První dojmy z Kazamu Tornado 455L: s elegancí do nepohody

3

Britský Kazam na MWC 2015 v Barceloně představil model Tornado 455L. Zdánlivě nesmyslný název má své opodstatnění, poslední dvě čísla totiž určují velikost displeje a L značí LTE konektivitu. Díky spolupráci s čínskými značkami se můžeme těšit na zajímavé funkce a vlastnosti, například zvýšenou odolnost nebo slušnou tloušťku.

Velké displeje jsou v módě a střední třída jich je plná. To ví i Kazam, který se s novinkou Tornado 455L snaží aspoň mírně odlišit. Britská společnost se v případě modelu Tornado 455L rozhodla vsadit především na design. Tělo s přívětivou tloušťkou 6,9 mm, stejnou jako má například iPhone 6, je pokryto tvrzeným sklem a snaží se zaujmout kvalitním zpracováním. Ze přední i zadní strany se to Kazamu skutečně daří, ale boky telefonu již mají své nedostatky. Kvůli zvýšené odolnosti IP 67 jsou všechny sloty zakrytované, krytky se špatně odcvakávají i zacvakávají. Z telefonu vám tak zřejmě často budou viset nepřilehlé krytky konektorů. Pokud ale krytky správně upevníte, telefon zvládne bez úhony pobyt až 30 minut v 1 metru vody.

Kazam Tornado 455L – první pohled z MWC 2015

Škoda, že uvnitř nalezneme Android 4.4 KitKat. Na stánku Kazamu nás sice upozornili, že na aktualizaci již pracují, ale žádný termín, kdy by se mohl Android 5.0 Lollipop do Kazamu Tornado 455L dostat, nám nesdělili. Prostředí je naštěstí podobnému čistému Androidu a výkon střední třídy by tak měl bez problémů dostačovat. Nároky na výkon i grafiku nejsou vysoké, například displej má rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Jemnost následně činí 277 ppi a hodnota samotná i kvalita displeje není na danou kategorii špatná. Potěšit by mohl také 13megapixelový fotoaparát od Sony nebo 16 GB interní paměti.

KAZAM Tornado 455L

Kazam Tornado 455L nabídne i LTE konektivitu, bohužel na NFC se již nedostalo. Telefon se i cenovkou kolem 8 300 Kč pro evropský trh řadí do střední třídy, kde to nebude mít vůbec lehké. Navíc ani nevíme, kde jej máme na trhu očekávat. V každém případě si uživatelé zaplatí především za celkový design, který až na nepříjemné krytky konektorů potěší. Kazam by si s modelem Tornado 455L měl vzít příklad ze Sony, které tyto krytky i při voděodolnosti vynechává, telefon by to určitě posunulo výše.

Technické parametry KAZAM Tornado 455L

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 78 × 6,9 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2015, ?
Diskuze ke článku
vinklec
v parametrech máte uvedeno že nemá LTE.
milan
Bohužel chybí podpora všech LTE pásem, jejichž přehled uvádí web http://lte.ctu.cz/
USB port na horní hraně mobilu pod krytkami je další úlet.
your.god
Nevím, proč vám tak vadí krytky. Na pláži mi do konektorů nenapadá písek a v kaluži nebo v rybníce se mi tam nedostane bláto nebo ve vodě plovoucí řasy, kousky trav a jiný bordel. Do kanceláře vodě a prachuodolný telefon nepotřebuji. Naopak, to že jdou krytky těžko otevírat je u odolnějšího telefonu výhodou. Mně na telefonu vadí chybějící bezdrátové nabíjení, skleněná záda, nevyměnitelná baterie a chybějící slot ma micro SD karty. Chytrý telefon s necelými 11 GB volné paměti je dneska vážně bída. Cenově níž je Samsung Galaxy Xcover 3 (okolo 6 000 Kč) a samsung odolné telefony umí nebo za cenu tohoto Kazamu už pomalu dostanu Sony Z3 Compact a ten je procesorem a rozměry trochu jinde. Za každý odolnější mobil na trhu jsem rád, ale Kazam ničím nezaujal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze