Accent TB890
recenze

Accent TB890

„wokna z Maroka“
24

Marocký výrobce Accent vstoupil na český trh teprve tento rok a hned nám nabídl několik modelů telefonů i tabletů. Dnes se podíváme na Windows tablet TB890, který nabídne slušný hardware, jenž by měl uspokojit i náročnějšího uživatele. Těšit se můžete například na FullHD rozlišení, 2 GB RAM nebo i českou klávesnici.

O příchodu značky Accent jsme vás již informovali a nejedná se ani o první recenzi od tohoto výrobce. I přesto ještě není Accent na českém trhu tolik zažitý, případně o něm kolují představy o levných a méně kvalitních zařízeních. Lepší pověst se pokusí vybudovat model TB890, který má aspoň dle papírových předpokladů vykročeno tím správným směrem.

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • klávesnice
  • OTG kabel
obsah balení

Technické parametry Accent TB890

Kompletní specifikace
Konstrukce311 × 141 × 19 mm, 450 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,9" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3735F, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:05 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 6 599 Kč

Accent TB890 – videopohled

Design: neurazí a nenadchne

Na první pohled se jedná o další Windows placku. Nikterak zvláštní přední strana s typickým tlačítkem Windows, které bohužel mnohá konkurence již zatracuje, nenadchne, ale také neurazí. Nikterak nepřekvapí ani rozměry 311 × 141 × 19 mm a hmotnost 450 gramů, která je typicky u Windows tabletů vyšší než u Androidu či iOS. Přední strana nabídne jemný FullHD, který je jedním z hlavních lákadel. Škoda, že nepřizpůsobuje jas okolnímu světlu. Nad displejem je ale aspoň 2Mpx snímač a LED dioda, která červeně svítí při nabíjení.

Accent TB890

Záda se snaží přivodit dojem luxusu a hodnotných materiálů. Především hliníková část je dostatečně reprezentativním parťákem. Na zadní straně ovšem nic víc než 2Mpx snímač nehledejte. Z celkového vzhledu nesmíme zapomenout na boky, které samozřejmě nabídnou ovládací tlačítka, slot pro microSD kartu a základní konektory. Mimo 3,5mm jacku a microUSB zde máme i microHDMI, které se u Windows tabletu může hodit pro externí monitor nebo projektor.

Accent TB890

Celková ergonomie ovšem není nejlepší. Hrany jsou ostré, tablet se nedrží úplně pohodlně a lépe mu je v doku klávesnice, která je součástí balení. Klávesnice na úvod zaslouží pochvalu za české znaky, ale jinak to s ní jde z kopce. Levný plast často vrže, touchpad lze bezproblémově zmáčknout pouze v dolní polovině a samotné psaní? To vzhledem k velikosti není také nikterak pohodlné a i psaní do vyhledávače nebo krátká odpověď na mail zabrala více času, než by se na klávesnici hodilo. Zklamáním je také upevnění tabletu, respektive pant. Tablet sice drží pevně, ale úhel náklonu nelze modifikovat. Na klávesnici ale potěší, že je vůbec v balení, a že poslouží i jako kryt displeje.

Accent TB890

Displej: FullHD

Na 8,9palcový IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 200 px, tedy jemností 254 bodů na palec, je opravdu pěkná podívaná. Dobrý pohled si užijete i při sledování filmu ve dvou, ale ostřejší pozorovací úhly již nejsou tak kvalitní, jak bych u IPS displeje čekal. Na běžnou práci i zábavu, ale plně dostačuje. Rozlišení i podání barev je opravdu na vysoké úrovni. Jedinou výtku tak můžeme mít k automatické regulaci jasu, která by přišla vhod, místo čidla ale nad displejem najdete LED diodu, která vás například červeně upozorní na nabíjení.

Accent TB890

Zvuk: umístění je základ

Reproduktory umístěné na zadní straně jsou průměrné. Typicky jim chybí basy a ani výšky nejsou nikterak jisté. Podobné problémy trápí většinu tabletů i telefonů. Accent sice umístil reproduktory na zadní stranu, tedy směrem od uživatele, ale aspoň jsou na dobrém místě. Při držení jsem si je nikdy nezakryl a to je skoro větší výhoda, než špatně umístěné reproduktory, které nabídnou lepší zvuk. Pro kvalitnější zvukový zážitek doporučuji připojit sluchátka, kde si nelze na nic stěžovat.

Baterie a výdrž: Windows neřesti

Konkurence s Androidem, případně i iOS atakuje hranice až deseti nebo i více hodin výdrže. Windows tablety bohužel tak dlouhou výdrž nenabídnou a často se pohybují i na hodnotě o více než polovinu horší. Accent proto vsadil na baterii o kapacitě 6 000 mAh. Jak dopadl v našem testu streamování FullHD videa přes Wi-Fi s 50procentním jasem a zvukem do špuntových sluchátek? Test neodhalil žádnou novinku, FullHD displej a Windows jsou pro baterii velkým zápřahem a po 4 hodinách a 8 minutách byl tabelet vybitý. V případě běžného pracovního dne ale jeden den zvládne. Výsledek ale není tak špatný, jak se může zdát. Například 8palcové Pipo W2f vydrželo v našem testu pouze 3 hodiny a 24 minut. Accent TB890 následně za 3 hodiny a 18 minut nabijete na 80 procent, na 100 procent si ještě hodinu a dvě minuty počkáte.

Hardware a výkon: žádné kompromisy

Uvnitř se nachází čtyřjádrový Intel Atom Z3735F o frekvenci 1,33 GHz s možností přetaktování na 1,8 GHz. O plynulý chod se starají 2 GB RAM, které na běžnou kancelářskou práci i hry ze Store, jako například Asphalt 8, plně postačují. Vše lze instalovat na vnitřní úložiště 32 GB, ze kterého zůstane 14,8 GB volného místa. Paměť lze rozšířit o dalších 64 GB pomocí paměťové karty. Opět se tak potvrzuje, že 2 GB RAM jsou pro plynulý chod nezbytné minimum.

Benchmarky

Operační systém a uživatelské prostředí: Windows 8.1/Windows 10

Vše jsme testovali na Windows 8.1. with Bing, které nabídnou předplatné MS Office 365 na jeden rok zdarma. Tablet ale zvládne i Windows 10. Plnohodnotný operační systém v jakékoliv verzi vám dovolí nainstalovat libovolné aplikace a můžete tak pracovat se softwarem, na něž jste zvyklí. Vzhledem k 8,9palcové obrazovce určitě oceníte ovládání gesty. Mnohá tlačítka jsou totiž na dotyk příliš malá a nejednou se trefíte vedle. Gesta si rychle oblíbíte a ovládání systému bude zcela bezproblémové, respektive takové, jako jste zvyklí ze svého počítače.

Windows 10

Fotoaparát a videokamera: naprostý základ

Přední i zadní fotoaparát nabídnou stejné rozlišení – 2 Mpx. Již tato hodnota se zdá být nedostatečná a brzy se to i projeví. Videohovory přední kamerou ještě zvládnete, ale zadní snímač je pro běžné použití nedostatečný. Sotva s ním ofotíte dokument a to je na dnešní dobu poměrně málo. Problémy se světlem, se šumem vás budou trápit a fotoaparát doporučujeme používat jen v nouzi.

O nic lepší není ani natáčení HD videa se 30 snímky za vteřinu. Objekt zachytíte, ale pohled na záznam nepotěší.

Accent TB890 – testovací video, exteriér, 720p

Multimediální a organizační funkce: klasické Windows

Představovat Windows stylem kde je kalendář, jak vypadá, jak si přehrát video a zvuk asi nemá příliš smysl. Accent TB890 nabídne plnohodnotné Windows a tak si můžete vše nainstalovat, není třeba hledat alternativy. V moderním prostředí nabídne tablet samozřejmě e-mailového klienta, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype a další užitečné aplikace. Navíc pomocí OTG kabelu si snadno lze přehrát soubory na flash disk a kopírovat. Pohodlnější je samozřejmě cloud.

GPS a datové funkce: hlavně se neztratit

Tablet sice nabídne mapovou aplikaci s Bing mapami, ale využijete ji spíše jen na prohlížení map, GPS totiž chybí. Stejně tak zde nehledejte ani slot na SIM kartu. Pokud byste chtěli vložit SIM a zůstat u Accentu, je tady model TB900 s tisícikorunovým příplatkem, stejným displejem a lepším zadním fotoaparátem. V případě námi testovaného modelu se musíme spokojit s Wi-Fi 802.11b/g/n a Bleutooth v4, které mají dobrý dosah i stabilní přenos.

Závěr: dobrý ano, bez vad ale rozhodně ne

Accent TB890 nemá žádné zásadní slabiny, ale bez vad rozhodně není. Vše je funkční, plynulé, ale pokud jste náročný uživatel, některé skutečnosti vám budou vadit.

Accent TB890

Chválit musíme Accent TB890 především za displej. Na něj je opravdu příjemný pohled. Potěšením je také bohatá výbava a to v podobě klávesnice a OTG kabelu pro připojení například flash disku. Zařízení navíc nabídne dostatek výkonu pro kancelářskou práci i jednoduší hry a obecně si není na co stěžovat.

Jsou zde ale fakta, která příliš nepotěší. Na klávesnici se hodně šetřilo a je to znát. Levný plast vrže a ani samotné psaní není nejpohodlnější. Pokud rádi fotíte, je zde další zklamání, výsledky zadního fotoaparátu jsou špatné, ale opět základní ofocení dokumentu a zachycení objektu, bez ohledu na kvalitu, je splněno.

Accent TB890

Accent TB890 je dobrý. Možná i předčil očekávání, ale jsou zde prvky, které by prostě chtěly doladit. Nadšení z vydařeného tabletu následně rychle opadne nekvalitním snímkem nebo vrzající klávesnicí. Pro někoho to nejsou podstatné věci a někdo je za cenu 6 500 Kč možná i odpustí, ale stále je tady pocit, že s trochou větší snahy a možná i s nemálo vyšší cenovkou šlo udělat tablet, který by konkurenci skutečně zavařil. I tak vám koupi tohoto tabletu rozhodně nebudeme rozmlouvat, v základu se skutečně povedl.

Accent TB890

Konkurence

Za stejnou cenu 6 500 Kč lze pořídit osmipalcový Windows tablet Lenovo Yoga 8. To také nabídne FullHD rozlišení displeje a velmi kvalitní zobrazovač. Přesvědčit by vás mohl praktický stojánek, za který lze Lenovo i pověsit.

Lenovo Yoga 8

Pokud je pro Vás Accent moc drahý, ale oken se nechcete vzdát, je tady Pipo W2f, které také nabídne slušný hardware a svižný chod. Zcela bez kompromisů to ale není a počítejte s nižším rozlišením obrazovky. Ušetříte činí 2 000 Kč.

Pipo W2f
Z řad Androidů je konkurence široká. Zástupcem může být například Asus MeMO Pad 8, který za cenu nižší o tisíc korun nabídne stejné rozlišení displeje a také 2 GB RAM. Srovnávat to ovšem nelze, s Asusem si užijete více zábavy, Accent je zase vhodnější na práci.
ASUS MeMO Pad 8
accent-tb890
Klady
  • 32 GB interní paměti
  • dostatek výkonu a plynulý chod
  • OTG kabel v balení
  • klávesnice součástí balení
  • jemný displej
Zápory
  • absence GPS
  • nižší výdrž na nabití
  • podprůměrně zpracovaná klávesnice
  • nekvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
Martin
Nechápu jak můžete tak kladně hodnotit displej. Dejte si vedle sebe Nexus 7 II a ten TB890 a uvidíte absolutně nepopsatelný rozdíl a když tam dáte ještě bílou barvu tak to je absolutní konec.
Lukáš
Další srajda s windows. Copak já se nedočkám něčeho podobného jako je ipad, akorát s windows. Pořádná konstrukce, pořádný hw, ne tyhle krumply. S takovou ms nikdy neprorazí jinde než na pc a ten jejich surface to je taky kravina.
Pavel
Neví někdo, co je to za hru, co tam hraje?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze