Nubia My Prague v redakci: jaká je špičková žiletka?

16

Minulý týden zažila Praha velkou mobilní událost, dostala totiž svůj vlastní telefon. Výrobce ZTE zde představil nový model své značky Nubia zaměřené na stylové a lépe vybavené telefony. My máme novinku Nubia My Prague v redakci a přinášíme vám první dojmy z používání. Telefon zaujme elegantním kovovým tělem, výbornou výbavou a vcelku příznivou cenou.

Nubia My Prague

ZTE bylo ještě předminulý rok na českém trhu poměrně aktivní, posléze se ale z vydobytých pozic stáhlo a přenechalo je například konkurenčnímu Huawei. Nyní se na českou scénu ZTE vrací s telefonem Nubia My Prague, který spadá pod značku Nubia, kterou ZTE vyhrazuje svým nejlepším telefonům. Po delší době je to navíc první ZTE, které máme v redakci, a tak jsme byli zvědavi, jak se telefony tohoto výrobce s časem vyvinuly.

Nubia My Prague – první pohled

Kovový a tenký elegán

Elegantní, výborně zpracovaná a dobře vybavená žiletka. To je stručná definice nové Nubie My Prague, kterou čínský výrobce pojmenoval po Praze a využívá tak vzrůstající popularity české metropole mezi čínskými turisty. A nejen mezi nimi. Telefon rozhodně neudělá Praze ostudu. Celkově působí jako mix Huawei P8 a telefonů Meizu, čemuž napomáhá kromě designu s kovovým rámem i specifické kulaté dotykové tlačítko pod displejem. To však používaly i předchozí Nubie a na rozdíl od Meizu mu ještě sekundují další dvě kontextová tlačítka po jeho bocích. Nemají ale popisky a téměř nejsou vidět, z počátku je tak orientace značně nesnadná.

I přes tenký profil je telefon velmi pevný, neprohýbá se – konstrukci zvládlo ZTE na jedničku. Protože je kovový rám zakulacený, padne telefon i dobře do ruky. Zamrzí snad jen plastové části na zadní straně, které se mírně prohýbají a nelícují dokonale s kovem, a nehezky zpracovaný microUSB konektor s plastem okolo pod kovovým rámem. Naopak zajímavě vypadá svažující se přední skleněná strana, která kryje 5,2palcový displej s FullHD rozlišením. ZTE překvapivě zvolilo Super AMOLED technologii, barvy jsou tedy živé, pochválit musíme i pozorovací úhly a čitelnosti na slunci. A co potěší nejvíce, je možnost odemykat telefon dvojitým poklepáním na displej.

Překvapí fotoaparátem, zklame baterií

Nubia nabídne i poměrně kvalitní fotoaparát s 13 Mpx a dobrou světelností f/2.0, který překvapí množstvím nastavení, včetně režimu PRO, kdy si můžete nastavit vše od citlivosti, rychlosti závěrky až po kompenzaci expozice. Nechybí ani možnost odděleného ostření a měření scény a v menu najdete i spoustu speciálních režimů, třeba pro vymazání pohybujících se postav nebo malování světlem. Velmi mile překvapí i kvalita samotných snímků, které nabídnou dobrou ostrost, kresbu i věrné barvy.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci selfie, pro které je My Prague připravena. Na displejem totiž nabídne 8Mpx kamerku, která opět mile překvapí ostrostí a kresbou fotografií. Nejsou to typické selfie mazanice.

Tenká konstrukce si bohužel vybrala svou daň na akumulátoru s podprůměrnou kapacitou 2 200 mAh. Ve spojení s velkým jemným displejem, Snapdragonem 615 a celkově kvalitní výbavou je jasné, že výdrž nebude trhat rekordy. A samozřejmě že netrhá, právě naopak. Pokud telefon používáte a displej svítí, mizí procenta baterie doslova před očima a v praxi je Nubia při standardním až mírnějším používání jednodenním telefonem, při větším využívání budete nabíjet už odpoledne.

Zcela jiné prostředí

S čím si ZTE vyhrálo do puntíku, je uživatelské prostředí. Běží na Androidu 5.0.2, ale nadstavba je masivní a mění spoustu součástí k nepoznání. Jiná je notifikační lišta a samozřejmě chybí hlavní menu, které prakticky všichni výrobci mažou. Prostředí je rychlé, spolehlivé a dobře odladěné, zaujme i povedenou grafikou, která opět připomíná jakýsi mix Huawei a Meizu. ZTE odvedlo výbornou práci nejen s odladěním, ale hlavně v oblasti vychytávek.

Prostředí Nubie má k čistému Androidu daleko

Obsah na displeji lze zmenšit pro pohodlné ovládání jednou rukou, Nubia nabídne i rozdělení obrazovky a dokonce gesta na kraji displeje, kterým můžete spouštět aplikace, měnit jas a mnoho dalšího. Jen se je všechny naučit. Nechybí ani možnost nastavení dolních kláves pod displejem a už zmiňovaná možnost aktivace telefonu dvojitým poklepáním. Displej lze navíc deaktivovat přikrytím ruky. Hračičkové si přijdou jednoduše na své a ostatní ocení svižné reakce nebo všudypřítomné tapety a fotky Prahy.

Výkonová střední třída, ale včetně českého LTE

My Prague nemá v útrobách ten nejvýkonnější hardware, telefon je zaměřen zejména na styl. Snapdragon 615 tak v benchmarcích odesílá telefon někam na úroveň HTC One nebo starších Nexusů. Potěší ale 3 GB RAM.

Zájemce o tohoto pražského exota jistě potěší zpráva o plné podpoře LTE včetně všech v Česku používaných frekvencí. Naopak zamrzí absence NFC. Jako mnohé čínské telefony přichází i Nubia s možností vložit dvě SIM karty. Ani na možnosti rozšířit vnitřní paměť se nezapomnělo a je přítomný i slot na SD karty, díky kterému si můžete rozšířit 32GB nebo 16GB interní paměť o dalších až 128 GB. Zadní kryt je neodnímatelný a pro vložení využíváte systém „šuplíčků“ po stranách telefonu.

Nubia My Prague

Nové zařízení Nubia My Prague bude na českém trhu k dispozici během několika týdnů. Cena začíná na přibližně 9 500 Kč bez DPH za verzi se 2 GB operační paměti a 16GB interním úložištěm. Vyšší model se 3 GB RAM a 32GB vnitřním úložištěm vyjde na 11 600 Kč bez DPH.

Technické parametry Nubia My Prague 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce147,8 × 72,1 × 5,5 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 8×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2015, 11 500 Kč
Diskuze ke článku
Someon
Ta baterie je šaškárna
.
Podle mě povedený mobil.:)
pet
bida a ostuda prahy :-(
vybitram jen pro mne pro mne zasadni nedostatky. je jich vic ale kvuli temto bych do telefonu nesel

- obri ramecky nad a pod displejem vetsi nez konkurenci 5,5 telefony ktere je maji taky stale obri
- vetsi hmotnost nez konkurencni 5,5 telefony
- chybi ip 68
- chybi bezdratove nabijeni
- chybi infraport
- chybi usb-c
- neumi ceske lte
Mir
Realna hodnota tohoto telefonu je kolem 200ecek .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze