Nové Ovi Maps: bez mapy ani krok

Doba soukromí je kvůli sociálním sítím již dávno pryč, výrobci mobilů tedy směřují opačným směrem a umožňují uživateli, aby svou pozici sdílel kdykoliv a s kýmkoliv chce. Čeho všeho se s novou verzí Ovi Maps dočkáme?

Můžeme se těšit na některá podstatná vylepšení oproti verzi 3.04, díky nimž by se cestování po světě mělo stát mnohem příjemnější. Stačí otevřít mapu lokace, prozkoumat místa kolem a sdílet je, nechat se navést až do daného cíle pomocí režimu jízdy či chůze, a to až v 78 zemích po světě.

Co se změnilo?

Díky novému designu hlavního menu a ikonek bude používání služby daleko schůdnější, k čemuž by mělo sloužit i zlepšené vyhledávání. To nabídne hledání míst a adres kolem nás, či kdekoliv na světě, a to rychle a jednoduše. Do vyhledávače se dostane i klasické „měli jste na mysli?“ okénko, jež zamezí překlepům a špatným přepisům mluvené řeči.

Řidičům zároveň nebudou dělat takové vrásky dopravní nehody, jelikož díky nejnovější technologií nemusí pouštět rádio se zpravodajstvím. Ovi Maps totiž živě poskytnou informace o dopravních situacích, policejních radarech či omezených rychlostech.

Ti, kteří nevlastní auto, jistě ocení podporu hromadné dopravy, která prý bude vyznačena na jedné z vrstev dané mapy. Tam najdeme informace o drahách metra, tramvají, nebo vlaků až ve více než 80 měst po světě. Jsme zvědavi, kdy se tato novinka dostane k nám.

Turisti se také mohou začít radovat, nová verze nebude šetřit na informacích o okolních místech, barech, hotelech nebo obchodech. Dočtou se v nich uživatelská hodnocení, popisy obrázků, přičemž poté sami mohou vložit svůj vlastní příspěvek.

Zmíněné sdílení pozice funguje na bázi SMS nebo emailu, přičemž telefon odešle adresu a odkaz na danou stránku popisující místo, kde se právě nacházíte. Pokud tedy nestojíte uprostřed pole někde u Prčice, měl by adresát vidět hodnocení a fotky určeného podniku či veřejného místa. Odkaz půjde otevřít v klasickém internetovém prohlížeči, informace lze tedy poslat i na ostatní telefony (nejen od Nokie).

Pro uživatele závislé na Facebooku si Nokia připravila perličku, jež nabízí přímé sdílení momentální pozice na vybranou sociální síť. Díky tomu budou vaši přátelé přesně vědět, kde se pohybujete a co se chystáte dělat, stejně tak jako to budete moci zjistit po dvou letech i vy: sdílená místa se ukládají a půjde je snadno vyhledat.

Samozřejmě nebude problém Ovi Maps do jisté míry upravovat a vpisovat vlastní komentáře a tvořit svá místa. Díky možnosti selekce přísunu informací se také zamezí zbytečnému obdržování nežádoucích mailů. Konečné verze Ovi Maps 3.06 se snad dočkáme někdy koncem tohoto roku, mezitím si nicméně vlastníci kompatibilních Symbianových telefonů (5800, 5230, N97, N97 mini, C6-00, apod.) mohou vyzkoušet beta verzi, která je ke stažení zde

Zdroj: Nokia

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze