Nový satelit vylepší přesnost GPS

4

GPS systém už dnes bereme jako samozřejmost a při jeho používání se jen málokdy vzpomeneme na satelity kroužící po oběžné dráze, díky nimž je toto všechno možné. Nově vypuštěný satelit by měl pomoci udělat celý systém ještě přesnější.

Jeho cena je 131 miliónů dolarů a pro americké letectvo, které systém GPS spravuje, ho vyrobil Boeing. Doplní tak blok dvanácti satelitů známý jako IIF.

Historie GPS sahá do roku 1978, kdy byly vypuštěny první satelity. První systém byl znám jako Blok I. Protože však probíhá neustálý vývoj technologií, design se měnil a prošel přes Blok IIA, IIR, IIR-M až k dnešnímu IIF. Takže zatímco se k nebi vzneslo už 50 raket se satelity, v provozu je jich 30. Většina těch současných byla vypuštěna až po roce 2010.

Aby se udělalo místo, pomalu se stahují satelity z Bloku IIA. Ty se doposud používají jako záložní a bez zajímavosti není, že bez přestávky fungují od roku 1990.

A jaký bude hlavní přínos? Zlepší se přesnost celého systému. Zatímco bez Bloku IIF se poloha určená s pomocí systému GPS udává s přesností na jeden metr, nyní by tato hodnota měla klesnout na polovinu.

Zdroje: techcrunch.com

Diskuze ke článku
ANO
Ale asi by bylo dobre napsat, ze na polovinu klesne v USA, v evrope se to samozrejme nema jak projevit.
FILIPSN007
No a nejlepší by bylo napsat, že to je původně armádní systém. Existuje stále oddělená šifrováná část, která je přesnější. Nějak se mi nechce věřit, že zrovna ten jeden metr je pro civilní použití :/.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze