Poznejte řadu Nexus: Nexus S a Galaxy Nexus (2. díl)

11

V naší cestě za poznáním zařízení z řady Nexus se nyní podíváme na další dva telefony z této série. Budou jimi zakřivený Nexus S a beztlačítkový Galaxy Nexus. Oba telefony pro Google vyráběl Samsung a my si připomeneme, co na trh přinesly a jakým způsobem se zapsaly do historie.

V dnešním díle seriálu „Poznejte“ se podíváme na další telefony z řady Nexus, kterými jsou Google Nexus S a Samsung Galaxy Nexus. Oba jmenované telefony při svém uvedení způsobovaly celkem velký rozruch a my si připomeneme, proč tomu tak bylo.

Nexus

Nexus S: křivé vajíčko

„Cože? Vždyť je to celý prohnutý, to se nemůže dobře ovládat,“ takové byly první postřehy uživatelů, kteří spatřili Nexus S. Ono se totiž stačí podívat na telefon z profilu a bude vám nad slunce jasné, proč design Nexusu S vzbuzoval rozruch. Telefon byl představen 15. listopadu 2010 na summitu Web 2.0, kde Google telefon ukázal. Dostupný byl o měsíc později, konkrétně 16. prosince.

Oficiální snímky Nexusu S

Po Nexusu One, který jsme si představili minule, se jednalo o celkem velkou změnu, ať už konstrukční, tak i softwarovou. S uvedením Nexusu S přišel na trh operační systém Android 2.3 Gingerbread, který stál za jedním z nejplodnějších období růstu systému a Android masivně nabýval na oblíbenosti. Pozůstatky tohoto systému jsou ještě na spoustě telefonů a podíl Androidu 2.3 je stále překvapivě velký.

Android v červnu 2014
Podíl jednotlivých verzí systému (statistika z letošního roku)

Co na sebe strhlo lavinu pozornosti, byl design telefonu. Ten byl velmi netradiční, a to hlavně díky svému krycímu sklíčku displeje. To bylo totiž zakřivené, a to celkem razantně. Prohnutí bylo spatřitelné již z větší dálky a při používání telefonu vám prsty klouzaly po zajímavé křivce. Pod displejem se nacházela čtveřice základních tlačítek, která však byla kapacitní a při vypnutém stavu jste nepoznali, zda telefon nějaká tlačítka vůbec má.

Nexus S

Nexus S měl také odnímatelný zadní kryt, ale jako první také nabízel pouze slot na SIM kartu a s paměťovou microSD kartou jste zde nepochodili. Telefon byl také velmi oblý a při pohledu zpět se dá říci, že se mohl inspirovat od Palmu Pre, který vypadal jako vajíčko a Nexus S si od Palmu pár nápadů určitě odnesl.

Nexus S a Nexus One

„Esko“ mělo na svojí dobu poměrně velký displej, který měl úhlopříčku 4 palce, na kterých se rozprostíralo rozlišení 800 × 480 pixelů, které dávalo telefonu finální jemnost 233 bodů na palec. Displej byl, stejně jako u Nexusu One trochu zvláštní záležitost, protože v USA a UK se prodávala verze se SAMOLED displejem a do zbytku Evropy se dostal model se Super LCD panelem. Zajímavostí je určitě také přítomnost NFC, které si stále v moderním světě nachází své místo.

Nexus S a Nexus One
Displej byl značně zakřivený

Výkon obstarával jednojádrový 1GHz ARM A8 procesor ve spojení s 512 MB RAM a PowerVR SGX 540 grafickým akcelerátorem. Z dnešního pohledu telefon nedosahuje výkonnostně ani na současný low-end, na svojí dobu však výbava telefonu poskytovala výbornou svižnost systému a jednalo se o celkem výkonný telefon, který si poradil i s náročnými 3D hrami.

Technické parametry Google Nexus S

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 63 × 10,9 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 3110, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2010, 12 000 Kč

Na Nexusu S byl samozřejmě zajímavý také software, ten byl totiž již od výroby ve verzi Android 2.3, takže šlo o první telefon s Gingerbreadem. Prostředí bylo zjednodušené, zrychlené a systém také nově podporoval více fotoaparátů najednou, takže jste mohli mít na telefonu konečně jeden fotoaparát vzadu, a jeden vpředu.

Android 2.3

Zajímavá byla ale délka oficiální podpory telefonu, vezmeme-li v potaz, že telefon byl představen v roce 2010. Poslední oficiální aktualizaci telefonu si totiž telefon vysloužil ještě v říjnu roku 2012, kdy dostal poslední aktualizaci na Android 4.1.2, tedy systém, který stále občas vídáme u telefonů nižší třídy. S tím jde také ruku v ruce to, že Nexus S byl jeden ze tří prvních telefonů, které obdržely aktualizaci na Android 4.1 Jelly Bean v roce 2012.

Telefon byl mezi kritiky přivítán velmi vlídně a hlavní kladné stránky telefonu byl displej, svižnost systému a zajímavý design. Oficiální prodej telefonu byl zastaven v roce 2012. Původní cena telefonu byla 519 dolarů bez smlouvy, tedy přibližně 13 000 korun s DPH při současném kurzu.

Galaxy Nexus: „Kde jsou moje tlačítka?!“

Stejně jako u Nexusu S, tak i Galaxy Nexus přinesl kontroverzní a ohlas vzbuzující design a způsob ovládání. Telefon sice nebyl tak prohnutý jako Nexus S, ale přesto s sebou přinesl trochu zakřivený přední panel, který na svojí dobu nabízel masivní displej s úhlopříčkou 4,65 palců a HD rozlišením. K přestavení telefonu došlo 19. října roku 2011 v Hong Kongu. Dostupný byl telefon opět o měsíc později.

Oficiální snímky Galaxy Nexus

V rodině Nexus šlo o zatím nejstřízlivěji vypadající zařízení ze všech. Dokud jste však neprozkoumali telefon blíže. Nic vepředu, nic moc vzadu a dvojice tlačítek po stranách. „A jak to mám asi jako ovládat ty chytrej?“ To jste si museli říkat, než jste zapnuli displej. Galaxy Nexus byl totiž první z telefonů, které mají tlačítka na displeji, místo kapacitních, nebo hardwarových, kláves pod displejem.

Galaxy Nexus

To vzbuzovalo jisté obavy, které vyplývaly z pověsti Androidu, který byl do té doby známý jako systém pro levné telefony, který moc nefungoval. Pravdou ale bylo, že tlačítka na Galaxy Nexusu odstartovala novou éru designu, který přetrvává do dneška a následují ho zatím všechny Nexusy a spousta zařízení od jiných výrobců.

Jinak byl Galaxy Nexus vzhledově klidnější než Nexus S. Žádný razantně prohnutý panel, ani zvláštní vajíčková záda. Konstrukce byla celkem přímočará, až na vystupující konstrukci kolem fotoaparátu a spodek zad, který vyčníval. Hlavní dominantou byl velký displej s úhlopříčkou 4,65 palců a HD rozlišením. I na dnešní poměry tedy jde o celkem velký kousek, který si nezadá s dnešní střední třídou. Byl typu SAMOLED s PenTile maticí a oproti předchůdcům byla tato varianta dostupná všude.

Galaxy Nexus

Poprvé se v řadě Nexus objevil také dvoujádrový procesor od Texas Instruments, který běžel na frekvenci 1,2 GHz a doplňoval ho celý gigabajt operační paměti. O grafiku se staral stejný akcelerátor, který najdeme v Nexusu S, tedy PowerVR SGX 540, tentokrát ale na vyšší pracovní frekvenci, a to 307 MHz, místo 200 MHz u Nexusu S.

Technické parametry Samsung Galaxy Nexus

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 67,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,65" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 13 499 Kč

Galaxy Nexus si opět připsal prvenství jako telefon s nejnovějším operačním systémem. Telefon se prodával s Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich, který sjednotil prostředí z tabletů a mobilů do jednoho. Mimo jiné tento update přinesl možnost telefon odemknout pomocí vaší tváře, ovládání hudebního přehrávače ze zamykací obrazovky nebo například Beam funkci pro NFC.

I přes veliký zájem majitelů zařízení se ale telefon nikdy nedočkal aktualizace na Android 4.4 KitKat, kterou Google telefonu nedopřál. To samozřejmě nezastavilo vývojáře z XDA a na telefon se dá stále stáhnout aktuální verze systému, pokud si troufáte na pokročilejší operaci.

Android ICS

Očekávání byla od Galaxy Nexusu veliká. Nexus byl v této době považování za jakýsi iPhone od Googlu, který má udávat směr, který mají ostatní výrobci následovat. Dobrých ohlasů se dočkal i mezi novináři, kteří, opět jako u všech telefonů Nexus, opěvovali rychlost prostředí, úžasný displej a nový Android.

Galaxy Nexus byl původně dostupný za cenu kolem 650 dolarů, tedy kolem vysokých 16 000 korun s DPH, ale při koupi telefonu se smlouvou jste si ho mohli pořídit za přibližně 300 dolarů, tedy přibližně 7 500 korun.

Závěr: příště nás čeká sklo a pestrost

Na závěr pouze uvedu, že se příští týden poohlédneme zpět na skleněný Nexus 4 a také se podíváme do nedaleké minulosti na pestrý Nexus 5. Tabletům věnujeme jeden díl zvlášť, takže nepřijdete ani o ty. Zapomněl jsem na něco zajímavého, co by bylo u Nexusu S a Galaxy Nexusu vhodné zmínit? Můžete dát vědět v komentářích.

Diskuze ke článku
Tomáš Jalovec
Pěkné povídání. A jako majitel N4 jsem zvědavý na poslední díl;-) chápu, že by obšírnější článek některé čtenáře zničil (dle prvního komentáře:-)), ale myslím si, že si Nexusy zaslouží pozornost. Už jen proto, že byly vždy nositeli nejnovějších Androidů. Takže kdo není "jablkožrout" neměl by proti tomu něco mít.
Johny350
ako majiteľ nexusu 4 sa si rád prečítam všetko čo sa telefónov nexus týka, ďakujem a teším sa na ďalší diel :)
To ma byt nejake PR
na radu Nexus nebo co ? Uz jsme Nexus poznavali minule, dneska zas a kolikrat jete priste ? Jdete s Nexusem k sipku.
Megy
"To vzbuzovalo jisté obavy, které vyplívaly z pověsti Androidu" > jisté obavy vzbuzuje už neznalost vyjmenovaných slov u redaktora Mobilenetu.
Starší generace slovo "vyplývat" psávala s respektem k češtině.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze