Nový koprocesor Snapdragonu 3100 zajistí až 30denní výdrž smartwatch

2
Nový koprocesor Snapdragonu 3100 zajistí až 30denní výdrž smartwatch
Fotografie: Qualcomm
  • Základ zůstal u nového typu stejný, Qualcomm však nasadil moderní koprocesor
  • Výdrž se může protáhnout až na 30 dní
  • Při velmi náročném používání bude garantována výdrž zhruba jeden den

Chytré hodinky neměly v posledních letech zrovna na růžích ustláno. Brzdil je především zastaralý procesor Qualcomm Snapdragon Wear 2100, který zatěžoval malé baterie v chytrých hodinkách. Dnes však došlo k dlouze vyhlíženému zlomu. Qualcomm představil nový procesor Snapdragon Wear 3100. V základu se v procesoru nadále nachází jádra Coretx-A7 postavená na vcelku zastaralé 28nm architektuře. Ostatní komponenty však doznaly zásadních změn. Tou nejpodstatnější je zbrusu nový koprocesor označovaný jako QCC1110. Jak to celé bude fungovat?

Samotný Qualcomm tvrdí, že hlavní procesor budete na hodinkách potřebovat pouze 5 až 10 % času, kdy hodinky používáte. Už jen z tohoto důvodu je jasné, že se to pozitivně projeví na výdrži. Speciální koprocesor je doplněn i vlastní 1MB operační pamětí a rovněž systém RTOS. Úspora energie je postavena na myšlence, že klasický operační systém Wear OS bude uživatel potřebovat jen málokdy. Zmíněný koprocesor bude nabízet tři různé režimy použít.

V prvním režimu vlastně získáte zcela vše. Hodinky nabídnou virtuální vteřinovou ručičku, práci s widgety a možnost zobrazit paletu 16 barev, což na běžné notifikace a přehled postačuje. Druhý režim je zaměřen na sportovní aktivity. V něm bude aktivní GPS a například i senzor srdečního tepu. V tomto režimu nepřetržitého měření vydrží hodinky s baterií o kapacitě 450 mAh 15 hodin. Abychom demonstrovali pokrok, jde přibližně o dvojnásobek oproti současným hodinkám. A konečně zde máme třetí režim, který je zcela nejúspornější, nicméně současně vám toho mnoho nenabídne. Hodinky v něm budou pouze ukazovat aktuální čas, čímž se z nich stanou vlastně obyčejné hodinky. V takové chvíli vydrží 30 dní. Do posledního jmenovaného režimu se hodinky přesunou také ve chvílích, kdy kapacita baterie klesne pod 20 %. Pak můžete počítat ještě se 7denní výdrží.

I kdybyste zcela ignorovali všechny speciální režimy, bude výdrž citelně lepší než u stávajících hodinek. Dramatický skok však nečekejte. Ve srovnání se Snapdragonem Wear 2100 má nový Snapdragon Wear 3100 zvyšovat reálnou výdrž o 4 až 12 hodin. Nic dechberoucího, avšak každá hodina je svým způsobem dobrá. Z dalších funkcí nový typ procesoru nepřekvapí. Poradí si s Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GLONASS a cizí mu není ani NFC. Nový procesor je aktuálně již ve výrobě a prvních zařízení bychom se měli dočkat ještě před koncem letošního roku.

Diskuze ke článku
Řezňýk
No ale když to vydrží těch 30 dnů, tak to nebudou smartwatch.
Durus
Takýchto úžasných pokusov už bolo.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze