O2 jako první v Česku testuje hybridní modem

6

Operátor O2 spustil jako první v Česku pilotní testování hybridního modemu. Nové zařízení v sobě spojuje technologie pevného a mobilního připojení. Pomoci by mělo s vykrýváním špiček v lokalitách, kde pevné internetové připojení dosahuje nižších rychlostí.

Hybridní modem obsahuje dvě sekce: DSL část podporující připojení přes ADSL a VDSL technologii a mobilní část, která umí pracovat ve 3G i 4G pásmu. Po zapnutí se modem připojí oběma technologiemi do sítě O2, v níž je umístěna speciální brána, která spojí obě části do jedné.

Pokud se tedy nacházíte v lokalitě, kde je dostupný pevný internet s rychlostí 20 Mb/s a LTE také 20 Mb/s, obě rychlosti se sečtou. Část rychlosti si samozřejmě vezme i modem, ale i tak by měla být rychlost okolo 36 Mb/s.

O2

Modem využije mobilní část ale pouze tehdy, pokud by pevný internet na kvalitní připojení nestačil. Ve výsledku to tedy znamená, že při běžném surfování by se tedy mobilní část nezapojovala. Spustila by se tehdy, kdyby například více uživatelů v jedné domácnosti sledovalo streamované video. Mobilní část by se měla zapojit bez vědomí uživatele, tedy tak, aby to nenarušilo připojení. Zařízení by v sobě mělo nést i další výhody. Díky kombinaci mobilního připojení by mělo dokázat zrychlit upload až 50×.

O2 bude nyní testovat několik měsíců toto hybridní řešení na několika desítkách zaměstnanců. Následovat bude vyhodnocení a teprve pak by se v případě pozitivního uplatnění dostal modem do komerčního prodeje.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
figura
Tohle umí i modem, který mám doma od O2 cca 5 let, samozřejmě nemá 4G.
Funguje to tak, že mobilní síť naskočí ve chvíli, kdy je výpadek xDSL.
Tedy to co testují nyní je jen upgrade + není již nutno mít usb modem.
Modem, který mám doma: http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/huawei-echolife-hg622u.html
http://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/huawei-echolife-hg622u.html?article=297956
Standa
Včera bylo pozdě. V centru Liberce pevný připojení od O2 totální tragédie. A dva roky slyším jen sliby jak to bude lepší. Když běží o2tv na jedné televizi tak už si doma prakticky nikdo neškrtne ani telefonem. Musel jsem pořídit bezdrátové připojení od konkurence a platit dva internety. V dnešní době ostuda.
maser
Tohle jim jistě zvedne zájem o ADSL se závratnou reálnou rychlostí 2 Mbps za lidových 500 Kč měsíčně :DD
peeterspp
Má mten tarif něco přez rok,bydlim v Liberci,ale ne v centru.Realná rychlost cca 17 Mbps a na apload asi 1,8 Mbps Linká maká s občasným poklesem na 5 Mbps, tak dvakrá do měsíce a cenna 399,- Tak že za mně spokojenost.Snad jen že router neni duallband a musim se spokojit s 2,3 Mghz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze