PlayStation TV: nepřenosná PS Vita k televizi

7

Sony rozšiřuje svou rodinu PlayStation o nový přírůstek s názvem PlayStation TV. Tato mikrokonzole se dá využít mnoha způsoby. V prvním případě promění vaši televizi v chytré multimediální zařízení, dále slouží pro hraní her z konzole PS Vita a v neposlední řadě ji můžete propojit se svou PS4 po vzoru Remote Play.

Novou funkci PlayStation Remote Play jsme již zkoušeli. Tak trochu s ní souvisí i úplně nové zařízení, které Sony pod značkou PlayStation nedávno představil. Jde o PlayStation TV. Tato mikrokonzole totiž funguje na velmi podobném principu. Zároveň ale může sloužit jako naprosto samostatné zařízení, které z vaší hloupé televize udělá rázem chytrou. I to má ale své problémy.

PlayStation TV – videopohled

PlayStation TV

Tato konzole kapesních (doslova) rozměrů vychází z přenosné PlayStation Vita. Konzole sama příliš mobilní není, ale ona mobilita je myšlena jiným způsobem. Konzole toho umí spoustu, ale hlavní funkcí (alespoň dle propagace) je její propojení se systémem PS4.

Připojte PS TV do stejné domácí sítě jako konzoli PS4 a budete je moci spojit (první propojení vyžaduje opsání klíče). V tuto chvíli zvládne zařízení duplikovat obraz z velké konzole, a také ji samozřejmě ovládat. Velmi podobně jako v případě Remote Play s telefonem. Kdy to využijete? Představte si situaci, že hrajete v obýváku, jste v tom nejlepším, když přijde někdo jiný, že začíná „Růžovka“ a vám nezbude nic jiného než ustoupit.

PlayStation TV

Nyní však nemusíte přestávat hrát. Vyklidíte prostor, necháte konzoli PS4 běžet a jen se přesunete k jiné obrazovce, kde máte připravenou konzoli PS TV. Připojíte se a pokračujete v hraní přesně tam, kde jste přestali. Když vás vyženou i z této obrazovky, tak přichází na řadu váš telefonem Xperia Z3. Ale to už se nám to velmi komplikuje. A to jsme vynechali i PS Vitu, která má podobnou funkci.

Aby vše fungovalo, tak budete potřebovat stabilní připojení. Pokud PS4 i PS TV připojíte do sítě kabelem, tak vše funguje plynule a bez problému. Problémy přijdou opět ve chvíli, kdy máte konzole připojené jen přes Wi-Fi. Občas může dojít k trhání obrazu, případně úplnému padání. Chvílemi se konzole nechtěly vůbec ani spojit. I když se vám to povede, tak musíte počítat s tím, že obraz nebude vypadat tak dobře jako na PS4. Kvůli objemu dat dochází k určité kompresi. A výstup z PS TV je navíc pouze v HD rozlišení. Pokud tedy zařízení připojíte k velké FullHD televizi, tak výsledek nebude tak dobrý.

Nepřenosná Vita

PlayStation TV

Už jsem zmiňoval, že PS TV vychází z PS Vita. Vlastně by se dalo říci, že to je PS Vita bez displeje a ovládacích prvků. Nabízí totožný hardware – čtyřjádrový ARM Cortex-A9, 512 MB paměti RAM a 128 MB grafické paměti. Co to znamená? Vůbec ji nemusíte propojovat s PS4, abyste si zahráli nějaké hry. Pokud jste nenáročný hráč, tak si můžete pořídit PS TV čistě na hraní.

Samozřejmě si můžete hry stahovat z obchodu. A logicky zde najdete hry určené pro PS Vitu. Ne ovšem všechny, protože PS TV funguje i s ovladačem DualShock 3, který nemá žádnou dotykovou plochu a natož dotykový displej. Tato nabídka je ještě rozšířena o předělané tituly z konzolí PlayStation One a PSP. Digitální distribuci ale stojí v cestě velmi malé úložiště. 1 GB zaplníte velmi snadno – dvě až tři hry a je hotovo. Hry je také možné mazat a znovu stahovat bez poplatku. Sony samozřejmě nabízí řešení…

A nyní mám podezření, že PS TV vznikla jen jako odbytiště pro Vitu. Ta se totiž nepříliš dobře prodává a není tak tolik vývojářů, kteří by pro ni tvořili hry. PS TV tomu může pomoci a přilákat více tvůrců. S tím souvisí další fígl, hry totiž kromě stahování můžete kupovat i přímo v kamenném obchodu. Hry pro Vitu se šíří na speciálních kartách. A slot pro tyto karty naleznete i v PS TV.

PlayStation TV na produktových snímcích

Omezenou paměť pak vyřešíte dokoupením paměťové karty. I zde si ovšem dejte pozor, tradiční SD kartu do konzole nevložíte. Sony vyvinul vlastní formát, kterému říká PS Vita memory card. Za 4GB kartu zaplatíte lehce přes 200 korun. PS TV tak můžeme chápat jako snahu o zvýšení odbytu komponent a her pro Vitu. Pokud se to podaří, tak to může mít pozitivní dopad i na hráče samotné. Více hráčů totiž znamená větší zájem vydavatelů. A více her je přesně to, co by Vita (a dnes tedy i TV) potřebovala.

PS TV pořídíte za doporučenou cenu 2 799 Kč a v balení dostanete kód na tři hry ke stažení (Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra a OlliOlli). Obsahem balení ale není žádný ovladač, ten si budete muset dokoupit, nebo využít vlastní. V České republice zároveň nevyužijete některé televizní funkce, streamování filmů nebo aplikace jako Hulu.

PlayStation TV
Diskuze ke článku
Lukáš
Blbost, čekám na playstation, kde nebude překážet mechanika a další nesmysly, potom bude moct být klidně takto malý, s velkým diskem, nějakou tou síťovou funkcí... i když je ps4 docela dobré zařízení, tak pořád je to obluda, která zabírá zbytečné místo. Vůbec nechápu proč bych měl kvalitně zpracovanou hru pro ps4, prohánět nějakým procesem, kde je na výstupu jen hd a hra příjde o svoji grafickou dokonalost, to je stejné jako hrát takovou hru na displeji i klidně 5" telefonu, to prostě není plnohodnotné konzolové hraní, ale znouzectnost.
anonym
Like za Mercedes Benz A.
JaroB
Bolo by dobré sa zamyslieť nad vaším wifi pripojením keď všade okolo SONY vypisujete, že všetko padá a nefunguje. By ma zaujímalo aké reálne rýchlosti máte po wifi sieti ...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Zaujímavý nápad zabitý cenou a predpotopnými parametrami ... kiežby si Sony Computer Entertainment zobralo príklad od Sony Mobile a začalo produkovať výrobky na úrovni. Čo PS to kopec nedostatkov a privysoká cena ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze