Přivítejte OnePlus X: vytříbený vzhled a pětipalcový displej

55

Další novinku dnes dopoledne představil známý výrobce OnePlus. Jde o očekávaný model kompaktnějších rozměrů,který nese název X. Zaujme na první pohled zdařilým designem. Displej má úhlopříčku 5 palců a FullHD rozlišení. Ve výbavě nechybí procesor Snapdragon, 3GB operační paměť nebo 13megapixelový fotoaparát. Tradičně nízká pak má být cena.

OnePlus X

Dnešní den byl stanoven za ten, kdy bude oficiálně představen nový model OnePlus X. Novinka zamíří do přibližně vyšší střední třídy, avšak dost možná více než výbavou se vás pokusí zaujmout svým vzhledem. Lesklé skleněné plochy na obou stranách vypadají v černé opravdu k světu a příjemně kontrastují se stříbrným kovovým rámem. Tolik ke klasické verzi označované jako Onyx. K dispozici nicméně bude ještě prémiová keramická varianta, která se pochlubí vysokou odolností proti poškrábání. Dle Mohsovy stupnice tvrdost dosahuje hodnoty 8,5, což je velice slušné. Novinka je také velmi tenká, v pase má jen 6,9 milimetrů a hmotnost se zastavila na 138 gramech, alespoň co se týče verze Onyx.

Za kompaktní rozměry vděčíme zmenšení displeje. U dosavadních modelů OnePlus jsme se vždy setkali s 5,5palcovými displeji, u modelu X je však displej pětipalcový s FullHD rozlišením. Typově se jedná o OLED panel a výrobce vyzdvihuje vysoký jas displeje, díky kterému by neměl být sebemenší problém na něm cokoliv přečíst i na ostrém slunci.

Pod kapotou se ukrývá čtyřjádrový procesor Snapdragon 801, který podporují hned 3 GB operační paměti. Pro vaše data je připraveno 16GB úložiště a také slot pro paměťovou kartu. Systém je postaven na základech Androidu 5.1 Lollipop, avšak vše je překryto nadstavbou Oxygen.

Fotoaparát na zadní straně má 13 megapixelů a dodavatelem je Samsung. Potěšit by měl především velmi rychlým ostřením za 0,2 vteřiny. Čelní kamerka pak disponuje 8megapixelovým rozlišením. O přísun energie se postará baterie s kapacitou 2 525 mAh. Ve výbavě nebude samozřejmě chybět LTE. Pro někoho zklamáním může být osazení konektoru microUSB, kterému dal výrobce u tohoto modelu přednost před novým USB-C, který již dal do vlajkového modelu OnePlus 2.

OnePlus X se na evropských trzích objeví 5. listopadu za 249 euro, tedy zhruba necelých 7 000 Kč a řeč je o základní variantě Onyx. Keramická varianta by se prvně měla objevit 24. listopadu za 369 euro (zhruba 10 000 Kč), avšak její dostupnost bude značně omezená. Výrobce totiž plánuje vyrobit jen 10 000 kusů této verze.

Technické parametry OnePlus X

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 69 × 6,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 525 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2015, 7 000 Kč

Zdroje: phonearena.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Zdena
To bude zase keců že to vypadá jako Iphone 4.
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
Vyzera zaujimavo,ale invite system to zabija. Takisto aj absencia NFC a rok stary procesor. Radsej by som isiel do Xiaomi Mi4c nez do tohto.
Radim Kopřiva
Radim Kopřiva
Qualcomm Snapdragon 801????????????????? Pěkný krok zpět.
Tomáš
Nevím, co blbnete, SD 801 je výkonný jak blázen. Když vezmu parametry a design, tak za tu cenu je to bomba. Jediný strach mám z těch pozvánek, to je hovadina na druhou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze