Přichází Bluetooth 4.1: čekejte drobná vylepšení

3

Bezdrátová komunikace prostřednictvím Bluetooth patří k mobilním telefonům v posledních letech již zcela neodmyslitelně. Aktuálně jsme svědky čtvrté generace „modrého zubu“, která nyní dostává malé vylepšení označené verzi 4.1.

Známá bezdrátová technologie Bluetooth již ve verzi 2.1

Vydání Bluetooth 4.1 dnes oznámila skupina Bluetooth Special Interest Group, ve zkratce tedy Bluetooth SIG. Nová verze přináší vylepšení spíše pro samotné fungování technologie a také pro vývojáře. V prvé řadě se zlepšilo vzájemné fungování Bluetooth a sítí LTE, které zažívají markantní nástup a bylo tedy nutné fungování doladit. Doposud totiž hrozilo, že by se obě technologie mohly rušit. Důležitou novinkou je rovněž optimalizace samotného spojení. Samotní výrobci hardwaru budou moci ovlivnit, v jaké frekvenci se má Bluetooth pokoušet například obnovit spojení se zařízením, které se ztratilo z dosahu, což přispěje k úspoře k energie.

V neposlední řadě by měl být samotný přenos mnohem rychlejší. Nové Bluetooth 4.1 také bude moci být spojené se zařízením, které je hubem a zároveň bude moci sloužit samo jako hub pro ostatní zařízení. Například chytré hodinky tak budou moci být spojeny s telefonem a ve stejnou chvíli být k hodinkám připojeno další zařízení. Otázkou zatím zůstává, kdy dojde k nasazení nejnovější verze. Záleží to totiž nejen na výrobcích telefonů či tabletů, ale také na samotném operačním systému, který se musí podporu nového Bluetooth 4.1 naučit.

Zdroje: androidcentral.com

Diskuze ke článku
Velda
A to jako dosud BT se svými možnostmi topologie nedokázalo? (Dlělat více věcí na jednou – resp. udržovat více spojení.)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze