Personální změny u Samsungu? Galaxy S5 se prodává hůře než S4

24

V jihokorejském Samsungu řeší první vážnější problémy za poslední roky a židle se údajně kývá pod samotným CEO JK Shinem. Za vším stojí klesající zisk v průběhu letošního roku a především fakt, že smělé ambice s vlajkovým modelem Galaxy S5 nebyly naplněny.

V minulých letech jsme byli zvyklí na tradiční vzrůstající prodeje i zisky u mobilní divize Samsungu. Letos se sice stále daří prodávat více telefonů, avšak zisk postupně klesá. Před nedávnem jsme vás informovali, že výrobce pro příští rok plánuje omezit své portfolio modelů a tím stabilizovat finanční stránku. Zdá se však, že situace bude přeci jen vážnější.

Nejnovější informace přinesl list The Wall Street Journal, který tvrdí, že Samsung plánuje radikální změnu ve vedení své mobilní divize. Ze své pozice tak možná bude odvolán šéf mobilní divize JK Shin, který v čele mobilní divize zažil úspěchy dřívějších modelů řady Galaxy S. Dokonce padlo jméno nástupce, kterým by se mohl stát BK Yoon, který má v současnosti na starost kontrolu mobilní divize.

Samsung Galaxy S4 a Galaxy S5

Příčiny případných rošád hledejme nejen za poklesem zisků, ale dost možná především za nenaplněním ambicí v případě Samsungu Galaxy S5. Dle průzkumů měl být zájem větší a Samsung tak vyrábí o 20 % více Galaxy S5 než v případě Galaxy S4. Samsung údajně prodal v prvních třech měsících prodeje letošní vlajkové lodě o 40 % méně kusů. Hovoříme o přibližně 12 miliónech. Pro srovnání uveďme, že za stejné období se loni prodalo 16 miliónů Galaxy S4.

Samsung se může utěšovat pouze tím, že mu stoupají prodeje na důležitém trhu v USA. Tento nárůst však spolehlivě smazala velká ztráta v Číně, kde se Galaxy S5 prodává o 50 % méně, než loni Galaxy S4.

Zdroje: talkandroid.com, online.wsj.com

Diskuze ke článku
mrtvá žížala
SGS5 byl pekelne drahy, to si dovolit nemuzou, to same SGS5 mini, silene ceny. Uplne minimum inovaci, lide se namlsali vodeodolosti od Sony v elegantnim kabatku, pravda nic moc zavadeci ceny ale jak spadnuly, tak perfektni pomer cena / vybava. Samsung si neustale mysli ze lidi z nej padaj na prdel, kdepak uz davno ne, uz z SGS4 nepadali tak vehementne jako z SGS2 a 3. Kdyz uz nejsou inovace, dokurvi to cenou a pak se divi... jen padejte na hubu, snad se poucite.
Tomáš
Mám cca 4 roky samsung a můj další telefon už samsung nebude. Oželím paměťové karty i vyměnitelnou baterii. Poohlížím se po nexusu 5. Hlavně kvůli aktualizacím a čistému androidu. Stock rom jsem měl pouze 14 dní, pak už jedině custom.
H
Nemohu jinak než souhlasit, měl jsem Samsung, strašné zpracování, zalagovaný systém, přešel jsem na HTC a momentálně mám BlackBerry z10 a je to Můj nejlepší telefon jaký jsem kdy měl. Nebojte se BlackBerry a běžte do něj, co se rozhodujete nad novým telefonem.
filip
ja se ani nedivim ze se prodava hure kdyz vychazi spoustu mobilu a lidi nejsou tak bohaty (napr. v cr) aby si kazdy rok kupovali novou vlajkovou lod a taky nechapu rozhodnuti sony vydavat vlajkovou lod 1za 6 mesicu myslim si ze to dopadne spatne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze