S ohýbáním iPhonů to bude ještě složitější (aktualizováno)

72

A máme tady další příspěvek do diskuse, jestli se nové iPhony ohýbají nebo ne. Jak se dalo čekat, pravda je někde uprostřed. iPhone se sice může prohnout a ano, je to kvůli konstrukční vadě, tu ale musíte cíleně využít. Problém tedy existuje, ale je přifouknutý. Jak moc, to ukáže až čas.

Aktualizováno 30. 9. 2014

Na povrch začínají vycházet informace, jak to vlastně je s údajným ohýbáním nového iPhonu 6 (Plus). Na vině není hliníkový rám ani použitý materiál, jak by se dalo předpokládat, ale kovová výztuha připevněná z vnitřku telefonu. Pravda je, že trpí svým způsobem konstrukční vadou, když nedokáže odolat silám, které na ni působí. Ovšem musí být splněny následující podmínky: je potřeba tlačit v přesném místě u tlačítek hlasitosti, síla musí působit pouze na jedné straně a zároveň je potřeba vyvinout opačnou sílu na konci telefonu, jak to ukazuje následující obrázek.

Apple iPhone 6
Síly je potřeba vyvinout přesně tímto způsobem.

Problém je tedy na obou stranách: k takové kombinaci sil může samozřejmě při ohromném množství telefonů dojít i za běžných podmínek, může to být ovšem tak raritní (jednotky kusů), jak tvrdí Apple. Na druhou stranu, když víte, co máte dělat, můžete se svézt na vlně zájmu a ukázat ve videu na YouTube jak snadno lze iPhone ohnout holýma rukama. Pravda je tedy někde uprostřed a až čas ukáže, na kterou stranu se přikloní.

Apple iPhone 6
Inkriminovaná výztuha, která nevydrží určité působení sil.

Původní obsah z 29. 9. 2014

Redaktoři použili jednoduchou metodu nazvanou trojbodový test ohybu. Jeho princip nejlépe vysvětluje následující video. Tlak se postupně zvyšuje po dávkách a jsou sledovány dva okamžiky: kdy dojde k nezvratné deformaci a také kdy dojde k oddělení pouzdra od zbytku přístroje.

Cílem bylo ověřit tvrzení Applu, že pro podobné testování ve svých laboratořích používá 25 kilogramů, což je přibližně stejná zátěž, jakou potřebujete na zlomení tří tužek. Kromě iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus se ještě stejného testu zúčastnily telefony HTC One (M8), LG G3, Apple iPhone 5 a Samsung Galaxy Note 3.

Jak všechno dopadlo, ukazuje následující tabulka a také fotogalerie. K překvapení mnohých některé přístroje i po dokončení testu fungovaly: obrazovka stále svítila a bylo možno rovněž uskutečnit hovor.

Deformace Oddělení pouzdra
HTC One (M8) 31,75 kg 40,8 kg
Apple iPhone 6 31,75 kg 45,4 kg
Apple iPhone 6 Plus 40,8 kg 49,9 kg
LG G3 59 kg 59 kg
Apple iPhone 5 59 kg 68 kg
Samsung Galaxy Note 3 68 kg 68 kg
Nakonec se ohne každý...

A jak přeložit výsledky testu do běžného jazyka? Podle Consumer Reports není žádný přístroj nezničitelný, nicméně síly potřebné pro poškození všech testovaných telefonů jsou tak vysoké, že by žádný z nich neměl mít problémy přežít běžné používání.

Zdroje: consumerreports.org, imgur.com

Diskuze ke článku
xperia
Dokazuje to jediné a to že telefony s celohlinikovou konstrukcí vydrží nejméně, hlavně že je to prémiový materiál za který se musí připlatit! :-D
fantomas
K tomu iphonu...asi záleží, kde přesně zatlačíte. Rozhodně se mi ale nezdá, že by vydržel víc než htc
mm
Na hlinikovej notebook si taky nebudu sedat. Clovek se k tomu musí umět chovat ;)
kazan
Hm, celkem velký rozdíly.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze