O2 končí s papírováním, elektronické smlouvy podepíšete digitálně

6

Ročně se na značkových prodejnách O2 vytisknou více než dva miliony papírů A4, které, kdyby se položily na sebe, tak by byly třikrát vyšší než Petřínská rozhledna. Dnes je v archívu operátora už téměř 27 kilometrů dokumentů, z čehož 14,3 kilometrů tvoří zákaznické dokumenty. O2 chce s touto praxí úplně skončit a zavádí digitální podpis.

"Počet uživatelů moderních technologií prudce roste. Proto přinášíme našim zákazníkům takové novinky, které jim mají do budoucna ještě více zjednodušit život," říká Jindřich Fremuth, ředitel divize rezidentních zákazníků ve společnosti Telefónica Czech Republic. "Jednou z nich je i vlastnoruční digitální podpis, díky kterému už nebudou muset zákazníci skladovat své papírové dokumenty doma, vše bude k dispozici online," dodal Fremuth.

Infografika vlastnoruční digitální podpis

Zákazníci na celém procesu digitalizace jednoznačně vydělají. Už jen tím, že odpadne dlouhé čekání. Zatímco dnes se kvůli složitému papírování stávalo, že v případě uzavření smluv u externích partnerů zákazníci čekali na aktivaci čtyři dny, díky online přenosu na servery O2 se celý proces výrazně zrychlí. Jediný rozdíl pro zákazníka při podepisování smluv, který pocítí, je ten, že se místo na papír podepíší na speciální podložku nebo tablet místo na vytištěnou smlouvu. Místo papírové smlouvy obdrží zákazník prostřednictví SMS heslo, se kterým se dostane ke své kopii smlouvy, kterou mu operátor zašle emailem.

Zákazník se přitom nemusí bát, že by jeho podpis bylo možné zneužít a zkopírovat na jiný dokument, protože takto vytvořený podpis je neoddělitelně spojen s příslušným dokumentem. "V okamžiku, kdy zákazník podpis dokončí, je dokument zabezpečen pomocí hashe proti jakýmkoli dalším změnám. Podpisová data jsou v dokumentu uložena v zašifrované podobě a jsou tím chráněna proti možnému zneužití. Klíč pro dešifrování podpisových údajů je bezpečně uložen a je přístupný pouze pro potřeby znaleckého zkoumání," popisuje Pavel Rousek, ředitel společnosti Pražská softwarová, která stojí za vývojem a implementací systému SignoSoft.

Podpis se samostatně nikde neuchovává. Zákazník tedy nemusí mít strach, že by mohl být zneužit. Na první pohled přitom vypadá úplně stejně jako klasický podpis na papírovém dokumentu a v případě pochybností o jeho pravosti ho může zkoumat grafolog. Je však mnohem bezpečnější, protože systém při jeho pořizování skrytě zaznamenává i přesnou rychlost psaní a tlak pera. Biometrická stopa, která tak vznikne, je prakticky nenapodobitelná.

Diskuze ke článku
Scarab
Usnadnění je to především pro O2. Pro běžného uživatele moc ne, protože elektronický podpis si musím nejdříve vyběhat a následně za něj platit.
Martin
To ale mluvíte o elektronickém podpisu (osobním certifikátu). Tohle je něco jiného, nepotřebujete osobní cetrifikat, ani si nic vyběhávat, jde o vlastnorucní podpis, jen ho nedelate propiskou na papír, ale speciální tužkou na podpisovou podlozku.
Creyzy
T-Mobile tohle ma už dávno na všech prodejnách :) nic nového :)
jana
Kdyby rači dali dohromady ten jejich slavnej internet na doma je to hnus co si dovolijou nabízet zákazníkovi... Věčně to nefunguje a to jsu u prostřed Olomouce

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze