Off-line Mapy.cz pro iPhone a Android využijete už o prázdninách

1

Už loni v létě slíbil Seznam.cz, že aplikace Mapy.cz dostane možnost stáhnout si mapové podklady pro offline použití. Nyní po roce Seznam.cz svůj slib plní a už na konci června nabídne přepracovanou aplikaci, která toto umožní. Jásat však mohou pouze majitelé zařízení s Androidem nebo iOS. Ostatní operační systémy mají v tuto chvíli smůlu.

Když se dostanete na svých cestách do míst, kam signál mobilního operátora nezasahuje, nebo máte vyčerpaný FUP, tak jsou vám online mapy k ničemu. Na dnešní tiskové konferenci, kde Seznam.cz představil své mapové novinky pro letošní rok, se proto ukázaly i nové offline Mapy.cz, po kterých uživatelé již dlouho volají. Ke stažení budou uvolněny na přelomu června a července tak, aby se stihl začátek hlavní turistické sezóny. K dispozici však zatím budou pro Android a iOS.

Velikost mapových podkladů pokrývající celou Českou republiku by neměla přesáhnout 500 MB. Toho Seznam.cz dosáhl i radikálním předěláním mapy, která nově v sobě spojuje dosavadní základní mapu a turistickou mapu. V praxi by to mělo vypadat tak, že ve městech se má mapa podobat dosavadní základní mapě, zatímco mimo města bude vypadat spíše jako turistická mapa, tedy včetně vrstevnic. Samozřejmostí jsou pak i turistické stezky a cyklostezky.

Seznam.cz rovněž plánuje, že své offline mapové podklady bude pravidelně aktualizovat. Neznamená to však, že byste si museli pokaždé stahovat všechny mapy znovu. Jak zaznělo na tiskové konferenci, velikost balíčků s dílčími opravami by se měla pohybovat řádově v MB.

Přestože přepracovaná aplikace nabídne offline mapy, tak zcela se bez internetu stále ještě neobejdete. Připojení k internetu budou i nadále vyžadovat fotomapy, vyhledávání, plánování a zobrazování turistických zajímavostí. S turistickými zajímavostmi přitom souvisí další vylepšení mobilních map. Seznam.cz se rozhodl výrazně vylepšit a rozšířit dosavadní obsah o bodech zájmu. Turistický obsah najdou uživatelé nově pod symbolem batůžku. Kromě oblíbených informací o bodech zájmu v okolí zde budou nově například i tipy na zajímavé výlety a podobně.

"Víme, jak klíčové a oblíbené jsou turistické informace v aplikaci Mapy.cz. Proto jsme se rozhodli vyčlenit tým lidí, který bude neustále aktualizovat tipy na výlety a info o turisticky zajímavých místech," řekl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

3D Mapy a Panorama

Nová mobilní aplikace však není to jediné, co Mapy.cz v blízké budoucnosti čeká. Další novinky se však již týkají jejich webové verze. K dosavadní leteckým a šikmým snímkům letos přibudou 3D mapy, které bude možné libovolně otáčet, a které Seznam.cz vytvoří právě kombinací leteckých a šikmých snímků. K dispozici má v tuto chvíli podklady pro 180 měst, ale v budoucnu by rád rozšířil 3D mapy i mimo města, například horské terény nebo turistické cíle.

Další novinkou, kterou Seznam.cz chystá, je Panorama. Zde se inspiroval u Googlu a přinese vlastní verzi jeho Street View. Proti Googlu však Seznam.cz slibuje mnohem podrobnější snímky, které budou pořizovány každé tři metry. Seznam.cz chce rovněž pokrýt mnohem větší území České republiky než Google. Zatímco Google zmapoval u menších obcí maximálně hlavní tahy, tak Seznam.cz chce jít mnohem dál a zmapovat i ty nejmenší uličky a nejzapadlejší silničky. Zvládnout by přitom tento úkol chtěl do dvou let

"Pro Panorama na Mapy.cz budeme sbírat zcela nová data. Máme vybrané dva dodavatele, jde o Geodis a GIS Stavinvex. Hned v květnu nasadí do terénu tři až čtyři auta, která pro nás začnou fotit města. Auta budou jezdit na směny, prostě dokud bude venku světlo," uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz, a dodává: "Chceme mít hodně podrobné a kvalitní fotky, a to z každé i malé vedlejší uličky, kterou v ČR máme. Budeme usilovat i o to, abychom dostali povolení vjet na místa, kam se za normálních okolností autem nedostanete. Nafotit takto celou Prahu nám zabere nejméně dva měsíce. Naším cílem je mít do dvou let nafocenou celou Českou republiku."

Prvním městem, kde se auta s kamerami objeví, bude už na počátku května Praha. Informace o přibližných lokalitách, kde se auta v nadcházejícím týdnu budou vyskytovat, najdou lidé na stránce mapy.cz/panorama, kde se také dočtou, jak Seznam.cz anonymizuje citlivá data a popis postupu, který ve finálním zobrazení na Mapy.cz bude možné použít pro to, aby si člověk nechal rozmazat svoji osobu nebo dům. Kromě speciální internetové stránky bude Seznam.cz informovat o pohybu mapovacích aut i na dalších svých oficiálních kanálech.

Logistiku pohybu konkrétních aut si přitom řeší sami dodavatelé. Princip jejich rozhodování, kde se v konkrétních dnech budou nacházet, se řídí počasím. Za hezkého počasí budou fotit velké a významné části měst, při nepříznivém počasí se vydají do menších a méně frekventovaných ulic.

"Prahu bychom v rámci Panoramy chtěli na Mapy.cz v ostrém provozu spustit už ke konci léta. První data a jejich zpracování pro nás bude nejnáročnější. Nasazování dalších měst do běžného provozu bude probíhat postupně. Začínat budeme velkými městy a postupně přidávat další a další místa," doplňuje Adam Chvaja, produktový manažer Mapy.cz, Seznam.cz.

Poslední novinkou, třebaže ne tak bombastickou jako ty předchozí, bude již v červnu nový nástroj, kterým budou moci uživatelé pomocí snadno ovladatelného kreslítka hlásit chyby v mapách. Seznam.cz se nicméně nechce vzdát zcela kontroly nad obsahem svých map, takže chybu budete moci pouze nahlásit, a ne jí sami opravit. Chybu nejprve ověří kartografická redakce Mapy.cz a poté jí do mapy zanese podle kartografických pravidel. Celý proces od nahlášení chyby do zjednání nápravy by přitom měl zabrat maximálně tři pracovní dny.

Diskuze ke článku
Turista
Tak máme polovinu července a mapy nikde. Že by panáčci ze seznamu zapomněli napsat, který rok měli na mysli? Škoda takových falešných slibů u tak pěkné aplikace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze