Pojem 4G LTE lidé znají, při výběru mobilu na něj ale příliš nehledí

37

Téměř dvě třetiny lidí (64 %) už znají nebo slyšely o pojmu 4G LTE. Znalost nejrychlejší mobilní datové sítě se tak blíží znalosti pojmu 3G (73 %). Termín znají spíše muži (75 %) než ženy (54 %). Vyplývá to z průzkumu, který pro operátora O2 realizovala agentura Data Collect. Uvolnila však i další zajímavé statistiky.

Nepřehlédněte:

LTE, LTE, všude samé LTE. Tuzemští operátoři před několika lety zaspali rozšiřování 3G sítí, u LTE se však předhánějí v tom, kdo bude mít do konce roku pokryto větší území a větší počet obyvatel. V každé reklamě se operátoři snaží LTE prosadit, slyšíme o něm téměř na každém kroku. Ale ví vůbec široká veřejnost o tom, co LTE doopravdy znamená? Průzkum, který si nechala udělat společnost O2 dokazuje, že se pojem LTE do podvědomí lidí celkem rychle dostává.

LTE

O 4G LTE se v Čechách začalo více mluvit v roce 2012, kdy O2 jako první spustilo komerční provoz sítě LTE v Jesenici u Prahy. Rok poté pokryl nejrychlejší mobilní internet Prahu a Brno. V posledních měsících letošního roku operátor O2 pokrytí sítí 4G LTE razantně navýšil a do konce roku 2014 pokryje vysokorychlostním internetem 93 % populace.

Podle čeho vybíráme mobil?

V průzkumu jsme se kromě znalosti pojmu 4G LTE ptali také na to, jak je pro dotazované důležitá podpora této technologie při výběru nového telefonu. Podpora 4G LTE skončila čtvrtá od konce ze 16 hodnocených parametrů. Z průzkumu vyplynulo, že při výběru nového přístroje vévodí podpora Wi-Fi těsně následovaná kapacitou baterie. O znalosti respondentů svědčí důležitost velikosti operační paměti, která je třetí, a velikost vnitřní paměti na čtvrtém místě. Naopak nejméně podstatná, i když stále důležitá, je podpora technologie NFC, značka přístroje a hmotnost. Podpora LTE skončila až na 13. místě.

Je vidět, že lidé sice pojem 4G LTE už znají, ale nejspíš si zatím neumí představit, co přesně znamená, protože jinak by měl žebříčku vévodit právě tento parametr. Někteří lidé však stále vybírají mobily se staršími technologiemi. To, že udělali chybu, zjistí až v okamžiku, kdy porovnají rychlost připojení k internetu na svém telefonu s jiným, který LTE podporuje, uvádí O2 Guru Ondřej Horák z karlovarské prodejny O2.

Chytrý mobilní telefon vlastní podle průzkumu 64 % populace, 40 % má přitom přístroj starší dvou let, 24 % pak novější. Běžný mobil má 53 % lidí. Vlastnictví notebooku už jasně předčilo stolní počítač: 71 % ku 59 %. Tablet pak vlastní tři lidé z deseti.

Využití chytrého telefonu pro připojení k internetu

Zajímá vás, k čemu uživatelé internetu na chytrých telefonech přistupují nejčastěji? Žádné velké překvapení se nekoná, nejčastěji většina dotázaných na internetu hledá obecné údaje (83 %), prohlíží internetové stránky (78 %), čtou a píšou e-maily (74 %), vyhledávají v jízdních řádech (71 %), sledují předpověď počasí (71 %), sledují sociální sítě (61 %), navigují se (54 %) a konečně také využívají internet k zasílání SMS zdarma (41 %).

4G LTE

Například takové nakupování v e-shopech přes mobilní telefon je zastoupeno zhruba 1/4 podílem (24 %), prohlížení erotických stránek skončilo s 12 % a videohovory pak obsadily nejnižší příčku, konkrétně s 8 %.

Diskuze ke článku
Panda
Nebo uzivatele vedi ze hned za ceduli sveho mesta jsou na EDGE. A druhe nejvetsi mesto v cr stejne neni pokryte.
David
Ja zase moc nechapu realne vyuziti, kdyz uz 3G je na tom rychlostne dobre, podle me by to na vsech mobilech stacilo az az.
Deamon
Hi there,
chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, na jakých frekvencích funguje LTE v ČR a v UK napříč operátory. Díky =)
Pepan
A pak budou litovat. A redakce propagaci čínských modelu s sice dobrými parametry ale bez LTE taky nepomáhá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze