Očekávaný Samsung Galaxy A55 se blíží. Známe jeho evropskou cenu

3× aktualizováno
21
Očekávaný Samsung Galaxy A55 se blíží. Známe jeho evropskou cenu
Fotografie: Evan Blass
  • Zásadní proměnou prošel boční rámeček s tlačítky
  • Výkon bude obstarávat procesor Exynos 1480
  • Dorazí již 11. března
  • Cena by měla startovat kolem hranice 11 tisíc korun

Aktualizováno 8. 3. 2024

Do představení Samsungu Galaxy A55 a jeho sourozence Galaxy A35 zbývá už jen několik dní. V německém obchode Otto se dokonce oba mobily chvíli prodávaly, avšak nyní je tam již nenajdeme. Díky oné chvíli a serveru gsmarena.com však známe evropské ceny novinek. Samsung Galaxy A55 bude startovat na 480 eurech, což je zhruba necelých 12 tisíc korun. Verze s 256GB pamětí vyjde na přibližně 530 eur, což je něco málo přes 13 tisíc korun.

Evropské ceny Samsungu Galaxy A55

Dostupnější Samsung Galaxy A35 má startovat na 380 eurech, což je necelých 10 tisíc korun. Varianta s větší RAM a 256GB úložištěm vyjde na 450 eur, tedy cca 11 tisíc korun.

Evropské ceny Samsungu Galaxy A35

Aktualizováno 6. 3. 2024

Do představení nových Galaxy A55 a Galaxy A35 zbývá už jen pár dní a čekání nám zpříjemní Evan Blass, který zveřejnil novou sadu tiskových obrázků. Za vzpomenutí stojí, že oba modely budou od sebe takřka k nerozeznání.

Další série obrázků pak částečně potvrzuje výbavu. Baterie u obou modelů nabídne 5 000 mAh a 25W nabíjení. U fotoaparátů už jisté odlišnosti najdeme, avšak hlavní snímač bude vždy 50megapixelový s optickou stabilizací obrazu. Ultraširokoúhlý objektiv bude lepší u Galaxy A55, kde nabídne 12 megapixelů, Galaxy A35 si vystačí s 8 megapixely.

Aktualizováno 5. 3. 2024

Zatímco souhrn všech podstatných informací najdete níže v tomto článku, dnes jsme se oficiálně dozvěděli, že Samsung spustí prodej modelů Galaxy A55 i Galaxy A35 na indickém trhu 11. března, tedy již v pondělí. Lze předpokládat, že podobný termín by mohl platit i pro evropský trh. Dozvěděli jsme se rovněž, že se obě novinky dočkají 4 velkých aktualizací systému Android a celkově 5 let podpory bezpečnostních záplat.

Samsung Galaxy A55

Původní informace z 28. 2. 2024

Samsung už má letos za sebou představení vlajkové řady S24, a to včetně top modelu Galaxy S24 Ultra. Další důležité modely má však v rukávu, neboť by rád zůstal silný i ve střední třídě, kde neochvějně vládne řada Galaxy A. Její modely sice nevynikají nejvyšším výkonem či nejrychlejším nabíjením, ale sází na vyvážený mix výbavy, na který uživatelé slyší. Již brzy se proto dočkáme příchodu nástupce současného Galaxy A54, je tak nejvyšší čas se podívat na to, co již o chystaném Galaxy A55 víme.

Vzhled


V uplynulých dnech a týdnech jsme byli svědky mnoha úniků informací jak o výbavě, tak o vzhledu. Mnohé snímky přinesl informátor Evan Blass, případně také winfuture.de. O designu Galaxy A55 tak máme vcelku ucelenou představu. Do velkých změn se Samsung pouštět nebude, což naznačila už řada Galaxy S24. Boky budou zaoblené, sestava fotoaparátů bude umístěna na zadní straně separátně. Zdálo by se, že výrobce nezmění zhola nic.

Samsung Galaxy A35 a Galaxy A55

Vaše pozornost by se však měla upřít na boky zařízení. Zde již inovace najdeme. Rám bude hliníkový a jinak tvarovaný, kdy například tlačítka budou mírně vyvýšena. Na každý pád bude právě profil telefonu poznávacím znamením, jak novinku odlišit nejen od konkurence, ale také od předchůdců.

Pro některé horší zprávou bude, že telefon mírně vyroste na výšku i do šířky, naopak tloušťka by měla být identická. Nepatrně naroste také hmotnost na 213 gramů. Naštěstí bude zachována zvýšená odolnost IP67. Telefonu nebude vadit pád do vody či prašné prostředí.

Předpokládaná podoba Samsungu Galaxy A55

Displej


U displeje velké inovace nečekáme a ostatně to ani není potřeba. V panelech je jihokorejský výrobce tradičně velice silný. Galaxy A55 by měl mít 6,5" (případně 6,6", zde se informace poněkud rozcházejí) AMOLED panel s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Maximální jas má dosahovat až 1 000 nitů, což je na střední třídu velmi dobrá hodnota. Samozřejmě je i integrována čtečka otisků prstů, zde pravděpodobně optická varianta, stejně jako v loňském roce.

Výkon


O dostatek výkonu se bude starat nový 4nm procesor Exynos 1480, jehož hlavní jádro bude taktována na 2,75 GHz. Bohužel ale základem bude paměťová verze s 6GB RAM a 128GB úložištěm. Na druhou stranu to až tak překvapivé není, když s takto velkou interní pamětí startuje i Galaxy S24. Naštěstí budete moci sáhnout i po variantě s 8GB RAM a 256GB úložištěm. Zachován by měl zůstat slot pro paměťovou kartu. U Samsungu nepřekvapí nejnovější Android 14 a nadstavba One UI, přičemž podpora by měla být 5letá. Nehovoří se o funkcí umělé inteligence Galaxy AI, ta bude zřejmě ještě nějaký čas vyhrazena jen řadě Galaxy S.

Předpokládaná podoba Samsungu Galaxy A55

Fotoaparáty


V případě fotoaparátů budou změny spíše jen kosmetické. Hlavní snímač má letos mít 50 megapixelů se světelnost f/1.8 a optickou stabilizací obrazu. Prakticky se jeví i ultraširokoúhlý objektiv s 12 megapixely a nakonec makro snímač s 5 megapixely. Pro selfies bude připravena čelní 32megapixelová kamerka.

Baterie


U baterie Samsung nic nemění a spoléhá na osvědčenou kapacitu 5 000 mAh. Nabíjení bude umožněno výhradně drátově spíše lehce podprůměrným výkonem 25 W. U Samsungu to však asi málokoho překvapí.


Dostupnost a cena


Dle dostupných informací by měl na německém trhu začít prodej Galaxy A55 již 11. března, což znamená, že premiéra proběhne v horizontu několika nejbližších dnů. Cena by měla startovat na 449 eurech, což je v přepočtu lehce přes 11 tisíc korun. Příplatek za 256GB variantu by měl činit zhruba tisíc korun. Meziročně se tak neočekává zdražení oproti počátečním cenám Galaxy A54.

Technické parametry Samsung Galaxy A55 256 + 8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 77,4 × 8,2 mm, 213 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 1480, , GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:37 hodin
Dostupnostbřezen 2024, 12 999 Kč
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
hm, kdo ma A52s a je spokojen, nema pul duvodu resit co vyslo po A52s, to je tak moc nastavovana kaše...
Pan Holub
Pan Holub
Samsung se rozhodl, že už nechce mít spokojené zákazníky. Tak to plácá s nepoužitelným Exynosem, průměrnými foťáky a nudným, okoukaným designem. Do toho naděluje super nepřehledné slevy, aby pak bylo vaše použité zařízení za normální cenu takřka neprodejné.
Pc Wifi
Pc Wifi
no nevim, A54, A55, stejny na jedno brdo. Tohle samsung vyrobil docela dobre, jen lehce obmeni streva a sup s tim do existujicich "pouzder"... uspora enormni, zisk... extremni. Snaha o inovace ustala. To se ritime do skvele prhele a este to Samsungu ti lidi hafo žerou.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
To je už směšný, A54 jak přes kopírák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze