Ozvěny budoucnosti: vyzkoušeli jsme streamování her NVIDIA GRID

2

NVIDIA s předstihem spustila pilotní provoz své streamovací služby GRID v Evropě. Majitelé zařízení Shield a Shield Tablet tak nyní dostávají přístup ke hrám, na které je potřeba mnohem vyšší výkon, než jaký mohou dnešní tablety nabídnout. Dnes se to sice jeví jako okrajová záležitost, ale v budoucnu dost možná půjde o běžnou praxi.

NVIDIA Shield Tablet dostal nejen novou verzi systému Android 5.0 Lollipop, ale také zásadní novinku pro Evropany. Již v naší recenzi tohoto zařízení jsme mluvili o tom, že existuje služba NVIDIA GRID, která dovoluje streamovat hry, ale v té době byla pouze v testovacím provozu pro americký trh a Evropa byla ve fázi „někdy možná“. Pilotní provoz pro Evropu byl nakonec stanoven na prosinec, ale situace se vyvedla tak dobře, že byl start posunut již na listopad. A my jsme tak měli možnost službu vyzkoušet.

Nvidia Shield GRID – videopohled

Streamování her

Streamování her není žádnou novinkou. Již dříve jste se mohli setkat třeba se službou OnLive pro americký trh. Vlastní streamování her mají v plánu i další společnosti, ale nás teď zajímá předně NVIDIA GRID. Streamování obecně funguje tak, že nemusíte hry fyzicky vlastnit (ani digitálně) a k jejich hraní přistupujete vzdáleně. Potřebujete jen rychlé připojení k internetu a ovladač. Hra totiž neběží na vašem zařízení, ale někde na vzdáleném serveru.

Vám se tak přenáší pouze obraz a zvuk. Vy naopak odesíláte serveru příkazy – proto je důležité rychlé spojení. Jednak pro co nejlepší obraz, ale také opačně pro co nejrychlejší reakce. Taková střílečka se jednoduše nedá hrát, když pohnete joystickem a změna se projeví třeba za vteřinu. Reakce musí být okamžitá. Proto je tak důležité, aby byly servery umístěné co nejblíže. NVIDIA nyní spustila servery v irském Dublinu. A do budoucna je plánované spuštění v sousedním Německu, což je pro nás skvělá zpráva.

Shield GRID

Budoucnost

Jaký má smysl streamované hraní? NVIDIA Shield Tablet patří k nejvýkonnějším tabletům současnosti – obsahuje čip Tegra K1 a díky tomu si na něm můžete zahrát hry ve špičkové kvalitě. Důkazem je port her Portal nebo Half-Life 2. To jsou ale hry poměrně staré. A jednou z výhod streamování je, že se vůbec nemusíte starat o to, zda na hru máte dostatečný výkon. A třeba na druhý díl Zaklínače ještě dlouhou dobu tablety mít výkon nebudou.

Jenže díky GRIDu si toho Zaklínače nyní můžete bez problému zahrát. Taková hra vám navíc nezabírá místo (a konkrétně tato si normálně vezme třeba 15 GB). Vlastně se nemusíte o nic starat. Podle mnohých je streamování skutečnou budoucností. Proč si kupovat drahou konzoli nebo počítač, když můžete použít mobilní zařízení, které běžně používáte na další věci, a třeba za měsíční poplatek dostanete přístup k tomu nejlepšímu a nejnovějšímu.

Hry

To je samozřejmě hudba budoucnosti, přestože první náznaky si můžeme otestovat už i u nás. NVIDIA GRID pro hráče se zařízeními Shield nebo Shield Tablet v Evropě v tuto chvíli nabízí 22 her, mezi kterými najdete Race Driver Grid, Zaklínač 2: Vrahové králů, Borderlands 1 a 2, Batman: Arkham Asylum i Arkham City, oba díly Darksiders, Dirt 2, Saint Rows: The Third, LEGO Batman 2 nebo třeba Street Fighter X Tekken. To není špatná nabídka, ale sami vidíte, že tu úplně ty nejnovější hry nejsou. I to je jeden z důvodů, proč je to spíše ochutnávka budoucnosti – jste odkázáni na to, co vám poskytovatel služby naservíruje. A v tuto chvíli je to nabídka silně omezená.

Shield GRID

Na druhou stranu je nutné říci, že NVIDIA to spojení zvládla na jedničku. Problémem všech streamovacích služeb není ani horší kvalita obrazu – chvilkové rozpixelování zvládnete, ale se zpožděnými reakcemi se hrát nedá. Obzvláště u FPS her. A třeba takový Borderlands 2 se mi zde hrál skvěle. Pokud máte stabilní desetimegabitový internet, tak si zahrajete s perfektním obrazem i rychlými reakcemi. A moc mě toto srovnání mrzí, ale NVIDIA GRID je přes internet rychlejší než lokální streamování na PS4. Pokud chytáte dostatečně rychlé mobilní připojení, tak si zahrajete i na něm. I při LTE ovšem nečekejte zázraky - odezva je v tuto chvíli již znatelná a reakce nejsou okamžité. U 3G je samozřejmě situace ještě horší a na FPS hru to už vážně není. Navíc počítejte s tím, že dvě minuty hraní vás bude stát 100 MB FUP.

Střílečky z prvního pohledu jsou na rychlost nejchoulostivější, ale GRID je zvládá dobře. Hry jako Zaklínač 2, kde tolik přesnosti není třeba, se pak hrají opravdu skvěle. Snad jen v tmavých scénách si s pomalejším internetem všimnete velké komprese a začátek v kobce vám bude připadat jako úplné temno. S dobrým připojením to však nehrozí. Do služby se přihlásíte s vlastním účtem a podle toho se vám budou hry ukládat, takže se nemusíte bát, že by vám váš postup někdo přepsal. To jsme taktéž zkoušeli a vše fungovalo bez problému.

NVIDIA GRID je bezesporu zajímavá služba, která v tuto chvíli slouží jako povedená demonstrace toho, co bude možná v budoucnu běžnou praxí. K hraní velkých a náročných her nám bude stačit připojení k internetu a mobilní zařízení. To si můžete připojit do televize a zahrajete si opravdu „ve velkém“. Takže co vám teď NVIDIA Shield a Shield Tablet nabízí? Jednak si můžete zahrát hry pro Android, dále tu jsou exkluzivní tituly pro Shield, pak streamování vašich her z počítače a nakonec i streamování her ze služby GRID. A to rozhodně není málo.

Shield GRID
Diskuze ke článku
Marek
Pokud to chci používat doma, pak mi stačí wifi, nebo...?
Josef Žilka
Josef Žilka
Jakým způsobem je tato streamovací služba placená a kolik pak stojí koncového uživatele?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze