Acer Aspire V 15 Nitro
recenze

Acer Aspire V 15 Nitro

Hráč, který překvapil
16

Hry a herní odvětví je důležitou součástí trhu s počítači. A do tohoto odvětví spadá právě i námi testovaný Acer Aspire V 15 Nitro, který je velkou novinkou, protože Acer žádnou herní řadu jako takovou neměl. Řadou Nitro se tak Acer připojuje k dalším výrobcům herních notebooků, i když až tolik nedbá na extrémní výkon a zaměřuje se spíše na mainstream.

Acer je velkým výrobcem spotřební techniky, a tak je celkem zvláštní, že neměl žádnou specializovanou řadu herních notebooků. Herní business je totiž velký a financí se v něm točí také velké množství. Nová řada Nitro se už od počátku zaměřuje na několik druhů hráčů, jak na ty, kteří chtějí maximální výkon, tak na ty, kterým dostačuje i slabší výkon s benefitem nižšího zahřívání a lepší výdrže na baterii a tím je i námi testovaný Acer Aspire V 15 Nitro. Proč? Protože obsahuje úsporný hardware, ale i přes to je výkonný. A jako bonus dostanete i DVD vypalovačku, která ve výkonnějších variantách není.

Oficiální fotografie

Ovšem nic není dokonalé a i tento notebook má své mouchy. Jaký je jako celek? Na to se podrobně podíváme v naší recenzi.

Obsah balení

Bohužel k tomuto notebooku nedostanete nic extra, zkrátka holý počítač, pár brožurek a nabíjecí adaptér. Je to škoda, zvlášť když se jedná o herní počítač. Vzhledem k zaměření by mohla být v balení nějaká herní myš, protože na touchpadu se prakticky nedá hrát jakákoliv hra.

Příslušenství

Technické specifikace

Konstrukce 390 × 258 × 24 mm, 2,4 kg, konstrukce: standardní
Displej IPS, 15,6" (1 920 × 1 080 px), dotykový: Ne
Operační systém Windows 8.1
Čipset Intel Core i7 (2× 2,0 až 3,1 GHz), Intel HD Graphics 4400 / NVIDIA GeForce GT 840M
Paměť RAM: 12 GB, vnitřní úložiště: 1000 GB HDD + 8 GB Cache SSD, DVD vypalovačka
Konektory 3× USB 3.0, HDMI, 1× Jack 3,5 mm, RJ-45, zámek Kensington
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 50 Wh, pohotovostní doba: 5 hodin
Cena
Acer Aspire V15 NX.MQKEC.002 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: matný elegán, který chytá otisky

Design počítače je poměrně konzervativní. Nečekejte velkého elegána nebo extravagantní vzhled. Jednoduše klasický notebook, který zapadne do masy. Ale to nevadí. Zaoblené rohy, černý matný materiál, poměrně pevná konstrukce – působí to dokonale, ale ne vše je na první pohled takové, jak se zdá. Tak například materiál, ze kterého je počítač vyrobený – jedná se totiž o černý plast s matnou povrchovou úpravou, ale i přes to se na něj celkem snadno lepí otisky prstů. Alespoň že je lze snadno setřít ubrouskem, který si musíte koupit, protože v balení žádný není. Jediný dobře zpracovaný plast je ten na víku displeje, je vroubkovaný a otisky prstů se na něj prakticky nechytají. A jediné, co nalezneme na víku displeje, je logo Acer.

Pohled na zavřený notebook

Co se týče konstrukce, jedná se o klasický notebook, který lze rozevřít do úhlu 175°, a to je poměrně chvályhodné, protože většina dnešních notebooků lze rozevřít klidně i jen do 130° a to je zkrátka málo. Dále musím dobře zhodnotit celkové zpracování, protože základna se neprohýbá a působí poměrně tuhým dojmem.

Další pohledy na notebook

Prohýbá se však displej, ale není to zase tak hrozné, protože jej musíte promáčknout na spodní hraně přesně uprostřed, takže náhodné promáčknutí je téměř nemožné, ale i tak by mohl být pevnější, to je však daň za jeho nízkou tloušťku. Rozměry počítače jsou 390 mm na šířku, 257 mm na výšku, 24 mm na hloubku. Počítač je na rozměry 15,6" notebooků opravdu veliký, ovšem vynahrazuje to dobře provedeným chlazením a prostornou klávesnicí. Laptop má odpovídající hmotnost, 2,6 kg je spíše v průměru všech 15,6" notebooků.

Klávesnice: je příliš hlučná

Klávesnice je podstatnou součástí každého notebooku a tento není výjimkou. Ta, kterou Acer tento model vybavil, je poměrně dobrá, osobně se mi na ní velmi dobře píše a je pohodlná, mnozí uvítají i numerický blok s číslicemi, který má kromě práce smysl i při hraní her, kde lze navolit na numerickou část různá makra. Klávesnici bych vytkl jen její hlučnost, v tichu hodně klape, ale naštěstí není tak hlučná, aby rušila v kanceláři nebo běžně hlučné místnosti.

Klávesnice

Příjemnou vlastností klávesnice je, že je podsvícená. Její podsvícení má červenou barvu a k zaměření počítače se hodí prakticky dokonale. Jasně dává najevo, že jde o herní notebook a nejde o běžnou kancelářskou konzervu. Za denního světla podsvícení neuvidíte, ale to není třeba. Klávesy jsou vidět zcela bez problémů, jedná se totiž o černé klávesy s bílými popisky. Podsvícení má jen jeden stupeň, a lze jej tudíž jen zapnout a vypnout, ale standardní jas je zvolen tak dobře, že vás nebude v noci bít do očí a ve dne jej pro změnu nebudete potřebovat.

Touchpad: opravdu prostorný

U touchpadu se říká, čím větší, tím lepší. Acer to trochu přehnal a vyrobil tak velký touchpad, že je to až nepohodlné. Možná se inspiroval u Applu a kdo má rád velké touchpady, bude si opravdu libovat. Nevýhodou ale je, že pokud chcete používat touchpadová gesta, tak musíte sáhnout až na okraj touchpadu, a to je někdy dlouhá cesta. Jak jsem již nakousl, tak touchpad podporuje gesta systému Windows a fungují velmi dobře, jen je to mírně nepohodlné. Na hraní bude ale samozřejmě lepší si připojit myš.

Touchpad notebooku

Displej: není co vytknout

Acer tento notebook vybavil poměrně kvalitním displejem od výrobce LG. Jedná se o IPS panel a vzhledem k ceně mu není prakticky co vytknout. Jeho kvalita je příkladná, to samozřejmě platí i pro zobrazení barev a černé, která se opravdu velmi blíží realitě. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, jen při pohledu z většího úhlu klesá světlost obrazu, ale stále je obraz vidět.

Pohled na displej z různých úhlů

Rozlišení panelu je FullHD, což je zcela dostatečné, zvláště na tuto úhlopříčku, větší rozlišení je většinou spíše na škodu, protože Windows 8.1 má v prostředí plochy poměrně velké problémy s vysokým rozlišením, ale to není samo o sobě chyba hardwaru, nýbrž softwaru. Tento problém bude opraven ve Windows 10.

Konektivita: spíše průměrná výbava

Acer nevybavil tento notebook příliš mnoha konektory a navíc jsou všechny vměstnány na pravou stranu, což působí určité problémy. Pokud tedy máte nějaký HDMI kabel s větší koncovkou, tak se můžete rovnou rozloučit s jedním USB konektorem. To samé platí tehdy, když připojíte větší flash disk. Acer by měl k tomuto notebooku dodávat nějaké USB prodlužovačky, aby bylo možné využít všechny USB konektory.

Konektorů není mnoho

A jaké konektory jsou na těle přístroje? Těmi nepoužívanějšími určitě budou USB konektory, které jsou celkem tři a navíc jsou i v revizi 3.0, tudíž o přenosové rychlosti nebude nouze, samozřejmě s odpovídajícím zařízením. Dále zde máme konektor HDMI, kterým lze připojit notebook k monitoru či televizi až do rozlišení 4K (30 Hz). Krom toho zde je i RJ-45 konektor, který využijete na nějaké LAN party, naštěstí má rychlost 1 Gb/s, takže o rychlost nebude opět nouze.

Je zvláštní, že ač je notebook poměrně vysoký, tak RJ-45 má klapku, kterou je třeba otevřít, aby bylo možné připojit kabel. Dále nesmíme opomenout ani kombinovaný Jack 3,5mm, který by měl být spíše rozdělený, protože většina herních sluchátek má oddělené konektory pro mikrofon a sluchátka. Dalším nepostradatelným konektorem je i zdířka pro napájecí adaptér, bez kterého byste se jistě neobešli. A na posledním místě je i zdířka pro zámek Kensington, která se však nachází na levé straně.

Komunikace: MIMO antény v základu

Jak jste si již mohli přečíst, tak zařízení je vybaveno 1 Gb/s ethernetovým čipem, ale to není všechno. V počítači je také Wi-Fi ve standardu 802.11n, což je škoda, protože maximální teoretická přenosová rychlost je „pouze“ 300 Mb/s, realita je ovšem vždy jiná. Vzhledem k tomu, že se jedná o herní notebook, tak by mohla být v počítači spíše Wi-Fi 802.11ac, ale bohužel tomu tak není. Alespoň jsou v počítači integrovány MIMO antény, které zvyšují přenosovou rychlost a měly by i zvyšovat sílu signálu, ale tomu tak rozhodně není, příjem je spíše průměrný.

Antény jsou ve víku displeje

Dále v počítači nalezneme i Bluetooth v4.0, které v dnešní době nemá příliš využití, ale hráči jej mohou využít pro připojení bezdrátových herních sluchátek a vzhledem k tomu, že se jedná o nejnovější revizi modrého zubu, tak nebude ani při práci spotřebovávat příliš mnoho energie, jež se hodí právě při běhu na baterii.

Fotoaparát: průměrná kvalita, ale výborná snímková frekvence

Velmi mě překvapila přední webkamera, která není nijak oslavována ani Acerem propagována, ale za to je opravdu dobrá. Nejde ani tak o kvalitu, která je spíše průměrná, ale za to snímková frekvence je vynikající. Ať je noc nebo den, snímková frekvence je vždycky plynulá a naštěstí je rozlišení kamery jen 720p, kdyby bylo rozlišení vyšší, tak by to bylo spíše na škodu, protože by se snížila ona snímková frekvence.

Fotografie z webkamery

Zvuk: opravdu velmi dobré

Tento notebook má však ještě něco, čím překvapí. Je tím zvukový výstup. Reproduktory jsou velmi důležité a Acer si dal u tohoto modelu záležet. V těle jsou zabudovány 4 reproduktory o celkovém výkonu 8 W a jejich zvuk je velmi dobrý, samozřejmě na poměry laptopů. Ačkoliv v těle není integrovaný subwoofer, jsou hloubky slyšet opravdu zřetelně a pokud si zapnete i Dolby ekvalizér, bude zvuk ještě lepší, tento Acer tudíž tvoří jednu z mála výjimek, kde Dolby opravdu pomáhá. Pokud nebudete mít k dispozici sluchátka ani velké reproduktory a přesto si budete chtít pustit hudbu, ty integrované tuto funkci zastanou. U přehrávání filmů taktéž nevidím problém, kvalita je příkladná.

Reproduktory jsou na spodní straně

Ani u při připojení sluchátek nenarazíte na větší problém, ačkoliv se jedná o klasický RealTek, tak se jej nevyplácí podceňovat, protože zvuk je opravdu kvalitní i přes sluchátka. Samozřejmě pro běžné smrtelníky, ne pro audiofily. Jen ten Jack 3,5mm by nemusel být kombinovaný, zvláště když většina herních sluchátek má tento konektor rozdělený na sluchátka a mikrofon. V notebooku je taktéž integrovaný mikrofon, který je ovšem pouze jeden, ale ani tak jeho kvalita není nejhorší. Na komunikaci se spoluhráči se ovšem spíše hodí sluchátka s mikrofonem, která budete muset připojit přes USB, protože jiná možnost není.

Zabezpečení: Kensington v základu

Notebooku nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění. Mezi další zabezpečovací technologie patří i hardwarový klíč Kensington, takže kdekoliv máte možnost, můžete laptop uzamknout, takže se nemusíte bát, že by vám s počítačem někdo odešel, což se hodí právě na různých LAN akcích.

Výkon: hlavně úsporně

Procesor a RAM: nejrychlejší úsporná i7 ve spolupráci s DDR3

Celkem překvapila volba výpočetní jednotky. Jedná se o dvoujádrový Intel Core i7, který má však TDP pouhých 15 W, což jej řadí mezi úsporné procesory. Ono tomu napovídá i pojmenování konkrétní jednotky, Intel Core i7-4510U, právě písmeno U značí úspornou variantu. Výkonnostně procesor naštěstí nijak nestrádá a jeho výkon je opravdu dostatečný a to i na hraní her.

Informace o procesoru

To, kde procesor ztrácí na jádrech, dohání na frekvenci. Standardní takt jsou jen 2 GHz, ale naštěstí se umí čip automaticky přetaktovat a přetočit se až na velmi pěkných 3,1 GHz pro jedno jádro nebo 3,0 GHz pro obě jádra a to je už solidní výkon nad úrovní stolních Core i3. Procesoru asistuje 12 GB operační paměti, které se mi za celou dobu nepodařilo ani jednou plně zaplnit, je to příjemná rezerva, protože i do budoucna bude 12 GB více než dostatečných. Paměti jsou typu DDR3 a běží na frekvenci 1 600 MHz, ale vzhledem k dedikované grafické kartě nejsou frekvence pamětí zase tak důležité.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,77 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 40,48 FPS

Grafika: Intel v symbióze s NVIDIí

Notebook má 2 grafické karty. Tou první je Intel HD 4400, která je integrována v procesoru a její výkon je spíše podprůměrný, ale zase je dostatečný pro kancelářskou práci a surfování po internetu. Tou výkonnější kartou je NVIDIA GeForce GT 840M, která má podstatně vyšší výkon. Má i vlastní paměť, celé 2 GB, ale bohužel se jedná pouze o DDR3 paměti, což poměrně hodně degraduje výkon, ale i tak si celkem zahrajete. Na trhu jsou i varianty se čtyřjádrovou variantou procesoru.

Informace o grafické kartě

Pokud se spokojíte s nižším rozlišením a horšími detaily, tak si zahrajete třeba i Crysis 3 a to velmi plynule, na vysoké detaily samozřejmě máte smůlu a podobným způsobem budete hrát většinu her. Škoda těch pamětí, kdyby byly zvoleny GDDR5, tak by byl výkon mnohem vyšší. Ideálnější variantou by byl výkonnější grafický čip, ale tím disponují až lépe vybavené varianty.

Benchmark
Alien vs. Predator 2011 17 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 3 FPS / 220 bodů
Heaven Benchmark v2.5 22,6 FPS / 569 bodů
Hry FPS
Crysis 3 17
Left 4 Dead 2 30

Úložný prostor: největší brzda a DVD vypalovačka k tomu

Největší brzdou celého počítače je integrovaný disk, a to i přesto, že se jedná o SSHD. Jeho kapacita je 1 TB a SSD část je tvořena 8 GB čipem, který dopomáhá rychlejším reakcím disku. Ačkoliv zde zmiňuji, že disk je brzdou systému a jeho odezvy jsou někdy skutečně pomalé, tak při použití klasického pevného disku bez SSD části by to bylo ještě horší. Po prvním spuštění budete mít k dispozici pěkných 873 GB prostoru. Ten můžete zaplnit, čím chcete. V systému je vytvořen jeden viditelný oddíl o celkové kapacitě 913 GB, zbytek disku zabírá ještě oddíl pro obnovení systému. Zajímavostí je, že v notebooku je i DVD vypalovačka, která dobře poslouží k instalaci her z optických médií, pokud tedy ještě nějaké máte.

Testy pevného disku

Hlasitost a teplota: je hlučný

Pokud na notebooku pracujete jen v textovém editoru Word, nebudete mít problém s tím, že by byl počítač horký a hlučný a při takovém využití je krásně tichý. Ovšem pokud si spustíte nějakou náročnou hru, rozjede se větráček na své maximum a poměrně hodně hučí, ale zase potěší fakt, že je na dotek notebook všude stále velmi chladný a ani ta nejnáročnější hra jej neroztopí. Je to díky úspornému hardwaru, který se chladí lépe než standardní čipy, a zároveň velmi dobře provedenému chlazení.

Teploty počítače

Samozřejmě se špatně chladí v případě, že leží na nějaké měkké podložce, třeba na peřině, to se pak velmi zahřeje, ale to prakticky každý notebook. V těle počítače je jediný ventilátor a tudíž jen jeden výdech chlazení, který je uprostřed na zadní straně.

Výdrž baterie: nečekaně dlouhá

Ačkoliv Acer vybral úsporný hardware, je grafická karta pořádný žrout energie, a proto je celkem překvapením poměrně dlouhá výdrž při běhu na baterii. Zvláště když uvážíme kapacitu 50 Wh, a to není zrovna mnoho. Jedná se o herní notebook, který spíše poběží připojený k elektrické síti, ale i tak by se hodila možnost připojit externí baterii.

Typ testu
Režim v letadle 7 hodin 5 minut
Kancelářská práce 5 hodin 56 minut
Přehrávání videa 1080p 5 hodin 34 minut

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o státní záruku, takže jej lze reklamovat jen v ČR. Acer však disponuje i programem, který umožňuje reklamovat notebook i v zahraničí, ten však platí jen jeden rok a musíte jej donést na místo opravy sami.

Operační systém: pekelně zaneřáděný

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje „běžný smrtelník“ a ani náročnější uživatelé nebudou strádat, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na herním notebooku nepoužívá. V systému je bohužel velké množství balastu, takže se musíte smířit s faktem, že po prvním spuštění jej budete odinstalovávat, je ho totiž opravdu mnoho. Mezi nejpočetnější balast patří především zcela nepodstatné hry, ale poté i poměrně velké množství programů, které slouží k ovládání hardwaru, i když by tuto funkci zastal samotný systém. V neposlední řadě je zde i program pro zálohování systému, který by zcela zdatně zastal systém. A ač bývá u dnešních notebooků předplatné Office 365 zdarma, tak k tomuto počítači si musíte předplatné koupit sami.

Snímky operačního systému

Závěr a konkurence

Acer Aspire V 15 Nitro je velmi dobrým zařízením, který je ale něčím zvláštní. Tím je výběr hardwaru, na trhu není velké množství notebooků s úsporným hardwarem a to je vlastně jeho největší výhoda, ale i nevýhoda. Kdyby byla cena sražena o něco níže, tak by koupě dávala větší smysl, než když se prodává za 19 990 Kč s DPH za nejlevnější variantu, která se od námi testované liší nižší hodnotou kapacity RAM (8 GB) a horším procesorem (Core i5-4210U). Námi testovaná varianta stojí 24 599 Kč s DPH a to je poměrně dost. Pojďme se podívat na to, co nabízí nepočetná konkurence.

Acer Aspire V 15 Nitro

Acer Aspire V15 Nitro Black Edition

Ne, nezbláznili jsme se. Opravdu má Acer k tomuto notebooku konkurenta z vlastní stáje a je dokonce výkonnější za nižší cenu. Jedná se v podstatě o velmi podobný počítač tomu, který jsme testovali, jen má jiný procesor a grafický čip. Konkrétně se jedná o Intel Core i5-4210H na 2,9 GHz, grafickým čipem je NVIDIA GeForce GTX 860M. Hodnota operační paměti se zastavila na 8 GB, ale nejzajímavější je cena. Acer Aspire V15 Nitro Black Edition se prodává za 22 990 Kč s DPH. Jediným mínusem oproti nám testované variantě mu chybí DVD vypalovačka, ale ta není zase tak podstatná.

Acer Aspire V Nitro Black Edition

MSI GP60 Leopard

Dalším zajímavým konkurentem je tento MSI GP60 2PE-014XCZ Leopard. Výkonově je na tom velmi podobně jako Acer Aspire V 15 Nitro, ale opět mu hraje do karet nižší cena. Procesorem je Intel Core i5-4210H, stejný jako u Nitro Black Edition a grafickým čipem je NVIDIA GeForce GT 840M, takže je zkrátka někde mezi standardní Nitro edicí a Nitro Black Edition. Paměť RAM má hodnotu 8 GB. Displej je taktéž 15,6" a rozlišení má FullHD, jen se nejedná o IPS panel. Cena je velmi příjemná – činí 21 390 Kč s DPH.

MSI GP60 Leopard

Lenovo IdeaPad Y50-70

Lenovo má také svého zástupce herních notebooků. Za cenu 21 999 Kč s DPH dostanete sice poměrně výkonný stroj s NVIDIA GeForce GTX 860M a Intel Core i5-4210H, ale bohužel operační paměť dosahuje kapacity pouhých 4GB a to je opravdu málo. Displej má opět úhlopříčku 15,6" a rozlišení FullHD. Další nevýhodou je, že laptop není dodáván s operačním systémem, takže ten si buď musíte dokoupit, nebo použít Linux. Varianta s operačním systémem stojí 24 999 Kč a ta má již 8 GB RAM.

Lenovo Y50-70
Graf ceny produktu Acer Aspire V15 NX.MQKEC.002 poskytuje server Heureka.cz
acer-aspire-v-15-nitro
Klady
  • za všech okolností chladný
  • kvalitní displej
  • relativně dobrý výkon
  • podsvícená klávesnice
  • chvalyhodný zvuk
  • na dotek chladný i v zátěži
  • kvalitní webkamera
Zápory
  • příliš hlučný
  • zabalastněný systém
  • konektory příliš blízko sebe
  • hlučná klávesnice
  • špatné matné plasty
Diskuze ke článku
Kubyk002
Tu variantu co jste testovali, tak je snad nejhorší, že všech V15 Nitro... Naprosto super kauf je V15 Nitro Black Edition, ta levnější varianta s i5 a 8 GB RAM... když si dokoupíte 128 GB SSD disk(což jste taky do recenze mohl zahrnout, že lze připojit M2 SSD disk, taky v dnešní době není standart), jste na ceně vámi testovaného modelu, ale máte mnohem nabušenější mašinu (jen nemáte DVD vypalovačku, kterou nikdo nepoužívá a menší výdrž na baterii, ale to je dle mého pohledu malá daň za ohromný nárust výkonu)... Ale i ta nejdražší varianta je výborný kup, a za tu cenu (30k) taky nemá konkurenci, a je to fakt super notebook...Sám jsem jeho vlastníkem :D Jen co bych vyčetl, je klávesnice, která nepodporuje, nebo spíše neidentifikuje 3 více zmáčknutí tlačítek najednou, to je dle mého názoru velká, ale opravdu velká chyba u HERNÍHO notebooku... ale jinak jej můžu vřele doporučit :)
Hanuš
Tak zrovna tenhle je nic moc, jde sehnat i výkonnější verze s GTX 860m a i7 2,5ghz turbo 3,5ghz do 30 000 a pak s i5tkou za 23000 :) což mi pak přijde jako super stroj! :) za tu cenu
Smisekcz
Konečně něco v mém hledáčku.Pomalu začínám mít tyhle strojw a winy rád.
ondras
Myslím, že zůstanu u svého Lenova Y510p - i7 4702MQ,16GB RAM DDR 3 1600 MHz a GT 755M SLI. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze