výrobce pro své vlastní logo Acer, které nalezneme uprostřed zadní části. V pravém horním rohu se na nás dívá ve stříbrném rámečku usazená čočka 5MPx fotoaparátu s automatickým zaostřováním a LED diodou. Zadní část se stala vhodným místem i pro umístění dvojice stereoreproduktorů, z nichž každý má čtyři efektní stříbrné mřížky.

Zadní část patří 5MPx fotoaparátu a dvojici stereoreproduktorů

Baterie a výdrž

Každý uživatel sleduje pozorně parametry vestavěné baterie, neboť co může být horšího, než slabá výdrž a dennodenní nabíjení. Tablet Acer Iconia Tab A500 disponuje dvoučlánkovou Li-Polymerovou baterií s kapacitou 3 260 mAh, což je výrazně méně, než například Samsung Galaxy Tab 10.1 (7000 mAh) a Apple iPad 2 (6 944 mAh). Stav využití baterie můžete sledovat v nastavení, což je u operačního systému Android již známá věc. Praktické testy se zaměřením na výdrž baterie při určitých činnostech odhalily následující. Hudební přehrávač si z baterie ubíral po dvou hodinách přibližně 20% kapacity (aktivní Wi-Fi, aktivace displeje, automatický jas). U filmů a videí jsme atakovali hranici osmihodinové výdrže. Celkově vzato se výdrž tabletu pohybuje v rozmezí sedm až osm hodin v závislosti na nastavení a náročnosti aplikací. Pokud ale budete tablet využívat spíše doplňkově a nebudete ho zatěžovat na maximum (hraní náročných her), můžete nabíjet i za tři dny. To ovšem za předpokladu, že se podíváte během dne hodinku na internet, poslechnete si oblíbené písničky a vyřídíte nezbytnou korespondenci. V případě vyšťavení tabletu na úplnou nulu nám trvalo nabití do plné kapacity přes dvě a půl hodiny.

Zvuk

Tablet samozřejmě není pouze a jenom o internetu a sociálních sítích, ale může vhodně posloužit jako hudební přehrávač. Poslech hudby si můžete dopřát buď externě skrze dvojici stereoreproduktorů nebo využít přítomného 3,5mm jacku pro připojení vlastních sluchátek. Acer Iconia Tab A500 dosahuje po zvukové stránce slušných výsledků a většina z uživatelů může být s věrností reprodukce spokojená. Posuzovat kvalitu hudebního výstupu ale není nikterak záviděníhodné, neboť každý máme jinak vytříbené ucho.

Poslech hudby zprostředkuje dvojice reproduktorů

Hudba linoucí se z dvojice stereoreproduktorů na zádi přístroji mi na první a ryze subjektivní dojem připadala lehce basově poddimenzovaná. Nutno ale podotknout, že v rozumné míře. Kvalitnější hudební zážitek se snaží tablet zpříjemnit přítomnou technologií Dolby Mobile. Je již zcela na vás, zda si Dolby Mobile aktivujete a poupravíte výšky, hloubku či si vyzkoušíte ekvalizér pro věrnější a barvitější podání. I při nastavení na nejvyšší hlasitost netrpí reprodukovaná hudba nepříjemným drčením či jinými negativními zvuky. Po připojení vlastních sluchátek Koss Porta Pro snad nemám co bych vytknul a s výslednou reprodukcí jsem byl spokojen.

Displej: placka je placka

Proč si vůbec lidé kupují tablet? Osobně jsem přesvědčen, že zejména kvůli slušné mobilitě (notebook má přeci jen trochu gramů navíc) a zároveň přehlednějším a větším displejům, než u mobilů. Velký displej přináší daleko pohodlnější prohlížení internetových stránek, lépe vás pohltí vybraný film a celkově máte o dění na displeji lepší přehled. Acer Iconia Tab A500 vám tento zážitek zprostředkuje na širokoúhlém dotykovém kapacitním 10,1 palcovém LCD displeji s rozlišením 1280 x 800 pixelů (WXGA).

Tablet Acer Iconia Tab A500 s úhlopříčkou 10.1 palců

Tablet chválím za výborné a především věrné podání barev, parádní pozorovací úhly a dobrou čitelnost displeje na slunci. V nastavení máte možnost si intenzitu jasu displeje manuálně nastavit či využít automatické regulace. Rovněž se dají regulovat animace oken. Ve verzi OS Android 3.1 Honeycomb jsem v nastavení časového intervalu vypnutí obrazovky postrádal variantu „nikdy“. Naštěstí upgrade na Android 3.2 již variantu nevypnutí displeje do nastavení zařadil. Displej reaguje na dotyky prstů adekvátně, plynule a rychle. Smířit se musíte snad jen s častějším leštěním displeje přiloženým hadříkem, neboť z otisků prstů by měli radost i specialisté na daktyloskopii.

Uživatelské prostředí: Android 3.2 Honeycomb hlásí příchod

Tablet Acer Iconia Tab A500 jsme obdrželi na testování s operačním systémem Android 3.1 Honeycomb. Již delší dobu byl v „mobilním vzduchu“ cítit upgrade na vyšší verzi 3.2, což se stalo k naší radosti skutečností. Proto se podíváme i na novinky, které tato aktualizace systému přinesla. Prohlídku systému a vůbec aktivaci odemykací obrazovky uskutečníte zapínacím tlačítkem. Poté zakroužíte kolečkem, čímž odemknete obrazovku a můžete směle vyrazit na cestu do hlubin uživatelského prostředí.

Uživatelské prostředí Android 3.2 Honeycomb

Obecně uživatelské prostředí Androidu ve verzi 3.1 a 3.2 pracuje s pěti obrazovkami, které skýtají řadu variabilních nastavení. Na jednotlivé obrazovky lze po delším stisku vložit vybrané widgety či zástupce oblíbených aplikací. Pokud se vám nelíbí předinstalovaná tapeta, máte možnost si ji snadno změnit. Pro pohyb v uživatelském prostředí slouží kontextové klávesy nacházející se na levé spodní části displeje. Slouží k návratu o krok zpět, domů a k vyvolání naposledy spuštěných aplikací. U některých aplikací se objeví i další kontextovka s možným dalším upravením spuštěné aplikace. Pravá spodní část je ve znamení notifikační lišty, na které jste informování o aktuálním čase, stavu baterie, datovém připojení či se rychle dostanete do samotného nastavení přístroje. V pravém horním rohu displeje snadno vstoupíme do menu aplikací a stisknutím symbolu plus si bez obtíží poupravíme domovskou obrazovku. Levý horní roh displeje zvolil Google pro umístění svého vyhledávače včetně hlasového.

Domovskou obrazovku si lze libovolně upravit

Určitě jste zvědaví, jakých novinek se v novém Androidu 3.2 Honeycomb dočkáte oproti předchozí verzi 3.1. Předně jsme byli nuceni provést OTA aktualizaci systému 7.006.01 (velikost 350.26MB). Po aktualizaci systému jsem začal pátrat, co nového se v systému událo. Nutno podotknout, že verze OS Android 3.2 Honeycomb zapracovala na kompatibilnosti aplikací se zařízeními, které mají vyšší rozlišení. Lépe si dokáže porozumět s aplikacemi primárně určenými chytrým telefonům. U tabletu A500 se podařilo o něco zrychlit prostředí, klasické mobilní aplikace již poskytují možnost zvětšení (bohužel ale v některých případech za cenu rozostření), podporovány jsou flashdisky se souborovým formátem NTFS. V nastavení obrazovky se objevuje možnost zvolit si míru citlivosti displeje (vysoká, střední, nízká) a do časového limitu vypnutí obrazovky přibyla možnost „nikdy“. Tablet Acer Iconia Tab A500 disponuje akcelometrem pro přetáčení displeje na výšku. Jeho plynulost mi nepřipadla úplně bleskurychlá, ale v zásadě akceptovatelná.

Během testování dorazil upgrade na Android 3.2

Výkon tabletu v Benchmark testech i při klasické práci

V dnešní recenzi se podíváme i na výkonové parametry testovaného tabletu Acer Iconia Tab A500. Připomeňme, že pod kapotou tabletu tepe dvoujádrový procesor NVIDIA Tegra 250 s taktovací frekvencí 1GHz. Nechybí ani grafika v podání GeForce. O plynulý chod aplikací se stará operační paměť RAM o velikosti 1GB. Testovaný přístroj disponoval 32GB vnitřní pamětí, ze které máte pro svá data a aplikace k dispozici přibližně 27,4 GB. Pokud si s vnitřní pamětí nevystačíte, můžete si ji rozšířit prostřednictvím dokoupené paměťové karty microSDHC. To je například proti konkurenčnímu Samsungu velká výhoda.

Na následujících screenshotech se můžete podívat na výsledky z benchmark testů, které tablet podstoupil. Zkusili jsme provést testy jak pod starším OS Android 3.1 Honeycomb, tak samozřejmě i pod novým OS Android 3.2. Tablet se zúčastnil následujících testů: SmartBench 2011, CF-Bench, Quadrant Standard a AnTuTu Benchmark. Z výsledků testů je patrné, že aktualizací systému výsledné hodnoty o něco málo poskočily, ale nikterak výrazně. Pro malé srovnání – Galaxy Tab 10.1 dosáhnul v benchmark testu Quadrant Standard výsledku 1 912 bodů, zatímco námi testovaný tablet A500 hodnoty necelých 1 700. Naopak v testu CF-Bench dopadl o něco lépe Acer.

Testy v OS 3.1 - Quadrant, SmartBench, CF-Bench

Výsledky po upgradu na Android 3.2

Co se týče plynulosti běhu celého systému, nemáme žádné námitky. Animace jsou plynulé a pohyb po obrazovkách i veškerých menu bez problémů. Díky absenci proprietárních úprav prostředí je tak vše mnohem plynulejší, než u Galaxy Tabu 10.1, který se kvůli prostředí TouchWiz často seká.

Softwarová klávesnice: brýle nepotřebujete

Tablet Acer Iconia Tab A500 nabízí různé metody zadávání znaků. K velmi pohodlným prostředkům patří na šířku rozměrná Klávesnice Android s 41 klávesami, které jasně reagují na dotyky prstů modrým podsvětlením. Delším přidržením klávesy můžete psát i s diakritickými znaménky. Softwarová tlačítka jsou adekvátní velikosti a na úvodním zobrazení klávesnice naleznete nejpoužívanější znaky. Mezerník je dostatečně široký a snadno dosažitelný.V nastavení si lze pro lepší pocit aktivovat zvuk nebo vibrační odezvu při stisku klávesy.Vyzkoušet si můžete i převod hlasu na slova, který v praxi fungoval slušně. Nechybí možnost zadávání textu s využitím slovníku XT9.

Psaní na softwarové klávesnici je velmi pohodlné

USB Host: něco navíc oproti Applu

Acer Iconia Tab A500 na svém pravém boku ukrývá klasický USB port pro připojení různých periferií. Vyzkoušel jsem připojení bezdrátové myši a také klasické USB klávesnice. Vše k mé spokojenosti fungovalo na jedničku a bez nějakých zádrhelů. Na displeji se objeví světlomodře zvýrazněný kurzor jako ve stolním PC nebo notebooku. Přínosem nové verze Android 3.2 Honeycomb je rovněž i schopnost tabletu přečíst flashdisky se souborovým formátem NTFS. Bez problémů mi fungovalo i připojení externího 3,5 palcového 640 GB disku výrobce Western Digital, ač bylo zapotřebí připojení disku k samostatnému napájení. Připojením externího disku (obsazeného přibližně 300GB dat) mi přišel pohyb v prostředí tabletu poněkud zpomalený a načítání například uložených fotografií na disku trvalo v galerii na tabletu nemalou dobu.

Internetový prohlížeč, E-mail, GPS a organizační funkce

Silnou stránkou testovaného tabletu Acer Iconia Tab A500 a tabletů vůbec je díky velkým displejům prohlížení internetových stránek a novinek na sociálních sítích. Vestavěný internetový prohlížeč plní své poslání velmi zdařile, načítání webových stránek jest příjemně svižné a rovněž orientace v prostředí prohlížeče nečiní výraznější obtíže. Oblíbené stránky se dají snadno přidat do záložek, k dispozici máte i historii navštívených stránek. Pro lepší čitelnost textu máte v nastavení rovněž možnost změny velikosti textu (od velmi malého až po velmi velký text). Nezapomnělo se ani na plnou podporu Flash. Prostředí je velmi pohodlné a navíc podobné tomu, které známe z Google Chrome, včetně záložek na vrchní straně okna. Brouzdat po síti jsem vyzkoušel i s alternativním prohlížečem Opera Mini a nutno podotknout s pozitivním dojmem.

Tablet je jako stvořený pro internet

Námi testovaný tablet Acer Iconia Tab A500 využíval pro přístup na internet bezdrátovou technologii Wi-Fi, přičemž kdo by zatoužil po 3G variantě musí si něco připlatit za model s označením A501. Připojování k domácí Wi-Fi síti nečinilo tabletu žádné trable. Nedocházelo k samovolnému odpojování nebo jiným podobným excesům. Tablet disponuje i bezdrátovou technologií Bluetooth 2.1 pro snadnější přenos souborů.

Nebyl by to tablet se vším všudy, pokud by si neporadil s e-mailovým klientem. V zařízení se setkáte se standardním Gmail účtem a dále tu nechybí prostor i pro ostatní e-mailovou poštu. Zprovoznění obou účtů probíhalo snadno a především řádně fungovalo. Pošta docházela jak měla a bez zpoždění. Napsaný e-mail lze lehce doplnit i o přílohu, například video nebo obrázek z galerie. Účet si lze v nastavení snadno upravit a přivést k obrazu svému. Nechybí ani nastavení velikosti textu zprávy. Potenciál velkého displeje dává prostor na zobrazení doručené pošty v levé části displeje a textu konkrétního e-mailu na více než poloviční pravé části. Tato skutečnost značně přispívá k tomu, že máte vše podstatné přehledně na očích.

Velmi přehledně působí i prostředí e-mailového klienta

Když už jsme u internetu a e-mailu, zastavme se i u oblíbených sociálních sítích. V menu přístroje nalezneme ikonku sociální sítě, v níž najdeme samostatnou ikonku Facebook Web. Z názvu je zřejmé, že se po stisku ikonky dostanete webovým rozhraním právě na síť Facebook. Zobrazí se po celém displeji, tudíž chválím využití celého prostoru desetipalcového displeje, ale není to aplikace, s čímž souvisí značná omezení. Rychlejší a pohodlnější komunikaci poslouží i chatovací Gtalk. V menu sociálních sítí lze nalézt i tzv. SocialJogger, který sdružuje používané sociální sítě (resp. vaše účty). Přehledně lze tak sledovat jak události na Facebooku, tak i Twitteru.

Sociální sítě na tabletu Acer Iconia Tab A500

Displej tabletu Acer Iconia Tab A500 skvěle poslouží i Google mapám a navigaci. Překvapilo mě rychlé zobrazení aktuální polohy s minimální odchylkou i z místnosti našeho domu. Rychlost zobrazení polohy má na svědomí aktivní zaměření přes bezdrátové sítě. Zejména satelitní pohled vám parádně pomůže v rychlejší orientaci v neznámém prostředí a na takto velkém displeji si budete navigační zážitek skutečně užívat. Snadno si lze naplánovat cestu vozem či pěšky. Přibližování terénu a objektů zaběhnutými gesty samozřejmě nechybí a pracuje na jedničku. Tablet pro svoji „nadváhu“ bude těžko sloužit pro navigování v autě při užití držáku na sklo, ale proč třeba nevyužít spolujezdce, který by mohl bez problémů plnit funkci živého držáku.

Google Mapy na velkém displeji: paráda

Z organizačních funkcí nemůžeme opomenout propracovaný kalendář, který plně využívá velikosti úhlopříčky displeje. Nechybí náhled na konkrétní den, týden nebo měsíc. V případě týdenního náhledu máte vše podstatné na očích a v pravé části displeje lze nalézt i pohled na aktuální týden v měsíci. Režim na šířku i na výšku plně využívá vymezeného prostoru a činí tak práci s kalendářem přehlednou a intuitivní. Samozřejmostí je podpora Exchange serveru a více kalendářů.

Propracovaný kalendář k organizaci času

Malou náplastí na absenci telefonního modulu by se mohla stát aplikace „Kontakty“. Do samotného tabletu si lze poukládat své oblíbené kontakty, a to buď do samotného zařízení nebo do svých účtů na Google nebo Skype. U kontaktů lze vyplnit řadu podrobných údajů. Kontakty lze snadno importovat nebo exportovat do či z interního úložiště. Tablet lze využít i jako obří kalkulačku, která nabízí kromě jednoduchých početních operací i nějakou tu náročnější funkci navíc. Poněkud v menu postrádám aplikaci pro psaní poznámek. Budete tak odkázáni na Android Market, kde si můžete některou z těchto poznámkových aplikací stáhnout. Menu přístroje ukrývá i kancelářský balík Documents To Go, pro jehož plnohodnotné využití (tedy tvorbu textů, tabulek, prezentací) je zapotřebí zakoupit plnou verzi, která vyjde na necelých patnáct dolarů. Poté vám již nebude nic bránit vytvářet a editovat dokumenty ve Wordu, Excelu či PowerPointu. Přečtení dokumentů ve Wordu nebo PDF souborů z připojeného USB disku bylo bezproblémové.

Documents To Go

Fotoaparát a video: nepohodlné, ale funkční

Co si budeme povídat. Tablet si většina z nás nezakoupí kvůli tomu, aby s ním pořizoval bůhvíjaké oslnivé snímky či videa. Každopádně cením přístup výrobců, kteří se rozhodly i tablety osazovat fotoaparáty. Občas se hodí něco blesknout, a když člověk trochu přimhouří oči nad kvalitou, není to od věci. Tablet Acer Iconia Tab A500 disponuje ve své výbavě 5MPx fotoaparátem vybaveným automatickým ostřením, přisvětlovací diodou a osminásobným digitálním zoomem. Prostředí fotoaparátu není pro orientaci nikterak složité. V oblasti kolem pravého palce našly své místo prakticky všechny ovládací prvky včetně různých možností nastavení. Kruhový ovladač umožňuje nastavení režimu blesku, vyvážení bílé, barevného efektu či scénického režimu. Režim ostření lze upravit na automatiku nebo nekonečno. Jednoduchým kliknutím lze zvolit pro uložení fotografií paměťovou kartu nebo paměť přístroje. Rovněž snadným kliknutím zaktivujete 2MPx kamerku nacházející se na levém okraji displeje. Tablet dokáže fotografované objekty zaostřit i na velmi krátkou vzdálenost a výsledná fotografie není vůbec špatná. Pořízený snímek lze snadno sdílet na galerii Picasa, odeslat skrze Gmail, E-mail či Bluetooth. Možnost sdílet na sociální síť zde postrádám. Fotografii lze nastavit i jako tapetu a fotografii kontaktu.

Prostředí fotoaparátu působí přehledně

Přiznám se, že jsem nečekal nijak kvalitní fotografie, ale ve výsledku jsem byl mile překvapen. Fotografie nejsou na první pohled vůbec špatné. Netrpí nijak rušivým šumem, barevnost a věrnost dosahuje uspokojivých kvalit. Ač fotoaparát nedisponuje makro režimem, pořízené snímky (zejména text) lze snadno a bez problémů přečíst. Na kvalitu fotografií se můžete podívat v následující sérii snímků. Pořizování fotografií mi nejvíce ztrpčovala hmotnost tabletu a vůbec manévrovatelnost zařízení. Lidé okolo mě si mysleli, že se dívám do zrcadla.

Fotografie pořízené tabletem Acer Iconia Tab A500

Přítomnost fotoaparátu dává tušit i možnost pořizovat videonahrávky. Prostředí videokamery se podobá prostředí fotoaparátu a veškeré nastavení se opět odehrává ve spojení s pravou částí displeje. Na výběr máte ze třech variant kvality záznamu videa – vysoká, nízká či kvalita YouTube. Tablet je schopen pořizovat nahrávky v rozlišení 720p (ukládají se ve formáte 3gp) a řekněme, dívatelné. Nahrávka není trhaná a zachycené scény se dají bez potíží přehrát.

Tablet A500 si poradí i s nahráváním videa v 720p

Multimediální funkce a zábava

Panejo, to jsou tedy věci, řekla má prababička (nakloněná technice), když zpozorovala v mých rukou tablet Acer Iconia Tab A500. Ona ta „placka“ umí přehrávat písničky i videonahrávky? To víš že jo, babi, můžeš si v klidu vychutnat svého božského Káju. Tablet po multimediální stránce neponechává nic náhodě. K dispozici máte plnohodnotný hudební přehrávač, který nabízí dělení skladeb podle alba, interpreta, skladeb a žánrů. Na velkém displeji jsou přehledně k vidění obaly alb včetně všech důležitých informací o skladbách. Orientace v samotném menu působí jistě a nečiní potíže ani méně zkušeným uživatelům. Standardní možnost nastavení v podobě opakování aktuální skladby nebo všech skladeb nemůže scházet. Vylepšit si kvalitu reprodukce, zejména ve spojení s Dolby Mobile, lze až v nastavení. V nastavení celého zařízení nalezneme i hudební ekvalizér s alternativními žánry. Poslech hudby si lze vychutnat i prostřednictvím aplikace Acer Media, která rovněž umožňuje efektní třídění hudby podle interpreta, alba či skladeb. Ke sdílení multimediálních souborů v domácí síti (fotografií, videa či hudby) si lze vyzkoušet aplikaci Acer clear.fi. V tabletu je k vidění i aplikace AUPEO! ukrývající jakési osobní rádio, což se nám ale nepodařilo potvrdit, aplikaci totiž nebylo možné zprovoznit.

Acer Iconia Tab A500: hudební přehrávač

Rozměrný displej tabletu Acer Iconia Tab A500 bude lákat každého na shlédnutí nějakého toho filmu, videa či prezentaci pořízených fotografií. Video pořízené smartphonem Samsung Galaxy S II ve FullHD sice zvládnul tablet přehrát, ale trhaně. V případě nahrávky v režimu 720p již problém nebyl a video bylo plynulé. Podpory se dostalo i video kodekům XviD/MP4/H.264/H­.263. Pro přehrání videí v různých formátech mohu doporučit přehrávač MoboPlayer, který se mi v praxi pozitivně osvědčil. Tablet disponuje i microHDMI portem pro připojení k televizi, kde si již video ve FullHD snadno zhlédnete. Všichni fandové do kanálu YouTube si bezesporu přijdou na své a procházení v široké nabídce nejrůznějších videí vás na dlouhou dobu připoutá k tabletu. Načítání probíhá slušně a přehrávané video se nijak netrhá. Nechybí možnost vytvoření vlastního kanálu. Prohlížení fotografií pořízených samotným tabletem, synchronizovaných s PC nebo přijatých bezdrátově za pomoci Bluetooth lze efektně prohlížet za pomoci aplikace „Prohlížení fotografií 3D“. V uložených fotografiích si poté listujete jako v sešitu. Ve vyloženě klasické „Galerii“ si lze fotografie roztřídit podle různých kategorií (alba, času, místa, tagů či velikosti). V náhledu jednotlivých alb s více fotografiemi se vás bude tablet snažit zaujmout působivým 3D efektem potvrzujícím přítomnost většího množství fotek v albu.

YouTube kanál a Acer clear.fi

Tablet A500 patří k multimediálním zařízením

V poslední době se v moderních multimediálních zařízeních čím dál tím více setkáváme s elektronickými knihami, které již mají mezi uživateli početnou základnu. Acer Iconia Tab A500 nenechává nic náhodě a v menu po kliknutí na ikonu „eReading“na vás čeká malá knižní nabídka. Pod aplikací LumiRead se ukrývají tři tituly – Slovník, White Fang (Bílý tesák) a The Adventures of Tom Sawyer (Dobrodružství Toma Sawyera). Problémy jsem měl se slovníkem, který nebylo možno spustit. Jednotlivé knižní tituly lze sortovat podle času importu, názvu, autora či data vydání. Nakupovat knihy lze i v aplikaci „Kobo“. V aplikacích nechybí ani čtečka elektronických časopisů Zinio. Čtení e-knih si lze operativně přizpůsobit aktuálním podmínkám a vašim preferencím. V nastavení si lze například aktivovat noční režim pro šetrnější čtení, mrknout se na obsahovou strukturu knihy, zvolit si pět variant velikosti písma, vyfotografovat si stránku nebo si dát pomyslnou záložku. Číst lze samozřejmě na šířku i na výšku, ale doporučuji mít tablet opřený o nějakou podložku z důvodu vyšší hmotnosti zařízení.

Tablet Acer Iconia Tab A500: elektronické knihy

Tablet Acer Iconia Tab A500 se může na malou chvíli proměnit i na urostlou herní konzoli. V okamžiku zakoupení tabletu na vás v přístroji čekají celkem tři hry – Need For Speed Shift, Let´s Golf HD a Hero of Sparta. Ihned hratelná je pouze prvně jmenovaná, zbývající dvě po stažení necelých 70 MB. Velký displej dává hrám úplně jiný nádech a vcelku rychle u vás může zasadit semínko herní závislosti. Pokud chcete ještě více, není nic snazšího, než si z předinstalované aplikace NVIDIA Tegra Zone stáhnout nějakou tu hru po pobavení nebo využít odkazu na aplikaci Top HD Games, která vás zavede na stránky společnosti Gameloft se spoustou titulů k zakoupení. Pořádnou zábavu si díky velkému displeji užijete i po stažení fenomenální hry Angry Birds Rio z Android Marketu.

Need For Speed Shift, Let´s golf a Hero of Sparta

Další hry se dají stáhnout z Android Marketu a Tegra Zone.

Hodnocení a konkurence: nebojácný dříč mezi silnými

Testovaný Acer Iconia Tab A500 to nemá na současném trhu s multimediálními tablety vůbec lehké a možného zákazníka si musí pracně vybojovat. Musím přiznat pozitivní dojem, které ve mně zařízení po testování zanechalo. Řada čtenářů může namítat, že by si určitě žádný kus techniky od výrobce Acer nepořídila a raději si vyberou některý z tabletů zvučnějších jmen. V tomto případě se domnívám, že pořízení tabletu Acer Iconia Tab A500 není šlápnutím vedle. Přístroj boduje kvalitním dílenským zpracováním, uživatelským prostředím operačního systému Android 3.2 Honeycomb, na tablet slušnými fotografiemi. Co by možná málokdo čekal je, že k dispozici má i praktický port USB a micro HDMI konektor pro sledování obsahu v TV. Tyto prvky tablet mnohem více posouvají směrem vzhůru k nejsilnějším na trhu. Potěší i kvalitní odladění systému (na rozdíl od Samsungu). K hlavním nedostatkům tabletu řadím jeho znatelnou nadváhu. Přes sedmset gramů v rukou náležitě ucítíte. Rovněž bych hodnotil kladně, kdyby bylo v balení myšleno na sluchátka nebo microHDMI kabel. S čistým svědomím mohu říci, že zakoupením tohoto tabletu neuděláte výraznou chybu. Ve výbavě má prakticky vše, co lze od takového zařízení očekávat a co více, ono to celkově v té „placce“ i dobře šlape.

Tablet Acer Iconia Tab to nemá v souboji s jinými tablety vůbec snadné, neboť konkurenční značky (zejména dvě) mají obrovský náskok zejména v oblasti propagace a reklamy. Za určitou ikonu tabletů můžeme považovat Apple iPad 2, který samozřejmě má své příznivce, ale i radikální odpůrce. Tento tablet s nakousnutým jablkem ve znaku boduje skvělým designem, rychlým prostředím a vyladěností operačního systému iOS. Na druhou stranu ale ztrácí v absenci některých portů, závislostí na iTunes a o něco vyšší cenou. Za druhého rivala lze s jistotou považovat nedávno testovaný tablet Samsung Galaxy Tab 10.1. Oproti A500 vyniká nízkou váhou, velkým displejem s HD rozlišením a o něco zdařilejším designem. Má ale i své stinné stránky, které ho trochu vrací z předních pozic. Chybí slot na paměťové karty a procesor díky nadstavbě TouchWiz občas nestíhá. Nedá mi to nezmínit ještě jeden model, kterým je Asus Eeepad Transformer. Boduje nižší váhou, dvojicí USB portů a za příplatek si ho lze pořídit i s dokovací klávesnicí, která z něj rázem učiní praktický netbook.

Konkurence: Apple iPad 2, Galaxy Tab 10.1 a Asus Eeepad Transformer

Tablet Acer Iconia Tab A500 si můžete zakoupit v e-shopu Sunnysoft.

Klady
  • Android 3.2 Honeycomb
  • USB Host a microHDMI
  • zpracování a design
  • slušná výdrž baterie
  • poměr cena/výkon
Zápory
  • hmotnost
  • microUSB po připojení k PC nenabíjí
  • chybí sluchátka a microHDMI kabel
Diskuze ke článku
LukinM26
Dobrý den, zvažuji koupi tabletu s Androidem a zajímá mě, zda byste dali přednost Galaxy Tabu 10.1 nebo Iconii, zatím u mě vítězí Iconia (rychlostí odezvy). Děkuji za názor
Zdeněk Hlaváček
Zdeněk Hlaváček
Dobrý den, po testování bych dal v současné době přednost Iconii Tab z důvodu stabilnějšího a rychlejšího systému. Přeci jen Galaxy Tab se trochu zadýchává kvůli nadstavbě TouchWiz. Iconia si mě získala novým Androidem 3.2, možností rozšíření díky microSD a především praktickým USB Host.
Zdeněk Hlaváček
Zdeněk Hlaváček
Osobně jsem na tento tablet také zvědav, ale zda si počkat, to již závisí na každém z nás. Každopádně tablety jsou a myslím, že i budou dále přicházet nové a nové modely napříč světovými výrobci.
freeman
Držal som skoro všetky dostupné tablety v ruke a musím povedať, že Acer Iconia Tab A501 (čakám na 3G verziu) je mojím veľkým favoritom pod vianočný stromček. Jedine čo zamrzí je malá kapacita batérii a väčšia hmotnosť. Na druhú stranu tento tablet nemôže byť zlý keď dostal cenu EISA v kategórii European Tablet 2011-2012. Môj rebríček je zatiaľ 1.Acer 2.ASUS 3.Samsung.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze