Prognóza: prodeje Chromebooků bude stále stoupat

15

Google se svým operačním systémem Chrome OS cílí především na studenty a uživatele chtějící jednoduchý notebook za přijatelnou cenu. Vzdělávací sektor ostatně představuje 72 % prodaných Chromebooků. Nabízí tak alternativu k notebooku s klasickým operačním systémem Windows a dražším zařízením. A Chromebookům se má dařit i v budoucnu.

Chromebooks Acer

Společnost Gartner přišla s novou prognózou pro Google, potažmo pro jeho operační systém Chrome OS a Chromebooky. Ta předpovídá, že v roce 2015 vzrostou prodeje Chromebooků o 27 % oproti minulému roku, tedy že se tento rok prodá přibližně 7,3 milionů těchto zařízení.

V roce 2014 se podobná prognóza ukázala jako podhodnocená. Chromebooků se prodalo okolo 5,3 milionů, zatímco analytici se shodovali na nižší prodejnosti o přibližně půl milionu zařízení. Úspěšnost Chromebooků je vidět především na americkém trhu.

V podnikatelské sféře je přijetí Chromebooků stále chladné, a to i přes to, že se Google stále více zaměřuje na tento segment trhu. Chromebooky sice obsahují sady kancelářských aplikací, jejichž použitelnost se snaží Google neustále zlepšovat a nyní je i k dispozici i mnohem více aplikací a služeb v offline režimu, oproti klasickým zařízením s Windows však stále Chromebooky nabízejí velmi omezené možnosti. Gartner ale předpovídá, že se v budoucnosti Chromebooky i v této sféře nakonec uchytí, protože nabízejí velmi nízké náklady.

Chromebook Sales 2014
Prodejnost Chromebooků dle segmentu a regionů za rok 2014 (v procentech)

V širším kontextu osobních počítačů Gartner uvádí, že se v prvním čtvrtletí tohoto roku prodalo 72 milionů kusů PC, ale Chromebooky v tomto údaji nejsou zahrnuty. Z regionálního pohledu se v roce 2014 prodalo celých 84 % Chromebooků v Severní Americe. Dalším velkým trhem je pak region EMEA, tedy Evropa, Střední východ a Afrika. Tyto trhy představují 11 % celkových tržeb minulého roku. Z tohoto rozdělení je ale jasně patrné, že Chromebooky jsou populární zejména v USA a v dalších regionech jsou spíše okrajovou záležitostí.

Zdroje: techcrunch.com, gartner.com

Diskuze ke článku
Jakub
Zajimavejsi je, ze OS s 1% zastoupenim, prakticky s minimem aplikaci dostava tolik kladnych bodu, zatimco v mobilni sfere Windows tolik negativnich. Vzdyt v podstate proda Microsoft vice mobilu za 1Q, nez Google notebooku za rok.
Jan
Dotaz? Da se ten system nekde stahnout a vyzkouset na klasickem notebooku?
Jirka
Podle cen to moc u nás úspěch mít nebude. Radši Linux než toto...
Dychov
Náhodou, chromebooky jsou super. Jeden používám už asi půl roku a nemohu si jej vynachválit - svižný, s velmi pohodlnou kávesnicí a 13 hodinovou výdrží za 8k? Super kup.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze