Překladač Google vizuálně překládá už i do češtiny

11

Aplikace Překladač Google umožňuje v reálném čase vizuálně přeložit tištěné texty v cizím jazyce. Společnost Google dnes představila její vylepšení – k původně překládaným sedmi jazykům přibylo dalších dvacet, a to včetně češtiny. Vše funguje zdarma a i bez připojení k internetu, aktualizace bude dostupná v následujících dnech.

Každému se asi někdy stalo, že se v zahraničí v restauraci díval do jídelního lístku a netušil, jaké jídlo si vlastně objednává. Přesně pro takové situace je určená aplikace Překladač Google a její okamžitý vizuální překlad (známý jako Word Lens). Pokud je překládaný text v jednom z podporovaných jazyků, stačí spustit aplikaci a nastavit požadované jazyky. Poté se klikne na fotoaparát, který se namíří na překládaný text. Tím může být třeba menu v restauraci, cedule na ulici, seznam surovin, návod k použití nebo tlačítko na pračce. Přímo před očima se text na obrazovce telefonu změní v jiný jazyk.

Google Translate

Aplikace Překladač Google k původním sedmi jazykům (angličtina, francouzština, italština, němčina, portugalština, ruština, španělština) nově umožňuje vizuální překlad dalších 20 řečí. Z a do angličtiny je možné překládat také slovenštinu, maďarštinu, rumunštinu a další. Vše navíc funguje bez připojení k internetu a mobilních dat, stačí si pro vybrané jazyky stáhnout malé, asi 2MB, jazykové balíčky. Proto se tato funkce může stát pomocníkem při cestování do zahraničí, ale jistě ji ocení i turisté přijíždějící do ČR. Novinka funguje na zařízeních se systémy Android a iOS a bude dostupná během několika dní.

Konverzační režim (Android a iOS)

Druhým zlepšením, které Google uvedl, je rychlejší a plynulejší konverzační režim Překladače, a to i na pomalých mobilních sítích. Ten umožňuje snadnější a přirozenější tlumočení rozhovoru mezi dvěma nebo více účastníky ve dvou různých jazycích. Frázi v jednom jazyce stačí namluvit do mikrofonu mobilního zařízení. Aplikace řeč identifikuje, automaticky ji přeloží do požadovaného jazyka a nahlas přečte. Následně druhá osoba namluví odpověď ve své mateřštině a Překladač ji opět vysloví v druhém jazyce.

Režim fotoaparátu (Android a iOS)

Pokud není pro překládaný jazyk ještě dostupná funkce okamžitého vizuálního překladu, je možné využít druhý nejjednodušší způsob tzv. režim fotoaparátu. Ten je k dispozici pro 37 řečí a navíc je možné takto překládat mezi všemi těmito jazyky navzájem. V aplikaci pro Android i iOS stačí vyfotit slovo nebo celý text, ten zvýraznit prstem a na displeji se zobrazí jeho překlad.

Cizí jazyky i bez přístupu k internetu – offline jazyky (Android)

Majitelé telefonu nebo tabletu se systémem Android si mohou stáhnout potřebné jazykové balíčky do svého přístroje ještě před tím, než vycestují. Mohou tak poté slovník využívat i bez připojení k internetu a nemusí se děsit poplatků za datový roaming.

Statistiky

  • překladač Google přeloží 100 miliard slov denně do 90 jazyků
  • 95 % aktivit se uskuteční mimo USA
  • 1 ze 6 lidí s přístupem na internet používá Překladač každý měsíc
  • z češtiny do angličtiny nejvíce překládáme slova: „ahoj“, „dobrý den“, „děkuji“, „ano“, „ne“, „dobrou noc“, „na shledanou“, „tak“, „miluji tě“ a „jak se máš“

Stáhnout Google Translate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Google nezapomněl ani na jedno vtipné video s využitím Překladače Google.

Diskuze ke článku
Kamil Raketa
Kamil Raketa
To video je skvělý :D
ANO
Me pobavilo, ze ani gugl neumi primet android, dokonce ani v reklame, aby se neskubal:o) Stacilo prvnich 5 vterin videa a clovek nemusel hadat o jaky telefon jde:o)

Jinak je pekne, ze uz i android a ios ma takovouhle vychytavku (nebo spis starou vec), ktera je na windows phone soucasti systemu uz roky ..... nicmene baliky pro WP maji 30-40MB, tak asi maji trosku (15x) bohatsi slovnik ... ale zas tam neni k offline stazeni cestina, coz je vcelku otrava, kdyz online tam je cestina uz od zacatku, cekal bych, ze offline balicek nebude problem, co uz .... hlavne, ze je tam anglictina a pajazyky jako cinstina, italstina, rustina ....:o)
Jaroslav
Great pictures! I can't believe how many you have. Thanks for sharing! I think you and Jeff are like two peas in a pod. You always seem to have a good time with each other. Hello to the rest of your family.

Am attaching a few recent pics from Herb's 81st birthday dinner, a program at the University of Nebraska at Kearney when I introduced the Senator (standing next to me) who is serving the same district that I did, and a picture from my 61st High School reunion in Alma, Nebraska. I'll try to get more recent pictures of Sam and Saul and Suzanne over the holidays. Ciao!

On Thu, Oct 24, 2019 at 3:25 PM Bc. Jaroslav Ingerle wrote:
Dear DiAnna:

I hope so, too. Next time, I most likely come with Tereza. I chose moments of our meeting with Coleen at home and send some photos attached. I'm glad you and Herb saw again.

Have a nice day and hopefully see you again soon.
petr
pštros

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze