První obří Chromebok od Aceru naživo z CES v Las Vegas (video)

6

Acer na veletrhu CES v Las Vegas představil také dosud největší Chromebook. Má úhlopříčku displeje 15,6 palců a pouští se tak do vod pro Chromebooky zatím neznámých. My jsme si novinku mohli vyzkoušet několik dnů před zahájením veletrhu CES v Las Vegas. Podívejte se na naši fotogalerii, první dojmy a video přímo z Las Vegas.

Jak už víte z našeho včerejšího článku, Acer několik dnů před zahájením veletrhu v Las Vegas představil své novinky pro první polovinu roku a nechybí mezi nimi ani Chromebook. Ten je neobyčejný svou velikostí, protože vůbec poprvé proniká Chrome OS do notebooku s úhlopříčkou 15,6 palců, což byla dříve doména téměř výhradně jen Windows.

Acer Chromebook 15

Odhlédneme-li od velký rozměrů notebooku, jehož hmotnost se zastavila na 2,2 kilogramech, zaujala nás zejména povrchová úprava plastového, a jinak velmi pevného těla. Vypadá totiž jako kevlar nebo karbon a notebook patřičně ozvlášťňuje. Povrch je strukturovaný a poměrně drsný, neulpívají na něm nijak otisky prstů a je odolný proti ušpinění. Vnitřek notebooku je již pokryt klasickým plastem, zde se žádné experimenty nekonají. Otevírání do úhlu cca 165 stupňů je pohodlné a lehké. Víko vydrží až 60kg zátěž, zatímco rohy vydrží bez poškození pád z výšky až 45 cm. Zamrzí, že i přes velikost nedisponuje Acer numerickou klávesnicí, kterou by si řada lidí v takto velkém notebooku již přála. Místo ní nalezneme vedle klávesnice dvojici reproduktorů.

Acer Chromebook 15 – živé fotografie z CES 2015

Velký displej si žádá vysoké rozlišení a v dražší verzi ho Chromebook 15 skutečně dostává, Acer jej vybavil FullHD rozlišením. Existuje ale i levnější verze jen s HD panelem (1366 × 768 pixelů), kde už jsou jednotlivé pixely hodně viditelné. Nicméně kromě hrubosti je displej poměrně kvalitní a pozorovací úhly jsou lepší, než u menší 13palcové verze.

Acer Chromebook 15 – první pohled z CES 2015

Acer nezapomněl ani na běžné porty včetně USB 3.0 a HDMI, zejména USB portů by ale vzhledem k velkým rozměrům mohlo být více, dva jsou hodně málo. Velkou devizou novinky by měla být výdrž na baterii. Acer slibuje 8 hodin, nám se zobrazovalo běžně i 11 hodin, což je na takto velký notebook výborná hodnota. Chromebook 15 bude k dispozici buď s procesorem 5. generace Intel Core i3-5005U nebo Intel Celeron 3205U a na výběr bude mezi modely s 16GB nebo 32GB SSD úložištěm a buď 2 GB, nebo 4 GB paměti RAM. Na notebooku běží systém Chrome OS.

Acer Chromebook 15

K dispozici bude od února ve vybraných evropských zemích za cenu od 279 € za nejlevnější verzi s HD displejem, 2 GB RAM a 16GB SSD úložištěm. Zatím není jasné, zda se bude prodávat také v České republice, nicméně cena kolem 8 tisíc korun by mohla zaujmout, i když většinou si stačí mírně připlatit a již si lze pořídit plnohodnotný notebook s Windows s mnohem větším úložištěm a využitelností.

Diskuze ke článku
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Ideální počítač pro technikou nepolíbené rodiče nebo prarodiče. Bezúdržbový, snad i celkem celistvý OS je pro tyto lidi základ. Navíc všechny činnosti pro které počítače tito lidé mají jsou OK (web, Hangouts místo Skype, sem tam nějaké online video, nasdílené fotky nebo prohlížení kravin z řetězových e-mailů).
Navíc bez rizika telefonátů typu "něco mi to píše, nevím co, co mám zmáčknout!.
Pepa
Chromebook s 2GB RAM za 8-9 tisíc jen proto že má větší úhlopříčku než ostatní?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze