Operátoři varují: pozor na nový typ podvodů s autentizačními SMS

14

V poslední době čeští mobilní operátoři sdružení v APMS (Asocicaci provozovatelů mobilních sítí) zaznamenali nový druh podvodů, kde podvodníci využívají důvěřivosti a také nepozornosti uživatelů mobilních telefonů. Využívá se autentizačních SMS při nákupech přes internet a lidé tak snadno mohou přijít o své peníze.

APMS logo

Nedávný případ, kdy poškozená majitelka mobilního telefonu přišla v několika vteřinách o téměř celý měsíční kredit přitom ukazuje, že drzost a vynalézavost podvodníků je prakticky bez hranic. Tentokrát se hlas v telefonu vydával za zaměstnance jednoho z operátorů a nabízel slevu na vyúčtování. Stačí, když dotyčná nahlásí domnělému operátorovi kód, který ji právě dorazil přes SMS. Stalo se, poškozená SMS ani nepřečetla, a rovnou nadiktovala číselný kód. Za pár okamžiků žena přišla o tři čtvrtiny měsíčního kreditu, protože přes nadiktovaný kód provedla platbu třetí straně.

„Jde o stále stejný princip. Někdo si na vaše číslo objedná zboží, ale potřebuje zadat autentizační kód, který vám prodejce pošle textovou zprávou. Pokud nejste dost pozorní a kód nadiktujete neznámému člověku, má podvodník vyhráno. Právě si na váš účet něco pěkného koupil či dobil předplacenou kartu,“vysvětluje jednoduchý princip podvodů prezidentka Asociace poskytovatelů mobilních sítí Michaela Renčínová.

Podle prezidentky Asociace se mění pouze kulisy podvodu. Jednou jde o falešného operátora, podruhé o „slušného“ člověka, který se jen spletl při zadání vlastního čísla, kód proto přišel vám a prosí o jeho zaslání. Přestože textové zprávy s kódem obsahují jasné upozornění, že jde o kód určený pouze majiteli daného čísla, je řada lidí, kteří zprávu přepošlou dál. Pak už jen sčítají škody.

„Je na to jediná, ale zato 100% účinná obrana. Nikdy nikomu neznámému neposílat kódy, které vám přijdou pomocí SMS, a o které jste sami nezažádali. Neznámý volající s prosbou o kód, to už je podezřelé samo o sobě,“ dodává prezidentka APMS.

Zdroje: apms.cz

Diskuze ke článku
Korek
Chyba v nadpisu: tip -> ty
calebos
Varovat ty analfabety je zbytecne. Dneska dela tzv. "redaktora" kdejaka guma, ktera nema tuseni co je to gramatika. :) A je to na vsech "mobilnich" webech stejne ...
nguyen david
Nelíbí se mi přístup některých fanoušků... denně je tu "milión" článků, recenzí a videopohledů na úrovni... žádná smartmania apod. se nevyrovná... ale jakmile se zde jednou za čas objeví malá chyba, každý je kritik...
Jiří Hronek
Jiří Hronek
Občas si říkám, že většina kvalitních redaktorů musí mít obrovskou trpělivost se čtenáři jako je v tomto případě někdo, kdo se ani nepodepíše pravým jménem viz calebos. Já bych dělat redaktora nemohl, jednak dělám i horší chyby, než že občas zapomenu písmenko, nebo napíšu slovo špatně,ale hlavně bych neměl tu trpělivost slušně odpovídat lidem na některé blbosti co tu píší a že jich je... :/ Většina diskutujících je naštěstí normální a proto i některé diskuze na úrovni jsou. Já chválím kvalitu zdejších redaktorů a vzhledem k tomu, že to nedělají jako hlavní pracovní poměr ( alespoň si to myslím :), ale jako koníček, píší a videorecenze dělají profesionálně!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze