Nové Nokie 130 a 130 Dual SIM: volání, SMS a hudba za 500 Kč

23

Tlačítkovým telefonům, zdá se, není ještě konec. Microsoft dnes totiž představil dvě nové Nokie s alfanumerickou klávesnicí, 1,8palcovým displejem a základní výbavou, která potěší nenáročné uživatele. Ty jistě naláká také cena, která by se měla pohybovat kolem 500 Kč. Dostane se navíc i na variantu s podporou dvou SIM karet.

Před nedávnem jsme s trochou nostalgie vzpomínali na Microsoftem ukončené Nokie řady Asha, X či Series 40. Právě poslední jmenovaná platforma byla ještě mnohdy ve znamení telefonů s alfanumerickou klávesnicí. Naštěstí tyto stále mezi mnohými uživateli oblíbené telefony zcela nezmizí. Microsoft si zřejmě ponechá Series 30, ve které se nachází ty nejzákladnější modely. Dnes totiž dvě novinky představil.

Nokia 130 – oficiální fotografie

Nízká hmotnost, velká výdrž

Pokud hledáte zcela klasický telefon, jste na správné adrese. Nokia 130 nenabízí žádné výstřelky a nabízet se bude v různých barevných variantách. Čas se zastavil v případě rozměrů někde v době před 10 lety. Rozměry činí 106 × 45,5 × 13,9 milimetrů. Radost vám však udělá hmotnost, která činí dle výrobce pouze 68,6 gramů. O telefonu v kapse nebudete vůbec vědět.

Horní polovinu čelní strany zabírá starý známý displej s úhlopříčkou 1,8 palce a rozlišením 128 × 160 pixelů. Tento panel už v Nokiích vídáme opravdu notnou řádku let. Pod displeje je klasická klávesnice, jejíž hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa s potvrzujícím středem. Ostatní klávesy jsou stejně velké a oddělené mezerou, což usnadní orientaci při psaní.

Základní telefon disponuje baterií o kapacitě 1 020 mAh. Výrobce slibuje výdrž až 36 dní v pohotovostním režimu nebo 13hodinový hovor. Hudební přehrávač pak můžete mít puštěný v kuse až po dobu 46 hodin.

Funkční základ

Nokia 130 umí to, k čemu byl mobilní telefon před mnoha lety stvořen. Telefonovat a posílat SMS zprávy. Nabízí telefonní seznam, který pojme až 500 vícepoložkových záznamů. Velikost interní paměti výrobce neudává, avšak jsou podporovány paměťové karty až do velikosti 32 GB. Nokia 130 snadno poslouží jako hudební přehrávač, neboť ji nechybí ani 3,5mm jack konektor. Využít dále můžete také FM rádio.

Nokia 130 Dual SIM – oficiální fotografie

Výrobce se chlubí také videopřehrávačem, který si poradí nejen s formáty 3GP a MP4, ale také s rozšířenějším AVI. Celé prostředí obstarává Series 30+ a nabízí známé uspořádání. Pohotovostní displej lze opatřit informačními řádky, menu je pak sestaveno do podoby matice. Na zadní straně byste fotoaparát hledali marně, LED dioda nicméně přítomna je a lze ji využít jako svítilnu.

Pokud preferujete dvojice SIM karet, je připravena Nokia 130 Dual SIM, jejíž jedinou odlišností je právě přítomnost druhého slotu pro mini SIM kartu.

Cena a dostupnost

Nokia 130 a 130 Dual SIM budou dostupné během tohoto čtvrtletí v červené, bílé a černé variantě. Startovací cena má činit 19 €, což je v přepočtu přibližně 520 Kč. Zda budou novinky dostupné i na českém trhu, není v tuto chvíli známé.

Zdroje: conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
René
Tak už víme,kam z nových lumií zmizely ty led diody :D
lada
36 dní? Hustě! :D
iOSHater/AndroidHater
Je otázkou, jak dlouho tyto telefony bude Microsoft dávat na trh. Hodně polochytrých Nokií řady Asha už pomalu z nabídky prodejců mizí. Tohle už je opravdu spíše takový poslední výkřik. Na druhou stranu telefony Asha tu klávesnici neměly nic moc a ta různá omezení, jako například u synchronizace nebo omezený seznam kontaktů, je naprosto eliminoval jako pracovní stroje.
Naštěstí si ještě udržuji v záloze Nokii E72 a E7, které nasadím v případě, že až mi můj stávající telefon definitivně umře. Velké naděje vkládám do BB, které už jako jediné vyrábí kvalitní stroje s klávesnicí. Pokud se jim podaří vyřešit problémy s aplikací OneNote, tak bych uvažoval i o nějakém zařízení od nich.
lojza
Fotoapart-ne Video-ne :-O To jako fakt?? jako v dnešni době dokaže dát na trh něco(tomu se snad ani neda řikat telefon)co nema foto?? nejdřive zmizela z telefonu dioda přisvětleni nebo blesk jak chcete ted ji tam daj a nedaj tam fotak??To snad musi vyrabět nějakej sjetej vietnamec :-D a přiště si snad všimnou že minule zapoměly to a předminule tamto a v budoucnu to tam daji SNAD oboji.Ale k věci je chvalihodne,že v dnešni době ma ještě někdo snahu vyrabět obyč telefony.Ale ocamcat pocamat.Vůbec se nedivim,že nokia je tam kde je vlastně už neni... takovyhle ,,pekače,, i když to stoji 500 si někdo koupi?? kdyby se radši nesnažily srazit cenu co nejvic ale naopak za rozumnou cenou nabidnout rozumnou vybavu.neřikam aby to mělo amoled disp.a 3000 mha baterii.Ale mohli by vyrobit něco,co by připominalo n 515 ale ne za takovou cenu.A přidat na kvalitnim fotočipu 1 mpx proboha to měl můj telefon před deseti lety :-O a hlavně přisvětlovaci diodu!!!! jako baterka nepostradatelné!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze