Novinky BlackBerry Classic a Passport: svěží klasika z Kanady

31

BlackBerry při včerejšku oznámilo vcelku pozitivní výsledky svého hospodaření za Q1 FY2015, které naznačují, že nový CEO společnosti skutečně dělá co je v jeho silách. Kromě nich jsme se však dočkali také představení nových modelů, které by měly být nosnými sloupy „nové éry“ BlackBerry. A vypadají doopravdy zajímavě.

Již několik měsíců se spekuluje o novinkách, které kanadské BlackBerry chystá pro letošní rok. V únoru se BlackBerry nechalo slyšet, že na letošek chystá například návrat klasické čtveřice ovládacích kláves pod displejem společně s optickým trackpadem. Krom toho se však proslýchaly také další spekulace – například o novince velikosti phabletu s hardwarovou klávesnicí. Během včerejšího oznámení hospodářských výsledků BlackBerry ukončilo tyto spekulace a představilo dva zcela nové modely – BlackBerry Classic a BlackBerry Passport.

BlackBerry Classic: reinkarnace řady Bold

Operační systém BlackBerry 10 se standardně ovládá především skrze dotykový displej. Mnoho uživatelů však volalo po návratu ovládacích prvků umístěných pod displejem, na které byli zvyklí u svých starších modelů BlackBerry. Zejména se jedná o klávesy pro přijmutí a odmítnutí hovoru a také o optický joystick (trackpad), který velice usnadňuje ovládání telefonu jednou rukou. BlackBerry nám ukazuje, že naslouchá voláním svých uživatelů a již v únoru oficiálně oznámilo, že chystá model s operačním systémem BlackBerry 10, který právě tyto ovládací prvky vrátí do hry.

BlackBerry Classic

A stalo se tak právě včera. BlackBerry oficiálně odhalilo nový model BlackBerry Classic, který je na první pohled jasným následovníkem kultovní řady BlackBerry Bold. Po vzoru svých předků přináší například rozměrný displej s úhlopříčkou 3,5 palce, ocelový rámeček kolem celého těla, typicky tvarovanou „boldovskou“ klávesnici nebo již zmiňovanou pětici navigačních prvků pod displejem – optický trackpad, klávesy pro příjem a odmítnutí hovoru, klávesu Menu a Zpět.

Další výbava zatím nebyla upřesněna. Spekuluje se například o velmi dobré výdrži baterie, spolehnout se však můžeme na detaily, jako je slot na paměťovou kartu, kvalitní fotoaparát nebo výkonný procesor. Známá je i dostupnost, která byla oznámena na říjen letošního roku a BlackBerry Classic by mělo přijít již s novou verzí operačního systému BlackBerry 10.3.x.

BlackBerry Passport: ultimátní výbava a revoluční klávesnice

Další představenou novinkou je model BlackBerry Passport, o kterém se již několik měsíců hovořilo v kódových označeních Q30 nebo Windermere. BlackBerry Passport zaujme především svým nevšedním designem. BlackBerry připravilo velice atypicky vyhlížející model, který v rozměrném těle z ušlechtilých materiálů (sklo, ocelový rámeček apod.) nabízí velký 4,5" dotykový displej, hardwarovou klávesnici a údajně také obří baterii.

John Chen ukazující BlackBerry Classic a BlackBerry Passport
John Chen ukazující BlackBerry Classic a BlackBerry Passport

Právě displej, klávesnice a baterie budou hlavní doménou nového BlackBerry Passport. Rozměrný 4,5" displej totiž nabídne rozlišen 1 440 × 1 440 pixelů, což dává dohromady jemnost skvělých 453 ppi! Velkou pozornost si vysloužila také klávesnice, která je naprosto novým projektem, na kterém BlackBerry pracovalo několik let. Kombinuje výhody dotykového displeje a hardwarových kláves – klávesnice je vybavena kapacitní dotykovou vrstvou a umožňuje tak nejen pohodlné psaní na hardwarových klávesách, ale také ovládání pomocí gest. Například polohování kurzoru, scrollování v internetovém prohlížeči a další. Na podrobnější demonstraci funkčnosti si však budeme muset ještě počkat.

Stejně tak není zatím známá ani přesná výbava, ale již dříve se na internet dostaly předpokládané parametry, které BlackBerry Passport řadí do nejvyšší společnosti top smartphonů současnosti. Nalezneme v nich například:

  • Velký 4,5" displej s rozlišením 1 440 × 1 440 pixelů a jemností úžasných 453 ppi
  • Revoluční hardwarovou klávesnici pro pohodlné a přesné psaní, která by měla nabídnout dotyková gesta podobná těm, která známe z dotykových modelů BlackBerry 10
  • Tenkou baterii s kapacitou skvělých 3 450 mAh
  • 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a automatickým ostřením
  • Výkonný čtyřjádrový čipset Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974) s taktem až 2,2 GHz/jádro a GPU Adreno 330

Na oficiální potvrzení všech parametrů zatím čekáme, nicméně známe dostupnost novinky, která byla oznámena na podzim letošního roku. A stejně jako model Classic, tak i BlackBerry Passport přijde již s aktuální verzí operačního systému BlackBerry 10.3.x.

Diskuze ke článku
rio
jooj krasa blackberry na ten classic som velmi zvedavy krasny telefonik
Smarter
Skoda, ja bych od nich chtel hardware Z2/S5 s OS BB 10. Dle mne je od nich zbytecny, aby nabizeli az 4 modely s hardwarovou klavesnici.
Lukes - Ogier
Myslite si, ze budou mit radio?
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
Pokial viem je rok 2014 a nie 2015,cize Q1 2015 nemohol prebehnut

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze